Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 210
26 948
113
Szerinted erre emlékszik még valaki? Nálad még mindig az "elmúlt 8 év" van?

Arról viszont mindenki hallott, hogy nem a gyógyszerészeti intézet, hanem a külügyminiszter engedélyezi a keleti vakcinákat.
Az senkit nem érdekel már, a tömeges oltásszkepticizmus eredete van ott a gyurcsányi időkben, minden más már fogadókészséggel rendelkező közegre érkezett, amely akkor keletkezett. Nem véletlen, hogy máig a szélsőjobboldal az, ami az oltásszkepticizmus fő hordozója, a baloldaliak csak bizonyos vakcinákkal szemben szkeptikusak egyelőre, de pár év és azok akik most csak bizonyos vakcinákat utasítottak el, többségükben tömegesen fogják, mert ha most elhiszik a fals hülyeségeket bizonyos vakcinákkal szemben, akkor ezáltal lényegében az összes hülyeségre fogékonnyá váltak, csak idő kell hozzá. Gyurcsány kétszeresen alapozza meg a tömeges elhülyülést ilyen téren!
 
  • Vicces
Reactions: formosa1
T

Törölt tag 4082

Guest
Szerinted erre emlékszik még valaki? Nálad még mindig az "elmúlt 8 év" van?

Arról viszont mindenki hallott, hogy nem a gyógyszerészeti intézet, hanem a külügyminiszter engedélyezi a keleti vakcinákat.
És pont ez a baj, és pont ezek azok a dolgok, ami miatt Őfelsége idején a felelős szerkesztők lógnának a Bécs-Budai postaút mentén jelezve, hogy aki hatalmi ág akar lenni, az felelősséggel tartozik.

Mert a szputnyikot tisztán engedélyezte az OGYÉI és a Sinopharmánál is csak az emberes tesztek lettek elengedve: miután több országban több mint egymillió ember már be volt vele oltva...
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
439900 fertőzött (+4211)
6367 kórházban (+296)
622 lélegeztetőgépen (+41)
98361 aktív eset (+2062)
326215 gyógyult (+2013)
15324 elhunyt (+136)
758037 (253368) kapott oltást (+36360, +521)
3719113 mintavétel (+25723)
37005 hatósági házi karanténban (+1982)
26c4156b4a685c7a8ccd4052b8316830.png
446178 fertőzött (+6278)
6554 kórházban (+187)
639 lélegeztetőgépen (+17)
102566 aktív eset (+4205)
328136 gyógyult (+1921)
15476 elhunyt (+152)
785440 (267153) kapott oltást (+27403, +13785)
3749907 mintavétel (+30794)
41440 hatósági házi karanténban (+4435)
Térkép az most nincs.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 512
5 091
113
Ez hazugság volt. Az OGYÉI engedélyezte.
Valóban az OGYÉI engedélyezte, érdemi vizsgálat nélkül, a külügyminisztérium információi alapján.

Pontosabban az OGYÉI vizsgálta a vakcinát, megállapította, hogy a kínai cég dokumentációja alapján nem engedélyezhető. Ezután törvényt módosítottak, ami lehetővé teszi, hogy érdemi viszgálat nélkül engedélyezzék, ha máshol már elég sok embert beoltottak vele.
 
W

Wilson

Guest
Az egész világ veszélybe kerülhet a brazil járvány miatt

Index

Vészjósló forgatókönyv válhat valóra, új és még halálosabb mutációk terjedhetnek el világszerte Bolsonaro elnök víruspolitikája miatt, erre figyelmeztetett a dél-amerikai ország egyik vezető tudósa a járvány eddigi leghalálosabb napján.

A Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazilt ölt meg. Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott. Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban.

„Brazília egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Nicolelis. „Ez a világról szól. Globális.”

Nicolelis szerint a vírustagadó Bolsonaro elnök nem tudta megfékezni a járványt, és nem indított megfelelő oltási kampányt. Ez pedig egy olyan nemzeti tragédiához vezetett, amiből Dél-Amerika legnépesebb országa 2022 végéig nem valószínű, hogy kikerül.

Az előrejelzésem szerint ha a világot megdöbbentette, ami az olaszországi Bergamóban és néhány hete Manausban történt, akkor annál is jobban meg fogja döbbenteni az, ami Brazília-szerte történni fog, ha nem teszünk semmit – hívta fel a figyelmet Nicolelis.

