A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Kebabos kocsik, még idén!!!
Ez pedig a török gyártmányú katonai terepjáró, azaz a négykerék-meghajtású "páncélozott többcélú moduláris jármű", amelyből korábban vásárolt már 10 darabot a magyar honvédség egy misszió biztosításához (Mali??) most azonban egy sokkal részletesebb és komolyabb megállapodás előtt állnak a felek.

Gripen
2021-ben már megkezdődnek a szakmai tárgyalások, és annak felmérése, hogy mire is kell egy ilyen flotta, illetve mekkora flottára van szükség. „Azt tűztük ki célul, hogy jövőre lássuk, milyen képességet kell biztosítanunk a magyar honvédség számára ezen a területen, utána indul el a piackutatás és majd csak az utolsó fázisban a konkrét tárgyalás a cégekkel.

Jaja, en az ATV-n vagy hol olvastam, az utolson kulonosen megakadt a szemem, pont ezt pedzegettuk @pöcshuszár a minap, igaz? Meg mondtam is, hogy jovore ennek mar porognie kell... :)
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
0:58-nál, 1:40-nél bővebb infók
223bd7c4cd25c2e9ec392c92ff8562c9.png

Boxer alapon lézer? Hát remélem akkor a Jézuska Boxer bejelentést hoz.

Weapon station Natter/vipera
3b111486ef6fa4c207bf3c44ccf279e4.png

Székesfehérváron részegység gyártás, Kaposváron végösszeszerelés 1:58-tól

Jöhetnek az újabb ötletelés hegyek :D sose nézek meg egy videót sem, úgy is írjátok oldalakon keresztül, de erre szántam időt. Azért ez már nem semmi. Egy gyár Zalaegerszegen és kutatóközpont és még egy gyár Kaposváron, ahol a gumikerekes készül majd. Na de, úgy beszélnek erről a gumikerekesről mintha már közel lenne a gyártáshoz, hiába esik szó fejlesztésről első körben. Szóval, nem most fogják gyanítom feltalálni.. Azért az a "HUN HEL" a Boxeres dián odaver, tényleg nem viccelnek.
A VSHORAD Lynx render meg olyan mint egy módosított Lance torony két oldalt a fegyverzettel.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Szerintem a Mission Master csak azért volt ott, mert az egy létező UGV-technológia, a mostani bejelentés egy teljesen új projekt indítására irányul.

Nekem az a tippem - hangsúlyozom, tippem -, hogy a Boxer vagy valami ahhoz hasonló jármű automatizált változatának kifejlesztése lesz a cél.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 968
27 006
113
A Pro Patria radar meg a Spike is ott figyel a Lynxen.
Kéne nyitni egy Rheinmetall Hungary topikot. Ez sok verzió, fejlesztési lehetőség megérné, hogy egy helyen megtalálható legyen.
Hát ezt a csehek nagyon be****ták, ha előttünk rendelik be a híúzt lehet, hogy ezek mind Csehországba mentek volna.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Első képen, a legfelső Hybrid Drive Technology alatt, Skyranger 30-van írva, ezek szerint mi csinálunk egy 30mm-es skyrangert?
Amit a karabahi háború alatt írtam, már csak a brutál EW képesség hiányzik és teljes a legkorszerűbb, poszt-karabahi elvek szerint szervezett légvédelem!

HEL LAWS
Skyranger 30 CIWS
VSHORAD
+NASAMS MRAD (remélem lesz mobil is!)

Manpads mondjuk még kéne...:hadonaszos:

Csapatlégvédelem:
- mrad/shorad NASAMS mobil üteg:
b01.jpg


- shorad SKYRANGER +HEL +MISTRAL vegyes mobil üteg:
b02.jpg



b03.jpg

b04.jpg


vshorad STINGER manpads:
c01.jpg


+drón elleni mobil harceszközök:
c05.jpg


A szükséges járművek és felépítmények:
-KF41, BOXER és Ejder Yalcin bázisjárművek
- KF41 és BOXER NASAMS, SKYRANGER HEL és MISTRAL modulok
- Ejder Yalcin MISTRAL hordozó és EW változatok
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Most elmondtam volna a szokásos problémám, hogy jobban örültem volna a honvédség gyorsabb fejlesztésének, de nem mondom mert:
Ez nagyon jó döntés volt, mert:
- a hadiipar korrekt partnerekkel egy csúcstechnológiás hadsereget hozhat létre akár középtávon is (amire egyébként esélyünk sem volt)
- jó pozícióba kerülhetünk a hadiipari világpiacon (erre sem volt esély)
- a bejelentett együttműködés nagyon sok hiány területet lefedhet (ezt nem is reméltük)
- fel van villantva benne néhány olyan elem is, amit nézve bárkinek meg kell gondolnia xarozik-e velünk (Na, ezt szerettük volna)

Már csak azt a kb. 5-10 évet kell kihúzni valahogy..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
0:58-nál, 1:40-nél bővebb infók
223bd7c4cd25c2e9ec392c92ff8562c9.png

Boxer alapon lézer? Hát remélem akkor a Jézuska Boxer bejelentést hoz.

Weapon station Natter/vipera
3b111486ef6fa4c207bf3c44ccf279e4.png

Székesfehérváron részegység gyártás, Kaposváron végösszeszerelés 1:58-tól

Nézd csak meg alaposan azt a diát, meg az egész videót!

Van ott minden, mint a búcsúban:rolleyes::
Hybrid drive technology - 8x8 as képpel
Skyranger 3D - egy kis manpad rakétával a skyranger torony egy Lynx-en
Techpartner in cyberspace
Simulation and Training
HEL - Boxer platformon
Satcom monitoring
Weapon station - Natter/Vipera
Teleoperated Driving
R+D Center


1:12-nél:
Deklarált Lance 2.0 a magyar KF41-en. Emellett a mátrixban szerepel a Büffel, valamint, ami új, az egy hídvető. Namost a Rheinmetallnak nincs csak Leo 1-es hídvetője, a Biber. Ez igen érdekes lenne. Nem gondolom, hogy jó ötlet lenne a Leo 1 platform beemelése a logisztikai rendszerbe. Itt esetleg beeshet valami új Leo 2 alapú dolog is?
Lehet, hogy azért nem beszéltek a Lynx szerződés kapcsán róla, mivel még nincs kész?

1:20-nél
A Skyranger 3D animációja villan be. Benne épp az opcionális VSHORAD rakéták sorolva: Chiron, Starstreak, Cheetah, Stinger, stb.

1:40-nél
HEL LAWS - Level 6, Magyar fejlesztés a német technológia alapján. Magyar gyártás.

A honvedelem.hu-s cikkben szereplő képek alapján a Mission Master magyar zászlóval kimondottan árulkodó. Azaz, tippre nálunk folyik majd a jármű fejlesztése, a tesztpályán. Tulajdonképpen önvezető fejlesztésre lett létrehozva.

Erre a slidere viszont külön kíváncsi lennék! :rolleyes:
5fd9f502201ab050454635.JPG


Szóval ebből a kisfilmből elég sok olyan dolog is kiderülhet,ami különben nem is biztos, hogy nyilvános lenne a RM részéről.
Erről a Natter/Vipera toronyról még sehol nem olvastam.

AZ ATV intejúból:
Maróth Gáspár said:
Azzal kapcsolatban, hogy 2026-ban lejár a Gripen vadászrepülőkre vonatkozó szerződés, elmondta, 2021-ben már megkezdődnek a szakmai tárgyalások, és annak felmérése, hogy mire is kell egy ilyen flotta, illetve mekkora flottára van szükség. „Azt tűztük ki célul, hogy jövőre lássuk, milyen képességet kell biztosítanunk a magyar honvédség számára ezen a területen, utána indul el a piackutatás és majd csak az utolsó fázisban a konkrét tárgyalás a cégekkel” – fogalmazott a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.
Mondom én, hogy '22-'23-ra bővül itten a Gripen flotta! :cool:

Az pedig külön érdekes, hogy 10 török cucc márr beszerzésre került! És elvileg már misszióznak vele? :eek::cool: