Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Mi lehet csinálni? EW, AHEAD közeli légvédelem, álcázás? Írányító központok hasonló fegyverekkel megsemmisítése?
Na, akkor tessék hideg élelmet és hangulattól függően vérnyomáscsökkentőt bekészíteni. ;)


Az összes kis drón most azért vitézkedik, mert az sem tudják az esetek többségében, hogy ott vannak.
Így ráérnek kivárni az optimális pillanatot és abban a kis időablakban támadni.


Amin lesz olyan mobil radar a fegyveres erőkben, amit kb. egy legfeljebb APC szintű jármű elvisz és 10 km-is érzékel dolgokat, akkor ott kezdenek ezeknek reszelni.
Mert az egyetlen védelmük ezeknek az, hogy nem látják őket. Ha ez megvan, akkor ahogy már korábban írtam data linkes IFV-k is lelövik még a végén.
Ilyen radarokat linkeltem már. Ez van az új jenki csapatlégvédelmi izén, ami mellé röhejesen módon Stinger és AGM-114 (!) van téve.
(Facepalm.)

De miért álljunk meg itt? A 80-as évek végén tesztek alatt 300 km-vel haladó heliket is lőttek le hk ágyúval, Leopard 1-gyel. Nem űrtechnika.
Tehát a célkövetés nem gond még ilyen célpont esetén sem.
Lehet, hogy ez vadnak tűnik, de nézzük meg mi is egy hk ágyú?
Egy nagy sebességű lövedéket kilőni képes cucc. Ezt hívták légvédelmi ágyúnak, mert kellett a nagy sebesség, hogy felmenjen a gránát 6-10 km-re.
És szerencsére 120-125 mm méretű. Na, egy ilyen tűrhető szórással ellő 10 km-re (ez legfeljebb 8-10 méter), csak ezt nem használják ki APFDS lőszerrel jármű ellen. Mert azt már nem találná el az, mert telitalálat kell. Na, ja, de ha ez is AHEAD lenne?
Az a baj, hogy a hk nem tudja, hogy hova kell lőni Na, de ha data link megmondja?

Igazából egy löveg vagy radar SAM számára teljesen mindegy, hogy a digitális céljel az valódi reflexióból jön vagy egy szimulátor állítja elő.
A Volvoh szimulátora is így működött, pedig az még analóg volt. De radar nélkül is generáltak neki céljelet.
A hk tűzvezető rendszerének is ez kell. Meg szoftver, hogy mit csináljon, hogy az vezérelje a löveget és a tornyot. Persze ehhez ismerni kell a pontos helyet és a hk. helyzetét, hogy vízszintes hol van, de 99,9999%, hogy ez ma is mérik, hiszen a földi célok ellen is kell. De ez hol feladat? A szutyok mobilodban levő noname GPS vevő is képes erre 2-3 méter pontossággal. Ennyi kell kb, mert 8-10 km távolságon az, hogy a hk 2-3 méterrel odébb van a gránát szórása alatti hiba...

Ha ehhez is tudnak időzíthető lőszert kifejleszteni és mellé a szükséges rendszert a löveghez tenni, akkor onnantól nem nagyon fognak ilyen kis szarok pattogni, mert ezek nem manővereznek ki semmit és amúgy is lassúak.

A célzáshoz "csak" a radar és a hk közötti pontos távolság és irány ismerete kell. A többi már csak matek és a XXI. kapacitása mellett egy séta parkban szintje alatt van 10 szinttel. A Kirov hajón is a radar és a 2xAK-630 löveg és az azt vezérlő radar nem egy helyen van és úgy tüzelt. Ez tökugyanaz. 50 éve ment a módszer, akkor senki ne monjda, hogy ma nem.

Tessék megnézni mit terít be egy 35 mm-es AHEAD lőszer, ott a légvédelmis cikk.
37982-buckley_12.jpg


Na, akkor tessék ezt elképzelni 120-125 mm-es lőszerrel. Ha 5-6 méteres közelében repülne el a 120 mm-es lőszer, akkor az úgy leveri az égről a drónt, hogy abban hiba nincs. Egy 120 mm-es lőszer 1500 m/s táján repül ki, számára a 8-10 km nem távolság.
Ha a hk tudná, hogy hova kell lőni és lenne lőszere, akkor háznyi területeket terítenek be 1 lövéssel.
Aztán lehet próbálkozni ilyen drónokkal, csak nem fog menni. Szerintem.

Az már csak bónusz pálya amúgy, hogy ha egy ilyen lőszeres hk tüzelne egy másikra, akkor mi lenne? Erősen kétlem, hogy az aktív védelem megfogná. Azt láthattátok a légvédelmis cikkben, hogy kettő db 35 mm-es AHEAD lőszer minden lebontott egy célpont hk-ról. Akkor egy 120 mm-es mit művelne akár 20-30 méter távolságban robbantva? Ööööö. Mert ez is belefér, ha hatalmas cél felé tartó sebességkomponens van. Az aktív védelem nem ekkora távolságban dolgozik.