Brazíliában a járvány eddigi leghalálosabb fejezete kezdődött, a kórházak teljesítőképessége összeomlott vagy az összeomlás küszöbén áll, a halálos áldozatok száma új, drámai rekordot ért el. Kedden 1726 halálesetet jelentettek, ez a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A tudós, aki nemzeti kormányoknak adott tanácsot, most egy speciális Covid-bizottság felállítását sürgeti a Bolsonaro által hagyott vezetői vákuum betöltésére és azonnali, 21 napos, országos lezárás elrendelésére. Ez azonban Bolsonaro eddigi hozzáállását tekintve gyakorlatilag lehetetlennek tűnik.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU and bel

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 095
113
Itt inkább a hangsúly, hogy aki most oltás ellen kampányol az anno 6 millió vakcinát vett (aminek végül a felét se adták be), egy olyan vírus ellen ami sokkal enyhébb volt és még az ilyen (úgy látszik egyértelmű) mellékhatásokat is elhallgatták, mert "biztonságos".
Sokkal biztonságosabb, mint a betegség. Betegednek/halnak az oltástól 100-asával naponta?
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
És pont ez a baj, és pont ezek azok a dolgok, ami miatt Őfelsége idején a felelős szerkesztők lógnának a Bécs-Budai postaút mentén jelezve, hogy aki hatalmi ág akar lenni, az felelősséggel tartozik.

Mert a szputnyikot tisztán engedélyezte az OGYÉI és a Sinopharmánál is csak az emberes tesztek lettek elengedve: miután több országban több mint egymillió ember már be volt vele oltva...
Contergan-t meg több millióan szedtek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
A Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazilt ölt meg. Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott. Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban.

„Brazília egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Nicolelis. „Ez a világról szól. Globális.”

A Hanoi Napi Bulvár lapnak nyilatkozva, Szagértő Van Cső, a vietnámi Da Nang Egyetem fogorvosa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az angol és amerikai kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig 532 ezer amerikait és 124 ezer angolt ölt meg. Ez a globális áldozatok 25 százaléka.
A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Amerika és Anglia jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a hatékony járvány elleni intézkedéseknek Ázsiában, ha az USA és Anglia továbbra is táptalaja a vírusnak?
Van Cső szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy az USA és Anglia a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országai közé tartoznak, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.
Az egyik legaggasztóbb brit mutáns, a B.1.1.7, ami az angol Kent megyére vezethető vissza. Angliában a járvány több hullámban is olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügy egy időre túlterhelődött/összeomlott. De az egészségügy összeomlása a szintén nagyon gyenge védekezési teljesítményt felmutató USA több városában is megfigyelhető volt.
„Az USA és Anglia egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Van Cső.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and zeal

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
77
617
83

Húsvétig bezárhat az ország: már ma bejelenthetik a döntést

"Az Index információi szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek. Várhatóan ezeket a részleteket ismerteti a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter."

"Értesüléseink szerint Magyarországon is életbe léphet a szomszédos Szlovákiához hasonló rendelkezés, miszerint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, később pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani."
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Ja, az tényleg durva volt amikor pisztolyt tartott a világ összes engedélyező hatóságának a fejéhez.

Engem az sem érdekel, ha egy oltás egyenesen a pokolból származik és személyesen az ördög írta alá az engedélyezést, ha a tesztek, és a kellően nagy számban oltottak gyakorlati tapasztalatai alapján az adott oltóanyag biztonságos, hatásos és azt nagy számban, gyorsan tudják szállítani.

Amúgy a külügyminiszter csak azt igazolta, hogy már 1 millió feletti embert beoltottak az orosz és kínai oltóanyaggal. Ennyi szerepe volt és semmi több. Az engedélyt az OGYÉI adta ki, saját szakmai meggyőződése alapján. Azt pedig a gyakorlatban láthatjuk, hogy jó döntés volt az orosz és kínai oltóanyag engedélyezése.

Aki egy ilyen sebeséggel felfutó és most már biztos, hogy a második hullámot is érdemben meghaladó harmadik hullámban politikai alapon fikáz és elutasít egy gyakorlatban jól teljesítő oltóanyagot az ön- és közveszélyes. Függetlenül attól, hogy milyen politikai alapállásból teszi ezt és melyik oltóanyag ellen kelti a hangulatot.
 
W

Wilson

Guest
A Hanoi Napi Bulvár lapnak nyilatkozva, Szagértő Van Cső, a vietnámi Da Nang Egyetem fogorvosa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az angol és amerikai kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig 532 ezer amerikait és 124 ezer angolt ölt meg. Ez a globális áldozatok 25 százaléka.
A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Amerika és Anglia jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a hatékony járvány elleni intézkedéseknek Ázsiában, ha az USA és Anglia továbbra is táptalaja a vírusnak?
Van Cső szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy az USA és Anglia a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országai közé tartoznak, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.
Az egyik legaggasztóbb brit mutáns, a B.1.1.7, ami az angol Kent megyére vezethető vissza. Angliában a járvány több hullámban is olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügy egy időre túlterhelődött/összeomlott. De az egészségügy összeomlása a szintén nagyon gyenge védekezési teljesítményt felmutató USA több városában is megfigyelhető volt.
„Az USA és Anglia egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Van Cső.

Nézd lehet ezen ironizálni(ami amúgy tetszett) de a muksónak igaza van.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Megjegyzem egyébként, hogy a jelentős magyarországi oltásszkepticizmusért anno a gyurcsány influenzaoltás zavaros korrupciós ógye és kétes eredetű vakcinája a leginkább felelős!

