Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Főleg úgy, hogy egy amerikai biotechnikai kormányzati adatbázisból lekérdezhető volt, hogy a később COVID-19-nek elnevezett vírus 100%-osan megegyezett egy olyan vírussal, amelyet a szóban forgó Wuhan-i kínai labor több mint egy évvel a járvány kitörése előtt regisztrált ugyanebben az amerikai adatbázisban. (Gyengébbek kedvéért, ez azt jelenti, hogy a konkrét vírus már a mesebeli denevér előtt is létezett.)

Sőt a kínaiak a lőporuk összetételét és atomfegyverek helyét is regisztrálták ugyanabban az amerikai adatbázisban.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Szia,

Ez a cikk egy "fővárosi nagy intézmény" problemajarol szol. :-(
A Szent Imre az 530 körüli ágyszámával nem nagy intézmény, hanem tipikusan olyan kis kórház, aminek nincs jövője. Az ezer ágy alatti intézmények szerintem szóba se jöhetnek a túlélők között. Vidéken a megyeszékhelyeken maradnak csak kórházak, max egy-egy ötszáz körüli kisebb kórház a nagyobb, nem megyeszékhely városokban! Nem látok más jövőképet, vége van a kis kórházaknak, nincs hozzá elég szakember.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Igen, emléxem rá! Az UV-B is jelentősen blokkol, a C jelentősen hatékonyabb.
A normál nappali szintre viszonylag egyszerűen be lehet állítani, ami más egyszerű eszközökkel, módokkal kombinálva jelentősen, felére/harmadára csökkentené a levegőben a csepp-fertőző részecskék hatékonyságát. A káros hatásokat pedig egyszerűen lehet jelentősen csökkenteni(szem védelem, egyebek...
Nem értem miért nem használják elterjedtebben.


"Nemtom" ? ? ?

Boltokban is lehetne általánosan használni, ügyfélfogadó terekben, mindenhol, ahol személyes kontaktust kell bonyolítani...

Akinek pedig mégis tartósabban kell ebben a térben lennie, gyakorlatilag napozókrémmel tudja ebben a hátralévő (remélhetőleg csak) pár hétben a terhelését csökkenteni.
...meg váltásban dolgozni!


U.i: A néhány kiemelten kockázatos, fertőző gócpontnál bevetném!
Oké, de honnan vennél hirtelene nagykapacitású embereket tartalmazó helyiségban használható UV-C légfertpőtlenítőt milliószámra? Mert egy Tesco-ba (meg uram bocsá' egy kórházba) nem elég 1, az maximum egy kisboltban az. És honnan lenne rá pénz? Mondjuk elvileg nem lenne hülyeség, ha szellőzés csúcsa a szúnyoghálós ablak.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 918
13 900
113
Oké, de honnan vennél hirtelen nagykapacitású, embereket tartalmazó helyiségban használható UV-C légfertpőtlenítőt milliószámra? Mert egy Tesco-ba (meg uram bocsá' egy kórházba) nem elég 1, az maximum egy kisboltban az. És honnan lenne rá pénz? Mondjuk elvileg nem lenne hülyeség, ha szellőzés csúcsa a szúnyoghálós ablak.

Erre a reálisan pár hétre tervezhető időszakra már pár-ezer elég nekünk a kiemelt helyekre.
A rövid ideig ott tartózkodóknak még külön védelem sem kell a normál nappali szint körülire beállított szintre(5-10-15 perc), a dolgozók/ügyintézők: napszemüveg, fényvédőkrém, váltásban (ez amúgy is kell már szinte minden ilyen munkahelyen).

A Covid a normál nappali UV(-B/-C) szintet is --korábban itt is idézett vizsgálatok alapján-- percekig bírja. :cool: :cool: :cool:
A maszkkal, egyéb szokásosokkal kombinálva egész jól csökkenti a fertőzés-kockázatot.

Vagyis, akár: :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
A Szent Imre az 530 körüli ágyszámával nem nagy intézmény, hanem tipikusan olyan kis kórház, aminek nincs jövője. Az ezer ágy alatti intézmények szerintem szóba se jöhetnek a túlélők között. Vidéken a megyeszékhelyeken maradnak csak kórházak, max egy-egy ötszáz körüli kisebb kórház a nagyobb, nem megyeszékhely városokban! Nem látok más jövőképet, vége van a kis kórházaknak, nincs hozzá elég szakember.
egy 1200 ágyas kórházba pont 3x több személyzet kell, mint egy 400 ágyasba...
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 377
8 564
113
A Covid halalizási lista élén Belgium áll toronynagasan!! Ezt mivel magyarázod??? (egyébként rohadtul nem egységes a halottak számítása. Vki mkit beszámít, aki Covidos, és meghal, vki csak azt, aki feltételezhetően a covid szövődményeibe halt meg)

Értsd meg lszi! Rendelhettünk volba 10 millió Moderna vakcinát is, de minek ha csak 80.000-et tudott leszállítani?? 31 millió vakcinát rendeltünk, ez 17 millió embernek elég (a Janssen le nem szállított vakcinájából egy is elég), mit akarunk még plusz soha be nen érkező Moderna vakcinákkal??? Talán hatásosabb a novemberi szallitású Moderna, mint a márciusi kínai??? Ne bohóckodjunk!!!

Azt nem tudom, hogy miért Belgium áll az élen - ennek nyilván van racionális magyarázata - de nem is ez a lényeges. Magyarország jóideje a 10-ik, bár most előrébb került egy hellyel. Ősszel meg világelsők voltunk abban az időszakban. Az a magyarázat, hogy mi máshogy mérjünk, az meg ugye nincs igazolva, hogy emiatt lenne nagyobb. Ráadásul túl sokat nem is számítana, mert a magyar halálozási számok nem hitelesek, hiszen még a statisztikák szerint sem tud elszámolni egy csomó halottal a kormány. Talán többen halnak meg, mit amennyit bevallanak, sokan halhatnak meg amiatt, mert a hagyományos betegektől vonják el az orvosokat és ott halnak meg emberek, vagy sokan nem is a kovidban halnak meg, hanem a kórházi fertőzésben. Mindenesetre a kormány agyonhallgat mindent, közben meg csak annyit hallani, hogy tele vannak a halottas házak, a krematóriumokat túlhajtják stb.

Ráadásul ha megrendelünk 50 millió adag vakcinát, és végül leszállítják végül akkor, amikor már túlvagyunk a járványon, akkor előveszik a kormányt, hogy minek rendelt három országra való oltóanyagot. Lásd a lélegeztető gépek esetét, ahol szándékosan túlrendeltünk, hogy biztosan érkezzen annyi, amennyi elég, aztán végül leszállították az egészet, a raktárban áll egy csomó, és mindenki azt firtatja, hogy minek rendeltünk ennyit.

A lélegeztetőgépek beszerzésénél a legfontosabb vád - teljesen jogosan - az hogy nem átlátható a beszerzés. Hányat, miért, kitől, mennyiért stb. Azt sem tudjuk miből, hányat rendeltek meg, fele lehet csak a horkolásgátló szintje. Ki mennyi kaszált rajta stb.
Mellesleg ha a lélegeztetőgépekből túl tudták rendelni magukat, akkor vakcinából miért nem? Főleg, hogy a vakcinát kb később is mind el tudjuk sózni más országoknak, ha soká érkezik, akkor is. Lélegeztetőgépeknél ez neccesebb.

Egyelőre nem az a gáz, hogy nincs elég, hanem hogy nincs oltási hajlandóság, köszönhetően a sok baromnak aki a médiában árulja a hazát.

Hát igen. Az oltási hajlandóság bizalom kérdése is. Ezért is óvatosak nyugaton, hogy fenntartsák az emberek bizalmát. Nálunk meg a kormány már annyira eljátszotta a hitelességét, hogy az lenyomja az oltási hajlandóságot.

