Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Hát ööö... Azt hittem, tudom mi az a citokin vihar, de a sok kemokin, makrofág meg granulocita láttán elbizonytalaodtam. :eek::D
Igen bocsi dolgozok nem fejeztem be! A gyulladás a szervezetnek egy patogénre ( vírus, baktérium, gomba) adott válaszreakciója, amiben számos sejt játszik szerepet, és ezek a sejtek citokinek segítségével aktiválódnak, viszont van olyan hogy túl sok termelődik és egy túlzott immunválaszt váltanak ki ( ez a citokin vihar) aminek már szervkárosító hatása van! Bocsi elvesztem félúton! :D
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

Szabolcs Dobson

Adminisztrátor
· 2tSifpons uoórdSree.od ·

Az OGYÉI állítólag engedélyezi a kínai CanSino Biologics Inc Convidecia és az indiai Serum Institute CoviShield oltóanyagát, NADE….
Hát ugye először is az ember nem érti, hogy a magyar hatóságok döntéseiről, azok szakmai hátteréről miért kap hamarább és részletesebb információkat Kínából, Dél-Amerikából, Oroszországból, a Seychelle szigetekről és még ki tudja honnan (pl. a Reuters hírügynökségtől), mint Budapest belvárosából. Most is ez történt a kínai CanSino vakcina esetleges engedélyezése kapcsán. A Global Times című kínai lap, ami mondani sem kell, állami cenzúra alatt működik - mert legfeljebb csak olyan értelemben nyög, mint Józsi bácsi a masszázsszalonban - ugyanis hamarább közzétette a hírt (és a Reuters is), mint ahogyan az megjelent nálunk, ráadásul állítólag a CanSino cégtől kapott valamilyen, közelebbről meg nem nevezett hivatalos dokumentum alapján (1).
Másodszor, nem érthető, hogy az OGYÉI honlapján erről megjelent közlemény miért nézi – amúgy igazából a vakcina tulajdonságait illetően súlytalan dolgokban - hülyének a hazai közvéleményt (2). Egyáltalán nem gondolom, hogy ez a hatóság általam nagyrabecsült szakembereinek a műve, hanem egy dilettáns kommunikációs csapaté.
Merthogy a CanSino vakcinánál kanadai-kínai együttműködésről írnak, de mondjuk, én már a Népszabadságot akkor olvastam, amikor a címlapon még a „Világ proletárjai egyesüljetek” felirat volt. Ahogy az megszűnt, rögtön áttértem a kínai pártsajtóra, így a fent nevezett Global Times-ból tudom (onnan is), hogy a CanSino vakcinát ez a cég és a kínai hadsereg Katonai Orvostudományi Akadémiája Biotechnológiai Intézetének munkacsoportja fejlesztette. Kanada emlegetése jól mutat, de a helyzet az, hogy Kanada és Kína között lett volna a CanSino vakcinával egy közös klinikai vizsgálat, ez azonban nem eddig jött létre (3).
Ezzel szemben, ami az Ad5 adevovírus vektor alapú, egyadagos Cansino vakcinát illeti, először a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó csoport adott hírt magyar nyelven az ezzel végzett Fázis 2 vizsgálatról (lásd https://www.facebook.com/.../permalink/749417489327765). Másodszor, a mellékelt képen látható az a Twitter üzenet, amelyben Faisal Sultan pakisztáni kormányzati egészségügyi tanácsadó február 8-án bejelentette a CanSino vakcina kb. 30.000 fős Fázis 3 klinikai vizsgálatának köztes eredményeit. A vizsgálat Pakisztánban, Oroszországban, Mexikóban, Chilében és Argentínában zajlott és a tünetes esetek 67,5%-os, a súlyos COVID-19 eseteknek pedig 90,98%-os megelőzéséről adott hírt. A vizsgálat pakisztáni ága még jobb eredményeket produkált (74,8%, illetve 100% az előbbi sorrendben).
A CanSino állítólag Oroszországban újabb vizsgálatot fog végezni a Sputnik V-vel közösen úgy, hogy az orosz vakcina második dózisát kicserélik a CanSino vakcinával. Ez Oroszországnak is jó, mert a Sputnik V második összetevőjének gyártásával állítólag nehézségek vannak.
Hivatkozások
1. https://www.globaltimes.cn/page/202103/1219050.shtml
2. https://www.ogyei.gov.hu/hamarosan_ujabb_ket_vakcina...

