Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113

Hiába volt nyáron pihenő időszak, nem történt országos szinten felkészítés. Nem minden egészségügyi dolgozó alkalmas covid osztályra. A háziorvos asszisztense fél a kórházi működéstől. Láttam ambuláns rendelésről átvezényelt asszisztenst, két napot bírt. Nem ezt csinálta, a ritmust sem tudta követni. Ha lett volna szakmai képzés, nekimehetnénk akár az ötödik vagy a hatodik hullámnak is.”

De elszalasztották a lehetőséget.

„Az első hullám után már sokat tanultunk, azt kellett volna továbbadni mindenkinek, hogy ha új embereket kell behozni, mindenki felkészült legyen.”
Judit szerint is kellett volna felkészítés, kimondottan az intenzíven kellett volna gyakoroltatni, amikor nem volt ennyi beteg.

Zita úgy látja, csakis a dolgozókon múlik, hogy az egészségügy még működik, nem a vezetésen.

„Nincsenek központilag megszervezett rendszerek. Valahogy elindul, aztán ahogy esik, úgy puffan. Majd feláll megint, mert az egészségügy sajátossága, hogy nem hagyják a dolgozók, hogy összeomoljon. Itt minden fejetlen. Rá kellene, hogy ébredjen mindenki, hogy egy stadionban nem lehet covidos beteget kezelni.”
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 878
81 603
113
Minden a Sputnik-V ről, a Gamaley intézet igazgatóját, Alekszandr Gincburgot kérdezi a kazah újságíró.

 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Öcsi felessége képalkotó diagnosztikusként keres brt 210et.
Egyik legjobb barátom Diplomás biológusként brt 280at. Nagyjából a duplájánál elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy vajon mennyi...
Én Venom85-től kérdeztem, mivel OV most emelte meg az orvosi bértáblát és ő mint kollegákról beszélt, mintha orvos lenne, ezért kérdeztem, hogy szerinte mennyi lenne az elég?
De ha már így feltetted, képalkotó diagnosztikusként hogyan kereshet bruttó 210-et, amikor ez a bértábla, és a képalkotó diagnosztikusoknak még pótlékok is járnak? A "B" fizetési osztályban már az első évtől a minimál bér 218 535,Ft (pótlékok nélkül) tájékoztatásképp a "B" osztály az ez: b) a „B” fizetési osztályba az alapfokú iskolai végzettséget igénylő szakképesítéshez kötött munkakör, (általános iskolai végzettséget igénylő), valami "öcsiéknél" nem stimmel. (legalább tavaly novemberben meg kellett emelniük a fizetését, ha megnézed előtte lentebb volt a tábla)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 349
34 137
113
W

Wilson

Guest

Muskátlival győzhetjük le az egyik leggyakoribb vírusfertőzést?​


Az anyag olyan összetevőt tartalmaz, amely gátolja a kórokozó szaporodását a szervezetben, illetve megakadályozza, hogy a HIV-vírusok kötődjenek az emberi sejtekhez – derül ki egy friss kutatásból.

A dél-afrikai muskátli (latin nevén Pelargonium sidoides) kivonata inaktiválja a HIV-1 vírust, egyúttal ellehetetleníti a sejtek ellen irányuló támadását is. A HIV kórokozóknak két fő fajtájuk van: a HIV-1 és a HIV-2 változat, ám a fertőzések döntő többségéért előbbi a felelős.
A müncheni Német Környezeti Egészségkutató Központ munkatársai azt állítják, hogy a muskátli segítségével új generációs HIV-gyógyszert lehet előállítani a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) kezelésére, mivel a növény egyik vegyülete szabályosan megtámadja a HIV-1 vírusokat, s védi a vér- és immunsejteket is. Mivel megakadályozza a HIV-organizmusok kötődését az emberi sejtekhez, megelőzi, hogy behatoljanak azokba, legyengítve a szervezetet.

Néhány klinikai teszt már bebizonyította, hogy a muskátlikivonat használata biztonságos az emberek számára, ráadásul Németországban már gyógynövény eredetű készítményként forgalomban is van.

A kutatócsoportot vezető Ruth Brack-Werner elmondta, hogy a muskátlikivonat rendkívül ígéretes alapanyagnak tűnik az első tudományosan is alátámasztott hatású, növényi eredetű HIV-1 elleni gyógyszerhez.

„A hatásmechanizmus eltér az összes jelenleg kapható, hagyományos készítményétől, így a már folyamatban lévő terápia egyedülálló kiegészítője is lehet. Ráadásul az alapötlet azért is vonzó, mert még erőforrás-hiányos közegben is könnyedén előállítható, valamint tárolható a készítmény, például hűtést sem igényel. A következő lépés, hogy fertőzött embereken teszteljük a hatást” – magyarázta Brack-Werner.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 35 millió HIV-fertőzött vár gyógyulási lehetőségre. A HIV és az AIDS világszerte tizedik a halálokok listáján.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113

Diétás Magyar Múzsa

26tmShpgon op.saorend ·

Hogy legyen egy kis jó hír:
A mostani hullámon ugyan nem segít, de a nem túl távoli jövőben valószínűleg elérhető lesz simán tablettaként bevehető covid-vakcina.
Többször írtunk már arról, hogy a nagy sokkok (mint amilyen pl. a II. világháború volt) nagyot lendítenek a tudományon és a technológián és a koronavírus-járvány sem lesz kivétel.
Évek óta laborokban lappangó alapkutatási eredmények ugranak első vonalba, korábban egzotikusnak tartott technológiák válnak hétköznapivá.
A II. Világháború során rengeteg csodafegyverről olvasni, pedig szinte minden bennük alkalmazott technológia ismert volt a háború kitörésének napján. Csak éppen a szükség hozta azt, hogy nagyon gyorsan alkalmazhatóvá kellett őket tenni.
Ez történik most is. Karikó Katalinék kutatásai, vagy épp ezek a tablettaügyi kutatások évek óta mennek, csak most jött el a pillanat, amikor a gyógyszergyáraknak muszáj eredményt villantani, viszont ha megteszik azzal jócskán keresni is tudnak.
A Múzsán mindig ki szoktunk kapni a #mindmeghalunk kommentelőktől, amikor azt mondjuk, hogy a természet erőinek lebecsülésével összevethető hiba az emberi elme lebecsülése.
Van remény.
Israeli company says oral COVID-19 vaccine on its way


JPOST.COM
Israeli company says oral COVID-19 vaccine on its way
An oral vaccine could potentially allow for people to self vaccin
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 306
10 628
113

Diétás Magyar Múzsa

26tmShpgon op.saorend ·

Hogy legyen egy kis jó hír:
A mostani hullámon ugyan nem segít, de a nem túl távoli jövőben valószínűleg elérhető lesz simán tablettaként bevehető covid-vakcina.
Többször írtunk már arról, hogy a nagy sokkok (mint amilyen pl. a II. világháború volt) nagyot lendítenek a tudományon és a technológián és a koronavírus-járvány sem lesz kivétel.
Évek óta laborokban lappangó alapkutatási eredmények ugranak első vonalba, korábban egzotikusnak tartott technológiák válnak hétköznapivá.
A II. Világháború során rengeteg csodafegyverről olvasni, pedig szinte minden bennük alkalmazott technológia ismert volt a háború kitörésének napján. Csak éppen a szükség hozta azt, hogy nagyon gyorsan alkalmazhatóvá kellett őket tenni.
Ez történik most is. Karikó Katalinék kutatásai, vagy épp ezek a tablettaügyi kutatások évek óta mennek, csak most jött el a pillanat, amikor a gyógyszergyáraknak muszáj eredményt villantani, viszont ha megteszik azzal jócskán keresni is tudnak.
A Múzsán mindig ki szoktunk kapni a #mindmeghalunk kommentelőktől, amikor azt mondjuk, hogy a természet erőinek lebecsülésével összevethető hiba az emberi elme lebecsülése.
Van remény.
Israeli company says oral COVID-19 vaccine on its way

JPOST.COM
=AT0Xrfne4r5eIygE7cfEcn0R6qO9XHJE_arn-SUPkYl7rixEy64P3n-_WymnieH5S9-Ss4G4n6z2ZH0h63d-vnBVSwDjU4zuYmLY4-49UaHFjvub3FobuX9dNKFYnu8PIeQVDnusKzVggNI42od_KI2wvupFsQxYprFi-rzmrhJNTZU']Israeli company says oral COVID-19 vaccine on its way
=AT0Xrfne4r5eIygE7cfEcn0R6qO9XHJE_arn-SUPkYl7rixEy64P3n-_WymnieH5S9-Ss4G4n6z2ZH0h63d-vnBVSwDjU4zuYmLY4-49UaHFjvub3FobuX9dNKFYnu8PIeQVDnusKzVggNI42od_KI2wvupFsQxYprFi-rzmrhJNTZU']An oral vaccine could potentially allow for people to self vaccin
Erre csak azt lehet mondani, hogy Ámen :)
 
W

Wilson

Guest
Néha az az ërzésem,, hogy itthon mindenki felvâg azzal, hogy milyen keveset keres. Aztân megnezed a parkolót....
1216754649snqqbeg.jpg


:):):):)
 
W

Wilson

Guest
A koronavírus megbetegedés egyik hosszútávú tünete a ködös agyműködés. Most úgy tűnik, hogy a kutatók ráakadtak mi okozhatja.