Az öngyilkos 300-400 km/h-val repülő lassú izéket elvileg ma létező Skyranger is röhögve lelövi. Erőlködés nélkül, akár 2-3 km távolságból is.
Csak ez nincs kint a terepen tömegesen. Még. Az én sejtésem, hogy mostantól lesz. Mert ezek a fejlesztések ahhoz képest, hogy csilliárdokért vesz valaki Sz-400-at vagy Patriot PAC-3-at nem kerülnek sokba. Csak nem látványosak. Na, most a hiányuk eléggé az volt és ezt már látja a világ. A régi hagyományos AAA-t leépítették, mert tényleg nemigen jó semmire. A heli és repülőgép közelében nem megy, a rakétát, PGM-et és drónt csapódó gyújtóval nem lövi le. Csak hülye politikusnak meg nehéz elmagyarázni, hogy miért kéne Flakpanzer helyett Skyranger. Ő azt látja, hogy löveg, löveg. Remélhetőleg most megérti majd, ha majd végre elmagyarázzák neki.

Lehet, hogy nagyon rágyógyultam erre az AHED témára, de ennek oka az, hogy a kis radar, a digitális helymeghatározás - bakker a szaros 40k-s telefon a zsebemben megmondja, hogy az utca melyik oldalán állok, pedig nem csak ezt tudja, hanem sok minden mást is - és a data link most jutott el oda, hogy lehetségessé válik az, hogy minden, aminek motorral mozgatott, vezérelhető tornya van, az távvezérelt AAA legyen. Miért nem volt ilyen rendszer, csak hajón...? Mert ott fért el és AHEAD lőszer hiányában kellett hozzá egy hatcsövű AK-630-ból kettő, hogy egy AGM-84-et lelőjön.

A lőszer hiányzott eddig hozzá. Most már az is van.
Pontos helymeghatározás nem fix fegyvertorony között. Most ár az is van.
Data link? Mindenki a hálózat alapú hadviselést tolja.


Mondom, a drónok most 0 légvédelem mellett vitézkednek. Mert relatíve óccó volt ez.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Na, akkor tessék hideg élelmet és hangulattól függően vérnyomáscsökkentőt bekészíteni. ;)


Az összes kis drón most azért vitézkedik, mert az sem tudják az esetek többségében, hogy ott vannak.
Így ráérnek kivárni az optimális pillanatot és abban a kis időablakban támadni.


Amin lesz olyan mobil radar a fegyveres erőkben, amit kb. egy legfeljebb APC szintű jármű elvisz és 10 km-is érzékel dolgokat, akkor ott kezdenek ezeknek reszelni.
Mert az egyetlen védelmük ezeknek az, hogy nem látják őket. Ha ez megvan, akkor ahogy már korábban írtam data linkes IFV-k is lelövik még a végén.
Ilyen radarokat linkeltem már. Ez van az új jenki csapatlégvédelmi izén, ami mellé röhejesen módon Stinger és AGM-114 (!) van téve.
(Facepalm.)

De miért álljunk meg itt? A 80-as évek végén tesztek alatt 300 km-vel haladó heliket is lőttek le hk ágyúval, Leopard 1-gyel. Nem űrtechnika.
Tehát a célkövetés nem gond még ilyen célpont esetén sem.
Lehet, hogy ez vadnak tűnik, de nézzük meg mi is egy hk ágyú?
Egy nagy sebességű lövedéket kilőni képes cucc. Ezt hívták légvédelmi ágyúnak, mert kellett a nagy sebesség, hogy felmenjen a gránát 6-10 km-re.
És szerencsére 120-125 mm méretű. Na, egy ilyen tűrhető szórással ellő 10 km-re (ez legfeljebb 8-10 méter), csak ezt nem használják ki APFDS lőszerrel jármű ellen. Mert azt már nem találná el az, mert telitalálat kell. Na, ja, de ha ez is AHEAD lenne?
Az a baj, hogy a hk nem tudja, hogy hova kell lőni Na, de ha data link megmondja?

Igazából egy löveg vagy radar SAM számára teljesen mindegy, hogy a digitális céljel az valódi reflexióból jön vagy egy szimulátor állítja elő.
A Volvoh szimulátora is így működött, pedig az még analóg volt. De radar nélkül is generáltak neki céljelet.
A hk tűzvezető rendszerének is ez kell. Meg szoftver, hogy mit csináljon, hogy az vezérelje a löveget és a tornyot. Persze ehhez ismerni kell a pontos helyet és a hk. helyzetét, hogy vízszintes hol van, de 99,9999%, hogy ez ma is mérik, hiszen a földi célok ellen is kell. De ez hol feladat? A szutyok mobilodban levő noname GPS vevő is képes erre 2-3 méter pontossággal. Ennyi kell kb, mert 8-10 km távolságon az, hogy a hk 2-3 méterrel odébb van a gránát szórása alatti hiba...

