M
molnibalage
Guest
Az az érzésem, hogy nem sikerül sokaknak megérteni az alapproblémát.ha beütöd a Googleba a "hypersonic glider trajactory" keresést magad is találhatsz számos modellt.
sajnos én még nem találtam olyat ami egyszerre megfelel az alábbi kritériumoknak:
- ingyenes vagy megfizethető áru
- szakmailag jónak tartom
a leg közelebb a fenti kritériumokhoz talán -->EZ<-- az anyag állt, csak sajnos ebben is az elfogó rakéták sebességi adatai szerintem rosszak...
Amikor egy BM vagy HSM vagy hívd ahogy akarod 25 mk alatti magasságban már a cél felé repül, akkor ott kényelmesen tud kb. bármilyen rakéta manőverezni, amit légköri elfogásra terveztek. Tehát senkit nem érdekel az, hogy ebben a fázisban esetleg még fordul a HSM. A G tűrés relációt meg már leírtam. Ez kvázi repülőgép szerű HSM-tól a 4-6G-s képesség is csodaszámba menne. Egy szubszonikus AGM-84 tud ennyit amúgy. Tengerszinten.
Ezen felül az irdatlan sebességük miatt a végfázisban is illene a cél felé repülni, mert egész egyszerűen nem tud ráfordulni. A fenti 50km + forduló sugár igen megengedő 4G-re készült. Na, az SR-71 1,5G-jel nem számoltam ki, mert elfogna a röhögés. Pedig az egy repülőgép b*szott nagy szárnyakkal ám.
Akkor tessék felrajzolni a pályát és megnézni, hogy egy támadó rakéta mikor foja átlépni ezt a 20-25 km-es magassági vonalat a célponthoz képest.
Na, akkor miért is van széttelepítve a PAC-3 rakéta az indítókban? BINGO, hogy közelebb legyen ehhez a ponthoz és nagy területi lefedése legyen. De ez csak a végfázis megsemmisítést jelenti. Amennyiben a BM vagy HSM fékezne a végfázisban adott esetben még azt is le tudja követni a rendszer, legrosszabb esetben új rakétát kell indítani. Tehát a "manőverezés" ellenére is le lehet lőni, csak a második rakéta és elfogási idő miatt ezzel a védett terület mértéke csökkent le egy indító által. Szó nincs aról, hogy ne lehetne lelőni a cél. Mert a fékezésnek is van ám ideje, tehát az sem olyan, hogy bármikor megtehető.
Az a marhaság, amit sok oldal terjeszt, hogy a HSM azért jó a BM-mel szemben, mert függőlegesen támad radar holt zónájából nettó marhaság. Lásd fent. 4G mellett 50 km feletti forduló sugár. Tehát egy 50 km-en leborító HSM már régen beleállna a földbe, amikro még nem lenne függőleges helyzetben sem és a forduló sugár rohadtul a függőlegesen kívül lenne.
Tessék, egy hevenyészett ábra Paint-tel.
barna - Patriot vagy bármi más radar, de ezt oda teszed, ahova akarod a védendő célhoz képest
kék - indítóállvány, de ezt oda teszed, ahova akarod a védendő célhoz képest
zöld - 25 km
piros - egy R = 50 km-es függőleges zuhanás.
Tehát a fentihez képes sokkal laposabb pályán jön egy HSM vagy BM is. Emiatt a légköri elfogásra képes PAC-3, a piros bejövő pálya és a 25 km magassági határ metszése máshol van.
Az, hogy a HSM tudjon manőverezni 30-40 km magasan az lehetséges, mert ritkább légkör ellenére a nagyobb sebesség ezt lehetővé teszi. Tehát ott a légköri repülésre tervezett rakéta valóban impotens. Na, de kéremszépen az SM-3 rakétának mi az utolsó fokozata? Ja, hogy légkörön kívüli manőverezésre képes fejrész. Korlátozottan, de képes rá. Viszont ebben a pályaszakaszban egy átlagos HMS sem fickándozik csak úgy ám. Oszcillál a pálya? Szuper. Lehet prolongálni. Ezt a 50+ éves Silka is tudta. Persze nem olyan léptékben, mint ami itt kell, de remélem érthető az, hogy aki szerint ma egy oszcilláló cél várható elfogási pályáját nem lehe kiszámítani, akkor az szerintem ne is kezdjen bele semmibe... A prolongált elfogási pont felé repül az SM-3 és a végfázisban, amikor már nagyon kicsi ennek a hibája, de a KKV tud még manővezni, akkor páccs. Legfeljebb több rakéta kell. Az USA meg ki van tömva pénzzel. Ez van...
Amúgy annak a sikló valaminek az energiamendzsmentje erősen kötött. Számoltad már ki, hogy egy hajtómű nélküli cucc mennyit tud fordulni összesen az emelkedés nélkül is? Tehát csak bal/jobbra és csak az irányváltás energiáját nézve az indukált légellenállás nélkül. Én igen. Az eredmény sokkolóan alacsony. Egy rakéta kb. akkor tud kb. 90 fok teljes elfordulást, ha már a pálya végén szubszonikus sebesség közelébe lassul M3-4 sebességtartományban.
Ez az agyatlan jelzős hiperszonikus hype nagyon fárasztó. A HSM-nek és az összes többi izé nem csodafegyverek. Az Sz-300V 30+ éve ilyen cél ellen lett tervezve, a Pershing II ellen. De valahogy kurva érdekes, hogy egy ma megjelenő minimálisan manőverező céltól kéne befosnia a no.1 SAM rendszernek. Ja persze, mert a cél most orosz, a SAM meg nem. De fordított felállás estén az orosz SAM mindent üt a propikban.
Én meg megyek röhögni és sírni, hogy a fizika a sarokban van ültetve.