Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 4082

Guest
A kivizsgálás és törzskonyvezés folyamatát fogalmam sincs mennyire lehet lerövidíteni ebben Blitz v Redreg kollégák vannak otthon.
Csak nagyon szőrmentén vettem részt gyógyszerengedélyezésben, de az elméletet tudom. De gyakorlati szempontból @Blitz97 sokkal kompetensebb. De miután azért háztartádi vegyiparban, meg egyéb hasonló területeken azért párat már átvertünk, így leírom a meglátásaim.

1. Mint mondtam, az engedélyeztetés nagyon sok esetben egymás utáni lépéssorozatokból áll, amik ténylegesen párhuzamosan mehetnének.
Pl a viselkedéstesztek, és a toxicitási vizsgálatok.
Vagy az in vitro-in vivo-in silico is.
(Ahogy amúgy magában a kutatásban nem kevés esetben megy is. Csak azokat maga a labor, és nem a minősítő labor csinálja, így nem hivatalos. Vagy sok pénzed van, és nagyon bízol magadban)
Vagy a stabilitás teszt is nyugodtan mehet a P1 P2vel párhuzamban, mert az, hogy most a 3 hónapos stabilitási teszten elhasal, az kínos, de magát a hatékonyságot nem változtatja.

A dokumentációk is úgy mennek, hogy megvan a, leadod, léphetsz tovább. De ezek is mehetnének párhuzamban. Pl, egy dermatológiai teszt megléte nem kell, hogy megelőzze a TIDet. Csak az előírások szerint.

+Te beadod a laborba a cuccot, akkor az beérkezési sorrendben kerül vizsgálatra. Ha a minősítő labor elfoglalt, akkor íjb. Vársz 2 hónapot arra, hogy elkezdjék a 3 hónapos tesztet.
Na most ha nagy a vészhelyzet, akkor ezektől eltekintünk, és hírtelen az 5 év 1 év lesz.
Mert mehet a mikrobi a dermattal együtt, a stabi teszt a preklinnel párhuzamban stb, leadhatod a TIDet es a toxicitást egyszerre.
Nem lehet egy kapal ala venni azt, amit az EMA csinalt (minden ellenorzest megcsinaltak, de az egyes lepeseket hamarabb elkezdtek, mint normalisan)
Na most amikor ezt leírod, úgy hogy 2 hetek után dobáltak engedélyeket, akkor ugye nem gondolod komolyan? Az ema amúgy is dokumentációt ellenőriz, és csak nagyon kevés vizsgálatot csinál ahogy minden gyógyszerhatóság. Ugyanis engedélyező, és nem vizsgálati szerv.

amit az oroszok (teljesen kamu engedely megadas meg a teszt III. fazisa elott),
Semmi kamu nem volt benne, PII után adtak egy ideiglenes engedélyt egy nagyon szűk alkalmazási területre, amit a PIII és PIV adatok alapján folyamatosan bővítenek. Annyiban különleges, hogy egy PIII se futott végig, de amúgy az összes nyugati is szűkített engedéllyel nyitott, hasonló okokból.
A
vagy a magyarok (a kulugyminiszter engedelyez a szakemberek helyett).
A szputnyik ideiglenes engedélyét még az ominózus nyilatkozatt előtt, a teljes vészhelyzeti engedélyezési protokolt végigjárva feltételesen adta ki az OGYÉI.
A kínai esetében a külügyminisztériumi döntés értelmében pár vizsgálattól tekintettek el, aminek alapot az adott, hogy többmillió embernek adták be addigra, komolyabb mellékhatások nélkül.
Szóval amit mondasz enyhénszólva faszság
 
S

speziale

Guest
Meg a Modernáról, az Astráról és a J&J-ről sem tették közzé a napokra bontott hatékonysági adatsor. Pedig ezek nyugati oltóanyagok.

Ha ez a kérdés számodra ennyire fontos, akkor azért a nyilvános információkból is ki lehet hámozni a választ:
A kezdeti (40-60%, nagy átlagban 50% körüli) védettség kialakulását nézve elég jó közelítés az, hogy a gyártók eredetileg mennyi várakozási időt adtak meg a két adag köz. Ez a Pfizer és a Szputnyik esetében 3 hét, a Moderna, Astra és Sinopharm esetében 4 hét volt. Ezeknél egy pár nappal korábbi kezdeti védettség kialakulással lehet számolni.
Ezen kívül van ugye a szerb visszamérés. Mivel a szerbek az első adag napjától számolták a megbetegedéseket, az ő számaik az oltóanyagok hatékonyságáról nem adnak érdemi tájékoztatást. Ugyanis a megbetegedések meghatározóan nagy része a kezdeti védettség kialakulása előtti időtartamban történik. Egy dologra jó a szerb adatsor. A kezdeti védettség kialakulásának sebességét lehet vele összemérni összemérni az oltásoknál. A szerbek Pfitzere 1,1%. Szputnyikra 1,8%, Sinopharmra 2,2%, Astrára 2,3 % megbetegedést mértek.
A korábban közzétett, napokra lebontott adatokból tudjuk, hogy a Pfizer kezdeti védelme 10-11 nap után alakul ki, míg a Szputnyiké 17-19 nap után. Ebből és a szerb adatokból arányosan a Sinopramra 22 nap, az Astrára 23 nap jönne ki. És ez össze is vág azzal, hogy Pfizert és a Szputnyikot eredetileg 3 hét különbséggel javasolták beadni, a többit pedig 4 hét különbséggel (mert azoknál a 3 hét még túl rövid lett volna).

