Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Milyen jól ráadásul!
..
Az USA reflexizmai:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
New Jersey-ben majdnem 2.000 az egymillió lakosra vetített halottak száma! Kínában ez 3 fő!
..
Szerintem egyébként az RCEP tető alá hozását is nagyban elősegítette az, hogy erőt tudtak mutatni a koronavírussal szemben! Egyedüliként jószerivel a világon!

De hupej tartományban 77/1 millió, ebből nem tudom, mennyi volt ebből Vuhan-ban, de ha esetleg mind ott volt, akkor 376/1 millió.
 
  • Tetszik
Reactions: milagro
W

Wilson

Guest
Szingapúrban koronavírus elleni antitestekkel a vérében született egy gyermek, adta hírül a helyi Star Times. A gyermek édesanyja márciusban fertőződött meg a vírussal, méghozzá európai vakációja során. Az újszülött nem fertőzött, PCR-tesztje negatív lett, viszont vérplazmájában jelen vannak a vírus elleni antitestek.

Az anya, a 31 éves Celine Ng-Chan orvosai szerint az ő antitestjei kerültek a magzat vérébe a terhesség során. Ez azért is érdekes, mert az édesanya vérében nincsenek jelen antitestek, az egészséges fiúgyermekében viszont igen. A nő a terhesség tizedik hetében került kórházba Covid-tünetekkel, és két héten át kezelték, de végül felépült, és a magzat sem károsodott.

A terhesség első harmada a leginkább veszélyes ebből a szempontból, a legtöbb lázzal járó vírusfertőzésnek ilyenkor lehet magzatkárosító hatása. Többek között ezért kap külön hangsúlyt a várandósok influenza elleni oltása, ami a H1N1-világjárvány idején is felértékelődött. A fentiek fényében örvendetes, hogy az Aldrin névre keresztelt fiúgyermeknél magzati károsodás nem történt, 3500 gramm súllyal született, és azóta is makkegészséges.

Az azonban jelenleg még nem tisztázott, hogy a plazmájában található antitestek a jövőben is megvédik-e a vírustól?

Az újszülöttek körében egyébként ritka a koronavírus-fertőzés, és jelenlegi ismereteink szerint anyjuktól általában akkor sem kapják el azt, ha az anya fertőzött volt a terhesség vagy a szülés során. Ezt mutatták a kezdeti olasz és kínai tapasztalatok, és ez derül ki a nagyjából 120 000 eset vizsgálata során nyert eredményekből is, amelyek az egyik legrangosabb orvosi szakmai lapban, az angol Lancetben jelentek meg.

Az eddig feltárt, újszülöttek körében előfordult esetek során viszonylag nagy arányban szerepelt az okok között kórházi fertőzés is, a kicsik tehát nem feltétlenül édesanyjuktól kapták el a betegséget, legalábbis az angol kórházakban. Amennyiben a babák mégis megfertőződnek, tüneteik idősebb társaikéhoz többé-kevésbé hasonlók. Leggyakoribb tünet a láz, hányás és étvágytalanság. Nehézlégzés és levertség is viszonylag gyakran fordul elő közöttük, míg a koronavírussal fertőzött újszülöttek mintegy 10 százaléka teljesen tünetmentes volt az angol vizsgálatban.

A vírus előfordulhat ugyan az anyatejben, úgy tűnik azonban, a szoptató covidos anyukák általában mégsem fertőzik meg gyermeküket gyakrabban, mint a tápszert használók, legalábbis az Amerikai Orvosszövetség gyermekgyógyászati lapjában (JAMA Pediatrics) megjelent tanulmány szerint. A szerzők azonban mindkét nagy tanulmányban hozzátették, hogy ismereteink folyamatosan bővülnek a témában, és az ajánlások ennek alapján frissülnek majd.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 705
28 175
113
A korona mellett is zajlik az élet, avagy az AIDS elleni küzdelem világnapján újságírói kérdésre a Roszpotrebnadzor vezetője, Anna Popova bejelentette, hogy Oroszország dolgozik a HIV elleni oltáson és már vannak prototípus szintű orosz vakcinák https://ria.ru/20201201/vich-1587168610.html

Korábbi nyilatkozatok szerint az oroszoknál mát tetőzött az újonnan detektált HIV esetek száma és az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, Moszkvában a fiatalok közt lényegében alig van új fertőzött.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
T