3. https://www.bloomberg.com/.../pakistan-says-cansino-s....
 
  • Tetszik
Reactions: monster and bel

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
A kínai CanSino kb. ugyanaz, mint a Johnson & Johnson féle egy adagos, vagy mint a Szputnyik Light. Kínán kívül még 6 országban tesztelték (Argentína, Chile, Mexikó, Oroszország, Pakisztán, Szaúd-Arábia). Kína, Mexikó (35 millió adag rendelve), Pakisztán (20 millió adag rendelve) pedig már engedélyezte. Malajzia lincenc gyártásra szerződött és 3,5 millió adagot ott is megrendeltek. Indonézia is vett kipróbálásra egy kisebb mennyiséget és várhatóan 15-20 milliót rendelnek. A kínai hadsereg pedig június óta használja. Ez a leghosszabb ideje éles használatban lévő COVID oltóanyag.

Az indiai Covishield pedig egy az egyben AstraZeneca, csak Indiában gyártják. Emiatt a Covishieldet jó pár ország élből az AstraZenecaval együtt engedélyezte. 20 országban van engedélyezve. Köztük természetesen Angliában is, de például az USA-ban, Kanadában, Argentínában, Braziliában, Mexikóban, Indiában is. A WHO engedélyezett listáján is fenn van.



Gondolom vettek volna még Szputnyikot, ha rövid határidővel vállalnák a szállítást az oroszok. Csak hát a gyártási kapacitás a szűk keresztmetszet mindenhol. Ezért ha rövid időn belüli szállítás a cél, akkor újabb oltóanyagokat kell bevonni az engedélyezett körbe, amelyeknek még ne kötötték le mások olyan mértékben a kapacitásait, hogy esély se legyen a tavaszi, nyár eleji szállításra.
Ráadásul az EU beszerzési listáján lévő oltóanyagokat csak az EU-n keresztül kaphatjuk meg. Látható, hogy milyen lassan. Nem maradt más lehetőség, mint keleti oltóanyagokat rendelni.



Ne kezdjük már megint újra a kukacoskodást! A legutóbbi hírek is üvöltően mutatják, hogy EU/EMA a meghatározott, kilobbizott körben szinte azonnal engedélyez, de azon kívül mindent megtesznek, hogy más oltóanyag ne kapjon engedélyt. Márpedig az EGT csak Angliával, Norvégiával, Lichtensteinnel és Izlanddal több, mint az EU. Még az EU tagjelöltek köre is szűk: Törökország, Szerbia, Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia.
Nem lehetne új oltóanyagot engedélyezni, ha az említett kör továbbra is EU-ra, EGT-re és a tagjelöltekre lenne szűkítve. Ezen a nem egész 600 milliós térségen kívül még ott van a világ fennmaradó másik 92%-a is.
Ha az EU/EMA szándékosan szabotálja tagországok ellátást a kilobbizott szűk körön kívüli oltásokkal, akkor nincs más választásunk, mint ez az általad gumiszabálynak minősített módosítás.

Természetesen ezeknek is minden szállítási tételét meg fogják vizsgálni. Remélem a gyárat is megnézték, mint a korábbi esetekben is.