Ha ehhez is tudnak időzíthető lőszert kifejleszteni és mellé a szükséges rendszert a löveghez tenni, akkor onnantól nem nagyon fognak ilyen kis szarok pattogni, mert ezek nem manővereznek ki semmit és amúgy is lassúak.

A célzáshoz "csak" a radar és a hk közötti pontos távolság és irány ismerete kell. A többi már csak matek és a XXI. kapacitása mellett egy séta parkban szintje alatt van 10 szinttel. A Kirov hajón is a radar és a 2xAK-630 löveg és az azt vezérlő radar nem egy helyen van és úgy tüzelt. Ez tökugyanaz. 50 éve ment a módszer, akkor senki ne monjda, hogy ma nem.

Tessék megnézni mit terít be egy 35 mm-es AHEAD lőszer, ott a légvédelmis cikk.
37982-buckley_12.jpg


Na, akkor tessék ezt elképzelni 120-125 mm-es lőszerrel. Ha 5-6 méteres közelében repülne el a 120 mm-es lőszer, akkor az úgy leveri az égről a drónt, hogy abban hiba nincs. Egy 120 mm-es lőszer 1500 m/s táján repül ki, számára a 8-10 km nem távolság.
Ha a hk tudná, hogy hova kell lőni és lenne lőszere, akkor háznyi területeket terítenek be 1 lövéssel.
Aztán lehet próbálkozni ilyen drónokkal, csak nem fog menni. Szerintem.

Az már csak bónusz pálya amúgy, hogy ha egy ilyen lőszeres hk tüzelne egy másikra, akkor mi lenne? Erősen kétlem, hogy az aktív védelem megfogná. Azt láthattátok a légvédelmis cikkben, hogy kettő db 35 mm-es AHEAD lőszer minden lebontott egy célpont hk-ról. Akkor egy 120 mm-es mit művelne akár 20-30 méter távolságban robbantva? Ööööö. Mert ez is belefér, ha hatalmas cél felé tartó sebességkomponens van. Az aktív védelem nem ekkora távolságban dolgozik.

Az öngyilkos 300-400 km/h-val repülő lassú izéket elvileg ma létező Skyranger is röhögve lelövi. Erőlködés nélkül, akár 2-3 km távolságból is.
Csak ez nincs kint a terepen tömegesen. Még. Az én sejtésem, hogy mostantól lesz. Mert ezek a fejlesztések ahhoz képest, hogy csilliárdokért vesz valaki Sz-400-at vagy Patriot PAC-3-at nem kerülnek sokba. Csak nem látványosak. Na, most a hiányuk eléggé az volt és ezt már látja a világ. A régi hagyományos AAA-t leépítették, mert tényleg nemigen jó semmire. A heli és repülőgép közelében nem megy, a rakétát, PGM-et és drónt csapódó gyújtóval nem lövi le. Csak hülye politikusnak meg nehéz elmagyarázni, hogy miért kéne Flakpanzer helyett Skyranger. Ő azt látja, hogy löveg, löveg. Remélhetőleg most megérti majd, ha majd végre elmagyarázzák neki.

Lehet, hogy nagyon rágyógyultam erre az AHED témára, de ennek oka az, hogy a kis radar, a digitális helymeghatározás - bakker a szaros 40k-s telefon a zsebemben megmondja, hogy az utca melyik oldalán állok, pedig nem csak ezt tudja, hanem sok minden mást is - és a data link most jutott el oda, hogy lehetségessé válik az, hogy minden, aminek motorral mozgatott, vezérelhető tornya van, az távvezérelt AAA legyen. Miért nem volt ilyen rendszer, csak hajón...? Mert ott fért el és AHEAD lőszer hiányában kellett hozzá egy hatcsövű AK-630-ból kettő, hogy egy AGM-84-et lelőjön.

A lőszer hiányzott eddig hozzá. Most már az is van.
Pontos helymeghatározás nem fix fegyvertorony között. Most ár az is van.
Data link? Mindenki a hálózat alapú hadviselést tolja.


Mondom, a drónok most 0 légvédelem mellett vitézkednek. Mert relatíve óccó volt ez.

Pusztán echnikailag semmi baj nincs azzal,hogy harckocsiágyúval lősz drónra.A baj vele az,hogy a harckocsinak marhára nem ez a feladata,ha ezt a nyakába sózod akkor az alapfeladatellátás fog sérülni.A szárazföldön nem lehet multirole járműveket csinálni.
 
