[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 879
113
Kár belelátni bármit is. Direkt úgy van megfogalmazva az írás, hogy valami óriási dolognak tűnjön pedig nem az. A vagyona töredékéből földet vesz. Na bumm. Diverzifikálja a befektetéseit ennyi történik. Szerintetek hány különböző iparágban van még milliárdos befektetése? Az meg, hogy titokban.. bazdmeg ezt az írást lol, miért kéne bejelentenie, hogy mibe fektet be? Én se írom ki a homlokomra, hogy miben tartom a pénzem.
Fejben? :eek:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 879
113
A fold az fold marad. Ha romlik is a termokepessege akor is marad.
Nem egy ceg ami elobb utobb csodbe megy. Nem egy gep ami elobb utobb elromlik...
A fold az fold. A fold birtoklasa onmagaban rengeteg jogot biztosit.
Legalább lesz hová elásni... :oops:
A viccet félretéve, ha dollár bukik, a földtulajdon, az arany, meg az energiahordozók maradnak meg mint érték. Meg a fegyver és a hadsereg, ha tudod etetni, tankolni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ha Kína megépít egy második transzszibériai vasutat, az biztos, hogy nagy sebességű vonal lesz (akár 200 km/o is lehet a teljesítménye). Ha az usa nem igyekszik, és továbbra is meg akarja kúrni a medvét, pár év és állni fog ez a vasút. Addig is eldöcögnek a meglévő vonalon. És nem a Himaláját kell átfúrják, hanem a Pamírt:eek:. De ezzel sem kell vacakoljanak, ha Mongólián keresztül viszik a vonalat. Ezzel az országgal mind az oroszok, mind Kína jó viszonyt ápol. Na meg az USA oda végképp nem lenne hogy betegye a lábát. Vagyis ez az az ország, amin a legbiztonságosabban át lehet vinni a vasutat.
A Transszibéria most is elég nagy sebességű, de nem tudsz menni rajta, mert tele van. A Pamíron át Türkmenisztánba jutsz, ami megint zsákutca. Kínának Pakisztánba és Irába kéne jutni. Talán Burmán és Indián keresztül. Még ez a legjárhatóbb út. A Transszibéria Mongólián keresztül megy.
Amúgy abban a nagyon valószinűtlen esetben, ha az USA tengeri blokádot intézne Kínával szemben, az már maga a hadüzenet. Akkor meg már nem áll semmiből néhány vasúti hidat a folyóba robbantani. Ráadásul akkor már hova vasutaznának a csájnízok? Egész Európa NATO tag.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem így működik az USA.
Nem az emberek választanak és eleve nem is nekik kell megfelelni a jelölteknek.
A jelenlegi gerontokráciával ugyanakkor ciklusról ciklusra az establishment belecsúszott az aggastyán státuszba a jelöltjeivel.
Egyre idősebb férfiakat tesznek meg indulónak, most már 78 éves demens, fehér, jómódú nagypapával nyerették meg az elektorok szavazatait.
Igaz, ez is csak látszat volt.
Hillary Clinton bukása után nem akartak még egy nőt közvetlenül indítani Trump ellen, de az már most is látszik, hogy az alelnökön sokkal több a fókusz, mint eddig bármelyik korábbi alelnökön volt a beiktatások előtt.
Látszik, hogy Biden idő előtti halálára, levonulására játszanak.

Nekünk, a világ nem demokratikus, nem liberális és nem igazságos többi részének furcsa csak, hogy egy demokratikusnak beállított szavazáson az emberek voksai technikailag nem érnek semmit, illetve, hogy csak a két elit párt saját belsőelit köreiből talált jelöltje mérkőzik meg egymással.
Amerikában is több párt van, de a két nagyon kívül ezek csak alájátszók, biodíszletek, funkciójuk szigorúan csak az előválasztásokig szól, az érdeklődések beindításáig.
Soha nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a jelöltállítást követő fázisban, a pártok és elnökjelöltjeik csatájában kettőnél több variáció zavarja össze a választókat.
Ez utóbbi miatt ugyanis előállhatna egy olyan kezelhetetlen helyzet, hogy az emberek netán nagy számban voksolnának a harmadik utas jelöltre, de egyszerűen olyan párthoz tartozó elektor nincs is elegendő a Kongresszusban és így kiderül, hogy meg se lehet az illetőt választani. Azaz, nem a nép szavazata dönt.

Olyan műsor ez is, mint a többi amerikai népünnepély. NASCAR, pankráció, NFL, baseball, kosárlabda...
Lehet négy évente nézni és szurkolni.
Egyszer az egyik, másszor a másik tömörülés nyeri az elnöki adminisztrációt, és/vagy a kongresszust.
A nagy külpolitikai kérdésekben utána viszont szinte mindig megvan a nemzeti összhang és vannak szent tehenek, amelyekhez nem nyúlkál senki.