Neked se jutott volna eszedbe ha nem írok róla.

Sokkal biztonságosabb, mint a betegség. Betegednek/halnak az oltástól 100-asával naponta?

Itt csak azt akartam kihozni akik az elmúlt fél évben kampányolnak a covid elleni oltás ellen azok 12 évvel ezelőtt egy SOKKAL enyhébb vírus (közvetlen és közvetett halottak száma összesen 150.000-570.000 attól függően ki becsli...) ellen hitelből brutális felárral izraeli közvetítéssel szereztek be 6 millió oltást, amiből úgy sikerült beadatni 2,5 milliót, hogy a csapból is az folyt hónapokig és pl. a HospInvest-nek kiprivatizált kórházakban kötelező volt felvennie az ott dolgozóknak.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 044
32 512
113
Az egész világ veszélybe kerülhet a brazil járvány miatt

Index

Vészjósló forgatókönyv válhat valóra, új és még halálosabb mutációk terjedhetnek el világszerte Bolsonaro elnök víruspolitikája miatt, erre figyelmeztetett a dél-amerikai ország egyik vezető tudósa a járvány eddigi leghalálosabb napján.

A Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazilt ölt meg. Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének”.

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott. Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban.

„Brazília egy szabadtéri laboratórium, ahol újabb halálos mutációk jöhetnek létre” – figyelmeztetett Nicolelis. „Ez a világról szól. Globális.”

Nicolelis szerint a vírustagadó Bolsonaro elnök nem tudta megfékezni a járványt, és nem indított megfelelő oltási kampányt. Ez pedig egy olyan nemzeti tragédiához vezetett, amiből Dél-Amerika legnépesebb országa 2022 végéig nem valószínű, hogy kikerül.

Az előrejelzésem szerint ha a világot megdöbbentette, ami az olaszországi Bergamóban és néhány hete Manausban történt, akkor annál is jobban meg fogja döbbenteni az, ami Brazília-szerte történni fog, ha nem teszünk semmit – hívta fel a figyelmet Nicolelis.

Brazíliában a járvány eddigi leghalálosabb fejezete kezdődött, a kórházak teljesítőképessége összeomlott vagy az összeomlás küszöbén áll, a halálos áldozatok száma új, drámai rekordot ért el. Kedden 1726 halálesetet jelentettek, ez a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A tudós, aki nemzeti kormányoknak adott tanácsot, most egy speciális Covid-bizottság felállítását sürgeti a Bolsonaro által hagyott vezetői vákuum betöltésére és azonnali, 21 napos, országos lezárás elrendelésére. Ez azonban Bolsonaro eddigi hozzáállását tekintve gyakorlatilag lehetetlennek tűnik.

Afrika egésze is egy ilyen "laboratórium". India? Onnan miért nem jön hír új mutánsokról, csak arról, hogy becslések szerint 50% átesett a fertőzésen, és közel vannak a nyájimmunitáshoz?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
Afrika egésze is egy ilyen "laboratórium". India? Onnan miért nem jön hír új mutánsokról, csak arról, hogy becslések szerint 50% átesett a fertőzésen, és közel vannak a nyájimmunitáshoz?
Ebben igazad van de ettől még az emberkének is igaza van Brazilía megtehetné, hogy hatékonyan lépjen fel az országban dúló járvány ellen még sem csinál semmit.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 044
32 512
113

Húsvétig bezárhat az ország: már ma bejelenthetik a döntést

"Az Index információi szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek. Várhatóan ezeket a részleteket ismerteti a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter."

"Értesüléseink szerint Magyarországon is életbe léphet a szomszédos Szlovákiához hasonló rendelkezés, miszerint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, később pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani."

Kérdés, hogy most már van-e ennek értelme, november-decemberben a járvány további szigorítások nélkül is "platózott", majd elindult lefelé, ha 2-3 hete zártak volna be mindent, akkor talán alacsonyabb szinten platózik, így viszont magasabban fog, lehet, hogy az egészségügy képességén túl. :( A mostani számok menni fognak felfelé lezárás után is egy ideig, ha megáll a növekedés, az is lehet, hogy azért lesz, mert tetőzött, és nem a lezárás miatt.
FFP2 maszkot csak talán 10-ből 1 emberen látni, kérdés lesz-e ezekből elég, ha kötelezővé teszik egyik napról a másikra. (Nem mintha olyan sokra tartanám a KN95-öst (bár én többnyire eddig is azt vettem fel boltban és tömegközlekedésen - a kisboltokban, kispostán stb. csak orvosit -, szüleimnek is vettem), kétlem, hogy sokkal többet érne az orvosinál, pláne hogy azért nem pocsékolom én sem, még csak 1 db-ot dobtam ki végleg. Vagy jön a Dr. Fauci-féle "vegyenek fel két orvosi maszkot egymásra" tanács? :) (úgy látszik a nagy USA-ban is hiány van belőle, mik vannak)