Volt már egyébként hír arról, hogy újabb oltóanyag jelölteket vizsgál intenzíven az OGYÉI, úgyhogy remélhetőleg áttanulmányozták, amit csak lehetett.
Már az eddig 6 engedélyezett vakcinával is csúcstartók voltunk és ez most 8-ra ugrott. Mondhat akárki akármit, ezt legalább jól csináljuk. Kíváncsi vagyok, mikorra ígérik a gyártók a szállítást.
bocs bzdmeg, nem tudom hány linket tettem már be a nyugati vakcinák engedélyeztetéséről, javallatokról, eset és alkalmazási tanulmányokról . Tudom hogy OV az élő isten, aki sohasem tévedhet, míg a gonosz EU...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
idézek:
Kórházi hírek, koronahírek elemzése, grafikonok helyett, hétindítónak:
Keep calm and carry on.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Ez a hét a Nagy Bejelentések hete lesz, például engedélyeznek egy újabb kínai vakcinát, amelyből jön párezer majd egy-két héten belül, és nézhetjük majd az operatív törzset, amint elmondják, hogy mindig pár százzal több ágy van annál szabadon, mint ahol éppen tartunk.
Ez az egyik dolog, amit igyekezzünk távol tartani józan döntéseinktől.
Baj van. Nagy baj. Nincs ágy, és nincs orvos. Illetve van, csak egy találatot kapott hajót próbálnak víz felett tartani és közben még lőnek is az ágyúkkal. Ne akarjunk kórházba kerülni, mert nem lesz jó nekünk. És nem azért, mert az ott levők nem akarnak mindent megtenni értünk. Meg akarnak. Csak nem tudnak, mert túl vannak terhelve.
A legtöbben nem tudunk odamenni segíteni nekik. Nem értünk hozzá, nem vagyunk beoltva. Azzal tudunk nekik segíteni, hogy nem kerülünk oda. Még néhány hét és jobb lesz. Hogy ez a néhány hét ez 2-3 hét vagy 5-6, az csak rajtunk múlik. Próbáljunk napközben bevásárolni, nem a tömegben, hordjuk azt a kurva maszkot, hagyjunk ki pár halaszthatatlan családi összejövetelt, akkor is, ha Izéke néni megsértődik.
Ne higgyük azt, hogy a következő 2-3 hétben az oltáskampány megállítja a járványt. Nem fogja. Az arra lesz jó, hogy júniusban meg ősszel ne kelljen ugyanazt csinálni, amit most.
Ne higgyük azt, hogy az ilyen meg olyan kormányzati intézkedés ér bármit is. Nem ér semmit, a kormány tehetetlen. Csak magunkra számíthatunk, de ez elég lehet, ha fegyelmezett, értelmes állampolgárok módjára viselkedünk.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Ne hagyjuk a pánikot eluralkodni magunkon, tartsuk távol a józan döntéseinktől.
Nem, az EU nem tartja vissza az oltásokat, emelkedni fog az érkező oltások száma. Romániába az elmúlt hetekben szokásos közel 250000 Pfizer oltás helyett ma majdnem 350000 érkezik. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan mi is 50-60000 plusz Pfizert kapunk a héten. A következő hetekben ez a szám emelkedni fog. Lesz mindenkinek oltás, aki kér.
Nem, az orvosok, ápolók nem fognak lelépni. Most nem. Végig fogják csinálni. Legyünk nekik hálásak.
Nem, nem fognak szándékosan megölni, meghalni hagyni senkit. Triázs lesz, de nyugodjunk meg, akit meg lehet menteni, meg fogják próbálni megmenteni. Ha nem akarunk "kitriázsolódni" igyekezzünk nem odakerülni. Maszk, kézmosás, távolságtartás, vitamin.
Nemcsak nekünk rossz. A szomszédnak is rossz az üvöltöző kölykeivel. Neki sincs pénze, ő se alszik nyugodtan. Ő is fél. Pont úgy mint mi. A félelem rossz dolog, a pánik még rosszabb. Ne bántsuk egymást.
A csodadoktor hazudik. Nem, nem fog a citromlé, a szódabikarbóna, a rezgőkristály-terápia megmenteni a koronától. Maszk, kézmosás, távolságtartás. Ezek mentenek meg, ha mellé úgy esik jól, hogy szorongatsz egy lila követ, szorongass egy lila követ.
Senki másra nem számíthatunk, csak magunkra és a többi fegyelmezett, értelmes állampolgárra. Igen, a mi feladatunk megvédeni a nem fegyelmezett és nem értelmes állampolgárokat is. Nehéz. De ezzel jár, ha nem születsz hülyének.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Keep calm and carry on.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
bocs bzdmeg, nem tudom hány linket tettem már be a nyugati vakcinák engedélyeztetéséről, javallatokról, eset és alkalmazási tanulmányokról . Tudom hogy OV az élő isten, aki sohasem tévedhet, míg a gonosz EU...
Nem Orbán Viktor vizsgálja be az oltóanyagokat, hanem az illetékes hatóság. Kicsit több józanságot.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
idézek:
Kórházi hírek, koronahírek elemzése, grafikonok helyett, hétindítónak:
Keep calm and carry on.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Ez a hét a Nagy Bejelentések hete lesz, például engedélyeznek egy újabb kínai vakcinát, amelyből jön párezer majd egy-két héten belül, és nézhetjük majd az operatív törzset, amint elmondják, hogy mindig pár százzal több ágy van annál szabadon, mint ahol éppen tartunk.
Ez az egyik dolog, amit igyekezzünk távol tartani józan döntéseinktől.
Baj van. Nagy baj. Nincs ágy, és nincs orvos. Illetve van, csak egy találatot kapott hajót próbálnak víz felett tartani és közben még lőnek is az ágyúkkal. Ne akarjunk kórházba kerülni, mert nem lesz jó nekünk. És nem azért, mert az ott levők nem akarnak mindent megtenni értünk. Meg akarnak. Csak nem tudnak, mert túl vannak terhelve.
A legtöbben nem tudunk odamenni segíteni nekik. Nem értünk hozzá, nem vagyunk beoltva. Azzal tudunk nekik segíteni, hogy nem kerülünk oda. Még néhány hét és jobb lesz. Hogy ez a néhány hét ez 2-3 hét vagy 5-6, az csak rajtunk múlik. Próbáljunk napközben bevásárolni, nem a tömegben, hordjuk azt a kurva maszkot, hagyjunk ki pár halaszthatatlan családi összejövetelt, akkor is, ha Izéke néni megsértődik.
Ne higgyük azt, hogy a következő 2-3 hétben az oltáskampány megállítja a járványt. Nem fogja. Az arra lesz jó, hogy júniusban meg ősszel ne kelljen ugyanazt csinálni, amit most.
Ne higgyük azt, hogy az ilyen meg olyan kormányzati intézkedés ér bármit is. Nem ér semmit, a kormány tehetetlen. Csak magunkra számíthatunk, de ez elég lehet, ha fegyelmezett, értelmes állampolgárok módjára viselkedünk.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Ne hagyjuk a pánikot eluralkodni magunkon, tartsuk távol a józan döntéseinktől.
Nem, az EU nem tartja vissza az oltásokat, emelkedni fog az érkező oltások száma. Romániába az elmúlt hetekben szokásos közel 250000 Pfizer oltás helyett ma majdnem 350000 érkezik. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan mi is 50-60000 plusz Pfizert kapunk a héten. A következő hetekben ez a szám emelkedni fog. Lesz mindenkinek oltás, aki kér.
Nem, az orvosok, ápolók nem fognak lelépni. Most nem. Végig fogják csinálni. Legyünk nekik hálásak.
Nem, nem fognak szándékosan megölni, meghalni hagyni senkit. Triázs lesz, de nyugodjunk meg, akit meg lehet menteni, meg fogják próbálni megmenteni. Ha nem akarunk "kitriázsolódni" igyekezzünk nem odakerülni. Maszk, kézmosás, távolságtartás, vitamin.
Nemcsak nekünk rossz. A szomszédnak is rossz az üvöltöző kölykeivel. Neki sincs pénze, ő se alszik nyugodtan. Ő is fél. Pont úgy mint mi. A félelem rossz dolog, a pánik még rosszabb. Ne bántsuk egymást.
A csodadoktor hazudik. Nem, nem fog a citromlé, a szódabikarbóna, a rezgőkristály-terápia megmenteni a koronától. Maszk, kézmosás, távolságtartás. Ezek mentenek meg, ha mellé úgy esik jól, hogy szorongatsz egy lila követ, szorongass egy lila követ.
Senki másra nem számíthatunk, csak magunkra és a többi fegyelmezett, értelmes állampolgárra. Igen, a mi feladatunk megvédeni a nem fegyelmezett és nem értelmes állampolgárokat is. Nehéz. De ezzel jár, ha nem születsz hülyének.
Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára.
Keep calm and carry on.
"Viselkedjünk fegyelmezett, értelmes állampolgár módjára."
Ez rád is vonatkozik, vagy csak a többségre.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 434
113
bocs bzdmeg, nem tudom hány linket tettem már be a nyugati vakcinák engedélyeztetéséről, javallatokról, eset és alkalmazási tanulmányokról . Tudom hogy OV az élő isten, aki sohasem tévedhet, míg a gonosz EU...
Ezt most nem is értem mire reagáltad. Gondolom kifogytak az érveid.