Törölt tag 2361

Guest
Trumpék már régóta ezt a narratívát nyomták, a CNN meg azt, hogy Trump hibája a járvány. Most, hogy Trumpot eltakarították, már a CNN-nek is kell a kínai bűnbak. Mert az nem lehet, hogy a demokraták sem tudják megfékezni...

hunan birnak megfekezni?
elszabadult a virus naluk mar tavaszkor. a tramp meg elerte hogy a szavazoi elhigyek hogy az egesz egy nagy demokrata kitalacio.

kell majd ido hogy megvaltozanak a dolgok, a vakcina segiteni fog, de szerintem fontosabb az emberek gondolkodasan is valtoztatni. nem csak az amcsiknal, hanem mindenhol.

ej 2021 lesz nemsokara, gyerekoromban gondoltam mar a marson leszek, es jelenleg ott tartunk hogy az embereket tanitani kell hogy mossak a kezuket kajalas elott...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 013
32 416
113
hunan birnak megfekezni?
elszabadult a virus naluk mar tavaszkor. a tramp meg elerte hogy a szavazoi elhigyek hogy az egesz egy nagy demokrata kitalacio.

kell majd ido hogy megvaltozanak a dolgok, a vakcina segiteni fog, de szerintem fontosabb az emberek gondolkodasan is valtoztatni. nem csak az amcsiknal, hanem mindenhol.

ej 2021 lesz nemsokara, gyerekoromban gondoltam mar a marson leszek, es jelenleg ott tartunk hogy az embereket tanitani kell hogy mossak a kezuket kajalas elott...

Szerinted azért terjed, mert nem mosnak kezet?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 2361

Guest
Szerinted azért terjed, mert nem mosnak kezet?

persze, ha egy ember ilyen egyszeru dolgokat keptelen megtanulni, akor mit varsz tole? hogy vigyazon magaraes a csaladjara?
ez a virus azert terjed, mert sokan szarnak ra egeszen.

itt nem a kezmosas a lenyeg, hogy belekoss, hanem az emberek gondolkodasa.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Van általános iskola, ami a legdurvább szuperterjesztő.


Mondod te ! A múlt heti átfogó teszt meg azt , hogy a 181 000 vizsgált személy 3% fertőzött csak ! És ugye ott a tanárok , óvónők ,etc. kerültek tesztelésre ! 3% 10 hónap után ! Na ez után lehet rettegni ! LOL
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
A koronavírus kiindulópontjának tekintett Hupej tartomány egészségügyi hatóságai által készített, belső felhasználásra szánt, titkos dokumentumokat tett közzé a CNN, amelyek megmutatják, hogy a járvány korai szakaszában Kína hamis számokat publikált a vírus terjedéséről.

A CNN hosszú, tényfeltáró cikke szerint Kína az új fertőzöttek és a halálesetek számát is kozmetikázta, átlagosan háromhetes csúszásban volt az új esetek diagnosztizálásában, és Hupejben már december elején rengeteg megbetegedésről tudtak.

A pandémia kezdete óta ez a legjelentősebb szivárgás Kínából, amely megmutatja, hogy Hupej tartomány hatóságai valójában mit tudtak a vírusról a pandémia kezdeti szakaszában.

A hupeji betegségmegelőzési központból 117 oldalnyi, eddig nem ismert dokumentum szivárgott most ki, ezek alapján február 10-én például 2478 új esetről számoltak be a kínai hatóságok, Hupejben azonban valójában 5918 esetet jelentettek, ami több mint a duplája a hivatalos számnak.

A dokumentáció a 2019 október és 2020 április közötti időszakot öleli fel, és a benne lévő információk egyértelműen megmutatják, hogy mennyire rugalmatlan volt a kínai egészségügyi rendszer, amelyet a felülről lefelé irányuló bürokrácia és a merev eljárásrend is korlátozott.

A lap szerint a bizonyítékok alapján a járvány korai szakaszának több kritikus pillanatában is rossz döntéseket hoztak a kínai hatóságok. Az egyik legszembetűnőbb probléma a koronavírusos betegek diagnosztizálásának lassúsága volt, a hupeji egészségügyi tisztviselők hibás tesztelési és beszámolási mechanizmusokra támaszkodtak.

A március eleji jelentések szerint a tünetek megjelenése és a megerősített diagnózis között átlagosan 23 nap telt el, ami nagyon hátráltatta a járvány nyomon követését.

A CNN felidézi, hogy a kínai kormány határozottan elutasította az Egyesült Államok és más nyugati kormányok vádjait, miszerint szándékosan leplezte a vírussal kapcsolatos valódi információkat. Kína június 7-én kinyilvánította, hogy mindig “időben, nyíltan és átláthatóan” tették közzé a járvánnyal kapcsolatos információkat.


A CNN mint hiteles hírforrás na ne má ! Szerintük nem működik a Magyar parlament ugyi ?
 
  • Tetszik
Reactions: csibeszke

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Mondod te ! A múlt heti átfogó teszt meg azt , hogy a 181 000 vizsgált személy 3% fertőzött csak ! És ugye ott a tanárok , óvónők ,ect kerültek tesztelésre ! 3% 10 hónap után ! Na ez után lehet rettegni ! LOL

Aki már átesett rajta, az negatív. Ezen kívül a teszt szenzitivitása 70%
 
  • Tetszik
Reactions: laiki

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Az mennyivel hitelesebb , hogy egy célorientáltan tesztelt merítésből mondják , hogy 30% !

Ha a populáció 30%-a pozitív lenne egy időpillanatban egyszerre, akkor a járvány 1 hónapig tartott volna.
Amúgy érdekelne egy olyan vizsgálat, hogy a diákok mekkora részé ment ár át...
 
  • Tetszik
Reactions: Crusader

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 490
113
Operatív törzs: a gyorstesztek 2,4 százaléka lett pozitív
A múlt héten elvégzett 181 ezer csoportos gyorsteszt darabszámát csak ma vezették át a hivatalos adatokba.

A pozitivitás alacsony: mindössze 2,44% lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva ez 1,64%, ami a szlovák és bajor tesztelések eredményéhez hasonlító arány. A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb (79%) részvételi arány, náluk 1,8% lett a pozitív arány, az óvodákban 74% vett részt, 2,3%-uk lett pozitív, az általános iskolában dolgozóknál és az oktató-nevelő intézményekben megjelenőknél 73% volt a részvételi arány, 2,3%-os pozitivitási aránnyal. A szociális intézményekben 3,73% volt a pozitív arány, a szakképző intézményekben 64%-os részvételi arány mellett (csak a gyakorlati héten résztvevő oktatókat érintette) a pozitív tesztek aránya 2,6% lett. Az egészségügyi dolgozók esetében 10 222 tesztelésben vettnél 1,96% lett a pozitivitás.

Az államigazgatásban is lesz gyorstesztelés

Elkezdődött a gyorstesztelés második köre, minden jogosultat arra bíztatnak, hogy éljenek a lehetőséggel. A tesztelés önkéntes, semmilyen hátrány nem érheti azokat, akik nem vettek részt - mondta György István államtitkár. Arra bíztatják a negatív eredménnyel rendelkezőket is, hogy vegyenek részt ismét a tesztelésben. Az operatív törzs már döntött arról, hogy a következő körben az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakkal folytatódik a tesztelés. Újabb kirendelés alapján ebben is részt vehetnek egyetemisták.

az elvégzett tesztek számához a múlt héten elvégzett csoportos gyorstesztek több mint 181 ezres darabszámát. Ezekkel együtt már 1,835 ezer tesztet végeztek el Magyarországon
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
Operatív törzs: a gyorstesztek 2,4 százaléka lett pozitív
A múlt héten elvégzett 181 ezer csoportos gyorsteszt darabszámát csak ma vezették át a hivatalos adatokba.

A pozitivitás alacsony: mindössze 2,44% lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva ez 1,64%, ami a szlovák és bajor tesztelések eredményéhez hasonlító arány. A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb (79%) részvételi arány, náluk 1,8% lett a pozitív arány, az óvodákban 74% vett részt, 2,3%-uk lett pozitív, az általános iskolában dolgozóknál és az oktató-nevelő intézményekben megjelenőknél 73% volt a részvételi arány, 2,3%-os pozitivitási aránnyal. A szociális intézményekben 3,73% volt a pozitív arány, a szakképző intézményekben 64%-os részvételi arány mellett (csak a gyakorlati héten résztvevő oktatókat érintette) a pozitív tesztek aránya 2,6% lett. Az egészségügyi dolgozók esetében 10 222 tesztelésben vettnél 1,96% lett a pozitivitás.

Az államigazgatásban is lesz gyorstesztelés

Elkezdődött a gyorstesztelés második köre, minden jogosultat arra bíztatnak, hogy éljenek a lehetőséggel. A tesztelés önkéntes, semmilyen hátrány nem érheti azokat, akik nem vettek részt - mondta György István államtitkár. Arra bíztatják a negatív eredménnyel rendelkezőket is, hogy vegyenek részt ismét a tesztelésben. Az operatív törzs már döntött arról, hogy a következő körben az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakkal folytatódik a tesztelés. Újabb kirendelés alapján ebben is részt vehetnek egyetemisták.

az elvégzett tesztek számához a múlt héten elvégzett csoportos gyorstesztek több mint 181 ezres darabszámát. Ezekkel együtt már 1,835 ezer tesztet végeztek el Magyarországon

Akkor most számolgassunk egy kicsit!
A 2020.11.16-ig tartó hétig emelkedett a napi új fertőzöttszám és a 7 napos átlag alulról megközelítette a 5 ezret (4953 volt a 7 napos mozgó átlag maximuma). Azután visszaesett a napi új esetszám múlt hét keddig. A 7 napos mozgó átlag lement 4105-re. Erről a szintről ugrott meg a szerda reggeli adattól kezdve. Abban a 4 napban amikor tisztességesebb PCR tesztszám volt, akkor az átlag 6460 lett, majd a nagyon lecsökkent tesztszám miatt 5 napra már 6287, 6 napra pedig 5898 az átlag. Ebből ha levonjuk a megelőző 7 napos átlag 4105-öt, akkor 4 nap alatt összesen 9420, 5 nap alatt 10910, 6 nap alatt 10758 többlet eset került kimutatásra. Most most megtudtunk, hogy az antigén tömeges teszteléssel megtalált pozitívak száma 4436. Az antigén pozitívakat levonva még mindig marad 4 napra 4984 (napi 1246) 5 napra 6474 (napi 1295), 6 napra 6322 (napi 1054) többlet eset. Tehát az antigén tesztelés nélkül is meglett volna az 5200-5400-as napi átlag az elmúlt napokban, ami magasabb, mint a 7 napos mozgó átlag korábbi legmagasabb összege. Bár volt 8 reményt keltő nap, de az utóbbi napok adatai alapján még az antigén pozitívakat levonva, sem tűnik úgy, hogy a járvány tetőzne.
Ugyanezt mutatja a kórházban ápoltak száma aminek volt ugyan az elmúlt két, 3-3 napos megtorpanása, de azóta sajnos tovább nő. A halálozás növekedése pedig meg sem torpant. Az elmúlt 4 nap mindegyike 150 feletti. Pedig már kezdtem reménykedni... múlt hét közepéig.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113

Azt mondanám, hogy nem néztél utána a teszteknek és ezért nem tudod értelmezni az eredményt, de ugyanezt előadtad a szlovák tesztelés eredményénél is és már akkor is többen megírtuk, hogy miért ilyen az eredmény. Szóval inkább csak nem akarod érteni.
De csak a rend kedvéért:
Az antigén teszt mutatja a legalacsonyabb pozitivitást. Ennek oka, hogy az antigén teszt csak akkor pozitív, ha a tesztalany éppen aktívan és erőteljesen fertőz. Az antigén teszt orr és garat mintából történik, ugyanúgy ahogy a PCR teszt, de mivel hiányzik a PCR teszt génszakasz megsokszorozó lépése, az antigén teszt csak legalább néhány millió vírust mutat ki a mintában, míg a PCR teszt már néhány százat is. Az antigén teszt később kezd el pozitivitást mutatni és előbb válik újra negatívvá, mint a PCR teszt. A vérmintából történő antitest tesztelés pedig az ellenanyagot mutatja ki, még jó pár hónappal a fertőzés után is, tehát a fertőzésen átesettek kimutatására alkalmas.
2,44% antigén pozitivitás 3,5-4-szer ekkora PCR pozitivitásnak felel meg (2,5-3-szor hosszabb ideig pozitív átlagosan a PCR teszt, mint az antigén teszt és az antigén szenzitivitása 70%, a PCR jó közelítéssel 100%-ával szemben). Az átfertőzöttségről pedig keveset mond a 2,44%-os antigén pozitivitási érték. Mivel az antigén teszt átlagosan csak kevesebb, mint egy hétig pozitív, azt lehet elmondani az átfertőzöttségről, hogy ennek a 2,44%-nak a sokszorosa. Hogy ez most 5-ször, 8-szor vagy 10-szer több, azt már nem lehet megmondani, de minimum 5-szörös biztosan van.
A mi antigén tömegtesztelési pozitivitásunkat a szlovák ugyanilyen mérés eredményéhez érdemes hasonlítani. A szlovákoknál az első kör 1,06%-os, a második kör 0,66% eredményt hozott. Azaz nálunk 2,3 - 3,7-szer nagyobb az aktuális aktív fertőzők aránya, mint a szlovákoknál. Az angol tömegtesztelés 1,2%-os eredményénél is a mi arányunk kétszer magasabb. A spanyoloknál volt 0,6% alatti pozitivitású tömegtesztelés is ugyanezzel a módszerrel. Annál a miénk bő 4-szer magasabb. Szóval a magyar eredmény az ugyanilyen módszerű tesztelésekkel összehasonlítva kifejezetten magas.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Akkor most számolgassunk egy kicsit!
...
. Pedig már kezdtem reménykedni... múlt hét közepéig.
Annyira adta magát a feltételezés, hogy az extra növekmény a csoportos antigéntesztekből jött, de sajnos nem adja ki a matek. Mármint egy az egyben nem, de a hasonló intézkedések mindenhol meghozták az eredményüket, vagyis nálunk is csak ezek a tesztek fedhetik el a csökkenést. Pozitív közeli hozzátartozók, rokonok, ilyesmire tudok gondolni, de csak tippelgetek. Érdekes lesz ez a hét is. :confused:
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Azt mondanám, hogy nem néztél utána a teszteknek és ezért nem tudod értelmezni az eredményt, de ugyanezt előadtad a szlovák tesztelés eredményénél is és már akkor is többen megírtuk, hogy miért ilyen az eredmény. Szóval inkább csak nem akarod érteni.
De csak a rend kedvéért:
Az antigén teszt mutatja a legalacsonyabb pozitivitást. Ennek oka, hogy az antigén teszt csak akkor pozitív, ha a tesztalany éppen aktívan és erőteljesen fertőz. Az antigén teszt orr és garat mintából történik, ugyanúgy ahogy a PCR teszt, de mivel hiányzik a PCR teszt génszakasz megsokszorozó lépése, az antigén teszt csak legalább néhány millió vírust mutat ki a mintában, míg a PCR teszt már néhány százat is. Az antigén teszt később kezd el pozitivitást mutatni és előbb válik újra negatívvá, mint a PCR teszt. A vérmintából történő antitest tesztelés pedig az ellenanyagot mutatja ki, még jó pár hónappal a fertőzés után is, tehát a fertőzésen átesettek kimutatására alkalmas.
2,44% antigén pozitivitás 3,5-4-szer ekkora PCR pozitivitásnak felel meg (2,5-3-szor hosszabb ideig pozitív átlagosan a PCR teszt, mint az antigén teszt és az antigén szenzitivitása 70%, a PCR jó közelítéssel 100%-ával szemben). Az átfertőzöttségről pedig keveset mond a 2,44%-os antigén pozitivitási érték. Mivel az antigén teszt átlagosan csak kevesebb, mint egy hétig pozitív, azt lehet elmondani az átfertőzöttségről, hogy ennek a 2,44%-nak a sokszorosa. Hogy ez most 5-ször, 8-szor vagy 10-szer több, azt már nem lehet megmondani, de minimum 5-szörös biztosan van.
A mi antigén tömegtesztelési pozitivitásunkat a szlovák ugyanilyen mérés eredményéhez érdemes hasonlítani. A szlovákoknál az első kör 1,06%-os, a második kör 0,66% eredményt hozott. Azaz nálunk 2,3 - 3,7-szer nagyobb az aktuális aktív fertőzők aránya, mint a szlovákoknál. Az angol tömegtesztelés 1,2%-os eredményénél is a mi arányunk kétszer magasabb. A spanyoloknál volt 0,6% alatti pozitivitású tömegtesztelés is ugyanezzel a módszerrel. Annál a miénk bő 4-szer magasabb. Szóval a magyar eredmény az ugyanilyen módszerű tesztelésekkel összehasonlítva kifejezetten magas.


Blablabla ! Nem kell erőltetni , felesleges ez csak a bizonyítvány magyarázata ! És még azt nem is kérdeztem , hogy a 2.44%-ból mennyi a beteg vagy legalább a tüneteket produkáló ? Ez mind játék a számokkal !