Tehát ha csak azon múlik a Sinopharmmal kapcsolatos bizalmad, hogy megtudd, mennyi idő alatt alakul ki a kezdeti védettség, akkor a válasz, hogy valószínűleg 22 nap körül, de mindenképpen több, mint 21 nap és kevesebb, mint 28 nap.

te valamit súlyosan félreértesz....
az én bizalmam a kínai vakcinával kapcsolatban teljesen lényegtelen....sok ember véleménye viszont nem az, mert ha sokan nem oltakoznak vele akkor ugye bajos lesz a nyájimmunitás elérése...
ismerősöm apja háziorvos...azt mondta, hogy egy rakat Sino áll nála, nem tudja eloltani...és akkor nézd meg mi történt tegnap, amikor engedélyezték a Pfizer oltást...
az, hogy a kínai vakcinával kapcsolatban alacsony a bizalom az nyilván összetett dolog, de az biztosan nem segít, ha azt egy miniszteri engedélyeztetéssel nyomják át...meg mondjuk a kínaiaiknak esze ágába sincsen beadni az engedélykérelmet az EMA-hoz

az általam hiányolt adatok meg nem a bizalomról szól, hanem arról, hogy van-e elegendő információd ahhoz, hogy döntéseket hoz
a szerb kutatás eredménye valóban hasznos...de tegyük hozzá gyorsan, hogy az nem kontrollált visszamérés volt (legalább is ez nekem semmiből nem derült ki, hogy az lett volna), ami nyilván nehezen is lehetett volna, mert a Pfizert ott is az idősek meg veszélyeztetettek oltására használták elsősorban...viszont ha nem kontrollált mérés volt, akkor gondolom nem kell magyarázni, hogy mennyire is irányadóak azok az adatok

Egyébként ezt a szakemberek tökéletes tudják és figyelembe is veszik a járványmatematikai tervezésnél. Valószínűleg csak azért nem dobták be a médiába, mert ezt az adatot is csak arra használta volna a haladó, független-objektív sajtó, hogy kihangsúlyozza és sok nagyságrenddel túldimenzionálja a Sinopharm e téren meglévő hátrányát és a Pfizer előnyét.

azért érdekelne, hogy ezt mégis mire alapozod, amikor nálunk eddig semmilyen visszakövetéses vizsgálat nem történt....
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 144
113
O.V nem hulye pontosan tudja ha olyan vakcinát hozz be ami hatástalan vagy komoly egészségügyi kockázattal jár abba belebukhat ekkora kockázatot biztosan nem válalna.

Orbán konkrétan behozta az elérhető vektor típusú COVID oltóanyagok csúcsát, a Szputnyikot és az elérhető teljes elölt vírus típusú COVID oltóanyagok csúcsát a Sinopharmot. És ezt nyilván nem ő, vagy Szijjártó találta ki séróból, hanem az OGYÉI, az egyetemi szakemberek és az Operatív Törzs szakember gárdája javasolta nekik. A gyakorlati tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a lehető legjobb döntést volt.
Nyugatról, az EU-n keresztül pedig jön az elérhető mRNS típusú COVID vakcinák csúcsa, a Pfizer, a nem sokkal gyengébb Moderna és a felsoroltaktól elmaradó, de még mindig bőven eléggé hatékony és biztonságos Astra. Az a kevés J&J, ami eddig jött, csak hab a tortán.
Összeraktunk egy olyan vakcina portfóliót, ami a lehetőségekhez képest a legjobb és egyben a beérkező vakcinák számát az elérhető maximumra növeli.
Tartaléknak pedig ott van a szintén engedélyezett Covishield (indiai Astra) és CanSino (ami akár kiegészítheti majd a J&J-t, hogy mesterséges Szputnyikot csináljanak belőle).
Ez pedig a magyar szakemberek szakértelmének köszönhető és persze annak, hogy döntéshozók - ebben legalábbis - hallattak rájuk.
Nem nagyon lehetett volna jobban csinálni. Ebből a kérdésből szeritem kihoztuk a maximumot.
 
S

speziale

Guest

Az EMA rolling review keretében már jóval a beadás előtt vizsgálta a Pfizer-t...úgyhogy az engedélyeztetési eljárás baromira nem 2 hét volt...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113
Az EMA rolling review keretében már jóval a beadás előtt vizsgálta a Pfizer-t...úgyhogy az engedélyeztetési eljárás baromira nem 2 hét volt...
Még jó hogy a Pfizer esetén nem volt politikai nyomás, jade!!!


Különösen a Pfizer-BioNTech vakcinája kapcsán merültek fel problémák. Ezek között megjelent egyes gyártási helyszínek ellenőrzésének hiánya, a tömeggyártásra szánt vakcinák adatai még hiányoztak, de a legnagyobb problémaként egyértelműen azt tüntették fel, hogy a klinikai környezetben használt vakcinák minősége eltért a tömeggyártásra szánt oltóanyagokétól. Ezeket a problémákat a gyógyszerügynökség novemberben jegyezte fel.

