Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 089
26 675
113
A labortechnológia nem a tömegtermelésről szól. Még akkor is, ha 1 kg anyaggal be lehet oltani vagy 1.000.000 embert :)
A Szputnyikot vagy az Asra-Zeneca félét ha jól tudom, csak tenyészteni kell, ha már az adott törzset kifejlesztették. Annak a gyártása nem tartalmaz nagy újításokat. De az mRNS kicsit más, és mint csúcstechnológia nem túl olcsó. Az meg kb. most derül ki, melyik gyártását érdemes telepíteni. Már csak a gyártókkal kell megegyezni, mennyiért adják a licence-t, meg belefeccolni egy valag pénzt, és felfuttatni a gyártást. Alig egy év, és voila :)
Mellékesen lehet mindenképpn megérné egy mRns technológiájú gyár felépítése, mert a jövő betegségei ellen felkészültebbek volnánk.
A tömegtermelést nem sebtében fejlesztett gépekre alapozzák, hanem a meglévő labortechnológiára, mert különben jövőre se lenne semmi! A meglévő technológai az összes kovidvakcina esetében tökéletesen megfelelt ahhoz, hogy a tömegtermelést a piacon elérhető gépekkel beindítsák és lebonyolítsák. Ez tény, mert zajlik ez a tömegtermelés úgy, hogy a vakcinák fél évvel ezelőtt kerültek ki a laborból egyáltalán! Nem értem, mit nem értesz. Azok az elemek, amikből a most gyártásban lévő vakcinák gyártósorai felépülnek katalógusból lettek kiválasztva legkévőbb fél évvel legkorábban háromnegyed évvel ezelőtt!
 
M

molnibalage

Guest
Láttad a mai új fertőzött számot?
A legóvatosabb becslések is minimum 10x-es valós fertőzödési arányt adnak meg, mint a regisztrált pozitív esetek száma.
Jelenleg 360 ezer felett van az eddig regisztrált fertőzöttek száma. Ha ebből le is vonjuk az elhunytakat, és felszorozuk 10-zel, akkor 3,5+M jön ki.
Ezért írtam 3,5-4M-t, mert még nincs tavasz...
Akkor viszont az oltási stratégiának nincs sok értelme. Ha igatnak fogadom el számaidat, akkor egy rakás olyan ember kapna oltást, akinek időleges védettsége van. Akkor nem kéne tesztelni az oltás előtt? Vagy akkor majd pazaroljuk az oltásokat?

Szóval ezt az elméletet igazolni kéne valamiféle random teszteléssel, ha van olyan módszer értelmezhető mintán, hogy tényleg ennyi ember átesett ezen vagy sem. Mert addig ez kb. annyira bizonyítható, mint bármiféle isten vagy rózsaszín illúziósárkány létezése.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ez a 3,5-4M szám honnan jön? Mert, ha ez igaz lenne és ez adná a időleges immunitást a fertőzés ellen, akkor kb. ne kéne már terjednie ennek az izének, mert ez majd 40% közeli legalább időleges immunitást jelentene az eddig oltottakkal
Az a széles körben emlegetett 60- 70% amit tévesen nyájimmunitásként adtak meg (utánamentem, elolvastam az eredeti tanulmányt is, mert gynaúsan alacsony szám volt) az az átfertőződési szint volt az addigi ismeretek alapján, ahol a járvány már nem gyorsul. Nem elhal, hanem marad ott ahol van. 85% körül tette az elhalálsi átfertőzöttséget.
Na most azóta legalább egy, de inkább 2 fertőzőképességet növelő mutációt találtak, szóval most már valószínűleg olyan 80-85%os ázfertőzöttségig felszálló ágban lenne az egész.
Na most átoltottság nem egyenlő átfertőzöttséggel, ezért kell 95-99% abból a nyájimmunitáshoz, és pont a nem kötelező oltásiremdszerű nyugat mutatja, hogy ha leesik akár csak lokálisan is ez alá be-be robbannak a járványok.
Na így nézd azt a 3,5-4 milliót
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Félreértettél. A társadalom egészéhez képest szűk réteg, persze a teljes szakma. Én akár előrébb is hoznám a nyitást korlátozásokkal.