OV járványkezelése kétarcú.
Oltásügyben okosabb az EU-nál ez tény. Kínai diplomatákat tiltanak ki, meg beszólogatnak Putyinnak, hogy Szputnyikra nincs szükség, aztán másnap nem győznek puncsolni a nemzeti kormányok, hogy elhozzák a Szputnyik gyártást, legyen kínai vakcina.

Vki meg egy brüsszeli hivatalban elégedetten hátradől, jól kioktattuk Kínát meg Oroszországot a lib.demomrácia nevében. Mondjuk ezzel 3-6 hónappal később lesz beoltva a lakosság, de lexarjuk.

Mondok jobbat. A legmegbízhatóbb nyugati szallitót, a Pfizert, is hangoljuk magunk ellen. Az Astrazeneca EU-s szankciói fordítva is elsülhetnek. Sikeresen a 2 legtöbbet szállító nyugati vakcinát is bukhatjuk.

A Pfizer–BioNTech figyelmeztette az Európai Unió vezetését, hogy vonja vissza az AstraZeneca Nagy-Britanniába menő oltóanyag-exportjának tilalmára vonatkozó fenyegetéseit, mert a Pfizer–BioNTech oltóanyaggyártása nagymértékben függ egy Nagy-Britanniából importált összetevőtől

Másrészt nagyon laza szabályok vannak itthon. Ezek a szabályok kevesek a mutáns virus terjedésének lassításához. De OV nem mer szembemenni a közveleménnyel, a gazdasági szereplőkkel, és 1 évvel a választások előtt ez a fontosabb.
 
W

Wilson

Guest
Másrészt nagyon laza szabályok vannak itthon. Ezek a szabályok kevesek a mutáns virus terjedésének lassításához. De OV nem mer szembemenni a közveleménnyel, a gazdasági szereplőkkel, és 1 évvel a választások előtt ez a fontosabb.
Ezt jól látod én is tökéletesen így látom,(szerintem ez jelenleg is emberéletekbe kerül), de nem csak én hanem a Magyar Orvosi Kamara is.


Orvosi kamara: A baj nagy, csak rendkívül indokolt esetben mozduljunk ki otthonról.​

Hír 24

A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz, írja hétfői közleményében a Magyar Orvosi Kamara.
Mint fogalmaztak, a népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.
A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást
– írták.