A klinikai fázisban 69 és 81% között volt az ép RNS a vakcinákban, ehhez képest az újonnan legyártott vakcinákban átlagosan 59% volt az RNS az oltóanyagokban, amit a gyógyszerügynökség november 23-án jelentős eltérésnek mondott, mindez pedig nagyban befolyásolhatja a vakcina hatásosságát.


Ezt elvileg utána megoldották szigorúbb gyártásközi ellenőrzésekkel.
A kérdés, most a tömeges gyártásnál mennyire a mennyiség és mennyire a minőség a fontos.....
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 144
113
te valamit súlyosan félreértesz....

Nyilván én értem félre.

az én bizalmam a kínai vakcinával kapcsolatban teljesen lényegtelen....sok ember véleménye viszont nem az, mert ha sokan nem oltakoznak vele akkor ugye bajos lesz a nyájimmunitás elérése...

Esetleg talán ha egyesek nem folytatnának lejárató ellenkampányt a Sinopharmmal szemben, az sokat segítene ez ügyben.

azért érdekelne, hogy ezt mégis mire alapozod, amikor nálunk eddig semmilyen visszakövetéses vizsgálat nem történt....

A napokban hozták nyilvánosságra a magyar oltóanyag hatékonysági visszamérés eredményeit.

Amúgy a Pfizer és a Szputnyik napokra lebontott adatait is magyar járványmatematikai szakemberek, konkrétan Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja bocsátotta a sajtó rendelkezésére.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...eg-minket-a-koronavirus-elleni-vakcina-478000
Esetleg talán erre alapozom, hogy a szakemberek figyelembe is veszik ezeket az adatokat.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 572
11 165
113
A kivizsgálás és törzskonyvezés folyamatát fogalmam sincs mennyire lehet lerövidíteni ebben Blitz v Redreg kollégák vannak otthon.

Nekem se.De azt tudom,hogy "békeidőben" 5-10 évig is eltart.szóval igazábol mindenki röviditett.

Szia,

Nem lehet egy kapal ala venni azt, amit az EMA csinalt (minden ellenorzest megcsinaltak, de az egyes lepeseket hamarabb elkezdtek, mint normalisan) azzal, amit az oroszok (teljesen kamu engedely megadas meg a teszt III. fazisa elott), vagy a magyarok (a kulugyminiszter engedelyez a szakemberek helyett).
Általánosságban egy gyógyszer/vakcina törzskönyvezése 1,5-2 évet vesz igénybe és a preklinikai+fázis I/II/III szakasz után történik.
A preklinikai vizsgálatok során 3 szinten végeznek teszteket:
  • in vivo/in vitro tesztek: ilyenkor azt akarják megállapítani, hogy izolált sejteken/szöveteken van-e hatás, a sejtekre fejt-e ki káros hatást
  • állatkísérletek: megnézik, hogy az élő szervezetre milyen hatása van, megállapítani, hogy biztonságos-e a vegyület és a igen, akkor milyen dózisban kell adagolni
  • humán vizsgálatok: megnézik hatékony-e és ha igen milyen dózisban, mellékhatások kiderítése, ha van valamilyen potenciális káros hatása, lgkésőbb itt kiderül
A fázis I/II/III szakaszokról szerintem már elég sok szó volt a topikban, így most ezekről nem írnék. (Ha valakit érdekel, akkor szóljon és szívesen írok ezekről is.)

Veszélyhelyzeti felhasználás esetén már a preklin+fázis I/II után kiadható az ideiglenes forgalombahozatali engedély. Ennek birtokában kezdődhet meg a tömeges gyártási folyamat. Az oltóanyag felhasználása az után indulhat meg, hogy minden egyes tesztelési fázison sikeresen átment.

Az EU-ban úgy néz ki a dolog, hogy a gyártó elvégzi a saját vizsgálatsorozatát, majd a keletkezett eredményeket benyújtják az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA). Ekkor egy tudományos vizsgálat történik, mely során az oltóanyag minőségét, hatásosságát és biztonságát ellenőrzik. Fontos szempont a tisztaság, immunogén összetevők/segédanyagok valamint a gyártás módja. Szoktak néha a gyártónál helyszíni vizsgálatokat is végezni, megnézik a gyártási körülményeket, a GLP/GMP irányelveknek való megfelelőséget, stb. Rendszerint az akkreditált gyógyszerellenőrző laboratóriumok hálózata (OMCL) végez megerősítő laborvizsgálatokat. A dokumentációt szakértői csoportok tanulmányozzák: az értékelésért általában két előadó felel, van mellettük egy szakmai előadó, ők koordinálják a munkacsoportok munkáját. Ha az EMA szakbizottsága, az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) pozitív ajánlást ad ki, akkor az Európai Bizottság jogosult az ideiglenes forgalombahozatali engedélyt kiadni.

