[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Azért arra kiváncsi lennék hogy mennyire kapják meg a kezelését/irányítását a Románok,vagy az Amik kezelik mint a patriot-ot !?

A Patriotot sem az amik kezelik. Mivel az a románoké, mint ahogy a megvásárolt HIMARS/ATACMS is.
Jelenleg (mivel most vették át a rendszer első elemeit a románok) még van amerikai támogatása a Patriot kezelőinek (később már nem lesz), mint ahogy értelemszerűen a képzést is az USA-ban kapták a kezelők.
Csak, hogy tiszta legyen, az amerikaiak az Aegis Ashore rendszert kezelik és felügyelik ott, meg ha a saját Patriot, vagy adott esetben THAAD rendszereiket éppen oda telepítik valamiért (mint tavaly is, amíg az Ashore-karbantartás tartott, addig odatelepült egy THAAD-üteg), akkor azokat fogják kezelni.

De, ha egy Nyebo papíron tud 5 perc (?) alatt csomagolni és menni, akkor ne legyen már ez olyan nehéz egy ilyen cuccnak.

A Nyebo-M papíron 15 percet tud. A jóval kisebb és egy járműből álló fehérorosz Vosztok 2D tud papíron 6 percet, a 3D változat pedig 8-at.
 
K

kamm

Guest
A korábban a kanadai haderő ELM-2084 M-MMR beszerzési programját implementáló Rheinmetall Canada Inc. és a magyar fél az ipari együttműködésre irányuló szándékukat is kifejezték. Erre vonatkozóan Maróth Gáspár kormánybiztos és Stéphane Oehrly írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében először magyar alkatrész- illetverészegységgyártás valósul meg, később a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni."

Hat akkor ezzel meg is oldodott, nemcsak a fejlesztes lesz helyben, de a idovel gyartas is. :)

A Nyebo-M papíron 15 percet tud. A jóval kisebb és egy járműből álló fehérorosz Vosztok 2D tud papíron 6 percet, a 3D változat pedig 8-at.

Meg igazabol mindegy is, mert sosem egyesevel vannak telepitve, lasd fenn, ahol a kanadaiak 20 percet irtak, de ugye a harombol egy mindig aktiv, a masik eppen mozog, a harmadik meg eppen szedi fel magat. :)
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Viszont arra kíváncsi lennék, hogy vajon a teljes rendszert vesszük meg, vagy csak az S-sávú radart önmagában?
Mert a teljes rendszer áll még egy magasabb frekvenciájú radarkészletből, egy EO/IR toronyból, egy EO/IR tartományban működő LDS-ből (Launch Detection System), meg egy SIGINT-egységből.

https://www.iai.co.il/drupal/sites/default/files/2019-06/ELM-2084 MS-MMR Brochure.pdf

Meg igazabol mindegy is, mert sosem egyesevel vannak telepitve, lasd fenn, ahol a kanadaiak 20 percet irtak, de ugye a harombol egy mindig aktiv, a masik eppen mozog, a harmadik meg eppen szedi fel magat. :)


Persze, aki ésszel akarja használni, az úgy csinálja. Én csak arra akartam reagálni, hogy egy ilyen nagyobb méretű eszköz telepítési és menetkésszé tételi ideje azért minimum pár perc.
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
A Kaukázusi balhéban látott és nagyon nagyon tömegesen bevetett kisebb nagyobb drónok ellen konkrétan hogyan és mivel lehet jelenleg hatásosan védekezni?
Mennyire lenne életszerű célszerű hasznos pl a Magyar hadsereget is tömegével felfegyverezni ilyen eszközökkel??
Ha már Izraeli technika jön akkor drón is van ott ilyen olyan.....
 
  • Tetszik
Reactions: Crusader and gacsat
T

Törölt tag 1945

Guest
Ha jól látom, ez még nem volt... persze nagyon hasonlít a többi írásra.

