[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Az, hogy Trump mit akart, azt nem tudjuk, de tény, hogy ez volt az üzenet, ami amerikai lakosok fülében jól csengett. Az enyémben is jól csengett volna, hiszen ugye élni és élni hagyni meg egyebek, ez egy morálisan teljesen elfogadható álláspont.
Annyi a bökkenő, hogy a világhatalmi pozició nélkül a US a mai formájában nem finanszírozható (és sok amerikainak akkor már ‘élhetetlen’ is lenne).
Ha nem te vagy az elnyomó, akkor te a kizsákmányoltak közt vagy, ami egy merőben eltérő pozíció.
De amúgy nem az átlag amerikain múlott, hogy ez nem így lett, hanem az eliten, amire ettől a gondolattól viszont a frász jött.
Az USA finanszírozása pont addig tarthat amíg egy már fedezet nélküli papír darabról eltudják hitetni , hogy ez fasza no problemo(hiszen többet használ fel-jóval többet - a rendszer mint amit megtermel ) ! Azt viszont látni kell , hogy a másik 2 pólus(Oo , Kína ) + az EU(a nemzet államok szintjén ) már nem fedezet nélküli ! A másik meg az , hogy a világnak már qrvára elege van az USA zsarnokságából !
 
W

Wilson

Guest
A másik remény hogy Putyin is átlátja a helyzetet és az oroszok nem ugranak be a provokációs csapdába. Szigorúan szakadár keretek közt maradva rendezik le a kérdést, úgy, hogy az a támadó ukriknak eléggé fájjon és rájöjjenek, hogy csak elvérezni van esélyük. Esetleg a túl eszement ukri vezetőket titkosszolgálati eszközökkel félre állítják, kiiktatják.

Jelenleg ezt látjuk premier plánban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 866
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 113
113
Nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség az egész világról Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, orvosi kezelést követelve a büntetőtáborba zárt legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij számára.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/227244/




Ez olyan megható,főleg,hogy (pl) Assad feleségének a gyógyulásáért is ennyi,világszerte ismert személyiség írt alá....
Beokádok....
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Azért mert idealista hülyének lenni most ott a trendi. Minden stratégiai cselekedetük ebből fakad, a racionális érveket kukázták. Willkommen.,atomerőműstop, elektromos autózás, ide pont belefér az amerikai LNG, orosz gáz helyett.
Idealisták, ügynökök, kretének, ez ott a politikai elit krémje.
Ezért mondtam hogy ott el is fog dőlni a németek sorsa, egyértelműen látszani fog ha ezt a projectet kukázzák hogy mennyit érnek. Ha a nyilvánvaló saját érdekeikkel szemben aláfekszenek az USA-nak, akkor onnantól egyértelmű hogy annak az EU-nak aminek ŐK a vezető hatalma, nincs semmi keresnivalója SEHOL SEM még gazdaságilag sem, mert konkrétan ezzel a Német gazdaság a maradék versenyképességét is feladja! Az egy dolog hogy katonailag nullák, külpolitikai érdekérvényesítő erejük nulla, de ha a gazdaságukat is hagyják így ezáltal megerőszakolni, akkor mindenhogy NULLÁK!
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ha jól emlékszem a Bp arról szólt, hogy lemondanak az atomfegyverről, de ha atomtámadás éri őket azt az aláíró nagyhatalmak megtorolják szintén atommal. Szóval a hagyományos konfliktusra nem vonatkouik, ha jól emlékszem.
Nem. A nagyhatalmak és az Orosz Föderáció garantálták az akkori Ukrajna politikai függetlenségét és területi integritását pont. Ezért a garanciáért cserébe meg még másokért mondott le az atomfegyverekről. Az egész teljesen egyértelmű, már régen elő kellett volna venni, hogy akkor vissza az atomot, mert a Krím elcsatolása vélhetően nem történhetett volna meg ha atomhatalom maradtak volna. Az ukránok balfaszsága, hogy ennyi időbe tellet ide eljutni, biztos a NATO tagok hitegették őket, hogy megoldjuk valahogy... aztán nem történt semmi. Kaptak egy garanciát, ami saját atom háttérbiztosítékként pont úgy működött, ahogy a Molotov-Ribbentropp paktum, mint egy darab papír.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka
W

Wilson

Guest
Szerintem pont ez lett volna hosszútávon opció arra, hogy de, megmaradhasson. Kínának kína az első. Ahogy kinéz a dolog, nem megy szarul.