M

molnibalage

Guest
Pusztán echnikailag semmi baj nincs azzal,hogy harckocsiágyúval lősz drónra.A baj vele az,hogy a harckocsinak marhára nem ez a feladata,ha ezt a nyakába sózod akkor az alapfeladatellátás fog sérülni.A szárazföldön nem lehet multirole járműveket csinálni.
Ezt úgy mondod, mintha a hk 0-24 órában készen állna arra, hogy tüzeljen valamire, amit éppen a gyalogság kér vagy lenne közelben ellenséges jármű célpont.
Minden harcjátmű idejének nagy része idle time.
Szerintem meg bőven belefér, ha az erők 10%-a erre allokálható, ha szól a vezetési pont radar alapján, hogy hahó, cél van. Mert, ha 8-10 km-re van drón, akkor az magasabb prioritással bír, mint mondjuk egy 4 km-re levő hk...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Ezt úgy mondod, mintha a hk 0-24 órában készen állna arra, hogy tüzeljen valamire, amit éppen a gyalogság kér vagy lenne közelben ellenséges jármű célpont.
Minden harcjátmű idejének nagy része idle time.
Szerintem meg bőven belefér, ha az erők 10%-a erre allokálható, ha szól a vezetési pont radar alapján, hogy hahó, cél van. Mert, ha 8-10 km-re van drón, akkor az magasabb prioritással bír, mint mondjuk egy 4 km-re levő hk...

Hogy gondolod?Egy szakasz 3-4 harckocsi egy század meg 10-14db.Melyiknek mondod azt,hogy jó te most drónokra figyelsz?Ki fogja átvenni a feladatát?Ez olyan mintha egy 4 gépes F-15C köteléknek azt mondanad,hogy figyi az egyikőtök földi célpontot támad.Hogy fog így működni teszem azt a futópálya alakú taktika?
 
M

molnibalage

Guest
Hogy gondolod?Egy szakasz 3-4 harckocsi egy század meg 10-14db.Melyiknek mondod azt,hogy jó te most drónokra figyelsz?Ki fogja átvenni a feladatát?Ez olyan mintha egy 4 gépes F-15C köteléknek azt mondanad,hogy figyi az egyikőtök földi célpontot támad.Hogy fog így működni teszem azt a futópálya alakú taktika?
Ha egy 14 harckocsis századból a fenyegetés helye szerint nem vehető ki egyetlen hk, akkor bocs, de szart sem ér az az erő. Mert ezzel azt a marhaságot állítod, hogy -1 db hk és úristen, összedől az erő meg a kohézió.
LOL

Századonként egy kell. A kérdés az, hogy melyik legyen az az egy és mikor.

Kicsit mókás a példád is, hogy 4 gépes kötelék - 1 db gép, majd 14 hk-s száad - 1 db hk-t hozol. Ha nincs közelben drón, akkor meg senki nem csinálja ezt. Az AV pont lényege az, hogy megmondja, hogy mikor és ki legyen az a teljes rendelkezésre álló erőből.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Ha egy 14 harckocsis századból a fenyegetés helye szerint nem vehető ki egyetlen hk, akkor bocs, de szart sem ér az az erő.
Századonként egy kell. A kérdés az, hogy melyik legyen az az egy és mikor.

Kicsit mókás a példád is, hogy 4 gépes kötelék - 1 db gép, majd 14 hk-s száad - 1 db hk-t hozol. Ha nincs közelben drón, akkor meg senki nem csinálja ezt. Az AV pont lényege az, hogy megmondja, hogy mikor és ki legyen az a teljes rendelkezésre álló erőből.

Odaírtam a szakaszt is,csak neked a század maradt meg.A század szakaszokban dolgozik nem pedig mint egy homogén valami.Ne úgy képzeld el,hogyha együtt alkalmazzák a századot akkor az egybe megy mindenhová.Lehet,hogy az egy harckocsi rá sem lát az egész század támadasi vagy védelmi savjára meg akkor sem ha közepre rakod.Elfelejted,hogy a légi harccal ellentétben a szárazföldiben van terep ami olyan kritikus fontossággal bír mindenfajta szarazföldi műveletben,hogy az egyik legfontosabb kritériuma a harcnak.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Odaírtam a szakaszt is,csak neked a század maradt meg.A század szakaszokban dolgozik nem pedig mint egy homogén valami.Ne úgy képzeld el,hogyha együtt alkalmazzák a századot akkor az egybe megy mindenhová.Lehet,hogy az egy harckocsi rá sem lát az egész század támadasi vagy védelmi savjára meg akkor sem ha közepre rakod.Elfelejted,hogy a légi harccal ellentétben a szárazföldiben van terep ami olyan kritikus fontossággal bír mindenfajta szarazföldi műveletben,hogy az egyik legfontosabb kritériuma a harcnak.
szép, csak épp a 21.század jön... nem a Bagratyion.
 