A gyorsított engedélyezés során úgynevezett "rolling review" (folyamatos értékelést) végeztek, ekkor amint rendelkezésre áll egy vizsgálat eredménye, akkor azonnal elkezdik a kiértékelést. Ennek köszönhetően a folyamatos értékelés miatt az EMA még a fejlesztés alatt és a forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtását megelőzően megkezdheti az adatok értékelését.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Na itt egy igazi szakmai "boncolgatós írás" a vakcinákról és a mutánsok várható evolúciójáról. (Gyógyszerész írása a mutánsokról). Már vártam egy ilyen remek anyagot.:) Szóval nem részleteztem korábban, de erről beszéltem amikor a vakcinák "mixeléséről" írtam pár szóban korábban a jóval nagyobb védelmi hatása miatt. A részletek az írásban, nem egy pár mondatos téma, ezért nem is kezdtem bele az indoklásba korábban. NAGYON JEGYEZZE MEG MINDENKI EZT AZ ÍRÁST MERT EZ EGY ALAPMŰNEK TEKINTHETŐ AZ OLTÁSOK HATÁSOSSÁGÁNAK ÉS A KÖZTÜK VALÓ HIERARCHIKUS SORREND KIALAKÍTÁSA SZEMPONTJÁBÓL !!! Aki nem érti azt amit elmagyaráz az írásában annak a többszöri átolvasására ajánlom, mert ez a vakcinák működése szempontjából egy végleges megértést szolgáló viszonylag egyszerű átfogó és mindenki számára érthető alapmű írás, amire később is támaszkodhat. Politikailag semlegesen tárgyalja a témát, de azért politika által a vakcinákra gyakorolt negatív hatásokkal is foglalkozik.

Nagyon köszi teglasi80 hogy hoztad nekünk ezt az írást. :)
 
  • Tetszik
Reactions: monster and Wilson

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 249
31 350
113
Na itt egy igazi szakmai "boncolgatós írás" a vakcinákról és a mutánsok várható evolúciójáról. (Gyógyszerész írása a mutánsokról). Már vártam egy ilyen remek anyagot.:) Szóval nem részleteztem korábban, de erről beszéltem amikor a vakcinák "mixeléséről" írtam pár szóban korábban a jóval nagyobb védelmi hatása miatt. A részletek az írásban, nem egy pár mondatos téma, ezért nem is kezdtem bele az indoklásba korábban. NAGYON JEGYEZZE MEG MINDENKI EZT AZ ÍRÁST MERT EZ EGY ALAPMŰNEK TEKINTHETŐ AZ OLTÁSOK HATÁSOSSÁGÁNAK ÉS A KÖZTÜK VALÓ HIERARCHIKUS SORREND KIALAKÍTÁSA SZEMPONTJÁBÓL !!! Aki nem érti azt amit elmagyaráz az írásában annak a többszöri átolvasására ajánlom, mert ez a vakcinák működése szempontjából egy végleges megértést szolgáló viszonylag egyszerű átfogó és mindenki számára érthető alapmű írás, amire később is támaszkodhat. Politikailag semlegesen tárgyalja a témát, de azért politika által a vakcinákra gyakorolt negatív hatásokkal is foglalkozik.

Nagyon köszi teglasi80 hogy hoztad nekünk ezt az írást. :)
Na,akkor foglald össze,mert nékem nincs facebookos regisztráciom,anélkül meg nem enged olvasgatni.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas
W

Wilson

Guest
1) induljunk a kályhától: volt egy alap állításod mely szerint OV biztosan a szakértőkkel egyeztetve csinálja a dolgokat...erre írtam a kínai vakcina engedélyztetési procedúráját....
2) Szerintem meg ezt totálisan rosszul látod. OV eldöntötte, hogy ha van vakcina, ő mégegyszer nem fog lezárni...csak így a 3. hullám totál out of control lett...a halálozási listán is ugye élre kerültünk...
innentől kezdve számára az egyetlen "menekülési útvonal" az oltás lett...
nem véletlenül van minden lazítás az oltottsághoz kötve, (pedig minden épeszű logika szerint a lazítást a járványgörbéhez kellene igazítani)... az oltás menete viszonylag jól kiszámítható, így 8-10 naponta lehet bejelentéseket tenni

megjegyzem egy vakcina hatásossága nem 0/1 dolog. Én egy szóval nem mondtam, hogy a kínai ne lenne biztonságos, vagy akár hatásos. Csak a nagy kérdés járványügyi szempontból az, hogy az a hatásosság az 60-70-80 vagy 95%, és nagyon nem mindegy, hogy az 1. oltás után 12 nappal már van kb. 85%-os hatásfoka (Pfizer), vagy csak a 2. után 2 héttel ad 80%-os hatásosságot
A kínai vakcina engdélyeztetési procedúrája és az,hogy én meg vagyok arról győződve,hogy O.V szakértőkkel egyeztetve hozott döntést a keleti vakcinákkal kapcsolatban egyáltalán nem zárja ki egymást.

Abban igazat adok neked,hogy nem mindegy mennyire hatásosak a vakcinák,de ilyenkor szerintem fel kell tennünk a kérdést egy ilyen járványügyi helyzetben,megengedheti az ország,hogy lemondjon két vakcináról?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Na,akkor foglald össze,mert nékem nincs facebookos regisztráciom,anélkül meg nem enged olvasgatni.
Bemásolni tudom ha megengedik. Ez egy már "emészthetővé" tett írás, tilos kivonatolni. Érthetően leírt összefoglaló. Bemásolom neked és másoknak rövidesen az egészet egy új postba, de kicsit később, mert telefonról nem vállalom, most meg még arról vagyok ! :)
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and Wilson