A MOK szerint a helyzet rendkívül súlyos, ezért az elnökség mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.
Továbbá kérik a lakosságot, hogy
  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.
Hozzáteszik, a találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.
Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát
– magyarázták.
A döntéshozókat pedig emellett arra kérik, hogy
  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.
 
M

molnibalage

Guest
Meddig kell még látnom azt, hogy elvileg ömlik be a vakcina, de nem oltanak több embert első körben?
Értem én, hogy tartalékolni kell a 2. körre, csak így sem jön ki a matek...
Mert iszonyatosan sok ember kapott első körös oltást 6+ hete és nem látom azt, hogy a 2. kört kapnák. Amikor anyut 3 hét eltéréssel oltják majd be...

Nem értem én ezt...
 
W

Wilson

Guest
A Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazási előírása több ponton is módosult a hétvégén.

Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazási előírását frissítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - szúrta ki a Telex. A módosításokkal az OGYÉI az eredeti, orosz alkalmazási előíráshoz igazította a magyar fordítást. Az intézet honlapján a régi és az új leírás is elérhető, így pontosan nyomon követhető, hol módosították azt.

koronavírus COVID-19 oltás vakcina orosz Szputnyik V


Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V felülvizsgálatát - részletek itt.

A legnagyobb változás a vakcina ellenjavallatainak felsorolását érinti, négy pont ugyanis az ellenjavallatok közül átkerült más kategóriákba. A krónikus krónikus vese- és májbetegségek, endokrin betegségek, valamint a jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek,epilepsziaés más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás mostantól az "elővigyázatossággal alkalmazható" kategóriába tartozik, míg azautoimmun betegségekés a rosszindulatú daganatos betegségek esetében nem áll rendelkezésre információ, így a védőoltás beadását egyénileg kell mérlegelni a pácienseknek, a lehetséges előnyök és kockázatok kiértékelése után.

A vakcina ellenjavallatai pedig új ponttal bővültek, a frissített leírás szerint az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés kontraindikációt jelent legalább egy-egy hónappal a Szputnyik V oltás beadása előtt és után, a csökkent immunogenitás veszélye miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and bel
W

Wilson

Guest
Meddig kell még látnom azt, hogy elvileg ömlik be a vakcina, de nem oltanak több embert első körben?
Értem én, hogy tartalékolni kell a 2. körre, csak így sem jön ki a matek...
Mert iszonyatosan sok ember kapott első körös oltást 6+ hete és nem látom azt, hogy a 2. kört kapnák. Amikor anyut 3 hét eltéréssel oltják majd be...

Nem értem én ezt...
Édesanyádat milyen típusú vakcinával oltották be?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 434
113
Meddig kell még látnom azt, hogy elvileg ömlik be a vakcina, de nem oltanak több embert első körben?
Értem én, hogy tartalékolni kell a 2. körre, csak így sem jön ki a matek...
Mert iszonyatosan sok ember kapott első körös oltást 6+ hete és nem látom azt, hogy a 2. kört kapnák. Amikor anyut 3 hét eltéréssel oltják majd be...

Nem értem én ezt...
Az ECDC adatai szerint Magyarország eddig 2 562 000 adag vakcinához jutott; ennek 73 százalékát, 1 870 018 adagot használt fel. A kapott oltóanyagok felhasználásában Olaszország, Litvánia, Dánia és Észtország áll a legjobban.


Csak az Astrazenecánál és a a Pfizernél tolták ki a második oltást 12 hétre, illetve 35 napra. A többinél áll a 4 hét.

Kinaiból sztem a héten v. a jövő kezdik az első fél millió oltás második párját.
A Szputnyiknál az első és második körös vakcina eleve nem keverhető.

Szal az oltás csúsztatással kb. egy Pfizer 100.000-es adagot nyertünk. Lehetett volna még kb. ugyanennyit az AZ-nál is, de közben a harmadára csokkentették az idei és kövi. hónap eredeti szállítási mennyiségét Ezért ezt az ideiglenes többletoltást buktuk.
 