Ez nem zárja ki, hogy nem nyert volna. -5% minimum volt a covid hatás, neki +2% is elég lett volna.
Figyelj, ha valaki azt találja ki, hogy fertőtlenítőt kell befecskendezni.... :cool: :D (várjál! Nem bírom ki röhögés nélkül...)
Szóval azt nem a Covid buktatta meg, hanem a bármire való alkalmatlansága.
Ez rendben van Taktaremetén a talponállóba, ahol gömbtalpú cipő az alapfelszerelés, de ezt a POTUS találta mondani....
Én még abban az órában beadtam volna az impeachment eljárási indítványt.:D
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Budapesten látja, hogy Londonban már a pubokban csapolják a sört a beoltott tömegnek, akkor ennyi volt.
De figyelj egész euban nincs elég vakcina. Még így is jobbról előzzük majd a nagyját.
Félreértettél. A társadalom egészéhez képest szűk réteg, persze a teljes szakma. Én akár előrébb is hoznám a nyitást korlátozásokkal.
A társadalom egészéhez képest se szűk ez a réteg.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Ismerek 1-2 fiatalt, aki átesett lazán a covidon, aztán másfél hónap múlva kórházi intenzív, stroke gyanúval. Félrebeszélt, lefelé konyult a szája. Azóta sokat javult, de nem 100-as 30 évesen. Lehet véletlen, de nem véletlenül tanácsolnak vérhigítót covid alatt.
Ezért kell nagyon sok fokhagymát fogyasztani. Én amikor elkaptam tucatjával dobáltam be a gerezdeket naponta!
Meg a folyadékbevitel is nagyon fontos! Én fröccsözgettem! :)
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Trumpot ellenben megbuktatta a Covid, hiába az elmúlt 3 év gazdasági sikerei.
Meg a választási csalások, amelyeket ilyen-olyan eljársjogi csűrés-csavarásokra hivatkozva nem engedtek érdemben kivizsgálni!
Hatalmasat nyert valójában!
Emiatt is keletkezett rendszerszintű feszültség, amelyet nem lehet egykönnyen "leföldelni"!
Gennyesedik a seb, amelyet a társadalom testén ütöttek és beláthatatlan, hogy mi következik ott a következő években! OFF
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Nekem ezt ne mond, mert én is már túl vagyok rajta ('20 március óta).
De nehogy már most kezdjünk el klausztrofóbiások lenni, nagyjából 1 éves tortúra után, amikor elkezdték az oltásokat. Mindenkinek szíve joga annyira parázni a vírustól, ahogy akar.
Azzal viszont van probléma, ha valaki parázik, meg mellette a nem beoltottakat koncentrációs táborozná, és közben 40-esként hőbörög, hogy miért nem kapott még vakcinát.
Én azt gondolom, hogy semmiképp nem lehet ennél gyorsabban vakcinát keríteni. Szerintem teljesen jó, hogy nem kalapoltunk a Sputnyikért vagy a Shinopharm oltóanyagáért elsőként. Ezt még akkor is tartom, ha utólag tényleg elfogadható kockázatot fognak jelenteni, és valószínűleg azzal lesz a legtöbb ember beoltva.
Teljesen érthető, hogy nem akartak kísérleti nyulat játszatni itthon a 'zemberekkel.
Hogy miért nincs saját vakcinánk? Tessék megnézni az izraeli próbálkozást. Az izraeliek irgalmatlan pénzt elköltöttek, hogy végül beszántsák, majd extrapénzért egy vetélytársat rendeltek.
Mit lehetne másképp csinálni?
Azt hiszem, hogy ha a veszélyeztetett csoportokat és a szociális intézmények dolgozóit beoltják, akkor el kell kezdeni kinyitni.
De nem azért, mert unatkozó negyveneseknek nincs meg a napi bulika/mozika/színházka, vagy fitnesz függőknél nehezebben megy a kipattintás.
Neem-nem. A nyitásra azért van szükség, mert konkrétan bedől a szolgáltatói szektor egy igen jelentős része (HORECA), valamint a művészeti szektor is az éhhalál szélén áll. (nem vagyok egyikben sem érintett!)
Tehát szépen el kell magyarázni - a Hová-hová kampányhoz hasonlóan -, hogy aki akar "menjen", de ebben már az állam nem tud segíteni. Valószínűleg meg fogtok fertőződni. Sajnos ez a természet rendje. Aki felnőtt emberként vállalja ezt, az az Ő dolga. Mindenkinek ott a döntési lehetősége, hogy mennyire teszi ki magát a fertőzésnek.
A veszélyeztetett csoportok beoltása után simán át kell venni az influenza protokoll-t. Aki az ellen oltatott, az a Covid ellen is oltatni fog.
Én pl. csak 60 felett tenném ingyenessé az oltást - a többieknek max. támogatást kell rá adni. Aki oltatna, azt nem hiszem, hogy megfektetné mondjuk 6-8ezer forint a védettségért.
Nagyjából Igen!
Meg nyitást követően részleges hírzárlat kellene. Elegendő lenne hetente egyszer pl. csak hétfőn riogatni a jónépet a megfertőződöttek és elhunytak számával, erre elég egy nap, aztán jónapot, tessék élni és élvezni az életet! Pont! Heti bontás bőven elég, aztán később kéthetente, havonta!
 