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 100
3 055
113
akkor kinek van igaza?...ezt csak és kizárólag addig hangoztatjátok amíg nem érint benneteket SZEMÉLYESEN....abban a pillatban amikor igen,azonnal jön a hőbörgés.Csak kérdezem eljössz velem jövőhéten egy temetésre amit..igen igen egy olyan család tart meg amibe egy apa halt meg Pfizerbe?.....igen igen....ott kérlek ott posztoljatok ,ott magyarázzátok el ennek a családnak!!!!!
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
Bemásolni tudom ha megengedik. Ez egy már "emészthetővé" tett írás, tilos kivonatolni. Érthetően leírt összefoglaló. Bemásolom neked és másoknak rövidesen az egészet egy új postba, de kicsit később, mert telefonról nem vállalom, most meg még arról vagyok ! :)
Bemásolom neked :)
Üdv!
...Nagyon nehéz írni egy olyan „témában”, amiben mindenki okos. Nehéz egy témáról úgy beszélni, hogy nincs politika, és nehéz úgy, hogy már az ész érvekkel sem foglalkozik senki. Pedig most ez lesz. Elvonatkoztatunk a médiától, mert erre van most szükség. Beszélnünk kell kicsit az új törzsekről, és arról a sok birkáról, aki mostanság meglódult kedvenc vakcinájáért. Azért mondom „kedvenc vakcinájuk” mert mikor megkérdezik őket, miért pont azt választja, egyik sem tudna rá racionális, tudományosan megalapozott választ adni. Tényleg nagyon örömteli, hogy mindenki tudja mi az antitest, T-B-sejt, virion, kapszid, IgM-IgG. Basszus egy-két ember a járvány ideje alatt többet tanult biológiából, mint majd egész életében. Becsülendő, de édes kevés. Kezdjek is neki…
"Az ügyvéd…"
Brazil - Indiai mutánsok
Jól tudjátok rendkívül sok korona vírus mutáns járja már jelenleg a bolygónkat. Miért van az akkor, hogy erre a 2-re nagyon szigorú szemmel nézzünk? Tisztázni kell, hogy nem csak egy mutánsról, és mutációkról beszélünk. Hanem mutáns családokról, és mutációk tömkelegéről. Ezeket a mutációkat csoportosítani lehet, hogy az adott vírus mely építő elemét érinti. Nyilván számunkra a legveszélyesebbek azok a mutációk, amelyek olyan fehérjét érintenek, ami a vakcinák által bemutatásra kerülnek. Van olyan, ami veszélyes, persze van olyan, ami véletlenszerű, funkcióval nem rendelkező, vagy csak (látszólag) nincs nagy jelentősége.
Nézzük a nevezetes mutációkat:
D614G: szaglásvesztésért teszik felelőssé
E484K: immunrendszer kikerülése, közvetlenül veszélyezteti a forgalomban lévő "egy fehérjés" vakcinák hatásosságát
N501Y: Függetlenül fejlődött ki társaitól, növelheti a ACE2 receptorhoz való kötödést.
E484Q: Eltérő térbeli Spike-fehérjét eredményez, növeli az affinitást ACE2-höz, ezzel együtt csökkenti a már előzőleg kialakult immunválasz hatásosságát! „Dupla mutáns” a becenéven fut, mivel párban fordul elő más pont mutációkkal.
S477G/N: Flexibilis régió, ACE2 kötődés.
Kicsit a dekódoláshoz
aminosav-poziciója a fehérje láncon (itt S protein)-csere aminosav
N501Y: Aszparagin
1f44e.png
csere tirozinra
(Y)
a 501 pozicióban.
Mint látjátok ezek a mutációk, csak az S-proteint érintik, mire fejlesztettek a nagy vakcina gyártók persze hogy erre a fehérjére. Mi ezzel a gond? Ha az S proteinben readikális változás történik a monovalens - egyfehérjés vakcináknál komoly hatásvesztéssel kell számolni. Ráadásul egy fehérjés vakcinák által korábban kialakított immunitás erős szelekciós hatással bír. Tehát magunk neveljük ki az egyfehérjés vakcinákkal az újabb és újabb akár még veszélyesebb mutáns törzseket.
Brazil hordozza: E484K, N501Y, K417N; speciális NSP ORF8a mutáció, P1-es variáns
Indiai hordozza: E484Q, L452R - segíti a vírus replikációt-szökés a sejtes immunitástól (HLA-A24 mediált útvonalon), P681R „Furin-site” mutáns avagy a „dupla mutáns”, expanziós status, hihetetlenül sikeres.
https://doi.org/10.1016/j.cell.2021.03.013
Tovább gondolva
Nem rég kijött egy szép cikk, melyben azt taglalják, hogy a Spike S protein RBD a célpontja a legtöbb a vakcinának és terápiának. Elég szűk azon fehérjék száma, amikre fokuszáltunk, ez felveti annak lehetőségét, hogy a vírus könnyen védekezik ellene. A megjelenő új típusoknak, megváltozott azon képessége ahogy fertőznek, illetve ahogy képesek kikerülni az immunrendszert, de a legfőbb kérdés az ki tudja-e kerülni az RBD-re előzőleg kialakított antitestes immunválaszt, vizsgálatok azt mutatták, hogy az újonnan kialakult mutáns törzsekre rendkívül gyorsan elveszthető a védettség, emiatt a védekezésre használt, szervezetnek bemutatott molekulák számát növelni kell.
https://journals.plos.org/plosone/article...
Értelmezés
S protein csak egy db fehérje, a 29-ből. Tehát ez azt is jelenti, hogy a szervezetnek nem lesz bemutatva 28 egyéb strukturális, vagy NSP (nem strukturális) fehérje, amit ugyanígy védekezésre használhatna. A fent említett spike protein immunodomináns, tehát az össz immunitás 50%-át hozza megközelítőleg, ás 50%-ot az összes többi, és ha beüt a krach. Sejtehető, jobb több lábon állni.
Hihetetlenül ment a reklám, nem csodálom, de sokan fogják meginni ennek még levét. Ráadásul olyan típusok indultak meg, amelyek ezekre a vakcinákra, hogy is mondjam nem valami patentok. Ilyen típusú, hosszú távú hatásokról, nagyon kevés tanulmány készült, de lehet látni már most ennek nagyon nem lesz jó vége. Hiába mondják hatásosak, csak részben megoldás hiszen a fentebb említett publikációkból egyértelműen kihámozható, hogy ezeknek a vakcináknak komolyan sérülni fog a hatásosság idővel. Nem baj hiszen majd kapjuk a 3. kört, vagy a következő generációs 4.kört, vagy az 5.et… legrosszabb esetben.
https://europepmc.org/article/med/33065034
https://www.nature.com/articles/s41590-020-0773-7
Vadászok esete
Van az a történet tudjátok mikor a német, meg a kínai vadász kimegy vadat lőni. A német puskát visz, a kínai sörétest. Aztán kiderül, hogy récére lőnek. Repül a madarunk, a sörétessel szemben nem sok esélye van, hiszen az égbolt egy adott területét fedi le a lövedékkel vadászunk, míg a német vadászunk csak egy pontját. Mindkét fegyverrel lehet récét lőni, de mivel érdemesebb? Sörétest jóval nehezebben fogja elkerülni madarunk, de ha jön a dúvad mindkét vadásznak helyt kell állni.
Mi a megoldás?
A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. A többed generációs vakcinák sok dolgot vesznek figyelembe, a rezisztencia kérdése, illetve gyárthatóság és az egyedből kihozható, maximális (titer)immunválasz kérdése. Jelenleg immunológiai szempontból az inaktivált vakcinák egyértelmű választások, a monovalens vakcinák viszont nem igazán időt állók, viszont orbitális RBD spec titereket hoznak, amik mutáció esetén… Ismert a következmény. Ráadásul a világot is 2 részre is vágta azonnal, hiszen politikai identitás, hovatartozás alapján döntenek egyes birkák. Ez a vakcina hidegháború. Teljesen mindegy Fikuszos vagy-e, vagy Dekás, vagy "Kis lendületes" vagy, és ebben a kérdésben a "...mert Trianon!" se fog segíteni. Politikaellenes vagyok, és nem ép ész ellenes. Bizonyos kérdéseket egységben kell megoldani, és ha nem sikerül háttérbe szorítani a politikát, elbukunk, vagy már elbuktunk, morálisan biztos.