"Izraeli radarok a honvédségnek

Először kerül a Magyar Honvédség használatába a legkorszerűbb aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnika annak a szerződésnek köszönhetően, melyet december 11-én írt alá a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

A szerződés értelmében az izraeli IAI ELTA által fejlesztett és gyártott ELM-2084-es radarcsalád technológiáját tartalmazó radarokkal váltják fel a máig szolgáló régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68UM rádiólokátorokat. A többfunkciós (M- illetve F-MMR) radarok 2022-től érkeznek Magyarországra.

A légierő haderőnem szemszögéből alapvetően három követelményéről van szó. Az egyik a NATO-gerincradarok (RAT-31DL) nem optimális elhelyezéséből fakadóan fenntartani szükséges kupi és jutai radarszázadok P-37/PRV-17 technikájának leváltásáról; a mobil radarcsoportok SzT-68UM lokátorainak pótlásáról; illetve a győri légvédelmi rakétások nagyobb hatótávolságú lokátoráról, mely vezetési pontjukat (SAMOC), illetve a szintén nemrégiben beszerzett NASAMS légvédelmi csoportosításokat is képesek saját légihelyzet-információval kiszolgálni. Kissé leegyszerűsítve annak a radarparknak a beszerzéséről, melynek minősített helyzetben (háborús körülmények közepette) is helyt kell állnia.

Az élesben kipróbált izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer kiszolgálásáról ismertté vált S-sávú (2-4GHz) ELM-2084-es radarok mindenek előtt a legkorszerűbb, aktív fázisvezérelt antennatechnológiára (AESA) alapulnak. Azaz nagy számú adó-vevő illetve vevő modulból felépített antennarácsuknak köszönhetően nemcsak helyszögben, hanem oldalszögben is képesek a flexibilis nyalábeltérítésre, az aktuális feladatnak megfelelő nyalábképzésre.
Mindez nagymértékben fokozza a célok követésének megbízhatóságát és pontosságát illetve a zavarszűrést, az elektronikus ellentevékenységgel szembeni ellenállóképességet.

Ugyancsak AESA antenna teszi lehetővé, hogy a szokásos felderítő funkció mellett a 2084-es fegyverirányításhoz szükséges minőségű információt szolgáltasson (Izraelben ilyenek szolgálják ki a Vaskupola rendszert). A normál körbeforgó üzemmód mellett fix, szektoros üzemmódban képes a ballisztikus célok, tüzérségi lövedékek nagy távolságú felderítésére is, becsapódási pont számítással. Ugyanebből a képességéből kiindulva képes hozzájárulni a saját tüzérség tüzének korrekciójához is - a magyar beszerzés ezért a honvédség tüzérképességének a fejlesztéséhez is hozzájárul.

A korábban a kanadai haderő ELM-2084 M-MMR beszerzési programját implementáló Rheinmetall Canada Inc. és a magyar fél az ipari együttműködésre irányuló szándékukat is kifejezték. Erre vonatkozóan Maróth Gáspár kormánybiztos és Stéphane Oehrly írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében először magyar alkatrész- illetverészegységgyártás valósul meg, később a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni."