Pl. mert nem 2000-2500 emberhez van személyzet, úgy?

De szerencsére qurva messze vagyunk még tőle, így ez sose fog kiderülni.

2ezer körül mondják a megfelelő személyzetet. És ezt nem lehet csak úgy pótolni. Ráadásul a lélegeztetőgépekhez megfelelő infrastruktúra is kell. Áramellátás, oxigénellátás stb. Arról meg sok mindent elmond, hogy valamelyik kórhazában annyira nem volt fűtés, hogy elektromos fűtőtesteket alkalmaztak, de nem bírta a rendszer a terhelést.

Csak lassan 1 éve megyen, aztán nem vagyunk sokkal okosabbak...!
Nekem az a leggyanúsabb, hogy mint a forró kását, úgy kerülik a médiában még csak a felvetését is, hogy ez egy mesterséges, vagy természetes ugyan, de mesterségesen megpiszkált vírus lehet, célzott bevetéssel! Egy hibrid hadművelet elszenvedői vagyunk fehér emberként megint csak!

Járványok - köztük súlyos, világjárványok is - állandóan voltak. Ebben nincs semmi extrém. Persze ez elvileg nem zárja ki, hogy most nem természetes, de ennek igen kicsi az esélye.

Idős, kilencven pluszos rokon aki járókerettel jár, de azt csak lakáson belül (részben a Covid miatt, eltörött a lába 2019 decemberben, műtötték, csavarozták és mikor kezdődött volna a rehabilitáció a gyógytornász csak egyszer jött, aztán többet nem mert járvány van, magánúton jár hozzá egy gyógytornász, fél év fekvésből mára legalább a budira ki tud menni pár hónap alatt) megvolt az első oltás pár hete, mondjuk a betegszállítók reggel hete mondtak, délután ötkor vitték el, de legalább többször felhívták napközben hogy öltözzön mert mindjárt jönnek érte, mikor elvitték akkor mondták hogy kilencre hozzák, kaptak mentősök egy húszast, így ment ez gyorsabban is. Most szombaton dél körül telefonált a háziorvos hogy elfelejtettek neki szólni, de ha be tud menni gyorsan akkor megkaphatja a második szurit is. Hát, egy vödör pénzért jött a magánmentő, juhéjj.
Az öregúr szerint a kórházban minden tipp-topp volt, ott már profin volt szervezve minden, most nagyon boldog hogy ő már be van oltva. Így megy ez.

Hát ez a tragédia, hogy magánban kell kb intézni az ilyeneket. A vakcinák beadását rendesen elkúrta a kormány. Nincs normális oltási terv, kisebb káosz van. Se a betegek, se az orvosok nem tudják sokszor mikor kit lehet majd oltani. Hogyan jut el a beteg az orvoshoz stb. Kb ad-hoc módon megy minden, szinte semmi szervezettség nincsen.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Erre a reálisan pár hétre tervezhető időszakra már pár-ezer elég nekünk a kiemelt helyekre.
A rövid ideig ott tartózkodóknak még külön védelem sem kell a normál nappali szint körülire beállított szintre(5-10-15 perc), a dolgozók/ügyintézők: napszemüveg, fényvédőkrém, váltásban (ez amúgy is kell már szinte minden ilyen munkahelyen).

A Covid a normál nappali UV(-B/-C) szintet is --korábban itt is idézett vizsgálatok alapján-- percekig bírja. :cool: :cool: :cool:
A maszkkal, egyéb szokásosokkal kombinálva egész jól csökkenti a fertőzés-kockázatot.