Folyt. köv.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
Folytatás:

Első megoldás:
Inaktivált vakcinákon kívül, a nem strukturális fehérjét tartalmazó vakcinák megjelenése. Ezek a konzervatív, nem strukturális vírusfehérjéket IS tartalmaznak, amelyek minimális szelekciós hatást gyakorolnak, így kikerülhető a veszélyesebb mutációk megjelenése, de biztosan csökkenthető, mindamellett széles immunválaszt hoznak. ORF, vagy a szintetikus Nucleocapsid-Spike kiméra fehérjék jó célpontok (ez annyira új még az oldalon sem volt róla szó) ezek felismerése is hamarabb történik meg, mint mondjuk S protein magában. Az egyik ilyen vakcina az EpiVacCorona, amely szintetikus Nucleocapsid-Spike kiméra fehérjét tartalmaz, de az ORF peptid vakcinák is hamarosan befutnak.
https://link.springer.com/article/10.1007/s42242-020-00114-3
https://www.frontiersin.org/.../fphar.2020.578382/full...
Második megoldás:
Kevert oltások. A technológiailag teljesen különböző szurik alkalmazás egy ilyen – egy olyan oltás. Tehát Monovalens + egy inaktivált – NSP vakcina. Ezzel gazdaságilag is mind három(politikai) gyógyszergyártó fél jól járna. Illetve a beteg szempontjából is kiméletes út, mivel közismert bevállt technológiát használunk, tehát nem kívánna meg új külön klinikumot azon kívül, ami a mixet vizsgálná. Ráadásul úgy néz ki jók a visszajelzések ezekre a mixekre. Ezért is vadászok én is Kínai cuccra, Pfizer után. Mixelt vakcinákról mennek klinikumok, de ahogy láttam zárt ajtós mind, vagyis érdemi infót nem igen találtam.
A NAGY ROHAM margójára (saját vélemény):
  • Remélem biztosítottak benneteket arról, hogy 2.(-3.) körben is ugyanazt azt kapjátok, vagyis van elég rezervoár készlet raktáron. Elég nagy káosz volt, nagy import számokkal tudjátok előre lehet aztán dobálozni.
  • A járványügyi előírásokat be NEM tartva mentettek tömegével, mint a barmok oltásra, ne sírjon a szátok „HÁ DE ÉN FÁLYZERT KAPTAM” és mégis korházba kerültök.
  • A media általi rommá hypolása miatt, tömegesemény történt, ami rendkívül sok ember életét veszélybe is sodorta.
  • Ezzel le*opattátok azokat az EÜ. dolgozókat, akik az elmúlt időszakban próbálták kb. egyben tartani az országot, és ennek jó hónap múlva isszák meg a levét szerencsétlenek, ahogy ti is.
  • Így kell kidobni az oltást az ablakon.
  • 6 hónappal ezelőtt a fenébe kívántátok a Fájzert is, és azt mondtátok tömeggyilkosok, csippesek, meg konteós marhasággal jöttetek… Most meg, nem tán rezeg a léc ? Anno mondtam haveromnak fogtok ti még sorba állni.
Senki nem gondolkozott azon, miért pont most vált elérhetővé ez a lehetőség, és pont így? Hmm? Pörgessétek ezt a részt kicsit az agyatokban.
Nem lehetet volna tajszám szerint sorsolni?
Igazságosabb, és tisztességesebbnek, biztonságosabbnak tartottam volna.
Szomorú, rendkívül szomorú.
A jó tudományhoz eltérő gondolkozás mód szükséges, amikor mindeki elindul jobbra, tudod, hogy neked balra kell menni. Ha mindenki feláll neked ülve kell maradnod, és ha mindenki tétlen akkor kell felállni. Nem szeretek az ördög ÜGYVÉDje lenni, de valakinek ezt is el kell mondani.
Vigyázzatok a következő körben, szerintem kurva kemény lesz.
Ne X-eljétek ki magatokat. Zs
❤