Ebből a minimális nagyságrend már számolható. (Kup+Juta+Győr+2x mobil radarszázad) x?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 162
113
Ebből a minimális nagyságrend már számolható. (Kup+Juta+Győr+2x mobil radarszázad) x?
+ a már bejelentett PZH-s új tüzérosztályhoz tartozó felderítő radar(ok)
+ a még be nem jelentett további tüzérségi egységek beszerzéseihez kapcsolódó radaros egységek...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 320
113
A szamokat kerdezted... nekem a korabbi tippem legalabb a csehek duplaja volt, azaz vagy 15-16 rendszer volt - a te gyorslistad szerint az eleg kozel lesz, mert ugye minimum 2 rendszer mindenhova, az minimum 10-12 plusz masik 4-6 tuzersegnek.
Értem, hogy ez a 2 rendszer mindenhová logikus, de a csehek is csak 5-öt használnak, 3 tartalék, tehát békeidőben nincs meg a 2 rendszer mindenhova arány.
Bár részben hazai gyártásnál ez később könnyebben pótolható.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 162
113
Ami itt offtopic. :D
Én azt hittem a teljes beszerzés volumenét keressük - mert ugye arról még nincsen információ.
Különben viszont nem biztos, hogy offtopic, mivel attól, hogy esetleg a tüzérségi alegységekbe kerülnek a szóban forgó radarok, attól még MMR-rek maradnak. Ráadásul a C-RAM funkció miatt, valahol a légvédelemhez tartozik. Mivel a beérkező tüzcsapásnak nem csak kiindulási pontját (azaz a kiváltó ellenséges tüzérség helyét) méri be, de a lehetséges veszélyben lévő egységeket is figyelmeztetheti. Hatására riadót rendelhetnek el. Az esetlegesen rendelkezésre álló csöves VSHORAD egységeket pedig adatokkal láthatja el a beérkező fenyegetésről. Szóval nekem ez simán légvédelem. :cool:
 
K

kamm

Guest
A szamokat kerdezted... nekem a korabbi tippem legalabb a csehek duplaja volt, azaz vagy 15-16 rendszer volt - a te gyorslistad szerint az eleg kozel lesz, mert ugye minimum 2 rendszer mindenhova, az minimum 10-12 plusz masik 4-6 tuzersegnek.

Értem, hogy ez a 2 rendszer mindenhová logikus, de a csehek is csak 5-öt használnak, 3 tartalék, tehát békeidőben nincs meg a 2 rendszer mindenhova arány.
Bár részben hazai gyártásnál ez később könnyebben pótolható.

A csehek is 5 aktiv rendszert hasznalnak majd mindossze 2-3 helyre, amibol csak ketto fix, ha jol emlekszem, de ez amugy o dolguk.

Nalunk szerintem tobb helyre tesznek majd "fixet" (ami amugy szerintem a fix mellett biztosan jelent majd 1-2 mobil tartalekot is, legalabb keszultseg eseten), lasd @Hpasp gyorslistajat, no meg nalunk lesz minimum ket tuzerosztaly is, azoknak is szamolok 2-2 rendszert, ezen kivul a keszultsegre extra tartalekrendszerek plusz treningre 1-1 legalabb - siman lehet tobb, mint a duplaja a csehekenek.


Én azt hittem a teljes beszerzés volumenét keressük - mert ugye arról még nincsen információ.
Különben viszont nem biztos, hogy offtopic, mivel attól, hogy esetleg a tüzérségi alegységekbe kerülnek a szóban forgó radarok, attól még MMR-rek maradnak. Ráadásul a C-RAM funkció miatt, valahol a légvédelemhez tartozik. Mivel a beérkező tüzcsapásnak nem csak kiindulási pontját (azaz a kiváltó ellenséges tüzérség helyét) méri be, de a lehetséges veszélyben lévő egységeket is figyelmeztetheti. Hatására riadót rendelhetnek el. Az esetlegesen rendelkezésre álló csöves VSHORAD egységeket pedig adatokkal láthatja el a beérkező fenyegetésről. Szóval nekem ez simán légvédelem. :cool:

Seconded! :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
A Kaukázusi balhéban látott és nagyon nagyon tömegesen bevetett kisebb nagyobb drónok ellen konkrétan hogyan és mivel lehet jelenleg hatásosan védekezni?
Mennyire lenne életszerű célszerű hasznos pl a Magyar hadsereget is tömegével felfegyverezni ilyen eszközökkel??
Ha már Izraeli technika jön akkor drón is van ott ilyen olyan.....

Nhezen.Kombibalt EW és csapatlégvédelmi alegységek kellenek hozzá elég nagy számban,de mindent lelőni és detektálni így sem lehet.
 