  • Tetszik
Reactions: zztop
W

Wilson

Guest
Szputnyik, fentebb írtam tapasztalatait is márc 15 után nem sokkal valamikor.
Ha tartják a 3 hetet édesanyádnál az teljes mértékben megfelel a gyártó előírásainak.Az én családi és baráti körömben az a tapasztalat,hogy napra pontosan tartják a két oltás beadása közötti időszakot a gyártó előírásainak megfelelően.
 

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
342
1 748
93
Amikor túlreagál az immunrendszer. Ha bevált a lázcsillapító, akkor nyugodtan használd többször is. Nem kell a lázzal kínozni magad. Előtte olvasd el a betegtájékoztatót, de rendszerint ezek szokásos adagja a napi 3x1 tabletta. Online is elérhetőek ezek infók.

Az ECDC adatai szerint Magyarország eddig 2 562 000 adag vakcinához jutott; ennek 73 százalékát, 1 870 018 adagot használt fel. A kapott oltóanyagok felhasználásában Olaszország, Litvánia, Dánia és Észtország áll a legjobban.


Csak az Astrazenecánál és a a Pfizernél tolták ki a második oltást 12 hétre, illetve 35 napra. A többinél áll a 4 hét.

Kinaiból sztem a héten v. a jövő kezdik az első fél millió oltás második párját.
A Szputnyiknál az első és második körös vakcina eleve nem keverhető.

Szal az oltás csúsztatással kb. egy Pfizer 100.000-es adagot nyertünk. Lehetett volna még kb. ugyanennyit az AZ-nál is, de közben a harmadára csokkentették az idei és kövi. hónap eredeti szállítási mennyiségét Ezért ezt az ideiglenes többletoltást buktuk.
Anyut ma hivta a korzeti orvos, csutortokon megy a masodik Sinopharm oltasra. Napra pontosan 4 hettel az elso utan.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Az EU nemzetek saját gyáraiban amire elkezdik gyártani a Szputnyikot (fél év minimum), addigra tényleg el lesz látva az EU már elég saját gyártású oltóanyaggal. Nézzük meg a SANOFI-nak mennyi idő kell, a saját Pasteour intézettel közös fejlesztésű dugába dölt készítménye helyett átállni más vakcinára. Már egy hónapja folyik az előkészület és június-júliusra igérek.. Nos az orosz gyártás az EU-ban még ennyire sincs. Persze,a mutációk meg ismétlő oltásokra, illetve Afrikába stb. jó lesz, de igaza volt az EU-s fasziknak, mégha sarkosan fogalmazott, is, hogy nincs szükséges az EU-nek itt gyártott orosz vakcinára. Egyébként orosz vakcinára elsősorban Oroszországnak van szüksége, ott is komoly problémák vannak. Amúgy meg látni, hogy az orosz és kínai vezetés elsősorban a politikai tényerésre használja az oltóanyagot. (Az oroszok itt európában Szerb testéveirnél, és persze OV-nak, tehát nekünk szállítanak a szintén szláv szlovákoknál próbálkoznak.). Amit mi és a többiek kapnak kéne az anyaországban is. A kínaiak letarolják a vakcinákkal a világot, mert saját népüket inkább izolálják, kvázi akár 50millió halottat is simán elásnak, nem is tudsz róla, majd 900millió embernek még hivatalos papírjai sincsenek, "lopva élnek a földön". Ugyanakkor a vakcinadiplmáciával Ázsia és Afrika nagy részét komolyan befolyásolják, lám a nyugattól nem kaptok semmit. A "nyugat" vagyis az EU és USA ELSŐSORBAN SAJÁR POLGÁRA-it oltja és utána mehet csak az export. Lehet, hogy visszanyal a fagyi később politikai-gazdasági értelemben, de azt csinálja amit a saját polgárok élete megkíván..