181028945_308331874185875_3647899619473112576_n.jpg
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
akkor kinek van igaza?...ezt csak és kizárólag addig hangoztatjátok amíg nem érint benneteket SZEMÉLYESEN....abban a pillatban amikor igen,azonnal jön a hőbörgés.Csak kérdezem eljössz velem jövőhéten egy temetésre amit..igen igen egy olyan család tart meg amibe egy apa halt meg Pfizerbe?.....igen igen....ott kérlek ott posztoljatok ,ott magyarázzátok el ennek a családnak!!!!!
Kéretik bizonyítani eme állítást. Amúgy én is voltam temetésen csak COVID miatt.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Bemásolom neked :)
Üdv!
...Nagyon nehéz írni egy olyan „témában”, amiben mindenki okos. Nehéz egy témáról úgy beszélni, hogy nincs politika, és nehéz úgy, hogy már az ész érvekkel sem foglalkozik senki. Pedig most ez lesz. Elvonatkoztatunk a médiától, mert erre van most szükség. Beszélnünk kell kicsit az új törzsekről, és arról a sok birkáról, aki mostanság meglódult kedvenc vakcinájáért. Azért mondom „kedvenc vakcinájuk” mert mikor megkérdezik őket, miért pont azt választja, egyik sem tudna rá racionális, tudományosan megalapozott választ adni. Tényleg nagyon örömteli, hogy mindenki tudja mi az antitest, T-B-sejt, virion, kapszid, IgM-IgG. Basszus egy-két ember a járvány ideje alatt többet tanult biológiából, mint majd egész életében. Becsülendő, de édes kevés. Kezdjek is neki…
"Az ügyvéd…"
Brazil - Indiai mutánsok
Jól tudjátok rendkívül sok korona vírus mutáns járja már jelenleg a bolygónkat. Miért van az akkor, hogy erre a 2-re nagyon szigorú szemmel nézzünk? Tisztázni kell, hogy nem csak egy mutánsról, és mutációkról beszélünk. Hanem mutáns családokról, és mutációk tömkelegéről. Ezeket a mutációkat csoportosítani lehet, hogy az adott vírus mely építő elemét érinti. Nyilván számunkra a legveszélyesebbek azok a mutációk, amelyek olyan fehérjét érintenek, ami a vakcinák által bemutatásra kerülnek. Van olyan, ami veszélyes, persze van olyan, ami véletlenszerű, funkcióval nem rendelkező, vagy csak (látszólag) nincs nagy jelentősége.
Nézzük a nevezetes mutációkat:
D614G: szaglásvesztésért teszik felelőssé
E484K: immunrendszer kikerülése, közvetlenül veszélyezteti a forgalomban lévő "egy fehérjés" vakcinák hatásosságát
N501Y: Függetlenül fejlődött ki társaitól, növelheti a ACE2 receptorhoz való kötödést.
E484Q: Eltérő térbeli Spike-fehérjét eredményez, növeli az affinitást ACE2-höz, ezzel együtt csökkenti a már előzőleg kialakult immunválasz hatásosságát! „Dupla mutáns” a becenéven fut, mivel párban fordul elő más pont mutációkkal.
S477G/N: Flexibilis régió, ACE2 kötődés.
Kicsit a dekódoláshoz
aminosav-poziciója a fehérje láncon (itt S protein)-csere aminosav
N501Y: Aszparagin
1f44e.png
csere tirozinra
(Y)
a 501 pozicióban.
Mint látjátok ezek a mutációk, csak az S-proteint érintik, mire fejlesztettek a nagy vakcina gyártók persze hogy erre a fehérjére. Mi ezzel a gond? Ha az S proteinben readikális változás történik a monovalens - egyfehérjés vakcináknál komoly hatásvesztéssel kell számolni. Ráadásul egy fehérjés vakcinák által korábban kialakított immunitás erős szelekciós hatással bír. Tehát magunk neveljük ki az egyfehérjés vakcinákkal az újabb és újabb akár még veszélyesebb mutáns törzseket.
Brazil hordozza: E484K, N501Y, K417N; speciális NSP ORF8a mutáció, P1-es variáns
Indiai hordozza: E484Q, L452R - segíti a vírus replikációt-szökés a sejtes immunitástól (HLA-A24 mediált útvonalon), P681R „Furin-site” mutáns avagy a „dupla mutáns”, expanziós status, hihetetlenül sikeres.
https://doi.org/10.1016/j.cell.2021.03.013
Tovább gondolva
