[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Mindez igaz, de stratégiailag sokkal többet nyernének Kárpátaljával.
Nem csak ohgy lenne közös román-lengyel határ, de Magyrországot is elszigetlehetik egy esetleges orosz előrenyomulástól.
Semmilyen jogalapjuk (sem történelmi/soha nem volt arrafelé román vagy más román gyökerű állami fennhatóság/, sem etnikai) nem lenne Romániának Kárptáalja megszerzésére (persze tudjuk, hogy nekik az ilyen akciókhoz nem kell jogalap:().
Az ottani ruszin többség a háta közepére sem kívánja a nacionalista-asszimiláló-elnyomó Román balkáni államhatalmat. Nagyon jól ismerik a románok elnyomó magatartását. Ha választhatnak a szlovák, román, magyar opció közül, biztos a magyarok irányába mennének. Főleg úgy, hogy mi egy széles körű autónomiát biztosítanánk nekik, amit a másik két ország 100%-ban nem adna meg nekkik. Egyébként ezt kell tudatosítani a ruszinokban, hogy Magyarországon belül lehetne egy kvázi államocskájuk:rolleyes:.
Egy erőszakos román területfoglalást Magyarország sem nézne tétlenül (feltéve ha nemzeti kormányunk lesz). Egy kis magyar segítséggel (pl. Bren, Hirtenberger) hamar lenne jó nagy népfelkelés arrafelé. Rendesen benne lennének a románok a szarban ha a ruszinok a hegyek között várnák őket az említett felszereléssel:hadonaszos:.
Mi csak egy kávét kérnénk:D.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 915
22 452
113
Az Antant nagyon szándékossan és kovetkezetessen ugyelt arra, hogy a békét megkoto Magyarországot és a néhai Magyar Királyságot kulon jogi entitásként tuntesse fel és ez a szerzodés által a nemzetkozi jog részévé vált.
Megkérdőjelezem, mert a szerződés már az elején kimondja:
"tekintettel arra, hogy a volt Osztrák-Magyar Monarchia ma már nem áll fenn és helyébe Magyarországon magyar nemzeti Kormány lépett;"
Tehát kimondja, hogy az OMM mint államközösség felbomlott és helyette a felek Magarországot és annak nemzeti kormányát tekintik tárgyalási félnek.
Az általad idézett részek is világosan beszélnek Magyarország vonatkozásában 3 jogi entitásról:
  • Osztrák-Magyar Monarchia (ahol az államszövetség még a szerződés aláirása előtt elvileg megszűnt)
  • Magyar Királyság (mint az OMM "államszövetség" egyik létező országa)
  • Magyarország (amelyet gyakorlatilag a szerződés hoz létre, ... picit értelmezhetetlenül pont az OMM magyar részre vetithető utódjaként)
Több ponton is a szerződésből az jön le, hogy az akkor "létrehozott" és a diktátumot aláiró Magyarország az az Osztrák-Magyar Monarchia magyar részének jogutódja, ami szerintem annak köszönhető, hogy az akkor itélkező országok az OMM minden "bűnét" Mo-on próbálták számonkérni, ami meg is mutatkozott a területi követelésekben és persze a végkifejletben is.
A nemzetközi jogban - nyilván a csatlós rabló-államok nyomására- sosem akartak már találkozni a Magyar Királyság nevével, pontosan azért, hogy minden téren elvágják egy esetleges későbbi reviziók/jogkövetkezmények kellemtlen szálait.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Igazándiból ez a jogászkodás szerintem teljesen felesleges. Mi jogalapja volt Koszovó vagy Dél-Szudán létrehozásának? Krím esetében is teljesen felesleges jogászkodni... az már Oroszország akár tetszik akár nem... aki nem így gondolja vegye el. De nagy lett a csönd... ugye arra nincs jelentkező.
Erre fele mi itt egy páran békét szeretnénk. Ennek nyilván egyik feltétele, hogy mi elfogadjuk a határokat. Ezt mi megtettük... minden körölöttünk lévő állammal alapszeződést kötöttünk melyben elfogadtuk a fennálló határokat. Azóta egyetlen kormányban még csak fel sem merült a revízió.. legfelsőbb politikai szinteken még csak nem is beszéd téma. Már amennyire én tudom.