Az "átglobalizálódott" világban szerinted az a jó módszer , hogy az USA vezető pozíciójának a megőrzésére, hogy visszahúzódik?Hiszen látjuk Kína erőteljesen terjeszkedik.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Mivel pénze nem volt a területén maradt szovjet(jogilag az OF utód) atomfegyverek üzemeltetéséhez megpróbált hasznot húzni belőle.
Nyilván. Mi is máig hasznot húzunk a nehéziparunk leszereléséből... de ha nem kaptak volna nemzetközi garanciát akkor nyilván előteremtették volna rá, vagy be kellett volna tagozódniuk az egyik katonai tömbbe. Azt hitték, hogy ők a Kelet-Európai Svájc, mert kaptak egy papírt róla, amit a nagyhatalmak és az Orosz Föderáció aláírt. Hát nem mindenki gondolta komolyan. De nem ez lenne az első illetve nem is az utolsó ilyen a világtörténelemben. Mi is írtunk alá örök barátságot Jugoszláviával... nem az oroszok az egyetlen "szószegők" a világon.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 900
11 365
113
Viszont ez gyakorlatilag teljesen esélytelen forgatókönyv ,mivel jelenleg az USA célja az ,hogy (az ukránokat felhasználva) egy orosz támadást kiprovokálva Oroszországot agresszornak állítsa be a világ előtt.És ez a terv elveszti az értelmét ha az Ukránok támadnak először.

miota gond ez manapsag? Ha akarna a sajat mediabefolyas koreben akkor is beallithatja az oroszokat agresszornak, ha nem epp ok tamadtak.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Igen, ezért. Ld itt. Az atomsorompó egyezményhez azzal a feltétellel vállalták a csatlakozást ld Budapest memorandum, a biztonságukat garantálják. Namármost én csaak azon csodálkozom, hogy a Krímtől eddig ilyen sok idő kellett, látszik, hogy hülyékkel van tele ott a külügy meg a hadügy. Ez kellett volna legyen az első, amit elővesznek.

Igen, de nem igazán értetted miért kérdeztem, mert te sem olvasod vissza a beszélgetés előzményeit. Tudtam erről, de ugye honvéd azt írta, hogy "kezd világosodni nekik, a nyugat nem fog háborúzni értük", arra reagálva, hogy boki azt mondta, hogy az ukránok készek tárgyalni.
Erre kérdeztem én - költői kérdés - hogy akkor ezért fenyegetőznek atomfegyverrel? Mert kezd nekik megvilágosodni, hogy békülni kell?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Jelenleg is mélyen hallgat a független, objektív, haladó, mainstream sajtó arról, hogy az ukránok lövik a szakadár területeket. Nem csak a frontvonalat, hanem a civileket is. A grúz eseményeknél is szépen elhallgatták a grúz támadást. Koszovónál is hallgatás volt az UCSK provokációs célú terror akcióiról és csak a szerb választ használták fel ürügynek.
Nem arról van szó, hogy az ukránok esetleg az orosz területeket támadnák, hanem csak Donbaszt kezdhetik esetleg olyan szinten aprítani, hogy azzal lépéskényszerbe próbálják hozni az oroszokat. Ezt a részét a sajtó el fogja hallgatni. A végre valahára kiprovokált orosz válaszlépést pedig ezerszeresére nagyítják fel és máris mehet a teljes elszigetelés Oroszországgal szemben, a legalapvetőbb EU-s érdekekkel ellentétesen is. Esetleg a kínai áruk szárazföldi útvonalának elvágása is terítékre kerülhet.
Ez a cél és nem Oroszország megtámadása.
Ja, hogy ez az ukránoknak szélsőségesen rossz lesz, az EU-nak nagyon rossz lesz, ezen belül a közép-kelet-európai országoknak, mint Magyarországnak is még rosszabb lesz? Ezt az áldozatot az USA szíves-örömest kész meghozni. Biztosítván saját magának a piacot a kiszorított orosz és esetleg kínai termékek helyén és főleg egyszerre gyengítve Oroszországot, az EU-t és Kínát is.
A jenkik nem akarják egész Ukrajnát elveszteni. Azt (vagy annak nagy részét) inkább bevennék a NATO-ba, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben felvonulási terepnek használják. Továbbá Ukrajna kizsákmányolása még profitot termel az amerikai elit érdekelt része számára (például Bidenék). Csak akkorát akarnak rúgni Donbaszba, hogy a korlátozott orosz válasz elég legyen az elszigetelés ürügyeként.

