[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 517
113
Lehetetlen, instant kormánybukás. Egy internetadóért az elmúlt 10 év legnagyobb tüncijét hozták össze.

Egyetlen burkolt megoldás erre, ahogyan az x óra kötelező társadalmi munkát behozták a középiskolásoknak ugyanígy kötelező honvédelmi ismeretek bevezetése a helyi tartalékosoknál lenne lehetséges. 1-2 hét nyári táborként intenzív képzés. Ettől több esélytelen. Megtanulnak lőni, gránátot dobni és kész.

Ha belegondolok a sorkatonaság is kb ez volt + alakizás és krumplipucolás életlen késsel. Szóval még szintben is lenne. :p



Így van, ezt a mai társadalomban nem lehetne eladni.

Amikor én 93-ban leszereltem (egy év), akkor még az utolsó előtti napon is szolgálatot adtam. Amikor felsorakoztatták a leszerelőket, hogy az őrnagy elbúcsúztassa őket, én is beálltam a sorba, az őrnagy meg rám förmedt, hogy ne hülyéskedjek, menjek vissza dolgozni. Ekkor halkan szólt az őrmester, hogy bocs, de igazából ő is leszerelő.
A tisztek elmondták, hogy ez az egy év nem jó semmire, mert fél év kellene a valódi betanuláshoz, de félidős katonát már nem vesznek rá munkára.
Természetesen nem az én mentalitásom volt a jellemző, a többiek amint kiképezték a kopaszokat egyből megöregedtek és egész nap bakancsban fekve az ágyon nézték az MTV-n ugyanazokat a klippeket és kiabálták, hogy "beleszarok 200". Én meg úgy voltam vele, hogy inkább a harcállásponton rajzolom a gépeket az üvegtáblára, mintsem az agyamat építsem le a pihenőben.
Mondjuk meg is hálálták a munkámat, "kopasz" voltam végig, de a leszereléskor amikor leadtam a cuccokat, kaptam egy pici fehér csillagot, most már soha többé nem leszek kopasz, csak minimum "sörvezető".
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Ha belegondolok a sorkatonaság is kb ez volt + alakizás és krumplipucolás életlen késsel. Szóval még szintben is lenne.

Hidd el vegyes volt a kép. Az úgynevezett első lépcsős alakulatok ,a rendszerváltásig alapvetően megfeletek a követelményeknek. ( Szombathelyen biztos hogy nem a krumplipucolás és az alakizás volt a fő műsor, hanem a harcászat és lövészet, folyamatosan ) Viszont a Néphadsereg a 80-as évek végre már egy olyan túlméretezett haderő volt, amire nem volt elég anyagi forrás. De fenntartották, alapvetően a hidegháború okán.
Sorkatonai szolgálat már nem fog lenni, de ha most létezne, akkor azt mondom, minimum 18 hónap, az alap, hogy valaki katona legyen. 6 hónap kiképzés, 12 hónap éles zászlóaljaknál szolgálat. Kevesebbnek nincs értelme, mert rövidebb kiképzéssel, semmiféle rutint nem tudnak szerezni.
Na, nem kell megijedni, mint mondtam békében ilyen biztosan nem lesz.
Viszont háborús helyzetben, elrendelik a mozgósítást, abban mindenki biztos lehet. Saccra, a 20 - 45 éves korosztály jelentős részét katonai szolgálatra be fogják hívni. Hova, miként, hogy szerelik fel és képezik ki, hát az passz.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 039
113
Hidd el vegyes volt a kép. Az úgynevezett első lépcsős alakulatok ,a rendszerváltásig alapvetően megfeletek a követelményeknek. ( Szombathelyen biztos hogy nem a krumplipucolás és az alakizás volt a fő műsor, hanem a harcászat és lövészet, folyamatosan ) Viszont a Néphadsereg a 80-as évek végre már egy olyan túlméretezett haderő volt, amire nem volt elég anyagi forrás. De fenntartották, alapvetően a hidegháború okán. Sorkatonai szolgálat már nem fog lenni, de ha most létezne, akkor azt mondom, minimum 18 hónap, az alap, hogy valaki katona legyen. 6 hónap kiképzés, 12 hónap éles zászlóaljaknál szolgálat. Kevesebbnek nincs értelme, mert rövidebb kiképzéssel, semmiféle rutint nem tudnak szerezni. Na, nem kell megijedni, mint mondtam békében ilyen biztosan nem lesz. Viszont háborús helyzetben, elrendelik a mozgósítást, abban mindenki biztos lehet. Saccra, a 20 - 45 éves korosztály jelentős részét katonai szolgálatra be fogják hívni. Hova, miként, hogy szerelik fel és képezik ki, hát az passz.


Szerintem pedig van létjogosultsága egy 7-8-9 hónapos intenzív általános és honvédelmi képzésnek(mintha egy tanév lenne).

Ha van egy ilyen, kb 1 tanévnek megfelelő képzés, az lehetővé teszi, hogy
- pár ezerrel kevesebb fizetett katona legyen békeidőben ---ami sok tíz/száz milliárd évente---,
- és lehetővé teszi, hogy sok tízezerrel több jól képzett --izraeli mintára gyorsan mozgósítható-- katona legyen, de csak konfliktus esetén(nem kell fizetni őket "békeidőben").

Ezek az emberek ráadásul ugyanazt meg tudnák tenni, mint amit a leszerelt katonák tettek hetekkel az I. Világháború vége után, amikor a románok "Tiszáig tartó Nagy-Románia" ötletét meghiúsították, gyakorlatilag modern kori felkelőkként, megállítva a reguláris román hadsereget.
Tették ezt az összeomlott központi irányítás nélkül !!! ...1919-ben !!!


A társadalom is el tud fogadni egy ilyen képzést, ami 2-3 szakmát, jogosítványt, együttműködési készséget ad évente pár-tízezer embernek (észak-kelet Magyarországnak jól jön egy kis szocializáció, minden rosszindulat nélkül ).
Aki meg nem akarja, fizethet. Kicsit kevesebbet jár bőlcsész-füvezni/bulikba :rolleyes:
A "Misiék" ki tudják ám számolni, hogy ez évi 1-2 havi fizetés a javukra, aminek ha a fele meg is jelenik, nem lesz jelentős tiltakozás. Egy 14. havi fizetés körüli összeg lesöpri a ál-bal/ál-libsi érveket.
Amúgy meg sorkatonaság van a semeleges Ausztriában pl (asszem tán a svédeknél is).
Amúgy meg úgyis nyekeregnek mindenért, mindegy mit csinál a mostani csapat, akkor meg csináljanak jó dolgokat :hadonaszos: .

A közmunkás utánpótlást is csökkentené egy kicsit :rolleyes: :rolleyes:
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Wilson

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Kárpátalja első 3 perc.
Ukrán ügyben mki kussol, kivéve a horvatok.

https://karpathir.com/2020/12/08/eg...rorszag-ukrajnaval-kapcsolatos-koveteleseire/
"Az Európai Unió Tanácsának hétfői ülésén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere felszólalt az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbség helyzetéről, azonban felvetéseit az EU egyik külügyminisztere sem támogatta – írja a karpat.in.ua.
A hírt Rikard Jozwiak, a Radio Szvoboda újságírója közölte Twitter-oldalán.
„A MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER FELVETETTE AZ UKRAJNAI MAGYAR KISEBBSÉG KÉRDÉSÉT AZ EU KÜLÜGYMINISZTEREINEK TANÁCSÁBAN. SENKI NEM REAGÁLT RÁ” – olvasható a bejegyzésben."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
https://karpathir.com/2020/12/08/eg...rorszag-ukrajnaval-kapcsolatos-koveteleseire/
"Az Európai Unió Tanácsának hétfői ülésén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere felszólalt az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbség helyzetéről, azonban felvetéseit az EU egyik külügyminisztere sem támogatta – írja a karpat.in.ua.
A hírt Rikard Jozwiak, a Radio Szvoboda újságírója közölte Twitter-oldalán.
„A MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER FELVETETTE AZ UKRAJNAI MAGYAR KISEBBSÉG KÉRDÉSÉT AZ EU KÜLÜGYMINISZTEREINEK TANÁCSÁBAN. SENKI NEM REAGÁLT RÁ” – olvasható a bejegyzésben."

Na ennyit az EU-ról. Ne gondoljátok, ha nem lenne a vétó ügy, akkor mellettünk állnának. Biztos, hogy nem!
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Na ennyit az EU-ról. Ne gondoljátok, ha nem lenne a vétó ügy, akkor mellettünk állnának. Biztos, hogy nem!
Na ja... Ilyenkor jut eszembe Szerb Antal A Pendragon legenda című műve, amikor egy magyar és egy angol beszélget a magyarokról:

"- És hol laknak azok a magyarok?
- Magyarországban. Ausztria, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia közt.
- Ugyan kérem... Ezeket az országokat Shakespeare találta ki."

Na hát kb ennyire ismernek minket kb ma is nyugaton és így is viszonyulnak hozzánk.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
A románok régi nagy állma valósulna meg ezzel. Csak az alkalomra várnak.
Ezért kell egy olyan hadsereg, hogy a támadásukat a betonba döngölje. Persze nem Szatmár72 tipusú emberek kellenek a megállításukhoz. Sajnos legalább fele az országnak így gondolkodik. Az elmúlt 30 évben olyan fokon demilitarizálták a magyar lakóság gondolkodását, hogy azt már csak egy nagy nehezen lehetne normálisra (nem egy szerb, de legalább egy svájci polgár szintjére) visszaállítani. Ez pedig sorköteles katonaság nélkül nem megy. Ha nem lesz sorköteles katonaság, lehet nekünk birodalmi lépegetönk is, nem is lesz aki harcoljon vele és megvédje az országot. Ha 2022-ben nyer a FIDESZ, akkor valamilyen ürüggyel be kell vezetnie a 6 vagy 9 hónapos sorköteles szolgálatot (én az egy éveset tartanám jónak/3-5 hónap kiképzés, 9-7 hónap szolgálat/) .
gondoltam hogy sokan leszedik a fejemet, de ha van olyan megoldás amivel nem keveredunk haboruba egy 4x nagyobb es kb 100x erosebb orszaggal, mellette az egész pánszláv közösséggel akkor minden jo. az enyém csak ötlet volt. elnézést.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Na ja... Ilyenkor jut eszembe Szerb Antal A Pendragon legenda című műve, amikor egy magyar és egy angol beszélget a magyarokról:

"- És hol laknak azok a magyarok?
- Magyarországban. Ausztria, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia közt.
- Ugyan kérem... Ezeket az országokat Shakespeare találta ki."

Na hát kb ennyire ismernek minket kb ma is nyugaton és így is viszonyulnak hozzánk.

Azért mostanra már elégé jól megismertek, hála az elmúlt évek napi szintű nyugati médiaacsarkodásnak/lejáratásnak.
De nem baj. Negatív reklám is reklám, sőt az az igazi. Legalább megtanulják hogy nem minden van úgy ahogy ők akarják.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
gondoltam hogy sokan leszedik a fejemet, de ha van olyan megoldás amivel nem keveredunk haboruba egy 4x nagyobb es kb 100x erosebb orszaggal, mellette az egész pánszláv közösséggel akkor minden jo. az enyém csak ötlet volt. elnézést.

4x nagyobbak ok. De mitől százszor erősebbek? Mert, hogy most per pillanat ott tartanak, hogy nyugati segítség nélkül egy hétig sem maradnának fenn, az is biztos.

És milyen pánszláv közösség? Lengyelek? Ők nem érdekletek, ha csak nem területszerzés okán. Oroszok? Alig várják, hogy revansot vegyenek a ukrikon. Szerbek? Ők az orosz nótát fújják. Szlovákok és Csehek? Hát érdekes lenne, mert ők nyugati szlávok, teljesen más mentalitással (még ha útálnak is minket, nem avatkoznának be). Csak a nyelvük szláv. Horvátok? Nem hiszem, lévén, hogy egy esetleges pánszláv szerb-horvát háborúban:rolleyes: nem kívánnak egy északi ellenséget maguknak. Szlovénok? Felejtősek. Mint fő fő "pánszlávok", maradnak a félig meddig szláv, illetve félig meddig latin gyökerű:eek: románok. Na ők már beleszólhatnak (és bele is fognak, ha úgy látják eljött az idejük). Ezért kell a kicsi de kurva-erős magyar hadsereg. Hogy a puliszkát megkeserítsék a szájukban.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
4x nagyobbak ok. De mitől százszor erősebbek? Mert, hogy most per pillanat ott tartanak, hogy nyugati segítség nélkül egy hétig sem maradnának fenn, az is biztos.

És milyen pánszláv közösség? Lengyelek? Ők nem érdekletek, ha csak nem területszerzés okán. Oroszok? Alig várják, hogy revansot vegyenek a ukrikon. Szerbek? Ők az orosz nótát fújják. Szlovákok és Csehek? Hát érdekes lenne, mert ők nyugati szlávok, teljesen más mentalitással (még ha útálnak is minket, nem avatkoznának be). Csak a nyelvük szláv. Horvátok? Nem hiszem, lévén, hogy egy esetleges pánszláv szerb-horvát háborúban:rolleyes: nem kívánnak egy északi ellenséget maguknak. Szlovénok? Felejtősek. Mint fő fő "pánszlávok", maradnak a félig meddig szláv, illetve félig meddig latin gyökerű:eek: románok. Na ők már beleszólhatnak (és bele is fognak, ha úgy látják eljött az idejük). Ezért kell a kicsi de kurva-erős magyar hadsereg. Hogy a puliszkát megkeserítsék a szájukban.
én nem igy látom, de legyen igazad. vagyis remélem te látod jol es csak én feketén.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
én nem igy látom, de legyen igazad. vagyis remélem te látod jol es csak én feketén.

De miért? Mi van olyan ami nem valós abban amit vázoltam? Szerinted valamelyik szláv náció oda van az ukrikért? Személy szerint úgy látom, hogy már régen nincs olyan, hogy pánszlávizmus, ha csak az EUROVISIOs szavazást nem tekintjük annak. De ha Te másként látod, kérlek tisztelettel, írd le. Nem árt, ha minden lehetőséggel tisztában vagyunk.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Le fogjátok harapni a fejem, de szerintem az időben, létszámban rövidebb izraeli mintát követném. A rendszerre gondolok.

Csak hát nálunk nincs egy olyan összatartó népség. Ott az ellenzék nem az országa ellen van. Ha baj van mindenki egyet akar. Itt nálunk egyből indulna a bomlasztás, mint az első vh. alatt!
Pedig az Izralei haderő (nem mennyiségre gondolok, hanem működtetésre) lehetne nekünk a követendő minta. Akár ottani kiképzők bevonásával, hogy a libsi-balos ellenzék ne tudjon károgni.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Van megoldás. Ha ne adja isten, de valamilyen háborus fenyegetés okán be kell hívni a tartalékos népséget (mozgosítás lesz), akkor a helyzet megszüntét/enyhülését követően nem szabad szélnek engedni a 18-27 év közöttieket, hanem kiképzés okán bent kell tartani vagy 6 hónapot. Aztán a többit is, ahogy oda nő, be kell hívni. Aki megtagadja vagy médiában/nyilvánosan szót mer emelni ellene, azt a védelmi képességek aláásása okán bíróság elé kell állítani.

Ezzel az itt hozzászóló KATONÁK jelentős részét bíróság elé is állíttatod.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Ezzel az itt hozzászóló KATONÁK jelentős részét bíróság elé is állíttatod.

Csak arra céloztam, hogy ne legyen az ami az első vh alatt történt, hogy égett a ház és közben a kávéházi zugfirkászok a katonák ellen uszítottak, ezzel gyengítve a hátországot.
Ha akkor eréjesen felléptek volna az ilyenek ellen (nem csak nálunk, hanem No-ban is), akkor lehet, hogy nem így végződik a történet.
A jó KATONÁK jellemzően szakmai véleményt fogalmaznak meg, amivel lehet vitázni, nem pedig a sajtóban uszítanak. Ha van olyan amelyik uszít, akkor ott a helye, ahol a többi jómadárnak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
"A meglévők páncélzata gyenge, a légitámadások ellen teljesen védtelenek" NA hát ez a mondat a totális bullshit kategória. Mutassanak már nekem egy olyan harckocsit ami képes leszedni teszem azt egy A-10-et. Szerintem az ürge túl sokat játszik a War Thunderrel.....
Szerintem érdemes lenne figyelmesebben olvasnod...
Arról van szó, hogy a meglévő harckocsik védettsége nem elegendő egy felülről jövő támadás ellen. A légi eszközök elleni harc sehol a világon NEM a harckocsik feladata.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 517
113
Úgy tűnik, hogy komolyan gondolták akik fenyegetőztek:

https://karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/meg-akartak-mergezni-beregszasz-ivovizhalozatat/

Fiatalok egy csoportja ciánnal akarta megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát. A website szerint az SZBU-nak sikerült feltörnie a titkos Telegram-csatornájukat, melyben arról írtak, hogy meg akarják tisztítani Kárpátalját a szeparatistáktól, Beregszászt pedig a magyaroktól. A bejegyzés szerint öten voltak, kettőjüket elfogták, hármójukat keresik. A lefoglalt port tartalmazó csomagokat Ungvárra és Kijevbe küldték.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Szerintem érdemes lenne figyelmesebben olvasnod...
Arról van szó, hogy a meglévő harckocsik védettsége nem elegendő egy felülről jövő támadás ellen. A légi eszközök elleni harc sehol a világon NEM a harckocsik feladata.
Őőőő pont azt írtam én is, hogy harckocsi nem tud légitámadással szemben védekezni, a cikkben pedig éríntőlegesen sincs egy szó sem, hogy a földi légvédelmi rendszereket is fejleszteni kellene, szóval lehet, hogy szerinted ennek ez lenne a lényege, értelme, de ilyesmi nincs leírva a cikkben.