Mindezt abban a hitben tettük, hogy az ott rekedt Magyarok erőszakos asszimilációja/diszkriminációja remélhetőleg megszűnik. Mert hogy ez lenne a béke másik feltétle... és ebben a legtöbb szomszéd nem jeleskedik sajnos... A Szlovákok akartak védhető határokat... ez valamilyen szinten érthető. Így a demográfián győzedelmeskedett a földrajz. Elfogadtuk és türelmesek vagyunk. De azért lassan most már a részükről is több kéne mint egy szívhez szóló újévi beszéd. Egyetértek azzal, hogy hagyjuk a múltat és ne jogászkodjunk. De szertnénk látni az előre mutató tetteket. Mert enélkül könnyen felmerülhet, hogy vajon jól tettük/tesszük-e hogy elfogadjuk a meglévő állapotot. És akkor mi lesz? Majd mutogatnak a szeződésre? Senkit nem fog érdekelni... Szerbiában érdekel valakit, hogy jogszerű-e Koszovó? Nem igazán hiszem.. egyszerűen a legmagsabb szinteken megkérdőjelezik a létrejöttét és ha lehetőségük lesz rá minden bizonnyal változtatnak. Azt kéne elkerülni, hogy mi ide jussunk... de ez nem lehet egy egyoldalú dolog. Ezért lenne fontos a párbeszéd meg a kölcsönös tisztelet. Ennek kétirányú dolognak kell lennie. Nekünk is gesztusokat kell tenni, de a Szlovákoknak is meg kéne végre hallani, hogy mit szeretne az ott rekedt Magyar kissebség és tenni legalább valami féle gesztusokat... helyette van a paranoia.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
Igazándiból ez a jogászkodás szerintem teljesen felesleges. Mi jogalapja volt Koszovó vagy Dél-Szudán létrehozásának? Krím esetében is teljesen felesleges jogászkodni... az már Oroszország akár tetszik akár nem... aki nem így gondolja vegye el. De nagy lett a csönd... ugye arra nincs jelentkező.
Erre fele mi itt egy páran békét szeretnénk. Ennek nyilván egyik feltétele, hogy mi elfogadjuk a határokat. Ezt mi megtettük... minden körölöttünk lévő állammal alapszeződést kötöttünk melyben elfogadtuk a fennálló határokat. Azóta egyetlen kormányban még csak fel sem merült a revízió.. legfelsőbb politikai szinteken még csak nem is beszéd téma. Már amennyire én tudom.
Mindezt abban a hitben tettük, hogy az ott rekedt Magyarok erőszakos asszimilációja/diszkriminációja remélhetőleg megszűnik. Mert hogy ez lenne a béke másik feltétle... és ebben a legtöbb szomszéd nem jeleskedik sajnos... A Szlovákok akartak védhető határokat... ez valamilyen szinten érthető. Így a demográfián győzedelmeskedett a földrajz. Elfogadtuk és türelmesek vagyunk. De azért lasan most már a részükről is több kéne mint egy szívhez szóló újévi beszéd. Egyetértek azzal, hogy hagyjuk a múltat és ne jogászkodjunk. De szertnénk látni az előre mutató tetteket. Mert enélkül könnyen felmerülhet, hogy vajon jól tettük/tesszük-e hogy elfogadjuk a meglévő állapotot. És akkor mi lesz? Majd mutogatnak a szeződésre? Senkit nem fog érdekelni... Szerbiában érdekel valakit, hogy jogszerű-e Koszovó? Nem igazán hiszem.. egyszerűen a legmagsabb szinteken megkérdőjelezik a létrejöttét és ha lehetőségük lesz rá minden bizonnyal változtatnak. Azt kéne elkerülni, hogy mi ide jussunk... de ez nem lehet egy egyoldalú dolog. Ezért lenne fontos a párbeszéd meg a kölcsönös tisztelet. Ennek kétirányú dolognak kell lennie. Nekünk is gesztusokat kell tenni, de a Szlovákoknak is meg kéne végre hallani, hogy mit szeretne az ott rekedt Magyar kissebség és tenni legalább valami féle gesztusokat... helyette van a paranoia.
Szolimán levele Ferdinándhoz
Magyarország az enyim,a szablyám jogán....
A föld azé,akinek van ereje azt birtokolni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Teljesen mindegy, hogy a kárpátaljaiak milyen nyelven tanulnak. Akinek a serege bent lesz, azé lesz. És a románok is bejelentkeztek rá.
Mivel? Telefonon? Én csak arról tudok, hogy az általuk északmáramarosnak nevezett tisza közeli területekre pályáznak, ha helyzet lenne.
Tudják ők is, hogy ha mégis kapnák Kárpátalját, a közell 1 milliós más nemezetiségű polgárral nem tudnának mit kezdeni. Még a többségében románok/moldávok által lakott Moldva integrálása is nagyon nehéz lenne Romániának.
Valaki itt nagyon lenézi a román étvágyat. :p