Vagyis, akár: :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Oké, de ez akkor fog működni, ha az építészeti előírásokba bekerül a kórokozóölés utólagos hatállyal is 10+ év alatt. A szellőzéssel is lehet játszani, ki lehet vinni a kórokozódús légkört és helyettesíteni tisztával. De ahoz is át kelle alakítani (vagy egyáltalán kialakítani) szellőzési rendszert. Meg lehet HEPA szűrőt is használni, csak folyamatos költség+hulladék.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
egy 1200 ágyas kórházba pont 3x több személyzet kell, mint egy 400 ágyasba...
Speciel nem. Minél jobban koncentráljuk az erőfforrásokat, annál kevesebb emberrel üzemeltethetőek. Ezért is támogatja a szuperkórházi rendszer létrehozását a kormány Budapesten, mert felismerték, hogy a fővárosnak három kórház is elég.
 
  • Vicces
Reactions: Bleroka

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Speciel nem. Minél jobban koncentráljuk az erőfforrásokat, annál kevesebb emberrel üzemeltethetőek. Ezért is támogatja a szuperkórházi rendszer létrehozását a kormány Budapesten, mert felismerték, hogy a fővárosnak három kórház is elég.
Nővérből ennél kevesebbet akarsz betegenként?
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
gyorstalpalóval, lélegeztetőgép mellé.. irgalom anyja, ne hagyj el. Ez kurvára nem mikrosütő....
Ezt mindenki tudja, de ott az lett volna a kérdés, rárakod olyan személyzettel, vagy nem rakod rá, és ezzel a biztos halálra ítéled.

Mit választottál volna?

Na ugye. Minden tized%-ba kapaszkodtál volna te is, ha az életed múlik rajta. Mint mindenki. Ha akkora a gáz, akkor nincsenek éveid szakembereket képezni. Megtanították volna a személyzetet az alapvető működtetésre, ha gáz van riassza a képzettet.


Élet-halál kérdésben amikor minden pillanat számít nem értek volna rá elemezgetni, meg elmélkedni, mint amit most páran csináltok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Azt nem tudom, hogy miért Belgium áll az élen - ennek nyilván van racionális magyarázata - de nem is ez a lényeges. Magyarország jóideje a 10-ik, bár most előrébb került egy hellyel. Ősszel meg világelsők voltunk abban az időszakban. Az a magyarázat, hogy mi máshogy mérjünk, az meg ugye nincs igazolva, hogy emiatt lenne nagyobb. Ráadásul túl sokat nem is számítana, mert a magyar halálozási számok nem hitelesek, hiszen még a statisztikák szerint sem tud elszámolni egy csomó halottal a kormány. Talán többen halnak meg, mit amennyit bevallanak, sokan halhatnak meg amiatt, mert a hagyományos betegektől vonják el az orvosokat és ott halnak meg emberek, vagy sokan nem is a kovidban halnak meg, hanem a kórházi fertőzésben. Mindenesetre a kormány agyonhallgat mindent, közben meg csak annyit hallani, hogy tele vannak a halottas házak, a krematóriumokat túlhajtják stb.


Nyugi, Szlovákia pár héten belül megelőz minket, nyárra meg leesünk a középmezőnybe.
Halálozások meg nagyrészt az álhírterjesztők lelkén szárad, most megint megyünk felfele mert csak végső stádiumban kerülnek az emberek orvoshoz...
Belgiumban is az ellenzéki szarrágás következménye a rengeteg halott, ahogy Szlovákiában is rendszeres balhék vannak abból, hogy baloldali politkusok maszk nélkül mászkálnak és oltás ellen uszítanak...