M

molnibalage

Guest
Odaírtam a szakaszt is,csak neked a század maradt meg.A század szakaszokban dolgozik nem pedig mint egy homogén valami.Ne úgy képzeld el,hogyha együtt alkalmazzák a századot akkor az egybe megy mindenhová.Lehet,hogy az egy harckocsi rá sem lát az egész század támadasi vagy védelmi savjára meg akkor sem ha közepre rakod.Elfelejted,hogy a légi harccal ellentétben a szárazföldiben van terep ami olyan kritikus fontossággal bír mindenfajta szarazföldi műveletben,hogy az egyik legfontosabb kritériuma a harcnak.
Ha nekem most azt mondod, hogy a XXI. század IT háttere mellett nem lehet olyan vezetési módszert és taktikát alkalmazni, nem nem teszi lehetővé, hogy 3-4 db szakaszból EGY JÁRMŰVET kiemeljenek, akkor az inkább hagyjuk f*szba az egészet. Így nem lehet harcolni.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
...A lőszer hiányzott eddig hozzá...

HEAT-MP-T rádiógyújtóval felszerelt 120mm-es lőszer 1991-óta létezik légi célok ellen...
... lásd MBTs.pdf, 190. oldal.
Ahhoz hogy egy mai kisméretű drónt is észleljen a rádiógyújtó, csak annak érzékenységét kell növelni, és akkor nem kell az időzítő szerkezettel felszerelni a harckocsik lövegét, és lényegében mindegyik NATO harckocsi képes ezt a lőszert felhasználni.
;)

2020-11-10-15-36-39-Window.jpg

2020-11-10-15-35-55-Window.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Ha nekem most azt mondod, hogy a XXI. század IT háttere mellett nem lehet olyan vezetési módszert és taktikát alkalmazni, nem nem teszi lehetővé, hogy 3-4 db szakaszból EGY JÁRMŰVET kiemeljenek, akkor az inkább hagyjuk f*szba az egészet. Így nem lehet harcolni.

A harcászat nem felülről lefelé épül fel hanem fordítva.Nem a századból(3-4 szakaszból) veszed ki hanem az egyik szakaszbó.Ha az egyik szakaszból kiveszel egy gépet akkor azonnal 25-33%-al csökkented a harcérteket.Ezen kívül még mindig ott van,hogy egy géppel a büdös életben nem fogod le a század teljes savját max csak egy focipálya simaságú terepen(de ilyen meg nem nagyon van a Földön).
 
M

molnibalage

Guest
HEAT-MP-T rádiógyújtóval felszerelt 120mm-es lőszer 1991-óta létezik légi célok ellen...
... lásd MBTs.pdf, 190. oldal.
Ahhoz hogy egy mai kisméretű drónt is észleljen a rádiógyújtó, csak annak érzékenységét kell növelni, és akkor nem kell az időzítő szerkezettel felszerelni a harckocsik lövegét, és lényegében mindegyik NATO harckocsi képes ezt a lőszert felhasználni.
;)

2020-11-10-15-36-39-Window.jpg

2020-11-10-15-35-55-Window.jpg
Ez a "csak az érzékenységét" kell növeli rész, ami leírva egyszerű.
Egy autónál kisebb műanyag drón ellen azért lennének problémák szerintem.
Ezen felül a kép alapóján egy kis drónt nem csapna el ez harci rész nagy távon, mert ott nem a képen látható 1,5-2 méter melle lövés lenne, hanem inkább 6-7 méter is.
De, ha 30 éve ez ment, akkor lehet erre még gyúrni, nem tűnik lehetetlen feladatnak.
A harcászat nem felülről lefelé épül fel hanem fordítva.Nem a századból(3-4 szakaszból) veszed ki hanem az egyik szakaszbó.Ha az egyik szakaszból kiveszel egy gépet akkor azonnal 25-33%-al csökkented a harcérteket.Ezen kívül még mindig ott van,hogy egy géppel a büdös életben nem fogod le a század teljes savját max csak egy focipálya simaságú terepen(de ilyen meg nem nagyon van a Földön).
Mondom, az, amit te írsz azt jelenti, hogy kilőnek a szakaszból egy hk-t vagy lerobban, akkor game over...?
Ezen felül nem állandóan veszed ki. Ha a radar lát valamit.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Ez a "csak az érzékenységét" kell növeli rész, ami leírva egyszerű.
Egy autónál kisebb műanyag drón ellen azért lennének problémák szerintem.
Ezen felül a kép alapóján egy kis drónt nem csapna el ez harci rész nagy távon, mert ott nem a képen látható 1,5-2 méter melle lövés lenne, hanem inkább 6-7 méter is.
De, ha 30 éve ez ment, akkor lehet erre még gyúrni, nem tűnik lehetetlen feladatnak.

Mondom, az, amit te írsz azt jelenti, hogy kilőnek a szakaszból egy hk-t vagy lerobban, akkor game over...?
Ezen felül nem állandóan veszed ki. Ha a radar lát valamit.

Az a legrosszabb ha csak úgy egyik pillanatról a masikra veszed ki.Akkor már tervezzenek úgy,hogy ott sincs.Természetesen megmarad a harcképesseg ha kilőnek egy tankot épp csak csökken a harcérték.A tüzérek megsemmisítettnek tekintik azt az alegyseget aminek 30%-os veszteseget okoznak a tüzükkel.

