[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Ja és orosz csoport létére nincsen VK oldaluk, pedig anélkül kb nem létezel az orosz interneten. A kb egyenfazonra nyírt Twitter, Facebook, Telegram feedjüket átnyálazva felettébb fura, hogy független konfliktus elemzőknek beállítva magukat a Belarusz eseményekre rárepültek, de arról a Karabahról, amitől hónapokig az egész internet harsogott egy vagy két bejegyzésük ha van. Augusztus óta minimális életjelet ha adtak (olyan szépségekkel, minthogy Krasznopolt lőttek szíriai kórházra, ismerős a narratíva) aztán most mikor gixer van az ukránok fele feltámadtak nagy hirtelenségben. Egyáltalán nem gyanús, ááá
Az első youtube videójuk meg egy Hodorkovszkij féle ulippo drágát idéző "Otkritaja Rosszija" anyag, hogy hogyan lőtték le az oroszok az MH17-et, még 2015-ből. A honlapon semmi bemutatkozás, semmi "rólunk" rovat vagy impresszum, semmi leírás a tevékenységről, össz-vissz egy szem email cím és ennyi. Hivatkozásoknál csak a Deutsche Welle említi meg őket régebbről meg a Szabad Európa. Kicsit kurkászva megtaláltam, hogy egy bizonyos Ruszlan Levijev áll az egész mögött, aki mily meglepő egy "elnyomott orosz ellenzéki" figura. Ahogy nézem az egészet egyszemélyes projektként viszi szóval vicces kifejezés a "független bloggerek" kifejezés.

Hodorkovszkij oldalát idézve:
The group of Russian investigative bloggers known as the Conflict Intelligence Team, have been monitoring the military movements of the Kremlin, and making life considerably more difficult for the regime’s propaganda machine.


Magamat ismételve nincs több kérdésem, lényegében az ukrán Defence Blog orosz verziója.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 364
113
Annyira bájos, hogy a Rákosista történelemszemlélet így 60 évvel a bukása után és 30 évvel a rendszerváltás után is még ennyire a köztudatban él...

Nem rákosista, hanem kurucos történelemszemlélet, más kérdés, hogy Rákosi (aki a "Kossuth-zsidó" fiaként bizonyára gyerekkorától ismerte azt) politikai okokból hasznosnak ítélte átvenni.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"The U.S. Navy may send warships into the Black Sea amid Russia’s military buildup on the Ukrainian border. The U.S. could send warships into the Black Sea, which abuts the Ukraine-Russian border region, but under a 1936 treaty, the U.S. would first have to give Turkey 14 days of advanced notice before sending ships through the Turkish-controlled Bosporus Strait."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
https://karpathir.com/2021/04/08/fu...o-oriasi-orosz-katonai-taborrol-szamoltak-be/
"FÜGGETLEN OROSZ BLOGGEREK AZ UKRÁN HATÁRNÁL ÉPÜLŐ ÓRIÁSI OROSZ KATONAI TÁBORRÓL SZÁMOLTAK BE
A független orosz bloggerekből álló Conflict Intelligence Team (CIT) nevű csoport hatalmas méretű orosz katonai tábort fedezett fel mintegy 170 kilométerre az ukrán határtól, az oroszországi voronyezsi területen – számoltak be ukrán hírportálok a csoporttól kapott információkra hivatkozva.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve a CIT következtetését azt írta, hogy az orosz erők elrendezése “inkább támadó, mint védekező jelleget mutat”.
Ruszlan Levijev, a CIT vezetője a BBC Ukrajinának elmondta, hogy helyi lakosok által készített videofelvételek alapján találták meg a Voronyezs közelében lévő tábort. A helybeliek az erdőben sétálva véletlenül bukkantak rá. A táborban szavai szerint nagy mennyiségű nehéz fegyver van, köztük harckocsik is. A tábor nagyjából 3-4 kilométernyi hosszú mezőn terjeszkedik. “A vidofelvételeken sátorváros látható, benne tábori kórház jelzéssel, és tábori konyha. Minden jel arra utal, hogy ez lesz az egyik hely, ahová csapatokat vonnak össze” – mondta a szakértő.
“ALAPOSAN TANULMÁNYOZVA A CSAPATOKNAK A VORONYEZSI TERÜLETRE ÉRKEZÉSÉRE MUTATÓ BIZONYÍTÉKOKAT, MEGTUDTUK, HOGY A VORONYEZSTŐL DÉLRE (MINTEGY 250 KILOMÉTERRE AZ UKRÁN HARKIV ÉS LUHANSZK RÉGIÓK HATÁRÁTÓL) EGY TÁBORBA KONCENTRÁLÓDTAK, ÉS MÉG FELTEHETŐLEG OSZTROGOSZKTÓL DÉLRE (AZ UKRÁN HATÁRTÓL MINTEGY 150 KILOMÉTERRE). AZ ÁLTALUNK MEGFIGYELT FELSZERELÉSEK JELENTŐS RÉSZE A KÖZPONTI KATONAI KÖRZETHEZ TARTOZIK, AZAZ AZ EGYSÉGEK TÖBB SZÁZ, TÖBB EZER KILOMÉTERT TETTEK MEG VORONYEZSIG – idézte az Ukrajinszka Pravda a CIT-et.
A CIT által rögzített videófelvételeken láthatók még katonai harckocsihordozók, amelyek TOS típusú nehéz lángvető rendszert és gyalogsági harci járműveket szállítanak a térségben. Egyéb videófelvételeken páncélozott harckocsik és tartályszállítók haladása látható, továbbá videóra rögzítettek Uragan rakéta-sorozatvetőket is."
Kezdenek egyre jobban bekakkantani az orosz hatartol nyugatra. Mindez pedig ugy kezdodott hogy az ukranok nagy mellel levonultak Donbasszhoz lovoldozni nyugatrol meg biztattak oket. Aztan elkezdtek az orosz csapatok gyulekezni, vonulgatni az orszag tobb pontjan es mar a mutti is felizgult. Most szepen par het mulva az ukranok visszavesznek a lenduletbol es megerositik a minszki egyezmenyt, aztan marad minden a regiben.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
De tehet. Ha eszkalálódik a helyzet, akkor mondhat olyat minden kelet- európai Nato tagnak, hogy mostantól frontország lett a ruszki agresszió miatt. Mondhatja hogy segitségül berakna némi technikát minden ilyen országba. Cserébe csak annyit kér a védelemért, hogy kapjon már 1-2 támaszpontot. Aki nemet mond, az egyben azt is kijelenti ezzel, hogy a ruszkikkal van. Aki meg beleegyezik, az számolgathatja hogy mikor takarodnak ki az országából. Sanszosan soha. Ezt bármikor megteheti.
Szerencsére mi nem vagyunk a frontban. Elötünk még ott vannak a románok, akiknél már van vagy három USA támaszpont. Egyébként elég sokszor jártunk külön úton (pl. keleti oltások, orosz bank telepítése, kínai nyomulás támogatása /csak, hogy párat említsek oltás, bank, egyetem, HUAWEI/, stb.). Gondolod, hogy tetszik ez az usakoknak? Ennek okán sem tartozunk a megbízható szövetségesek közé. OV meg nem hülye, hogy csak úgy állandóra beengedje őket, már csak azért sem, nehogy akár katonai támogatással is megdemokratizálják rendszerét.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Amúgy ránéztem az említett "független" bloggerek FB oldalára ahol mily meglepő módon az általul kedvelt két oldal közül az egyik az egyáltalán nem nyugati titkosszolgálatok által futtatott Bellingcat volt, a másik meg a Deutsche Welle orosz kiadása. Több kérdésem nincs is
Ebből latszik, hogy az oroszoktól függetlenek.
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ne frontális, konvencionális háborúkban gondolkozzatok már azt nem lehet megnyerni (akkor sem ha kimaradnak a WMD-k).... az USA az ukránokat meggyőzi, hogy jó buli lesz összeugrani az oroszokkal, az oroszok benyomulnak és itt jön képbe az USA, csinál egy Afganisztán 2.0-át, önteni fogják befelé a Stingereket... Ha túl könnyen boldogulnának az ukránokkal akkor igény szerint nyitnak új frontot bárhol ahol orosz érdekek vagy orosz fegyveresek láthatják kárát. Nem az ukrajnai területek megtartása a lényeg, az egész országot hadszíntérként kezelik, mert az is.
Ha az orosz haderőt kimozgatják a helyéről, már előkészített csapdába sétál. Papíron győzni fog, a műveleti célokat eléri, talán a Dnyeszter-mentét is. Az ára sokkal nagyobb lesz mint a közelmúltban bárminek.
Ha csak a Dnyeszter mennek a ruszki, nem lesz semmiféle partizánharc. Azokon a területeken nagyrészt orosz ajkúak laknak. Még az ukrik is az oroszt használják.
És ha ezek a területek elvesznek, a nagy USA tervek is befuccsolnak.
Igény szerint nyitnak új frontot az amik, az szerintem enyhe túlzás. Fehéroroszországban sem jött össze. Na meg papíron is sokszor elérté a műveleti célokat, aztán semmire nem jutottak a terület uralásában a nagy haditechnikájukkal.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Szerencsére mi nem vagyunk a frontban. Elötünk még ott vannak a románok, akiknél már van vagy három USA támaszpont. Egyébként elég sokszor jártunk külön úton (pl. keleti oltások, orosz bank telepítése, kínai nyomulás támogatása /csak, hogy párat említsek oltás, bank, egyetem, HUAWEI/, stb.). Gondolod, hogy tetszik ez az usakoknak? Ennek okán sem tartozunk a megbízható szövetségesek közé. OV meg nem hülye, hogy csak úgy állandóra beengedje őket, már csak azért sem, nehogy akár katonai támogatással is megdemokratizálják rendszerét.