Bors

Ködös gondolatok, koncentrációs nehézségek, rövidtávú memória romlása, súlyos esetben pszichózis vagy delírium. A ködös agyműködés a hosszútávú COVID egyik tünete. A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mi okozhatja, de egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz.

Az új kutatások szerint most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ez az állapot akkor alakul ki, ha a fertőzésre választ adó sejtek olyan helyekre – például az agyba – jutnak el, ahol előfordulásuk nem jellemző
– írta meg az ABCNews.

A kutatók a koronavírusban elhunyt személyek boncolása során olyan sejteket találtak az agyban, amelyek nem odavalók: ezek értékes helyet foglaltak az agyban, akadályozva a vérellátását. David Nauen, a Johns Hopkins Egyetem patológusa szerint ez a jelenség egyedi lehet a koronavírusnál.

Az agyban még soha nem találtak megakariocitákat, semmilyen tanulmányt nem találtam ebben a témában korábbról. Valódi újdonság, hogy a koronavírus ezt is eredményezheti, a jelenség elemzésével jobban megérthetjük a betegség folyamatát – fogalmazott a patológus.
Ezek a sejtek képesek arra, hogy megakadályozzák azt, hogy az agy elég oxigénhez és tápanyaghoz juthasson.

– Az agykéreg kapillárisokkal gazdagon beszőtt, ha ezek egy részét blokkolják vagy elzárják ezek a sejtek, az csökkenti a véráramlást. A véráramlás megváltozása egy olyan rendszerben, amely precízen kiszámolva szállítja az oxigént, a kognitív funkció károsodásához vezethet, például ködös agyműködéshez – fogalmazott Nauen.

A szakembert most az foglalkoztatja, hogyan kerülhetnek ezek a sejtek az agyba.

Korábban mások már felállítottak elképzeléseket a témában. Adrienne A. Boire neurológus, neuroonkológus szerint
a ködös agyműködést tapasztalók agyában gyulladás állhat fenn, melyet a citokinnak nevezett proteinek jelenléte bizonyít.
Boire azt kutatja, miért alakul ki egy túlélőnél ez a tünet, míg egy másiknál nem.
 
W

Wilson

Guest

Már a daganatos betegek között is szelektálni kell Szegeden​



„Elértük azt a szintet, hogy (az egyébként is szűkös állományunkból tovább csökkenve) a jövő héttől a klinikán csupán annyi munkatársunk marad, akikkel kizárólag a halaszthatatlan, szinte csak életmentő beavatkozásokat, kezeléseket tudjuk biztosítani” – írja Facebook-bejegyzésében a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikája.

Ennek előzménye, hogy szombaton válságértekezletet tartottak, és a Covid–járványközpontban napról-napra súlyosabb a helyzet, így egyre több szakembert kell átvezényelni, miközben a szentesi kórház urológiai fekvőbeteg sürgősségi ellátását is hozzájuk rendelték.

Most már, a szabályok szerint jelen helyzetben még egyébként vállalható tumoros, vagy sürgős betegeink közt is szelektálnunk kell aszerint, hogy kinek mennyire súlyos, sürgős az ellátása, illetve további halasztás nem fenyegeti-e súlyosan vagy közvetlenül az életét


– emelte ki a bejegyzésben Bajory Zoltán, az urológiai klinika igazgatója, megjegyezve, hogy munkatársaival összeállított egy belső protokollt, hogy a következő válságos hetekben is a lehető legbiztonságosabban tudják ellátni a betegeket.

Közben az RTL Klub Híradója emlékeztetett, hogy Fendler Judit, az SZTE kancellárja csütörtökön még arról beszélt, hogy a sürgősségi ellátás biztosított. Bár keresték az egyetemet, hogy kérdéseket tegyenek fel a vezetésnek, a megkeresésre nem reagáltak.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 982
14 043
113
Az EU betiltotta az AZ vakcina és a hozzávalók exportját UK-be.
Azért "véletlenül" csak kb. az Anglia-i/UK nyájimmunitás elérésének szintjének elérése körül (a többi oltást is figyelembe véve) lépték meg, ugyanolyan megalkuvó hulladékok, mint voltak és lesznek!
Mi a francot keresünk még "itt"???