Képzeld el azt a szituációt,hogy épp harcolsz az ellenséggel és hirtelen közlik veled,hovy ne tűzzel támogasd a saját csapatokat akik amúgy számitanak erre hanem lődd a drónt.Olyan mintha egy légi harc közepén közölnék veled,hogy ugyan gépágyúzz már szét egy földi célpontot.
 
M

molnibalage

Guest
Az a legrosszabb ha csak úgy egyik pillanatról a masikra veszed ki.Akkor már tervezzenek úgy,hogy ott sincs.Természetesen megmarad a harcképesseg ha kilőnek egy tankot épp csak csökken a harcérték.A tüzérek megsemmisítettnek tekintik azt az alegyseget aminek 30%-os veszteseget okoznak a tüzükkel.

Képzeld el azt a szituációt,hogy épp harcolsz az ellenséggel és hirtelen közlik veled,hovy ne tűzzel támogasd a saját csapatokat akik amúgy számitanak erre hanem lődd a drónt.Olyan mintha egy légi harc közepén közölnék veled,hogy ugyan gépágyúzz már szét egy földi célpontot.
Totálisan rossz hasonlat. Mert helyes válasz az lenne, hogy akkor max. 1 perce nincs tűztámogatás, mert drón van öcsi. Ami lát engem, téged, és talán lőni is fog. Akkor védjem meg magam, hogy legyen 1 perc múlva is tűztámogatás vagy akkor tüzelek 1 percig és elveszik több hk.

Nagyon kétbites szemmel nézed a dolgot. Mintha kőhülye emberek harcolnának, akik nem tudnak alkalmazkodni semmihez.

Ez harcban álló vadászgéptől ilyet nem kérnek, mert akkor az életéért küzd.
Egy éppen tűztámogató hk. meg nem, mert az akkor támogatja a gyalogságot, ha nincs más célpontja. Egy ATGM-es IFV-t vagy más hk-t azonnal ki kell lőni. De hé, szerencsére a tank mozog, tud visszavonulni stb.

A feladatoknak van prioritása. Egy "mindent látó szem" / fegyverhordozó UCAV szerintem magasabban van, mint egy gyalogos szakasz tűztámogatása.
Ahogy egy éppen légiharcoló vadászgép számára az ellen vadászgépe a prioritás és nem gun strafe.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Totálisan rossz hasonlat. Mert helyes válasz az lenne, hogy akkor max. 1 perce nincs tűztámogatás, mert drón van öcsi. Ami lát engem, téged, és talán lőni is fog. Akkor védjem meg magam, hogy legyen 1 perc múlva is tűztámogatás vagy akkor tüzelek 1 percig és elveszik több hk.

Nagyon kétbites szemmel nézed a dolgot. Mintha kőhülye emberek harcolnának, akik nem tudnak alkalmazkodni semmihez.

Ez harcban álló vadászgéptől ilyet nem kérnek, mert akkor az életéért küzd.
Egy éppen tűztámogató hk. meg nem, mert az akkor támogatja a gyalogságot, ha nincs más célpontja. Egy ATGM-es IFV-t vagy más hk-t azonnal ki kell lőni. De hé, szerencsére a tank mozog, tud visszavonulni stb.

A feladatoknak van prioritása. Egy "mindent látó szem" / fegyverhordozó UCAV szerintem magasabban van, mint egy gyalogos szakasz tűztámogatása.
Ahogy egy éppen légiharcoló vadászgép számára az ellen vadászgépe a prioritás és nem gun strafe.

A harckocsi harcban mi a bűbánatert küzd?XP-ért?
Félreerted a támogatást.A harckocsik harcban egymást támogatják tűzzel és manőverrel(persze vegyes harcrendben a gyalogsagot is támogatja tűzzel de azt most ne keverjük ide mert az csak bonyolít).Amíg az egyik vagy egyik pár mozog a másik vagy másik pár tüzel.Nem romantikus huszárroham a harckocsi harc ahol mindenki megy előre aztán lesz ami lesz.

Mivel van nagyobb prioritása egy drónnak ami ki tud lőni egy harckocsit mint egy IFV-nek vagy APC-nek ami ugyanúgy képes kilőni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Van ezenkívül még egy jó hírem.A harckocsi mindent felülíró prioritssl rendelkezik.Mit jelent ez?Amint megjelenik azonnal minden létező eszközzell el kell kezdeni pusztítani.
Ebből következik,hogyha a harckocsiban ülsz akkor minden és mindenki téged fog lőni amint megjelensz*.