K

kamm

Guest
ebbe a harcálláspontba(samoc) be lesznek kötve a régebbi,feljavított szovjet radarjaink is vagy azok lassú kihalásra vannak ítélve?

Elvileg létezhet hozzájuk "adapter", de szerintem erre mi nem fogunk költeni.
A lengyelek használják egy ideje...

A hivatalos nyilatkozat kulon kiter arra, hogy teljesen levaltjak az osszes exszovjet technikat. A mar meglevo RAT-31DL mellett az ELM-2084 lesz mindenhol - minden regi lom megy a kukaba avagy valami raktarba; mar regen itt volt az ideje.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 320
113
Nah, találtam 2 érdekes cikket.
A románok már egyszer megvették ezt az Iron Dome rendszert, de aztán visszamondták.
Érdekes a szitu, de nekem úgy tűnik a Patriot miatt nem lehetett a román légvédelmi rendszerbe integrálni. Izrael és az USA közt egy forráskódon (jajj ez mindig jó téma ;) ) ment a vita.

Ebből a sztoriból is látszik, kik vezénylik a román fegyverkezést, mennyire önállóak.
Most márciusban mondták vissza. Mi meg állítólag rekordgyorsasággal kötöttük a szerződést. Miért érdekes ez?? Hát valszeg az izraeliek komolyan számoltak a román ipari beruházással, gyártással és hirtelen kellett nekik egy B terv.

Az amerikai ellenállás, ami kilőtte a román vételt, érthetőbbé teszi az RM Canada, mint NATO tagállam cége, szerepét a sztoriban. Ezt igy nem lehet vétózni.

Itt a két cikk. A vásárlás bejelentése 2018-ban. Ha jól értem náluk a biznisz nem csak a radarokra korlátozódott.
https://balkaninsight.com/2018/05/18/romania-first-country-to-buy-iron-dome-from-israel-05-18-2018/

És az idei visszamondás.
Itt már az volt a tanulság, hogy nem is kellett, mert xar. Durci Undimalac román módra. :D
https://www.rumaniamilitary.ro/iron-dome-adio-si-un-praz-verde

Azt lenne jó feltúrni, milyen ipari együttműködés lett volna a bizniszben, akkor szerintem a magyar részvételhez közelebb jutunk. Sajnos a mordori nem tartozik az alapfunkcióim közé és fejlesztés alatt sem áll. De a Google jó barát fordítsátok úgy a cikkeket, nem akartam a két teljes cikket magyarul belinkelni.

Egy kicsit az az érzésem Maróthnak nincs is olyan nehéz dolga. Csak figyelni a térség visszamondott, időben eltöketlenkedett beszerzéseit és lecsapni rá. Lásd Lynx és talán ez is. A Ceaserról mi a véleményetek??? ;)
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Nah, találtam 2 érdekes cikket.
A románok már egyszer megvették ezt az Iron Dome rendszert, de aztán visszamondták.
Érdekes a szitu, de nekem úgy tűnik a Patriot miatt nem lehetett a román légvédelmi rendszerbe integrálni. Izrael és az USA közt egy forráskódon (jajj ez mindig jó téma ;) ) ment a vita.

Ebből a sztoriból is látszik, kik vezénylik a román fegyverkezést, mennyire önállóak.
Most márciusban mondták vissza. Mi meg állítólag rekordgyorsasággal kötöttük a szerződést. Miért érdekes ez?? Hát valszeg az izraeliek komolyan számoltak a román ipari beruházással, gyártással és hirtelen kellett nekik egy B terv.

Az amerikai ellenállás, ami kilőtte a román vételt, érthetőbbé teszi az RM Canada, mint NATO tagállam cége, szerepét a sztoriban. Ezt igy nem lehet vétózni.