Mellesleg még ott van az a cél is, hogy a jenkik az oroszokhoz közel ismét atomfegyvereket telepíthessenek nagyobb számban, első csapásmérési célzattal. Mint ahogy azt tették az '50-es, '60-as évek fordulóján, a kubai válság előtt Törökországba, Olaszországba (Jupiter rakéták) és formálisan angol színekben Angliába (Thor rakéták) és tették a '80-as években, az INF egyezmény előtt is. Ehhez is kell ürügy.
Az EGIS Ashore román és lengyel indítóinak robotrepülő indítási kapacitása még kevés a hatékony első csapáshoz. Ehhez jön az F-35 telepítés Európába a korszerűsített B.61 bombákkal és hagyományos robbanófejű precíziós csapásmérő eszközökkel. A lengyelekhez visznek JASSM-ER-t, ami el tudja érni Moszkvát és Szentpétervárt (a Balti Flottát) is. + Ott vannak a Jenki hajókról indítható Tomahawkok, jenki szárazföldi és hajó bázisú taktikai gépekről indítható egyéb rakéták, illetve rövidesen a JASSM-XR is. De egy hatékony első csapáshoz Oroszországhoz minél közelebb tovább kell növelni a robotrepülők számát, ballisztikus rakétákat telepíteni és lopakodókat felvonultatni. Ehhez pedig a szörnyű orosz fenyegetés ellensúlyozásának, az agresszor oroszok megállításának ürügye szükséges.
Nem feltétlenül azért szeretnék ezt, hogy meg is lépjék azt az első csapást (legalábbis mindannyiunk érdeke hogy ne tegyék), hanem azért, hogy ennek lehetőségével kényszerítsék Oroszországot, mint ahogy tették a '80-a évek második felében a Szovjetunióval, amely végül is feladta a hidegháborút.

Az egyik remény, hogy az oroszok el tudják hitetni a jenkikkel, hogy ha ezt a provokációt megcsináltatják az ukránokkal, akkor az oroszok viszik egész Ukrajnát és ez esetleg eléggé fáj Amerikában egyeseknek, hogy egy kicsit visszafogják magukat. De tartok tőle, hogy ezt az árat az USA vezetése hajlandó megfizetni.
A másik remény hogy Putyin is átlátja a helyzetet és az oroszok nem ugranak be a provokációs csapdába. Szigorúan szakadár keretek közt maradva rendezik le a kérdést, úgy, hogy az a támadó ukriknak eléggé fájjon és rájöjjenek, hogy csak elvérezni van esélyük. Esetleg a túl eszement ukri vezetőket titkosszolgálati eszközökkel félre állítják, kiiktatják.
A harmadik remény, hogy az oroszok kitalálják, hogyan döntsék meg a jelenlegi ukrán vezetést kvázi belső erőkkel, úgy, hogy ezt az amerikaiak ne tudják elégséges ürügyként felhasználni a fenti céljaik elérése érdekében.



Mérhetetlen mennyiségű ígéret. Nagy ukrán nacionalista álmok táplálása, sérelmek felnagyítása. Fegyverszállítások a profit érdekében (eddig is voltak és folyamatban vannak). Amerikai katonai "tanácsadók", biztonsági cégek alakulatai (most is vannak ott, de még mennek). Idáig csak a grúz események másolata, ahol a Krímhez és Donbaszhoz hasonlóan szintén volt két gyakorlatilag függetlenedett terület, Dél-Oszétia és Abházia, ami hatalmas tüske volt a körmük alatt. + A csecsen, szíriai, közel-keleti modellből átemelve az iszlám zsoldosok odaküldése (már folyamatban). + A helyi szélsőségesek ismételt felhasználása (2013-2014-ben és azt követően is frankón működött). + Egy nagy adag pénz a meggyőzés érdekében a pénzügyi lélegeztető gépen lévő ukránoknak az IMF-től, Világbanktól, EU intézményeitől, hogy a számla túlnyomó részét ne az USA fizesse. Ennek a jelentős részét a fegyverekért cserébe úgyis visszakapják. + Az ukrán politikai elit rövid pórázon tartása, lefizetéssel, zsarolással, fenyegetéssel, titkosszolgálati eszközökkel.
Ennyi elég lehet, hogy rávegyék őket őrültségekre is. Ezt az USA már többször, többfelé sikeresen eljátszotta.

Az egyedüli megoldás az, hogy Oroszo. bevonul Ukrajnába, és viszi az egész országot az utolsó km2-ig. Ekkor nem lesz Ukrajnában semmiféle amerikai atomfegyver-telepítés.