*Nyilván nem egy géppuskás a géppuskájával,de ezt szerintem mondani sem kell
 
M

molnibalage

Guest
A harckocsi harcban mi a bűbánatert küzd?XP-ért?
Félreerted a támogatást.A harckocsik harcban egymást támogatják tűzzel és manőverrel(persze vegyes harcrendben a gyalogsagot is támogatja tűzzel de azt most ne keverjük ide mert az csak bonyolít).Amíg az egyik vagy egyik pár mozog a másik vagy másik pár tüzel.Nem romantikus huszárroham a harckocsi harc ahol mindenki megy előre aztán lesz ami lesz.

Mivel van nagyobb prioritása egy drónnak ami ki tud lőni egy harckocsit mint egy IFV-nek vagy APC-nek ami ugyanúgy képes kilőni?
Stop, te tűztámogatásról beszéltél. Az mióta támogatás, ha egy harcjármű tüzel egy másik harcjárműre...???

Igazából egy löveg vagy radar SAM számára teljesen mindegy, hogy a digitális céljel az valódi reflexióból jön vagy egy szimulátor állítja elő.
A Volvoh szimulátora is így működött, pedig az még analóg volt. De radar nélkül is generáltak neki céljelet.
A hk tűzvezető rendszerének is ez kell. Meg szoftver, hogy mit csináljon, hogy az vezérelje a löveget és a tornyot. Persze ehhez ismerni kell a pontos helyet és a hk. helyzetét, hogy vízszintes hol van, de 99,9999%, hogy ez ma is mérik, hiszen a földi célok ellen is kell. De ez hol feladat? A szutyok mobilodban levő noname GPS vevő is képes erre 2-3 méter pontossággal. Ennyi kell kb, mert 8-10 km távolságon az, hogy a hk 2-3 méterrel odébb van a gránát szórása alatti hiba...

Ez az a rész, amit nagyon fontos lenne megérteni. Mert miden radaros rendszer lényegében így működik. SAM/AAA egyre megy.
Az operátorok számára a világot néhány kijelző jelenti. Amit azon látnak, azon dől el minden. Mert az a bemenet a rendszernek is, hogy mire dolgozzon.
A bemenetet a radar fizikai mérése adja meg, ami analóg vagy digitális bemenet végül a tűzvezető rendszernek. Ebből számol célkoordinátát, ez alapján meg az RPK vezérlés vagy bármi más, ez alapján tartott előre minden csöves tüzérség és mindig ez alapján fog.

A harckocsik eddig optikával tüzeltek mindenre. Amit lát, arra lő, azon tartja rajta a löveget, akár mozgás közben is. Tehát úgymond az optika szöge, a mért céltáv volt a bemenet, + szél, hőmérséklet, stb. Ezt cserélné le az, hogy data link megadja ezeket a szögeket, távot, célsebességet, a többi faktor meg ugye azonos (leszámítva, ha 2-3 km magasra lő, ott azért levegő és szél változása más, de ugye digitális korban élünk, nem ügy ez ma már) Nem az operátor két szép szeme, a lézertávmérő mondja meg a tűzvezető rendszenek, hogy hol a cél és számolna a ballisztikai számítógép.

A ballisztikai számítógépnek teljesen mindegy, hogy milyen forrásból kapja meg a függvény bemenő paramétereit, a megoldása ugyanaz, hogy hova kell lőni.
Radar nyilvánvalóan nem fér rá egy harckocsira. Viszont hála a mai technikának valós időben átküldhető az, hogy egy közeli radar mit mér és hol van hozzá képes. Ez a célpontra nézve olyan, mintha "virtuális radarja" lenne a harckocsinak. Csak a bónusz az, hogy az nem is sugároz ki.

Azt, hogy egy harckocsi vagy IFV-nek nincs radarja, de van precízen mozgatható tornya, pont mint a Silkának mit jelent?
Ha valaki megmondja, hogy a hova és hogyan célozzanak és a torony kellően precíz, akkor eltalálja a célt.
Csak ehhez kell olyan motor ami szoftverrel vezérelhető. Ennyi.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Odaírtam a szakaszt is,csak neked a század maradt meg.A század szakaszokban dolgozik nem pedig mint egy homogén valami.Ne úgy képzeld el,hogyha együtt alkalmazzák a századot akkor az egybe megy mindenhová.Lehet,hogy az egy harckocsi rá sem lát az egész század támadasi vagy védelmi savjára meg akkor sem ha közepre rakod.Elfelejted,hogy a légi harccal ellentétben a szárazföldiben van terep ami olyan kritikus fontossággal bír mindenfajta szarazföldi műveletben,hogy az egyik legfontosabb kritériuma a harcnak.
Szerintem nem kell kiemelni ilyen célra egyetlen harckocsit, inkább minden másodikba rakni kell 3-5 db AHEAD-lőszert - ami ráadásul többcélú lőszer, HK. ellen is használható rövidebb távról, hiszen mivel minden külső optikát, antennát lebont róla süketté és vakká teszi a harckocsit! Csak a mozgásképessége maradhat meg, de se távolságot mérni, célozni és kommunikálni nemigen tud attól kezdve hogy egy 120mm-es AHEAD beteríti repeszekkel! Ha meg drón-cél adatait kapja meg, akkor elküldi a skulót a levegőbe a drón irányába. Persze nem olcsó technika és lőszer, de egy drónról vezérelve kilőtt HK vagy SAM-indító sem olcsó ... szóval az árával szemben az számít igazán mit védünk vele!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Stop, te tűztámogatásról beszéltél. Az mióta támogatás, ha egy harcjármű tüzel egy másik harcjárműre...???