Már beengedte.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ha csak a Dnyeszter mennek a ruszki, nem lesz semmiféle partizánharc. Azokon a területeken nagyrészt orosz ajkúak laknak. Még az ukrik is az oroszt használják.
És ha ezek a területek elvesznek, a nagy USA tervek is befuccsolnak.
...és ez miben akadályoz meg bárkit bármilyen konkrét cselekményben? 2014 óta nekem nem úgy tűnik, hogy sokat számítana. Ha van konkrét ellenállási hálózat, na az igen.
Igény szerint nyitnak új frontot az amik, az szerintem enyhe túlzás.
Szíria, Venezuela, Afrika micsoda? Szerinted amikor az Eufrátesznél percek alatt bedaráltak 177 Wagnerest az mi volt?
Gondold magad a vezetés helyébe. Figyelnél a nagyon intenzív ukrajnai offenzívádra, erre hirtelen el kellene kezdeni foglalkozni még vagy 5 helyszínnel mert jönnek a hírek, hogy a katonai hírszerzőid eltűntek, a hozzád bekötött kontraktorok hirtelen új, nem azonosítható "ellenállókkal" találták magukat szemben akik piszok jók, stbstb. Túlterhelnek.
Olyan emberanyagban próbálnak egymásnak veszteséget okozni, akik nehezen pótolhatók, de az ilyenek levadászásához nem kellenek nagy konvencionális műveletek. Ha kiszedik azokat a rendszeredből akik önállóan képesek dolgozni és az érdekeidet érvényesíteni, hatványozott veszteséget szenvedsz.

De amúgy Közép-Ázsia még hozhat konkrét új frontot is, bár az a kínai ujgur területek destabilizációjához jobban kell mint az oroszok ellen.


Na meg papíron is sokszor elérté a műveleti célokat, aztán semmire nem jutottak a terület uralásában a nagy haditechnikájukkal.
Akkor feltételezhetjük esetleg, hogy nem balfaszok hanem más a cél mint ami a szájukat elhagyja...
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ha csak a Dnyeszter mennek a ruszki, nem lesz semmiféle partizánharc. Azokon a területeken nagyrészt orosz ajkúak laknak. Még az ukrik is az oroszt használják.
És ha ezek a területek elvesznek, a nagy USA tervek is befuccsolnak.
Igény szerint nyitnak új frontot az amik, az szerintem enyhe túlzás. Fehéroroszországban sem jött össze. Na meg papíron is sokszor elérté a műveleti célokat, aztán semmire nem jutottak a terület uralásában a nagy haditechnikájukkal.

