Na, miután talán elült a vihar, vitorlázzunk hidegebb égtájakra.
Két mondat beakadt nálam:
"...Különösen azért, mert egy januári este alatt 30-40 kilométernyi hatótávot didergett ki magából. Vagy ment egy Budapest-Szentendre retúrt, amíg én aludtam..."
Feltűnő, de használat közben szinte észrevétlen lesz az elektromos Citroën C4. Az együttélés kényelmes vele, de nem felhőtlen.
totalcar.hu
Oké, hogy ez már tisztességesebb, mint az e-Golf a munkahelyemen; kiálltunk két hete a "csurig" töltött autóval a 18 fokos raktárból az ajtó elé, kiírja, hogy 210 km, utána 10 perc(!) múlva odamész a kocsihoz, erre kiírja, hogy 180 km. Mi van!?
Konkrétan a főnökünk nem engedett el vele Miskolcról Sátoraljaújhelyre, mert nem fogunk visszaérni műszak végére, maradt az emelőhátfalas...
Szóval hadd legyek már demagóg populista:
Tehát feltöltöd télen, este az aksit, reggelre ugrik - legyünk jóindulatúak; nincs mindig mínusz - 20-25 km átlagban.
Per nap.
Egy hónapban az annyi, mint 400-750 km; benzines autónak egy tank benzin!

Már bocsánat, de télen - összehasonlítható futásteljesítménnyel - ennyivel többet nem eszik egy benzines autó - kifűtve az autót.
Persze, az nyáron is elfűti a veszteséghőt, ez meg nem(?), de télen még az utasteret is befűti tisztességgel, pedig dobja el a hőt rendesen a blokkon!
Tévhit ugyanis az, hogy a hűtő miatt kell a hűtőtakaró; valójában elsősorban a blokkot ért menetszelet, s így az azt ért hűtőhatást mérsékeli télen. Az Albeáról 2011-ben még EKG görbét (hiába na, kórházi dolgozó...) is készítettem, remélem működik a link:
Idézgetek az akkori "elemzésből":
"...Az alsó diagram a havi átlagfogyasztást mutatja; hónap elején szoktam mindig tankolni szinte üresről, tele.
A görbéről "lelógó" fordított T betűk autópályautakat jelentenek /tele tanktól teletankig/, jellemzően 4-5 személlyel, tele csomagtartóval.
A felső diagram a havi átlaghőmérsékletet mutatja.
Sajnos - akkor - országos adatokat nem találtam 2006-ig visszamenőleg, viszont találtam egy nagyon igényes honlapot: Váralja település precíz időjárási honlapját (Már nem működik. A szerk.)
Miskolcra vonatkozó adatot csak 2010 01-től találtam,
emiatt látható(?) 2010 02. hóban 1 fokos különbségű megszakadás.
A két diagram közötti 2010-es különbség - ahogy összehasonítottam egy próbapapíron - télen markáns, gondolom itt jön ki a domborzati stb. eltérés.
Pl. télen Váralján jellegzetes hidegcsúcsok figyelhetők meg - amit az Albea fogyasztása értelemszerűen nem követett.
Megfigyelhető a lépték helyes megválasztásával, hogy a fogyasztás és a hőmérséklet változása között szoros összefüggés van.
2007 01-03 között nem követte a hőmérsékletgörbét, az átlagsebesség magasabb volt: sok országút volt ekkor.
Kitűnően megfigyelhető, hogy a hűtőtakaró berakásakor "HB" megtorpan a fogyasztás növekedés, kivételekor "HK" szintén megtorpan a csökkenése, sőt túl korán kivéve még nő is: 2008 04.
A következő kiugrás 2010 06 hó: bár a hőmérséklet nőtt, de egy hónapon át esett az eső - páratartalom ugye - s a tankolás előtt jött az árvíz...
Hát ez szépen látszik /1/ :-(
Az első "Racing" benzin tankolása nem látszik meg a fogyasztáson, ezt akkor írtam is: Zsolcán nyirkosak a reggelek a Sajó miatt /ilyenkor pár fokkal mindig hidegebb van, mint Miskolcon/, s az autó kint parkolt, meg semmi országút, helyette rövid, két kilométeres utak építőanyag kereskedésekbe...
Látványos csökkenést - főleg annak ellenére, hogy a levegő sokkal meredekebben, hidegebbre hűlt, mint más éven - a hűtőtakaró kései betétele /nem az volt akkoriban a legnagyobb problémám.../ tett, kombinálva a "Racing" újbóli tankolásával.
A fogyasztás - lentebbről - mégis meredeken nőt: a reggelek -8, -13 fokosak voltak védett falon mérve, december végén pedig jött az ominózus hideg, nyirkos reggeli gyengélkedések (Mint utóbb kiderült, a 100-assal télen vacakol a motor a hiányos gyári felprogramozás miatt. A szerk.) Ezután más vezetéstechnikát vettem elő a hideg reggelekre; bal lábas fékezés, finom gázfröccsökkel - nem egy üzemanyagelzárós motorfék üzemmód..."
Tehát visszatérve az elektronokra, egy elektromos autó télen úgy megy sokkal rövidebb távot, hogy még nem is fűtesz - mint az köztudott (Safranek):
"...350 kilométeres hatótávot ígérnek, ebből 280 körül tudott így a januári cidriben. Az első pár napon még nem számított a bolygó és úgy használtam, mint egy rendes autót. Utána meg inkább lemondtam a fűtésről, rétegesen öltöztem és hosszan kigurultam, hogy csordogáljanak vissza a kilométerek..."
Feltűnő, de használat közben szinte észrevétlen lesz az elektromos Citroën C4. Az együttélés kényelmes vele, de nem felhőtlen.
totalcar.hu
Jó; nem fűtünk (csak a kormányt, meg ülünk a tundrabugyiban), de - már elnézést a szóhasználatért - ne bassza már meg, mi vagyunk az autóért, vagy az van értünk?
S erre még -
a semmire - eldob egy "tank benzint" + a töltési veszteség!
Ha egy varázsütésre minden személyautó elektromos lenne az országban, akkor szépen néznénk ki: Az autók - legyen - 80%-a biztos nem áll
fűtött garázsban!
Esetleg - ex has - még 20-30% áll nem fűtöttben - az is valami - de még akkor is lesz 50% (az mennyi szgk.?), ami havonta eldob 400-750 kilométer távolságnyi áramot télen!
Ezt az áramveszteséget/Magyarország/tél gondolom Molni ki tudná számolni "nó perc" alatt.
Amit ugye meg kell termelni - nyilván karbon semlegesen
Mi európaiak fogjuk megmenteni a világot az elektromos autókkal, miközben a világ többi országa/lakosa nagy ívben tesz a bébifókákra, s továbbra is belsőégésű autókkal fogja tolni a kilométereket!?