Ez az a rész, amit nagyon fontos lenne megérteni. Mert miden radaros rendszer lényegében így működik. SAM/AAA egyre megy.
Az operátorok számára a világot néhány kijelző jelenti. Amit azon látnak, azon dől el minden. Mert az a bemenet a rendszernek is, hogy mire dolgozzon.
A bemenetet a radar fizikai mérése adja meg, ami analóg vagy digitális bemenet végül a tűzvezető rendszernek. Ebből számol célkoordinátát, ez alapján meg az RPK vezérlés vagy bármi más, ez alapján tartott előre minden csöves tüzérség és mindig ez alapján fog.

A harckocsik eddig optikával tüzeltek mindenre. Amit lát, arra lő, azon tartja rajta a löveget, akár mozgás közben is. Tehát úgymond az optika szöge, a mért céltáv volt a bemenet, + szél, hőmérséklet, stb. Ezt cserélné le az, hogy data link megadja ezeket a szögeket, távot, célsebességet, a többi faktor meg ugye azonos (leszámítva, ha 2-3 km magasra lő, ott azért levegő és szél változása más, de ugye digitális korban élünk, nem ügy ez ma már) Nem az operátor két szép szeme, a lézertávmérő mondja meg a tűzvezető rendszenek, hogy hol a cél és számolna a ballisztikai számítógép.

A ballisztikai számítógépnek teljesen mindegy, hogy milyen forrásból kapja meg a függvény bemenő paramétereit, a megoldása ugyanaz, hogy hova kell lőni.
Radar nyilvánvalóan nem fér rá egy harckocsira. Viszont hála a mai technikának valós időben átküldhető az, hogy egy közeli radar mit mér és hol van hozzá képes. Ez a célpontra nézve olyan, mintha "virtuális radarja" lenne a harckocsinak. Csak a bónusz az, hogy az nem is sugároz ki.

Azt, hogy egy harckocsi vagy IFV-nek nincs radarja, de van precízen mozgatható tornya, pont mint a Silkának mit jelent?
Ha valaki megmondja, hogy a hova és hogyan célozzanak és a torony kellően precíz, akkor eltalálja a célt.
Csak ehhez kell olyan motor ami szoftverrel vezérelhető. Ennyi.

A harckocsik is mint a gyalogság tűz és mozgás elve mentén harcolnak.A manőver tűz nélkül öngyilkosság és a tűz manőver nélkül lőszerpocséklás.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 793
75 847
113
Szerintem nem kell kiemelni ilyen célra egyetlen harckocsit, inkább minden másodikba rakni kell 3-5 db AHEAD-lőszert - ami ráadásul többcélú lőszer, HK. ellen is használható rövidebb távról, hiszen mivel minden külső optikát, antennát lebont róla süketté és vakká teszi a harckocsit! Csak a mozgásképessége maradhat meg, de se távolságot mérni, célozni és kommunikálni nemigen tud attól kezdve hogy egy 120mm-es AHEAD beteríti repeszekkel! Ha meg drón-cél adatait kapja meg, akkor elküldi a skulót a levegőbe a drón irányába. Persze nem olcsó technika és lőszer, de egy drónról vezérelve kilőtt HK vagy SAM-indító sem olcsó ... szóval az árával szemben az számít igazán mit védünk vele!
Szerintem nem kell kiemelni ilyen célra egyetlen harckocsit, inkább minden másodikba rakni kell 3-5 db AHEAD-lőszert - ami ráadásul többcélú lőszer, HK. ellen is használható rövidebb távról, hiszen mivel minden külső optikát, antennát lebont róla süketté és vakká teszi a harckocsit! Csak a mozgásképessége maradhat meg, de se távolságot mérni, célozni és kommunikálni nemigen tud attól kezdve hogy egy 120mm-es AHEAD beteríti repeszekkel! Ha meg drón-cél adatait kapja meg, akkor elküldi a skulót a levegőbe a drón irányába. Persze nem olcsó technika és lőszer, de egy drónról vezérelve kilőtt HK vagy SAM-indító sem olcsó ... szóval az árával szemben az számít igazán mit védünk vele!

Ha már nagyon harckocsikra akarjuk tukmálni a légvédelmet(ami semmilyen formában nem a feladata)akkor már rakjanak rá egy konténert amiben IR rakéta van és lőjön azzal.