Itt a két cikk. A vásárlás bejelentése 2018-ban. Ha jól értem náluk a biznisz nem csak a radarokra korlátozódott.
https://balkaninsight.com/2018/05/18/romania-first-country-to-buy-iron-dome-from-israel-05-18-2018/

És az idei visszamondás.
Itt már az volt a tanulság, hogy nem is kellett, mert xar. Durci Undimalac román módra. :D
https://www.rumaniamilitary.ro/iron-dome-adio-si-un-praz-verde

Azt lenne jó feltúrni, milyen ipari együttműködés lett volna a bizniszben, akkor szerintem a magyar részvételhez közelebb jutunk. Sajnos a mordori nem tartozik az alapfunkcióim közé és fejlesztés alatt sem áll. De a Google jó barát fordítsátok úgy a cikkeket, nem akartam a két teljes cikket magyarul belinkelni.

Egy kicsit az az érzésem Maróthnak nincs is olyan nehéz dolga. Csak figyelni a térség visszamondott, időben eltöketlenkedett beszerzéseit és lecsapni rá. Lásd Lynx és talán ez is. A Ceaserról mi a véleményetek??? ;)
Te nagyon érdekes dolgokat vetsz fel :)
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 570
8 167
113
Nah, találtam 2 érdekes cikket.
A románok már egyszer megvették ezt az Iron Dome rendszert, de aztán visszamondták.
Érdekes a szitu, de nekem úgy tűnik a Patriot miatt nem lehetett a román légvédelmi rendszerbe integrálni. Izrael és az USA közt egy forráskódon (jajj ez mindig jó téma ;) ) ment a vita.

Ebből a sztoriból is látszik, kik vezénylik a román fegyverkezést, mennyire önállóak.
Most márciusban mondták vissza. Mi meg állítólag rekordgyorsasággal kötöttük a szerződést. Miért érdekes ez?? Hát valszeg az izraeliek komolyan számoltak a román ipari beruházással, gyártással és hirtelen kellett nekik egy B terv.

Az amerikai ellenállás, ami kilőtte a román vételt, érthetőbbé teszi az RM Canada, mint NATO tagállam cége, szerepét a sztoriban. Ezt igy nem lehet vétózni.

Itt a két cikk. A vásárlás bejelentése 2018-ban. Ha jól értem náluk a biznisz nem csak a radarokra korlátozódott.
https://balkaninsight.com/2018/05/18/romania-first-country-to-buy-iron-dome-from-israel-05-18-2018/

És az idei visszamondás.
Itt már az volt a tanulság, hogy nem is kellett, mert xar. Durci Undimalac román módra. :D
https://www.rumaniamilitary.ro/iron-dome-adio-si-un-praz-verde

Azt lenne jó feltúrni, milyen ipari együttműködés lett volna a bizniszben, akkor szerintem a magyar részvételhez közelebb jutunk. Sajnos a mordori nem tartozik az alapfunkcióim közé és fejlesztés alatt sem áll. De a Google jó barát fordítsátok úgy a cikkeket, nem akartam a két teljes cikket magyarul belinkelni.

Egy kicsit az az érzésem Maróthnak nincs is olyan nehéz dolga. Csak figyelni a térség visszamondott, időben eltöketlenkedett beszerzéseit és lecsapni rá. Lásd Lynx és talán ez is. A Ceaserról mi a véleményetek??? ;)
Szép találat, köszi! Ez tényleg jelenthet logikai kapcsolatot. Szerintem mi vagyunk a b terv, ez simán lehet.
A CAESAR-t viszont nem erőltetném, olyan önjáró tüzérség kell nekünk, amiben védetten tudjuk tölteni a löveget. A Pzh2000 ilyen, csak elég drága. Az AGM-en alapuló RCH155 kellene nekünk a Pzh mellé (Remote Controlled Howitzer 155 mm). Ez gyakorlatilag a Pzh technika, csak Boxer alvázon. De szerintem lehet Lynx vagy egyéb RM/MAN alvázon is.
Franciáktól inkább a SAMP/T kellene vagy a MMP rakéták így hirtelen. Van 12 db M270-ük, azt is szívesen átvennénk óccsón.