Ez közelebb van:
c520c78dd1662cae44ebff26d913e039.png
Ez egy álmodozás egyes elborult agyú románok részéről.
Ezt a térképet megvalósítani sem most sem a jövőben nem tudják. Egy csökkenő - Magyarországhoz hasonlóan - nagyrészt szegénységben élő és folyamatosan elszegényedő lakossággal ezt megcsinálni nem lehet (a 10% szupergazdag politikai és gazdasági elit kedvéért nem mennének a csoró tömegek háborúba).
És az ország is rottyon van a COV miatt.
Kb. ha volna vagy 30 millió lakós és egy oszrák szintű gazdaság. De még akkor is kérdéses lenne, hogy három országot (Magyarországot, Szerbiát és Bulgáriát) miként tudnának legyőzni, úgy hogy az igényelt területeken a román nemzetiségűek aránya statisztikai hibahatáron belül van. Na jó, a Timok völgyében(Szerbia) ott tömbbségben vannak, de Magyarországon és Bulgáriában még a 30 ezret sem éri el a lélekszámuk.
Ukrajna az más kérdés. Ha szétesik, leeshet nekik Észak-Beszarábia és esetleg a Bucseag nevű rész (Duna delta fölött). Ezek történelmileg is oda tartoztak, pont mint Kárpátalja hozzánk.
Moldva pedig aztán végképp más eset, annak ellenére, hogy mind történelmileg mind etnikailag jogosan tart igényt rá. A gond az, hogy ha az ottaniak nem akarnak egyesülni, akkor nem sok mindent tud tenni ez ellen. Ha erőszakosan behatol, az megint gáz, mert agreszori szerepbe tűnik fel és pária lesz.
Azonban Moldva esetében is felmerül az a probléma amit már errefelé sokan és sokszor említettek az egyesülések kapcsán. Bírná-e a román gazdaság ezen területek felzárkoztatási költségeit (fent már írtam a románok nagy gazdasági "potenciájálról"). Mert ha ez azzal járna, hogy az anyaország népének az életszinvonala jelentősen csökkenne, akkor abból nagy baj lenne politikai szinten. Még az is előfordulhatna, hogy szétesik az ország (pl. Erdély önállosodása okán). Van ebben az egyesülösdiben rendesen rizikó!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 956
30 777
113
Bírná-e a román gazdaság ezen területek felzárkoztatási költségeit (fent már írtam a románok nagy gazdasági "potenciájálról")
Bírná-e Moldva a román pénzszivattyú vákumát és mohóságát. Erdélyből is minden pénz Bukarestbe áramlik. Ugyanakkor a folyamat talán megállítható.