OFF
Udvarias mosollyal kezdeném szervezni a HuXit-et, a norvég-/brit alku mintájára, rengeteg (nyugalmat) nyernénk, más területekre fordítható felszabadult erőforrásokkal.
...ja, pont ezt nem akarják!
Óóóóoo... hogy Bszák+

ON
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 613
55 310
113
Nagy-Britanniâban a tegnapi napon 660276 embert oltottak be. Ezzel a legalâbb 1x beoltottak szâma elérte a 26,3 milliót, ami a
felnött lakóssâg majdnem 50%-a. Nem rossz...
Nèmetorszâgban ez a szám 10,3 mio.
Francisorszâgban 7,9 mio
Az EU27-ben 54,0 mio.
USA 115,7 mio
Olaszorszâg 7:3 mio
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 509
18 510
113
Én Venom85-től kérdeztem, mivel OV most emelte meg az orvosi bértáblát és ő mint kollegákról beszélt, mintha orvos lenne, ezért kérdeztem, hogy szerinte mennyi lenne az elég?
De ha már így feltetted, képalkotó diagnosztikusként hogyan kereshet bruttó 210-et, amikor ez a bértábla, és a képalkotó diagnosztikusoknak még pótlékok is járnak? A "B" fizetési osztályban már az első évtől a minimál bér 218 535,Ft (pótlékok nélkül) tájékoztatásképp a "B" osztály az ez: b) a „B” fizetési osztályba az alapfokú iskolai végzettséget igénylő szakképesítéshez kötött munkakör, (általános iskolai végzettséget igénylő), valami "öcsiéknél" nem stimmel. (legalább tavaly novemberben meg kellett emelniük a fizetését, ha megnézed előtte lentebb volt a tábla)
Ápoló vagyok! Az orvost kollegának neveztem mert az, egy csapatban dolgozunk egy osztályon, ha nem is ugyan az a végzettségünk de nyilván a kollegám! Én is szakdolgozó vagyok a saját fizetésemről tudok beszélni, arról nagyon szívesen nem titok!
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 755
14 857
113
Ezt mivel magyarázzák azok, akik szerint a kormány profin kezeli a koronahelyzetet?

Csak Csehország előzi meg Magyarországot a koronavírus halálos áldozatainak egymillió főre vetített számában. Ráadásul - mint az Oxfordi Egyetem által létrehozott grafikonon is látszik - Csehországban csökken az elhunytak száma, míg Magyarországon emelkedik.



Az EU-s átlag alapján 50 halott/nap lenne várható, ehelyett 200/nap és emelkedő a tendencia.


 
  • Szomorú
Reactions: bel
T

Törölt tag 4082

Guest
Ezt mivel magyarázzák azok, akik szerint a kormány profin kezeli a koronahelyzetet?

Csak Csehország előzi meg Magyarországot a koronavírus halálos áldozatainak egymillió főre vetített számában. Ráadásul - mint az Oxfordi Egyetem által létrehozott grafikonon is látszik - Csehországban csökken az elhunytak száma, míg Magyarországon emelkedik.

Légyszíves legalább itt ne nyomjuk fullba a kretént.
A kormány amúgy nem kezeli profin a járványt, de nem is kezeli rosszul.
Viszont a halálozások száma egy olyan dolog, ahol mindenki sunnyog, és közben van az a pár ország, akik meg a who szerint adják le az adatokat, és folyamatosan az élen vannak. Pl.: Csehek. Meg mi.
Ehhez képest nézd a színeket...
 
T

Törölt tag 4082

Guest
De ez se rossz.

Amúgy igazából tök mindegy ki van kormányon, mert sajnos van olyan adat, ami bőven rosszabb mint az átlag:
ptKbfOn.png

Igen, ez a mobilitás visszaesés. Szóval amíg az ország jelentős része szarik az egészre, addig ne várjunk csodát.

És akkor most arról lehet beszélni, hogy rengeteg olyan rendelkezése van a kormánynak, ami szerintem nem jó, mert túl enyhe, mert nincs értelme, és vagy mert nem hasznos.
Arról is, hogy szerintem abszolút elszúrták a kommunikációt.
Ahogy azt is nyugodtan kimondom, hogy még mindig politikai haszonszerzésre használnak egy csomó mindent.
Csak ez nem menti fel az embereket, akik szerint ez csak egy takonykór