Konteózásban meg azt szeretem, hogy megint a gonosz hatalom hamisítja a statisztikát és a komplett orvostársadalom asszisztál hozzá...
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 088
3 017
113
Azt nem tudom, hogy miért Belgium áll az élen - ennek nyilván van racionális magyarázata - de nem is ez a lényeges. Magyarország jóideje a 10-ik, bár most előrébb került egy hellyel. Ősszel meg világelsők voltunk abban az időszakban. Az a magyarázat, hogy mi máshogy mérjünk, az meg ugye nincs igazolva, hogy emiatt lenne nagyobb. Ráadásul túl sokat nem is számítana, mert a magyar halálozási számok nem hitelesek, hiszen még a statisztikák szerint sem tud elszámolni egy csomó halottal a kormány. Talán többen halnak meg, mit amennyit bevallanak, sokan halhatnak meg amiatt, mert a hagyományos betegektől vonják el az orvosokat és ott halnak meg emberek, vagy sokan nem is a kovidban halnak meg, hanem a kórházi fertőzésben. Mindenesetre a kormány agyonhallgat mindent, közben meg csak annyit hallani, hogy tele vannak a halottas házak, a krematóriumokat túlhajtják stb.



A lélegeztetőgépek beszerzésénél a legfontosabb vád - teljesen jogosan - az hogy nem átlátható a beszerzés. Hányat, miért, kitől, mennyiért stb. Azt sem tudjuk miből, hányat rendeltek meg, fele lehet csak a horkolásgátló szintje. Ki mennyi kaszált rajta stb.
Mellesleg ha a lélegeztetőgépekből túl tudták rendelni magukat, akkor vakcinából miért nem? Főleg, hogy a vakcinát kb később is mind el tudjuk sózni más országoknak, ha soká érkezik, akkor is. Lélegeztetőgépeknél ez neccesebb.



Hát igen. Az oltási hajlandóság bizalom kérdése is. Ezért is óvatosak nyugaton, hogy fenntartsák az emberek bizalmát. Nálunk meg a kormány már annyira eljátszotta a hitelességét, hogy az lenyomja az oltási hajlandóságot.



2ezer körül mondják a megfelelő személyzetet. És ezt nem lehet csak úgy pótolni. Ráadásul a lélegeztetőgépekhez megfelelő infrastruktúra is kell. Áramellátás, oxigénellátás stb. Arról meg sok mindent elmond, hogy valamelyik kórhazában annyira nem volt fűtés, hogy elektromos fűtőtesteket alkalmaztak, de nem bírta a rendszer a terhelést.



Járványok - köztük súlyos, világjárványok is - állandóan voltak. Ebben nincs semmi extrém. Persze ez elvileg nem zárja ki, hogy most nem természetes, de ennek igen kicsi az esélye.



Hát ez a tragédia, hogy magánban kell kb intézni az ilyeneket. A vakcinák beadását rendesen elkúrta a kormány. Nincs normális oltási terv, kisebb káosz van. Se a betegek, se az orvosok nem tudják sokszor mikor kit lehet majd oltani. Hogyan jut el a beteg az orvoshoz stb. Kb ad-hoc módon megy minden, szinte semmi szervezettség nincsen.
.....csak kérdezem,volt már valaha itt esetleg ezen az oldalon olyan ,hogy megdicsérted volna a magyarokat?.....A belgák nem hazudnak...magyarok igen....vagy esetleg nálunk azért van ennyi halott,mert itt nem hazudnak?....Mond meg őszintén mi jó ebben neked,hogy ebben az országban mindent úgy állítasz be,mintha ha a középkorban lennénk és kb egy Adolf Sztálin nevezetű egyén lenne az ország élén....Ennyire nem lehet szarul látni a helyzetet...Legyen kritikád,de ne csak ebből állj ,hogy minden szar,meg minden keleti hulladék.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 364
113
Mnem is kell 16 e gep melle szemelyzet. A covid vegevel a covid elotti gepek kuka ez szinte fix. Ha jon nallunk is egy tomeges lelegeztetes kitudja hany honapig a covid elejen uj gepek jo resze is tonkremenne...jo tul lett rendelve de nem lehetett tudni meddig tartd es menmyi kell. Ha egy evvel tovabb tartana mint varhatoan tart es belementunk volna mint az olaszok spanyolok.... Bizony ezek a gepek bizony meg a jarvany alatt hasznalva lettek volna... Lasd romania regi gepek hetente egy korhazi osztaly minusz a tuz miatt...
Mindenki azért nem firtatja.

A dolog azért a beszerzési vészhelyzet mellett is a túlreagálás (koordinálatlan többszálú beszerzés?) tüneteit mutatja.
A 16 ezer gép negyede mellé se lehetne személyzetet állítani. Egyszerűen nincs annyi ember. Itt se, máshol se.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Figyelj, maradjunk a tények talaján és nézzük meg, hogy mit is tudunk jelenleg. 2019-ben egy kínai kutatókból álló csapat tobzoskákat vizsgált és koronavírust mutattak ki bennük. Utólagos genomszekvenálás után arra jutottak, hogy 91,02%-ban megegyezik a SARS-CoV-2 vírussal. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy tobzoskákban előfordulhat ilyen vírus. A tüskefehérje azon része, ami a gazdasejthez való kapcsolódásért felel 99%-ban megegyezett a mostani vírussal. Ezzel szemben a patkósdenevérből izolált RaTG13 vírus tüskefehérjéjének kötődésért felelős része csak 77 %-os egyezést mutat az emberi koronavírussal, vagyis a tobzoskából vett koronavírus sokkal nagyobb eséllyel képes bejutni az emberi sejtekbe, mint a denevérvírus.
18 db 2017-2018-ban csempészektől megmentett jávai tobzoska akkor levett mintáit megvizsgálták, és 85,5–92,4 %-os hasonlóságot mutattak ki. Ha elolvassátok, akkor láthatjátok a fenti linkelt tanulmányokban, hogy a Rhinolophus sinicus denevérből izolált koronavírus hasonlóbb ahhoz, ami a mostani járványt okozza, mint a tobzoskákból nyert vírus. A vizsgált tobzoskáknak semmi köze Wuhanhoz, a legvalószínűbb az, hogy egy tobzoska- és egy denevér koronavírus rekombinálódott.

Tavaly január elején sikeresen szekvenálták a vírus kb. 30.000 bázispárból álló genomját. Bioinformatikai eszközökkel összehasonlító elemzésnek vetették alá nemzetközi adatbázisokban tárolt ismert genomokkal, amiből kiderült, hogy a mostani járványért felelős SARS-CoV-2 a Betacoronavirus nemzetségbe tartozik, és nagyon hasonlít ahhoz a SARS-CoV vírushoz, amely 2003-ban okozott világjárványt. Erről a SARS-CoV-ról megállapították, hogy patkósdenevérektől (Rhinolophus) származik, de az álcás pálmasodró (Paguma larvata) nevű cibetmacskaféle közvetítésével került az első fertőzött ember szervezetébe.
Ha kicsit ugrunk az időben, akkor láthatjuk, hogy 2013-ban izoláltak egy béta-koronavírust, a RaTG13-at, amelyet a Rhinolophus affinis nevű patkósdenevérből izoláltak a kínai Jünnan tartományban. Ez a vírus genetikailag 96 százalékos egyezést mutat a most tomboló SARS-CoV-2 vírussal. Ezek alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az új koronavírus is denevértől származik. Becslések szerint a két vírus (a SARS-CoV-2 és a RaTG13) 1969 körül válhatott el egymástól.

Végezetül itt láthatjátok a koronavírus 2020. január és 2021. február közti filogenetikai törzsfáját. Nagyon szép és hasznos grafika, ajánlom tanulmányozásra. :)

Néhány szóban a zoonózisokról is mesélnék. Az egyik fő ok az afrikai és ázsiai kontinensen az ugrásszerű népességnövekedés és az egyre fokozódó urbanizáció. Becslések szerint csak Kelet-Ázsiában 200.000.000 ember vándorolt falvakból a városokba 2000 és 2010 között. Ekkora migráció fokozott erdőirtásokkal és környezetpusztítással jár: a nagyvárosok körül kialakuló lakóövezetek visszaszorítják a természetes élőhelyeket, a vadállatok pedig kénytelenek az egyre növekvő települések közelében élni és túlélni. Ez azt jelenti, hogy drámaian megnövekedik a vadállatok és a háziasított állatok, valamint az emberek közti érintkezések száma, és mivel a vadállatok – így például a denevérek – több száz veszélyes vírus hordozói lehetnek, nagy mértékben megnő az esélye az állatról emberre való terjedésüknek.
Az extrém mértékű urbanizáció pedig ördögi körhöz vezet: minél több ember költözik városokba, annál jobban visszaszorul a nagyobb emlősök élettere, így előbb-utóbb eltűnnek a járványos betegségeket terjesztő állatokra vadászó, azok populációit kordában tartó ragadozók. A városokat ellepik a rágcsálók, így pedig nagy mértékben növekszik a zoonózis kockázata. A helyzet pedig előreláthatóan nem fog javulni, sőt várhatóan csak rosszabb lesz.

Ezek alapján szeretnék választ adni a kérdésedre. Nézve a tudományos bizonyítékokat, én nagyon valószínűnek tartom,hogy természetes eredetű ez az új vírus.
Azt látom , hogy a szakmádat érted és tudod is ! De lehet ez a tudás az ami egy egyszerű de roppant logikus és kézenfekvő magyarázat/tény elfogadását megakadályozza nálad ! Azon elgondolkodtál e , hogy mi van akkor ha egy nagyon precízen előkészített eltereléses beetetés áldozatává váltál (nem csak te hanem a hozzád hasonlók is)? Mi van akkor ha ezen tudományos munkák csak és kizárólag a megtévesztést és a gondolatok tévútra térítését szolgálták ? Nem e egy olyan mechanizmus áldozata lettél mint Hitler a D napon ? Ki tudja azoknak a Kínai tudósoknak a kutatásait kontrollálni ? Nem-e kellő tudományossággal de nem vagy nehezen ellenőrizhető adatokon/kutatáson alapuló disszertációk/publikációk mögé rejtették azt amit megtettek ? Így kellően összezavarva akár a tudományos világot is ?

Nézzünk egy pár tényt ! Ott van a vírus központ Wuhanba ? Igen ! Onnan indult ? Igen! Hamar elfojtották ? Igen ! Kína más területeire miért nem , vagy csak miért kis mértékben terjedt ki a "járvány " ? Mert ismerték , hogy mivel állnak szembe és tudták a megoldást ! Ha tudtak a járványról miért engedték a holdújévig utazni az embereket ? Mert így tudták extraponálni a "járványt" !

Nem mondom , hogy ez 100%-ban így volt de , hogy ezen gondolatsorra lett felfűzve azt szinte biztosra veszem !

De hát az Ogrékat néha megzavarja a mocsaruk kigőzölgése ! LOL

Ki volt az egyedüli aki nyert ezen ? Kína ! Ki baszogatta őket és ki szívott a legnagyobbat ? Az USA !
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nézzünk egy pár tényt ! Ott van a vírus központ Wuhanba ? Igen ! Onnan indult ? Igen! Hamar elfojtották ? Igen ! Kína más területeire miért nem , vagy csak miért kis mértékben terjedt ki a "járvány " ? Mert ismerték , hogy mivel állnak szembe és tudták a megoldást ! Ha tudtak a járványról miért engedték a holdújévig utazni az embereket ? Mert így tudták extraponálni a "járványt" !

Kína nem finomkodott, még nálunk is maszkhiány volt tavaly, de pl. Ausztráliából a teljes készletet visszavásárolták is hazavitték mikor kirobbant a járvány.
Meg ott a házikarantént se úgy kezelték, mint felénk, hogy elszökdösök boltba gyorsan, meg a rendőrség utolsó nap megnézi otthon vagyok-e.
Az ismertségre meg ott a nevéban a megoldás, nem ez az első és nem is utolsó ilyen vírus.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0