"Európa őshonos nemzeti kisebbségei jelen pillanatban is, a 21.században, megmaradásukért küzdenek. Kormányaik ugyanis nem támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben." Írdalá.hu
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Nem, nem tartunk és nem is tartottunk igényt a teruletre. Csehszlovákia aláírta Szovjeúniónak és ezzel kész, vége. Az egész eszmefuttatásnak csak akkor kezdene igazán némi értelme lennie, ha Oroszország az Ukrajina desztabilitásának érdekében megkérdojelezne a szerzódést, mondjuk azt állítva, hogy az azt megelozo népszavazás meg volt hamisítva (milyen meglepo).

Amúgy Magyarországnak jogilag szinte nincsenek elcsatolt teruletei - kb. mai határok kozott volt létrehozva 1920-ban. Osztrák-Magyar Monarchiának voltak teruletei, de annak mindenfajta jogutódlásáról Mo kénytelen volt lemondani. Addig res nullius-ként volt kezelve.
Mi az, hogy nem volt? Ne beszélj már zagyvaságokat. Volt a monarchia és volt Magyarország, nem kell összemosni. Nem árt a történelmet tanulni is. Magyarországon egy államrész volt körülhatárolható határokkal, hasonlóképpen mint a Habsburg monarchia (vagy O.-M. M.) részterületeire (mint pl.: Csehország) ez pedig Horvátország volt. Illetve még Erdélyre lehetne történelmi okokból ráhúzni, hogy valamiféle önállósággal rendelkezett, de sem Kárpátaljára, sem Délvidékre, sem Felvidékre, sem pedig Burgenlandra nem igazak ezek.

Az, hogy volt szavazás az egy szép gesztus. Magyarországnak lényegében eltagadták ezt a jogát és csak piros ceruzával húzogatták a vonalakat kinek-kinek kénye és kedve szerint. Az ukránok sem vették figyelembe a kárpátaljai szavazás eredményeit az elmúlt huszonpár évben sem.
 
T

Törölt tag 008

Guest
...Tudják ők is, hogy ha mégis kapnák Kárpátalját, a közell 1 milliós más nemezetiségű polgárral nem tudnának mit kezdeni. ....
Mikor okozott a románnak problémát más népek elnyomása és kisemmizése?

...(a 10% szupergazdag politikai és gazdasági elit kedvéért nem mennének a csoró tömegek háborúba)....
Mikor szerzett a román háborúval földet? Ők csak bevonulni és kirabolni tudnak, miután átálltak.
Most is arra várnak, hogy usa+eu jól megbüntet és bevonulhatnak.

...Moldva pedig aztán végképp más eset, annak ellenére, hogy mind történelmileg mind etnikailag jogosan tart igényt rá.....
Lovon fordítva ülés esete. Romániának semmi köze Moldvához. Egy 180 éves állam-ish dolog ne formáljon már igényt egy 500+ éves állam területére. Valójában Moldva inényelhetné Moldovát.
Moldova_a_Rom%C3%A1n_Kir%C3%A1lys%C3%A1gon_bel%C3%BCl.jpg


... Még az is előfordulhatna, hogy szétesik az ország (pl. Erdély önállosodása okán). Van ebben az egyesülösdiben rendesen rizikó!
Igény lenne :D
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Mikor okozott a románnak problémát más népek elnyomása és kisemmizése?
Most okozna, ha a ruszinok szembeszálnának velük, illetve mi magyarok is jól alájuk tennénk. Ha nem kapnak konkrét támogatást valamelyik nagyhatalomtól, nem mernek lépni, ahogy eddig is csak így mertek.
Most is arra várnak, hogy usa+eu jól megbüntet és bevonulhatnak.
Persze, tudom. Ha csak az EU-n és USA-n múlna, lehet, hogy össze is jönne a bevonulósdi. De ez nem ilyen egyszerű. Más az EU és vezetőségének az érdeke, és mások a nemzetállamok és azok vezetőinek érdeke. Hogy pislogott és mentegetőzött a fényességes EU amikor pár hete a tudta nékül összehozta a Francia-Német páros a gazdasági megállapodást Kínával. A jogállamisági kérdés sem így zárult volna, ha annyira erős lenne az EU-s vezetés (ha rajtuk múlt volna, már régen rózsaszínű bugyi hordását írták volna elő minden magyar férfinak). DE végül az lett amit a nemzetállamok kormányai kialkudtak. A nagyrészt libsi-újkomcsi EP ugathat, de a karaván megy tovább. Az EU egy szép nagy paraván arra, hogy eltakarja a nagy államok mesterkedését. Németek második ésazki-áramlata, vagy a szintén németek mesterkedésével (halgatólagos jóváhagyásával) elterelés céljából is megépített balkáni gázvezeték. Ez is egy jó kis megoldandó feladat lesz az új USA adminisztrációnak.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 108
12 125
113
https://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Trianon
ARTICLE 78.
Separate conventions between Hungary and each of the States to which territory of the former Kingdom of Hungary is transferred, and each of the States arising from the dismemberment of the former Austro-Hungarian Monarchy, will provide for the interests of the inhabitants, especially in connection with their civil rights, their commerce and the exercise of their professions.

78. Cikk. Magyarország és minden egyes Állam, amelyhez a volt Magyar Királyságnak valamely területét átcsatolták, vagy amely a volt Osztrák-Magyar Monarchia feldarabolásából keletkezett, a lakosság érdekeinek szabályozásáról, különösen polgári jogaikra, kereskedelmükre és hivatásuk gyakorlására vonatkozólag egymással kötendő külön-külön egyezmények útján fognak gondoskodni.
---

Az Antant nagyon szándékossan és kovetkezetessen ugyelt arra, hogy a békét megkoto Magyarországot és a néhai Magyar Királyságot kulon jogi entitásként tuntesse fel és ez a szerzodés által a nemzetkozi jog részévé vált. Ezt persze a magyar hazai propaganda soha nem vallota be, sot annak a benyomását keltette, mind ha ez pont ellenkezóleg lenne, viszont ha megnézzuk telekiék revíziós munkásságát, azok soha semmiféle jogfolytonosságra nem hivatkoztak, mert ezzel a tényállásal pontosan tisztában voltak.
Tudod, ha valakinek a fejéhez pisztolyt szorítanak, bármit aláír.
Azok a törvények, amelyek 1920 június 3-án érvényben voltak, érvényben maradtak június 5-én is.
Tehát a jogfolytonosság fennáll.

Már csak azért is, mert ha a Magyar Királyságot tettek felelőssé (az OMM részeként) az 1 vh kirobbantásában, miért is a Horthy-Magyarországnak kellett érte kárpótlást fizetni?
Mert ha neked van igazad, akkor ott se voltunk...

Magyarország pedig maradt "Kingdom of Hungary" továbbra is.

Attól, hogy Franciaországban megdöntötték a királyságot és köztársaság lett, senki sem állítja, hogy az egy külön állam volt.

Attól, hogy megdöntötték a cár uralmát, nem azt jelenti, hogy Oroszország, mint entitás megszűnt. Csak átalakult Orosz SzSzK-vá.
Sokáig például nem ismerték el a cári Oroszország adósságait, de végül mégiscsak elismerték és kifizették.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Tudod, ha valakinek a fejéhez pisztolyt szorítanak, bármit aláír.
Azok a törvények, amelyek 1920 június 3-án érvényben voltak, érvényben maradtak június 5-én is.
Tehát a jogfolytonosság fennáll.

Már csak azért is, mert ha a Magyar Királyságot tettek felelőssé (az OMM részeként) az 1 vh kirobbantásában, miért is a Horthy-Magyarországnak kellett érte kárpótlást fizetni?
Mert ha neked van igazad, akkor ott se voltunk...

Magyarország pedig maradt "Kingdom of Hungary" továbbra is.

Attól, hogy Franciaországban megdöntötték a királyságot és köztársaság lett, senki sem állítja, hogy az egy külön állam volt.

Attól, hogy megdöntötték a cár uralmát, nem azt jelenti, hogy Oroszország, mint entitás megszűnt. Csak átalakult Orosz SzSzK-vá.
Sokáig például nem ismerték el a cári Oroszország adósságait, de végül mégiscsak elismerték és kifizették.
A szlovákoknak legimitációs kérdés, hogy bizonyítsák Magyarország csak 1920-ban jött létre. Akkora kissebségi komplexus van bennük, ami számunkra elképzelhetetlen. A Magyar Királyság jogutódja a mai Magyarország, annak minden előnyével és hátrányával együtt. a kárpótlásos példád tökéletes.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 118
13 550
113
Tudod, ha valakinek a fejéhez pisztolyt szorítanak, bármit aláír.
Azok a törvények, amelyek 1920 június 3-án érvényben voltak, érvényben maradtak június 5-én is.
Tehát a jogfolytonosság fennáll.