Trump egy troll volt, négy éve nyert, meglepte a washingtoni politikacsinálást, majd mindenki meglepetésére áthágta az írott, de főképp az íratlan szabályokat.
Egy életre megtanulta az establishment, hogy nem véletlen volt kőbevésett szabály, hogy a nép fogyaszt, az elit meg uralkodik. A nép fia, legyen akármilyen gazdag, ha nem valamelyik politikai műhelyből való bábfigura, nem kerülhet a Fehér Házba!
Trump egy sokk volt.
Több ilyen már nem fog előfordulni a demokrácia szent hazájában. Akitől mi csak tanulhatunk...
Trumpika pont abszulút kívülálló volt.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem hagyták ki az oroszok a ziccert:)

Volodin felszólitotta az Egyesült Államokat, hogy tanuljon Kirgizisztán és Kazahsztán választási normáiból​

Volodin felkérte az Egyesült Államokat, hogy tanuljon Kirgizisztán és Kazahsztán választási normáiból


Amint arról az Oroszország 24 tévécsatorna beszámolt , Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke az Egyesült Államok elnökválasztásának menetét kommentálva kijelentette, hogy az országnak ezt a folyamatot más államoktól kellene megtanulnia.
"Az Egyesült Államok archaikus, zárt választási rendszerével, ahol nincs egyetlen nemzetközi megfigyelő, tanulhat például Kirgizisztántól és Kazahsztántól, ahol a választások versenyképesek voltak, nyíltak" - mondta Volodin.
https://invite.viber.com/?g2=AQAlzCKwAKzt1kjyzyAABH9y6H6YwWgXAtaIqIJpJaS4/wrK8RPd/X4wpU1+qm4R
Ők az ilyen parlamenti vitákat tankokkal intézték el.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A világ legnagyobb arányban villamosított legnagyobb vasúti teherfuvarozó cégecskéje az az RZSD hidd el, ha érdemes lenne a 140 km/hs SEBESSÉGnél nagyobb korlátozás már kiépítették volna.

Mellékesen nagyon cuki, hogy a rossz viccnek is gyenge Orosz-Kínai szövetséget magyarázza itt mindenki, ami még szavak szintjén is alig létezik. Ennél nagyobb vicc csak egy Izrael-Irán szövetség lenne, de lehet még az sem.
Pedig úgy tünik, az amik nagyon ezen dolgoznak :D
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A világ legnagyobb arányban villamosított legnagyobb vasúti teherfuvarozó cégecskéje az az RZSD hidd el, ha érdemes lenne a 140 km/hs SEBESSÉGnél nagyobb korlátozás már kiépítették volna.

Mellékesen nagyon cuki, hogy a rossz viccnek is gyenge Orosz-Kínai szövetséget magyarázza itt mindenki, ami még szavak szintjén is alig létezik. Ennél nagyobb vicc csak egy Izrael-Irán szövetség lenne, de lehet még az sem.
Egy 1000 tonnás tehervonat jó ha hatvannal megy. https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Siberian_Railway#Trans-Siberian_route_in_7_days 7nap egy Vlagyivosztok-Moszkva konténerút.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
A fold ala ez se viszi magaval a vagyonat... Valamit biztosan tud, az amerikai farmerek kozul rengetegen mennek tonkre o pedig belevag.
Tipp? Penzkimentes, ehinseg, feher rabszolgak tartasa stb? A jarvany elott beleugrott a gyogyszeriparba is.
Szvsz. a következő lépés a mezőgazdaságban az intelligens robotok tömeges alkalmazása lesz. Pl. kevesebb vegyszerre lesz majd szükség, vagyis a vegyipar egy része már nem olyan ígéretes üzlet, mint maga a föld. Az emberek is inkább a gépeket fogják karbantartani és... programozni, amihez Gates azért elég jól ért. Rohamosan terjednek az automatizált rendszerek. Ha ezeket összekötik, szabványosítják és körbebástyázzák szabadalmakkal, akkor egy újabb, a Windows-hoz hasonló sikertörténet haszonélvezője lehet. :rolleyes:
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Mire gondolsz szövetség színtjén egy nagy nyilvánoság előtt beharangozott megnemtámadási szerződésre amelynek az aláírása után lesmárolják egymást:)?.Nem kell ahhoz nyilvánosság,hogy együtt működjenek,főleg úgy,hogy ennek a szövetségnek az alapját az orosz nyersanyagok kínai exportjával már lerakták.
a ruszkik es a kinaiak addig lesznek jo haverok amedig az kinanak megfelel.

ha kina nagyon megerosodik, es megfog 100%, akor leszarjak majd a ruszkikat.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 925
113
"...Trump egy troll volt, négy éve nyert, meglepte a washingtoni politikacsinálást, majd mindenki meglepetésére áthágta az írott, de főképp az íratlan szabályokat.
Egy életre megtanulta az establishment, hogy nem véletlen volt kőbevésett szabály, hogy a nép fogyaszt, az elit meg uralkodik. A nép fia, legyen akármilyen gazdag, ha nem valamelyik politikai műhelyből való bábfigura, nem kerülhet a Fehér Házba!
Trump egy sokk volt.
Több ilyen már nem fog előfordulni a demokrácia szent hazájában. Akitől mi csak tanulhatunk...

Tudom; 444, de attól még (annak ellenére) egész jó cikk:

Trump egy önjáró, fafejű, konok, műveletlen és alkalmatlan elnök volt. Morálisan is - de ezt a betöltött tisztségnél kívánatos morális elvárás kontextusában kell érteni.
Egy két lábon járó Dunning–Kruger-hatás.
Mert nem érdekelte az a látszat, amire -többek között - épül minden hatalom.

Ahogy én látom:
A hatalom - legyen az királyság, demokrácia, bármi - nyilván nagyon sok részelemre támaszkodva építi fel, tartja meg a hatalmát.
Most kettőt említenék, s egyről okoskodnék:
1, Az erőszak monopóliuma (Tudd, hogy értsd)
2, A látszat
Látszat: Politikai termékekkel házalva, uralkodás elfogadtatása a jámbor alattvalókkal. (Úgymint pl. polgári Magyarország, ahogy azt G. Fodor Gábortól megtudtuk ugye)
Pl. a fáraók, császárok, királyok stb. vagy magukat is Istennek állították be, vagy a szerényebbek Istentől eredeztették a hatalmukat.
Be tudod bizonyítani az ellenkezőjét?
Nem!? Na ugye! Istenkáromló:hadonaszos:
...persze ennek ellenére rendre akadtak "bátrak" méregpoharakkal. Ők valahogy nem rágódtak ezeken a dolgokon.:confused:
Az eredeztetésnek meg voltak a külsőséges jegyei is: Korona, jogar, koronázási mise stb.

A demokrácia is a látszatról szól. Pár évente megválaszthatod törvény/rendeletalkotónak a gazdasági élet kijáró embereit, illetve magukat a gazdasági élet potentátjait. Akik akár olyan törvényeket is hozhatnak, amivel te is jól járhatsz. Ha nekik, vagy megrendelőiknek érdekük. De gyakran csak számodra szerencsés véletlen.
A demokráciának is megvannak a maga külsőségei: Választási bizottságok (műveletlenebb, elmaradottabb helyeken nem csak egy párt delegálhat), szavazóhelyiségek, lezárható borítékok, közvetlenül vagy közvetve kontrollálható eredmények, kidolgozott szabályok, hogy anomáliák ellenére is a békés többség számára stabilan elfogadhatóak legyenek az eredmények. ( A békétlenek további programszervezését az erőszakszervezetek biztosítják:hadonaszos:)

Kiemeltem,hogy stabilan. Mert a befektetőknek a legfontosabb körülmény a stabilitás. Legyen az Warren Buffett, Soros, félkarú rabló üzemeltető, vagy trafikos.
Akár bármelyikünk, aki ha vesz egy motoros fűkaszát, kutyaszőr nyírógépet, akkor bízhasson benne, hogy a bérkaszálás, bérnyírás visszafogja termelni az árát a gépnek, meg még keresni is fog vele - belátható ideig és körülmények között.
Akár számla nélkül, okosba', mert megvan a rendszerben az összekacsintás. (Régebben volt formája ennek a "mindenki a munkahelyéről éljen meg" rugalmasan értelmezett és hagyott formula.)

Mert - ha csalfa, ha aránytalan, ha szemfényvesztő is, de - az adott hatalomra juttató, hatalmon tartó rendszer a gazdasági/társadalmi életet nem forgatja fel elfogadhatatlan, kiszámíthatatlan módon.

Ebbe rondított bele Trump. Rugdosta a homokot a játszótéren a békésen játszó masnis kislányok szemébe, amikor közölték vele a felnőttek, hogy most már vissza kell adni annak a vézna, szeplős, kancsal (úúú...ez nem PC...) kisfiúnak a homokozólapátját.
S ezt nem hogy a hendikepes kisfiú szülei nem tolerálják - s akkor még ott van a többi szülő is ugye - de a konok, akaratos gyerek szülei sem, mert ki akar monoklival hazamenni a játszótérről a hülye kölyke miatt?

Ui: Ősszel rokongyerekkel és - addig - büszke szüleivel voltunk kint egy számukra új játszótéren, pontosan ez történt - a monoklit leszámítva, de nem sok kellett hozzá...