Nyithatnak új frontot az amik. Ezért, ha az oroszok előrelátóak, ők is több fronton indulnak meg, hogy megelőzzék az amerikaiakat. Pl. Baltikum. (Kalinyingrád miatt úgyis kikerülhetetlen, mert a lengyelek támadni fogják.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Magyarország elsődleges NATO feladata ebben a helyzetben a keleti határnál óriási egészségügyi tábor felállítása, hogy az orosz, ukrán, amerikai, balti és lengyel sebesülteket el tudják látni és a menekülteket fogadni. Más feladatunk ebben a helyzetben nincs. Nem is szabad lennie.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
azt a részt nem látom át az ügyben, hogy ha a Frau Merkelnek annyira fontos az a NS2, és pont beszélő viszonyban is van a putyóval, miért nem arról beszélnek hogy küldene oda donyeckbe az amúgy is ott ügyködő ebesz békefenntartók megtámogatására párezer német katonát
ha azok beállnak az ukrán ágyúk elé akár csak őszig, mire megépül a NS2, meg is oldódna az egész probléma
Van párezer mozgósitható német katona erre a feladatra???
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and aamen

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 806
113
Magyarország elsődleges NATO feladata ebben a helyzetben a keleti határnál óriási egészségügyi tábor felállítása, hogy az orosz, ukrán, amerikai, balti és lengyel sebesülteket el tudják látni és a menekülteket fogadni. Más feladatunk ebben a helyzetben nincs. Nem is szabad lennie.
Szerintem meg még azt sem. Nem NATO tagországot támadnak meg ha kitör a balhé, ergo semmi közünk nem lesz ehhez a háborúhoz. Egyék meg azok akik kifőzték, mi meg maradjunk csak ki szépen az egészből.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Magyarország elsődleges NATO feladata ebben a helyzetben a keleti határnál óriási egészségügyi tábor felállítása, hogy az orosz, ukrán, amerikai, balti és lengyel sebesülteket el tudják látni és a menekülteket fogadni. Más feladatunk ebben a helyzetben nincs. Nem is szabad lennie.

Ha jól értem ezt a hírt, akkor a NATO Parlamenti Közgyűlése egy „Demokratikus Ellenálló Képességgel Foglalkozó Központ”-ot hoz létre, amelyben Mesterházy Attila már készül a NATO segítségével történő hatalomátvételre


"Újabb front nyílhat a magyar kormány és a nyugati szövetségesek közötti vitában, ezúttal a NATO-ban alakul az ideológiai szembenállás. A védelmi szövetségben ismét témává vált a demokratikus és jogállami kérdések ügye, amiben a magyar ellenzék és a Joe Biden által vezetett amerikai vezetés talált egymásra.
A demokratikus és jogállami normák tagállami teljesülését figyelő központ létrehozásán dolgozik a NATO Parlamenti Közgyűlése. Az úgynevezett „Demokratikus Ellenálló Képességgel Foglalkozó Központ” a védelmi szövetség szervezetrendszerébe tagozódik majd be, a koncepció kidolgozását egy képviselőkből és szakértőkből álló munkacsoport kezdte el. Erről a parlamenti közgyűlés alelnöke, Mesterházy Attila adott hírt közleményében.
A NATO-t az különbözteti meg bármely más védelmi szövetségtől, hogy annak létrehozását a demokratikus értékekre, a jogállami normákra, az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartásának követelményére is alapozták. Az elmúlt években egyre világossá vált, hogy a demokratikus működési modellt belülről az illiberalizmus hívei, kívülről pedig az autokratikus állammodellt működtetők (Kína és Oroszország) egyaránt támadjak
– fogalmaz a közlemény. Mesterházy hozzáteszi, „sokuk meggyőződése”, hogy a demokratikus működési modell megvédésében a NATO-nak nemcsak a szavak, hanem a cselekedetek szintjén is lépnie kell. "


Tehát, ha esetleg a NATO nem találja elégségesnek a magyar részvételt az ukrán-orosz háborúban, akkor majd a NATO közbeavatkozik Magyarországon, hogy "demokratikus" kormányt tegyen az ország élére.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
  • Tetszik
Reactions: antigonosz