  • Tetszik
Reactions: Tiria and Septimus

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Akkor viszont az oltási stratégiának nincs sok értelme. Ha igatnak fogadom el számaidat, akkor egy rakás olyan ember kapna oltást, akinek időleges védettsége van. Akkor nem kéne tesztelni az oltás előtt? Vagy akkor majd pazaroljuk az oltásokat?

Szóval ezt az elméletet igazolni kéne valamiféle random teszteléssel, ha van olyan módszer értelmezhető mintán, hogy tényleg ennyi ember átesett ezen vagy sem. Mert addig ez kb. annyira bizonyítható, mint bármiféle isten vagy rózsaszín illúziósárkány létezése.
Nem azt mondanám, hogy nincs értelme az oltási stratégiának, inkább, hogy máshogy kellene hozzáállni.
Nem tudod igazolni a rejtett fertőzötteket (amilyen én is voltam), mert az ellenanyag 1-2 hónapon belül kiürül (legalábbis a kimutathatósági szint alá). Azonban a vírussal való találkozás nem csak azt jelenti, hogy ellenanyag marad a véredben, hanem hogy később bármikor tudsz ellene újra termelni.
Igen lesznek olyanok, akikre - rejtett átesettek - oltást fognak pazarolni, de legalább aki regisztrált pozitívak voltak, azokra felesleges az oltást pazarolni az újraindításig.
Én ismerek pár olyan embert, akik annak ellenére (és mások kárára) kérnék az oltást, pedig már túlestek a fertőzésen.
Az ország, a társadalom és főleg a gazdaság érdekében nagyon specifikusan állítanám fel az oltási sorrendet.
Én pl. a fegyveres testületeket nem priorizálnám. Megkülönböztetni csak a szociális és egészségügyi intézményekben dolgozókat, esetleg a pedagógusokat különböztetném meg. A többieket inkább csak a veszélyeztetettségük alapján osztályoznám.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 089
26 675
113
De figyelj egész euban nincs elég vakcina. Még így is jobbról előzzük majd a nagyját.
Hát ez az: Orbán = EU! Hol a szabadságharc, hol az EU-n kívüli élet, hol a nemzeti érdekérvényesítés!

Izrael: 45% beoltva.
Emirátusok: 26% beoltva
Egyesült Királyság: 10% beoltva

vs.

Európai Unió: 2% beoltva
Magyarország: 1,6% beoltva
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Figyelj, ha valaki azt találja ki, hogy fertőtlenítőt kell befecskendezni.... :cool: :D (várjál! Nem bírom ki röhögés nélkül...)
Szóval azt nem a Covid buktatta meg, hanem a bármire való alkalmatlansága.
Ez rendben van Taktaremetén a talponállóba, ahol gömbtalpú cipő az alapfelszerelés, de ezt a POTUS találta mondani....
Én még abban az órában beadtam volna az impeachment eljárási indítványt.:D
Mindenki bakizhat.
;):D
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 628
113
Meg is lesz az eredménye, pár hét és a tömegtüntetéseken zeng majd az Orbántakaroggy, mert alkalmatlanok és most fog elpattanni a húr az emberekben, amikor látják, hogy nincs reményük az őrület végére. Amikor majd pár hét mólva a fiatalok nézik a streamen az izraeli tengerparton zajló tízezres goabulit, miközben itthon arról handabandáz egy gerontokrata a tévében, hogy itthon azért még nem lesznek fesztiválok idén nyáron se, talán az éttermek nyithatnak nyár elején, meg amikor a középkorúak és az a több százezer, korábban a turizmusban és éttermi, kocsmai bizniszben dolgozó, különösen Budapesten látja, hogy Londonban már a pubokban csapolják a sört a beoltott tömegnek, akkor ennyi volt. Tetszettek volna kockáztatni a beszerzéssel és a vakcinagyártással úgy, ahogy az ész nélküli légzőkészülékvásárlással, meg annak az ötezermilliárd Forintnak a szétszórásával, amit elnyelt a mostani csődhöz vezető válságkezelés!