Már csak azért is, mert ha a Magyar Királyságot tettek felelőssé (az OMM részeként) az 1 vh kirobbantásában, miért is a Horthy-Magyarországnak kellett érte kárpótlást fizetni?
Mert ha neked van igazad, akkor ott se voltunk...

Magyarország pedig maradt "Kingdom of Hungary" továbbra is.

Attól, hogy Franciaországban megdöntötték a királyságot és köztársaság lett, senki sem állítja, hogy az egy külön állam volt.

Attól, hogy megdöntötték a cár uralmát, nem azt jelenti, hogy Oroszország, mint entitás megszűnt. Csak átalakult Orosz SzSzK-vá.
Sokáig például nem ismerték el a cári Oroszország adósságait, de végül mégiscsak elismerték és kifizették.
Elég szerencsétlen példákat hoztál fel, ezert az álláspontod tobb oldalról is támadható. Ha felvázolom a helyzetet, akkor lehet hogy magad is rájosz miért.

Volt egy OMM, ami mint állam mindenki által elismert szuverén nemzetközi jogalany volt. Két részbol ált, amelybol egyik se volt szuverén állam. Amikor kezdet oszeomlani, a teruletén néhány hónap alatt tobb állam kikáltásará kerult sor, melyekbol a legmeghatározóbbak Prágában, Bécsben és Budapesten voltak kikiáltva. De máshol is késobb voltak kikiáltava kulonbozo koztársaságok (Kelet-Szlovák Koztársaság, Szepesi Német Koztársaság, Banáti Koztársaság, ... stb.). Az uralkodó, mind legfelsobb kozjogi méltóság "kivonta mágát a forgalomból" és mosta a kezeit. Ezután ez a rengeteg új koztársaság hol szerezzen legitimitást? Csakis a Páriszi Békekonferencia által válhattak nemzetkozileg elismert szuverén állammá, márpedig az feltétlenul csak egyiket ismerte el - Csehszlovákiát. Kihasználva a helyzetet Ausztria és Magyarország létének elismerísét a békeszerzodés aláírásahoz kototték.

No most Magyarország számára mit jelentet, hogy nem volt nemzetkozileg elismert állam és szuverén nemzetközi jogalany? Még a semleges államokból se senki nem ismerte el létét, így nem volt lehetosége sehol kulképvíseleteket nyitnia, nem tudot senkivel semilyen nemzetkozi szerzodést kotni, és igázából még maga a létezése se volt senki által garantálva. Most valaki azt mondhatná hogy ma is van sok nemzetkozileg el nem ismert "állam" és képesek igy létezni. Ezek mogot viszont álnak kulonbozo hatalmak, de Magyarország és Ausztria mogot nem ált senki. Ezért a háború utánni koszolidáció volt a tét, ahogyan azt maga Apponyi is fogalmazta. Formálissan senki nem fenyegette Mo-t és Au-t, hogy aláírják a békeszerzodést, de ennek halasztásával hoszutávulag ellehetetlenítenék magukat. Még az általad emlétet forradalmi Franciaország se volt anyira elszigetelve, ráadásul idovel saját fegyveres erejével sikerult kikényszerítenie magának a nemzetkozi elismerést.

Tenyleg az tortént, hogy reparációkra hajtva a világháború kitorésekor még nemlétezo államokra kiszabták egy már nemlétezo állam háborús terheit. A Magyar Királyság pedig ahányszor csak emlétve van, mindig kovetkezetesen már nemlétezó "volt" entitás ként van leírva (valószinuleg Horvát-Szlavónország kiszagadásara utalva). A torténelemben ennél kacafántossab dolgokat is találnál a nemzetkozi jog alkalmazásánál.

A szlovákoknak legimitációs kérdés, hogy bizonyítsák Magyarország csak 1920-ban jött létre. Akkora kissebségi komplexus van bennük, ami számunkra elképzelhetetlen. A Magyar Királyság jogutódja a mai Magyarország, annak minden előnyével és hátrányával együtt. a kárpótlásos példád tökéletes.
Elárulok neked egy titkot - a szlovákokat csak az erdekli, hogy 1918 október 28-án ki volt kiáltva a Csehszlovák állam és esetleg hogy október 30-án kimondta a Szlovák Nemzeti Tanács ahoz való csatlakozást. Ez szlovák szemzsogból mindent felulír, semmi mással nem kel foglalkozni, anyira természetszeru az egész, mind a lélegzés. Es ez a szemlélet a maga lebutítot egyszeruségében igaz is, mert mindezidáig semmi más nem osztot, nem szorzot.
Én magam is leginkább magyar forrásokból szerzek információkat a trianoni témakorból, mert csehszlovák vagy szlovák részról kévés esélyem lenne, anyira csak a korabeli politikusaink tevékenységére és sikereire van hegyezve az egész.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 213
20 275
113
Ezután ez a rengeteg új koztársaság hol szerezzen legitimitást? Csakis a Páriszi Békekonferencia által válhattak nemzetkozileg elismert szuverén állammá, márpedig az feltétlenul csak egyiket ismerte el - Csehszlovákiát. Kihasználva a helyzetet Ausztria és Magyarország létének elismerísét a békeszerzodés aláírásahoz kototték.
Amennyiben te ezt komolyan gondold, akkor őszinte részvétem. Még tanulnod kell valamennyit.
Utalhatok arra is, hogy a franciák a Károlyi kormánnyal kötöttek fegyverszünetet 1918. nov-ben, tehát de jure elismerték a - minek is a kormányát?