Nem rég kijött egy szép cikk, melyben azt taglalják, hogy a Spike S protein RBD a célpontja a legtöbb a vakcinának és terápiának. Elég szűk azon fehérjék száma, amikre fokuszáltunk, ez felveti annak lehetőségét, hogy a vírus könnyen védekezik ellene. A megjelenő új típusoknak, megváltozott azon képessége ahogy fertőznek, illetve ahogy képesek kikerülni az immunrendszert, de a legfőbb kérdés az ki tudja-e kerülni az RBD-re előzőleg kialakított antitestes immunválaszt, vizsgálatok azt mutatták, hogy az újonnan kialakult mutáns törzsekre rendkívül gyorsan elveszthető a védettség, emiatt a védekezésre használt, szervezetnek bemutatott molekulák számát növelni kell.
https://journals.plos.org/plosone/article...
Értelmezés
S protein csak egy db fehérje, a 29-ből. Tehát ez azt is jelenti, hogy a szervezetnek nem lesz bemutatva 28 egyéb strukturális, vagy NSP (nem strukturális) fehérje, amit ugyanígy védekezésre használhatna. A fent említett spike protein immunodomináns, tehát az össz immunitás 50%-át hozza megközelítőleg, ás 50%-ot az összes többi, és ha beüt a krach. Sejtehető, jobb több lábon állni.
Hihetetlenül ment a reklám, nem csodálom, de sokan fogják meginni ennek még levét. Ráadásul olyan típusok indultak meg, amelyek ezekre a vakcinákra, hogy is mondjam nem valami patentok. Ilyen típusú, hosszú távú hatásokról, nagyon kevés tanulmány készült, de lehet látni már most ennek nagyon nem lesz jó vége. Hiába mondják hatásosak, csak részben megoldás hiszen a fentebb említett publikációkból egyértelműen kihámozható, hogy ezeknek a vakcináknak komolyan sérülni fog a hatásosság idővel. Nem baj hiszen majd kapjuk a 3. kört, vagy a következő generációs 4.kört, vagy az 5.et… legrosszabb esetben.
https://europepmc.org/article/med/33065034
https://www.nature.com/articles/s41590-020-0773-7
Vadászok esete
Van az a történet tudjátok mikor a német, meg a kínai vadász kimegy vadat lőni. A német puskát visz, a kínai sörétest. Aztán kiderül, hogy récére lőnek. Repül a madarunk, a sörétessel szemben nem sok esélye van, hiszen az égbolt egy adott területét fedi le a lövedékkel vadászunk, míg a német vadászunk csak egy pontját. Mindkét fegyverrel lehet récét lőni, de mivel érdemesebb? Sörétest jóval nehezebben fogja elkerülni madarunk, de ha jön a dúvad mindkét vadásznak helyt kell állni.
Mi a megoldás?
A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. A többed generációs vakcinák sok dolgot vesznek figyelembe, a rezisztencia kérdése, illetve gyárthatóság és az egyedből kihozható, maximális (titer)immunválasz kérdése. Jelenleg immunológiai szempontból az inaktivált vakcinák egyértelmű választások, a monovalens vakcinák viszont nem igazán időt állók, viszont orbitális RBD spec titereket hoznak, amik mutáció esetén… Ismert a következmény. Ráadásul a világot is 2 részre is vágta azonnal, hiszen politikai identitás, hovatartozás alapján döntenek egyes birkák. Ez a vakcina hidegháború. Teljesen mindegy Fikuszos vagy-e, vagy Dekás, vagy "Kis lendületes" vagy, és ebben a kérdésben a "...mert Trianon!" se fog segíteni. Politikaellenes vagyok, és nem ép ész ellenes. Bizonyos kérdéseket egységben kell megoldani, és ha nem sikerül háttérbe szorítani a politikát, elbukunk, vagy már elbuktunk, morálisan biztos.

Folyt. köv.
Köszi! :)
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Bácsi nagyon rápörgött a dologra, nála működött a kommunikáció azon része, hogyha van 4 millió oltás lesz Fradi-meccs szombaton :)
Ez mondjuk még a humor-topichoz is kevés, de gondoltam itt hagyom, mert ez is járvány, oltás.

 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 572
11 165
113

“Mától 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, amelyeken védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak, vagy ahol zenés, táncos eseményt, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényt tartanak – derül ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyből.

A május 1-től hatályba lépő szabályzatból a bírság összege újdonság, hiszen eddig 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhetett a büntetés összege. Hasonló szigor várhat azokra is, akiknek a védettségi igazolvány nélküli alkalmazottai maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.”