Merthogy ide kanyarodunk vissza: al-kal-mat-la-nok.
Sajnos ez igaz. Az elmult egy ev valsagkezelese is elsosorban parasztvakitas + ujybb kozpenz maganosits volt.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: bel and zeal

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
most fog elpattanni a húr az emberekben,
A húr nagyon sok helyen el fog pattanni az emberekben, de ott meg méginkább, ahol kiderül majd, hogy a vírusmutációk miatt sz@rt se ért az oltás!
Na ezek után tereljék majd egy következő vakcinázási hullámban oltásra az embereket!
Valamilyen módon a hírzárlat elengedhetetlen lesz a többi intézkedéssel kombinálva! Ha már Dél-Európa lángokban áll az idegenforgalom összeomlása és a tömeges munkanélküliség miatt, akkor mindenképpen. És egy ilyen időpillanatban ezt a kormányok - színezettől függetlenül - meg is fogják lépni!
..
A zsidóknál december vége óta oltanak!
43%-nál tartanak, ennek ellenére tegnap ~9.000 fertőzöttet találtak!
..
Izraelben amúgy december 31-én már 800.000 beoltott volt!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Nem akartuk, a magyar kormány se elegendő vakcinát nem akart beszerezni, se gyártani nem akarta azt és nem is tette.
Ez marhaság. Az EU és Magyarország is, számban jóval több vakcinát kötött le, mint amire szüksége lenne.
Ez nem jelent komoly pénzügyi kockázatot, mert ha végre megérkezik a mennyiség, akkor max. a felesleget eladják/odaadják a fejlődő országoknak.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Ezért kell nagyon sok fokhagymát fogyasztani. Én amikor elkaptam tucatjával dobáltam be a gerezdeket naponta!
Meg a folyadékbevitel is nagyon fontos! Én fröccsözgettem! :)
Én meg sem fröccsöt, sem fokhagymát nem fogyasztottam, D-vitamint is csak 1 hét után. Oszt' túléltem. Algopyrinnel meg Ambroxollal. És akkor most mi van? :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Nagyjából Igen!
Meg nyitást követően részleges hírzárlat kellene. Elegendő lenne hetente egyszer pl. csak hétfőn riogatni a jónépet a megfertőződöttek és elhunytak számával, erre elég egy nap, aztán jónapot, tessék élni és élvezni az életet! Pont! Heti bontás bőven elég, aztán később kéthetente, havonta!
Ez mér' is lenne jó? o_O
Pont akkor van a legnagyobb jelentősége a propaganda riogatásnak, ha a lovak közé dobják a gyeplőt.
Vagy úgy gondolod, hogy alkalmas a magyar társadalom beszaratás nélküli önmegtartóztatásra?:cool:
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 089
26 675
113
Ez marhaság. Az EU és Magyarország is, számban jóval több vakcinát kötött le, mint amire szüksége lenne.
Ez nem jelent komoly pénzügyi kockázatot, mert ha végre megérkezik a mennyiség, akkor max. a felesleget eladják/odaadják a fejlődő országoknak.
Hát, ha végre megérkezik, akkor majd Dobrev Klára miniszterelnök elajándékozza valamelyik afrikai országnak. Igen. Netanjahu miniszterelnök viszont talán már idén márciusban bejelenti az oltási kampány sikeres végét, a győzelmet a covid fölött. Legalábbis egy évre biztosan.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Én meg sem fröccsöt, sem fokhagymát nem fogyasztottam, D-vitamint is csak 1 hét után. Oszt' túléltem. Algopyrinnel meg Ambroxollal. És akkor most mi van? :)
Ügyes vagy, az van! :D
Nekem meg gyógyszerfóbiám is van, én meg a természetesben hiszek! :p
Még a műmellnél is jobban bejön a kisebb, de természet alkotta! :)