[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
A perzsa birodalom sosem volt etnikailag szín perzsa, több ezer éven át képes volt fennmaradni annak a toleráns politikának köszönhetően hogy aki az állam hatalmát elismeri az békében élhet a saját vallását, nyelvét megőrizve. Persze ez a 21. században már nehezebb mert az embereket könnyű behülyíteni külső hatalmaknak. Amúgy ha a perzsa nyelvet vesszük alapul akkor jócskán dominálják a térséget. Bár szerintem is jobban járnának hosszú távon egy asszimilációs politikával.

Jah egyébként Kína eddig sosem avatkozott be konfliktusokba, viszont megvan az a 400 milliárd dolláros közös iráni-kínai befektetési és védelmi csomag amit nemrég jelentettek be? Abban az esetben ha Kína elkezdi ezt a pénzt beletenni és modern fegyverzethez juttatni az irániakat nem akarják majd azt elbukni, hanem a kínai gazdaság számára oly fontos olaj és földgáz zavartalan ellátásában lesz érdekelt. Ráadásul ha ezek után tovább izmoznak Iránnal és nem kötik meg újra az atomakult a szankciók eltörlésével, akkor csak még inkább mélyítik a két ország együttműködését. Pakisztán pedig nem fog Irán ellen menni, hisz akkor elviselhetetlen harapófogóba kerülne így ez az irány elfelejthető, ha Afganisztánt feladják a nyugati hatalmak akkor annak a fele perzsa, az iráni zsoldosok legfőbb származási területe már most is. Az ország jelentős része az ő befolyási övezetük lesz a másik Pakisztáné. A kínaiak pedig már a Wakhan korridorban vannak. Bár éppen ezért a demokrata vezetés éppen ezért fogja leállítani a kivonulást. Illetve ha van eszük nagyon gyorsan belemennek az atomalkuba és nagyon gyorsan feloldják a szankciókat. Mert különben ugyan azt a hibát követik el mint az oroszokkal tették, ahelyett hogy szerető de gyilkos ölelést vettek volna fel a gazdasági összefonódással önálló útra lökték őket és ők maguk segédkeznek létrehozni valami maguknál sokkal erősebbet Ázsiában.
Viszont merem remélni hogy elkövetik azt a hibát hogy nem lesz megegyezés ;) illetve ha lenne is, az sem sokat jelent már, hisz a nyugat eljátszotta a bizalmát, én az irániak helyében belemennék az alkuba de minden jelentős dolgot végül a Kínaiaknak adnék ahol nincs négy évente idióta irányváltás.

Máskép látom Irán helyzetét,október 18-án lejárt az ENSZ fegyverembergója,de mindössze annyi történt.hogy az Iráni vezetés mindenkit biztosított a békeszeretetéről:),és jelezték hogy valutáért nagyon szívesen eladják arzenáljuk bármelyik darabját.

Sem Kína sem Oroszország nem indított el egyetlen fegyverszállítmányt sem.

Vásárolni,fizetni nem tudnak,valutájuk továbbra sincs,az ingyenes fegyverszállítás,egy ilyen államnak,túl sok veszteséggel,és minimális nyereséggel járna.

Nemcsak Amerikával akaszt bajszot aki fegyvert szállít Iránnak,de a háttérben ott van a közel-keleti homokozó vörös hajú pszichopata kisfiúja Izrael. aki gondolkodás nélkül a levegőbe repíti a szállítmányokat,a kiképzőkkel együtt.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 440
10 243
113
Máskép látom Irán helyzetét,október 18-án lejárt az ENSZ fegyverembergója,de mindössze annyi történt.hogy az Iráni vezetés mindenkit biztosított a békeszeretetéről:),és jelezték hogy valutáért nagyon szívesen eladják arzenáljuk bármelyik darabját.

Sem Kína sem Oroszország nem indított el egyetlen fegyverszállítmányt sem.

Vásárolni,fizetni nem tudnak,valutájuk továbbra sincs,az ingyenes fegyverszállítás,egy ilyen államnak,túl sok veszteséggel,és minimális nyereséggel járna.

Nemcsak Amerikával akaszt bajszot aki fegyvert szállít Iránnak,de a háttérben ott van a közel-keleti homokozó vörös hajú pszichopata kisfiúja Izrael. aki gondolkodás nélkül a levegőbe repíti a szállítmányokat,a kiképzőkkel együtt.