A lényeg az, hogy a szövetségesek sosem vitatták Magyarország államiságát, annak meglétét. Egyes kormányok képviseleti jogosultságát viszont igen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 963
66 058
113
Semmilyen jogalapjuk (sem történelmi/soha nem volt arrafelé román vagy más román gyökerű állami fennhatóság/, sem etnikai) nem lenne Romániának Kárptáalja megszerzésére (persze tudjuk, hogy nekik az ilyen akciókhoz nem kell jogalap:().
Az ottani ruszin többség a háta közepére sem kívánja a nacionalista-asszimiláló-elnyomó Román balkáni államhatalmat. Nagyon jól ismerik a románok elnyomó magatartását. Ha választhatnak a szlovák, román, magyar opció közül, biztos a magyarok irányába mennének. Főleg úgy, hogy mi egy széles körű autónomiát biztosítanánk nekik, amit a másik két ország 100%-ban nem adna meg nekkik. Egyébként ezt kell tudatosítani a ruszinokban, hogy Magyarországon belül lehetne egy kvázi államocskájuk:rolleyes:.
Egy erőszakos román területfoglalást Magyarország sem nézne tétlenül (feltéve ha nemzeti kormányunk lesz). Egy kis magyar segítséggel (pl. Bren, Hirtenberger) hamar lenne jó nagy népfelkelés arrafelé. Rendesen benne lennének a románok a szarban ha a ruszinok a hegyek között várnák őket az említett felszereléssel:hadonaszos:.
Mi csak egy kávét kérnénk:D.
Na igen, ez is egy lehetseges ut, viszont most 4 evig Bidenek ilyet tuti nekunk nem engednek. Raadasul meg a brusszelitak is orditanak hogy Orban a megszallo diktator. Az hogy Karpatalja nepe mit akar kb senkit sem erdekel, plane nem a fent emlitett kettot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 963
66 058
113
Igazándiból ez a jogászkodás szerintem teljesen felesleges. Mi jogalapja volt Koszovó vagy Dél-Szudán létrehozásának? Krím esetében is teljesen felesleges jogászkodni... az már Oroszország akár tetszik akár nem... aki nem így gondolja vegye el. De nagy lett a csönd... ugye arra nincs jelentkező.
Erre fele mi itt egy páran békét szeretnénk. Ennek nyilván egyik feltétele, hogy mi elfogadjuk a határokat. Ezt mi megtettük... minden körölöttünk lévő állammal alapszeződést kötöttünk melyben elfogadtuk a fennálló határokat. Azóta egyetlen kormányban még csak fel sem merült a revízió.. legfelsőbb politikai szinteken még csak nem is beszéd téma. Már amennyire én tudom.
Mindezt abban a hitben tettük, hogy az ott rekedt Magyarok erőszakos asszimilációja/diszkriminációja remélhetőleg megszűnik. Mert hogy ez lenne a béke másik feltétle... és ebben a legtöbb szomszéd nem jeleskedik sajnos... A Szlovákok akartak védhető határokat... ez valamilyen szinten érthető. Így a demográfián győzedelmeskedett a földrajz. Elfogadtuk és türelmesek vagyunk. De azért lassan most már a részükről is több kéne mint egy szívhez szóló újévi beszéd. Egyetértek azzal, hogy hagyjuk a múltat és ne jogászkodjunk. De szertnénk látni az előre mutató tetteket. Mert enélkül könnyen felmerülhet, hogy vajon jól tettük/tesszük-e hogy elfogadjuk a meglévő állapotot. És akkor mi lesz? Majd mutogatnak a szeződésre? Senkit nem fog érdekelni... Szerbiában érdekel valakit, hogy jogszerű-e Koszovó? Nem igazán hiszem.. egyszerűen a legmagsabb szinteken megkérdőjelezik a létrejöttét és ha lehetőségük lesz rá minden bizonnyal változtatnak. Azt kéne elkerülni, hogy mi ide jussunk... de ez nem lehet egy egyoldalú dolog. Ezért lenne fontos a párbeszéd meg a kölcsönös tisztelet. Ennek kétirányú dolognak kell lennie. Nekünk is gesztusokat kell tenni, de a Szlovákoknak is meg kéne végre hallani, hogy mit szeretne az ott rekedt Magyar kissebség és tenni legalább valami féle gesztusokat... helyette van a paranoia.
A Nato csatlakozashoz (1999) kellett minden szomszedos allammal kulon kulon alapszerzodest kotni hogy nincs teruleti kovetelesunk. Eltartott par evig mig mindet alairtak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 963
66 058
113
Mondjuk ha jol emlekszem 98 korul epp azokkal a szerbekkel kotottuk meg az utolsot akikkel egy evvel kesobb a Nato (amelynek akkor mar tagja voltunk) haboruzott, es legyozott. Viszont teruleti kovetelesunk az nem lehetett igy mar persze...
Jo kis gruppen ez a nato...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 343
113
"Az orosz Fortuna csőfektető hajó újraindította a munkálatokat az Északi Áramlat-2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán - jelentették pénteken orosz hírügynökségek a projektet irányító Nord Stream 2 AG-re hivatkozva."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201211/ujraindultak-az-eszaki-aramlat-2-munkalatai-461440
"Engedélyezte a német szövetségi hajózási és vízrajzi hivatal (BSH), hogy azonnal folytassák az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését Németország felségvizein. A hivatal pénteken nyilvánosságra hozott döntését még megfellebbezhetik például környezetvédelmi csoportok. A korábbi engedély alapján a csőfektetési munkálatok csak május végétől folytatódhattak volna Németország kizárólagos gazdasági övezetében."
..
"Az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték építése 2019-ben azért akadt el, mert az amerikai szankciók miatt az Allseas svájci cég beszüntette a csőfektetést a dániai Bornholm szigeténél. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója akkor bejelentette, hogy a többségében állami tulajdonú orosz gázipari vállalat önerőből fogja befejezni a vezeték építését.
..
A csőfektetési munkálatok egyéves szünet után tavaly decemberben kezdődtek újra. A svájci cég speciális hajója helyett a Fortuna orosz csőfektető hajó folytatta a munkát, de egy 2,6 kilométeres hosszúságú szakasz után le kellett állnia, mert az érvényes BSH-engedély lejárt az év végén. A tengeri madarak védelmében az új engedély alapján a januártól májusig tartó időszakban legfeljebb 30 napig lehet fektetni a csővezetéket, utána 14 napos szünetet kell tartani.
..
Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jutna. Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210115/celegyenesbe-ert-az-eszaki-aramlat-2-465546
---
Kiváló alkalom az építkezésre az az időszak, amíg az Egyesült Államok nem tud figyelni, mert magával van elfoglalva!