Igen, az is jól látható hogy a legtöbb ország, mondanám hogy nyugati de nem csak, tartja a távolságot Irántól, ami szankciók miatt nem is csoda, de azok is akik megtehetnék hogy nem foglalkoznak vele, Oroszországot valamilyen szinten értem, nekik egy ennél sokkal erősebb Irán már rivális, gazdaságilag is és a térségben politikailag/katonailag is, na meg rájuk hat a zsidó lobbi.
Viszont Kínának szerintem Irán természetes szövetségese, rájuk nincs hatással a holokausztkártya, sem a zsidó lobbi, ráadásul ha több amerikai erőt tudnak lekötni ami nem az ő határaikon van az már jó.
Amíg Trump az elnök addig Irán helyzete instabil, de demokrata vezetéssel ha azok visszatérnek az atomalkuhoz, akkor az iráni gazdaság fellélegezhet, de ha mégsem térnek még akkor is befog szállni Kína a gazdaságfejlesztésbe. Nem a gyors megtérülés miatt, hanem azért mert egy erős Irán, ami térségi dominanciára tör, és Kína a nagy testvére,és egyetlen komoly szövetségese, eredményezheti azt hogy az öböl menti államok is szépen dörgölődzni kezdenek a Kínaiakhoz amit a póráz enged nekik. Mindeközben Törökországot letudja kötni jobban, ezzel annak kevesebb erőforrása jut majd a közép ázsiai terveihez, amit Kína szeretne megszerezni, hisz ez a császárok évezredes álma. Illetve Pakisztán Kínai szövetségesi szerepe sem inoghat meg mivel akkor magára marad, bekerítve.

Ezért gondolom úgy hogy Irán annál értékesebb szövetséges Kína számára minél inkább nyomják nyugatról őket, mert így úgy összetudnak fonódni hogy Kína nélküli lét nem lesz számukra lehetőség. Itt nem csak pár száz milliárd dolláról van szó, de cserébe a kínai energiaéhség kap pár falatot, gyakorlatilag ami az Iráni föld alatt és felett van az Kínának hozná a pénzt, szóval óriási bukta csak akkor lehet ha megvannak a befektetések, és rendszerváltás van vagy legyőzik őket úgy középkorba visszabombázós módon, mielőtt megtérül.

Ezért is gondolom úgy hogy ha a demokraták kerülnek hatalomra ők is éppen ezért a szankciós politika enyhítésén lesznek, csak szerintem már késő bánat, de legalább nem kell kerülőutakon menni, de ez esetben Iránnak valutája is lesz, de mint mondom ez Kína szempontjából eddig sem volt kulcs tényező közvetlenül.

Idő kell ennek a beágyazódásnak, de ha megfelelő szintűnek fogják Pekingben értékelni lesz fegyverszállítás is, és megfogják kérni az árát jócskán, de előbb a gazdasági összefonódás kell.

De persze lehet a Kínai stratégák másként látják,és többet is tudnak mint én, a film forog mi meg nézzük a vetítést és kiderül. :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 189
113
"
Teheránban ma délelőtt a meg nem erősített hírekre reagálva közölték: helytelen az állítás, miszerint Irán túszként tartja fogva a tankhajót és annak legénységét, mert inkább az a helyes meghatározás, hogy Dél-Korea tartja túszként vissza Irán hétmilliárd dollárnyi pénzét."
Forrás: https://kuruc.info/r/4/222847/
Akárhogy is nézzük, ez minden szempontból kimeríti a kalózkodás fogalmát. Értem az okát, de ez csúnya lesz.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 189
113
A 20 százalékos urándúsítás újrakezdése az iráni atomprogramról kötött megállapodástól való visszalépést jelent - közölte kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/222849/
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Irán az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez fordult azzal a kéréssel, hogy adjon ki nemzetközi letartóztatási parancsot Donald Trump amerikai elnök ellen, egy évvel azután, hogy Trump utasítására amerikai légicsapásokban megölték Kászim Szulejmáni iráni legfőbb parancsnokot.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/222856/

Van stílusa Iránnak! A lehető legjobb időzítéssel lépték ezt meg :D

A hír pontosan így hangzik: "48 ember, köztük Trump, amerikai parancsnokok, Pentagon-tisztségviselők és a térségben állomásozó amerikai katonák letartóztatását kérvényezték az Interpolnál."

Aláhúzott rész azért fontos, mert ezzel a Pentagont érdekeltté tették egy Trump vezette katonai puccsban Biden ellen. Akármit lép Trump, vége. Ha nem hajt végre katonai puccsot az USA-ban, hogy bosszút álljon Iránon, akkor Irán Bidentől Trump fejét fogja követelni, cserébe azért, hogy ne leplezzék le Biden csalásait. Ha végrehajt, akkor vége az amerikai államnak, ahogyan ma ismerjük.

Tiszta Trónok harca.

hiába, Perzsák... :)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 044
32 512
113

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 149
12 131
113
https://www.almasdarnews.com/articl...ne-exercise-amid-heightened-tensions-with-us/

120047770_192706872225730_6267816681020332799_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed