[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
295
1 038
93
Mintha az almát szeretnéd összehasonlítani a körtével. Örményország és Azerjbadzsán háborúja az oroszoknak egy vihar volt egy biliben, ráadásul mind a 2 ország a befolyási övezete (még akkor is ha a törökök ezt másképpen szeretnék látni). Fehéroroszország az orosz vezetés szemében "a birodalom" része és hidd el, fognak érte harcolni ha úgy hozza a helyzet és ha eljutnak addig, hogy atom bevetéséről van szó az már a vég és onnantól kb leszarják, hogy ki kap és ki nem, mert akkor nem csak Minszknél megy az atom, hanem Berlinnek, Párizsnak, Brüsszelnek, meg úgy kb minden európai fővárosnak aki ebbe fegyveresen belekeveredett ellenük.
Ja,csak ilyen esetben megy az atom Moszkvának is,és a nyugat nukleáris sivatagot csinál Oroszországból(az meg nyilván belőle)...
 
  • Vicces
Reactions: haubagoi

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Hidd el megveszi a magyar mezőgazdaság az EU támogatások segítségével a nyugati traktorokat.A régi mtz-ket persze még használják de ebben ki is merül a dolog,azt ugye tudod,hogy a belorusz gépipar termékei csak azért vannak az orosz piacon mert ez Oroszország érdeke, mivel nem nagyon van szüksége a belarusz gépipari termékekre mivel az orosz gépipar és azon belül a mezőgazdasági gépek gyártása mind minőségben mind mennyiségben gőzerővel fejlődik magyarul,ha a Nyugat azért venné meg a fehérorosz gépipart,hogy azzal bejusson az orosz piacra akkor nagy tévedésben van.Magáért a fehérorosz piac miatt nem érné meg neki.

Látod Wilson, most ismerted el, hogy az EU az EU-s támogatások formájában is csak saját magát támogatja :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 616
113
Kérdéseid egy részére itt a válasz nem másolom be a cikket mert nagyobb terjedelmű.

https://www.portfolio.hu/unios-forr...lt-volna-magyarorszag-eu-penzek-nelkul-306765

"A címben feltett erősen provokatív kérdésre a rövid válasz természetesen az, hogy nem, a bővebb szakmai válasz pedig az, hogy csak azért nem, mert egészen más gazdaságpolitikai döntéssorozatot kellett volna végrehajtania az országnak az elmúlt 15 évben EU-pénzek nélkül. A sok-sok állami és magánberuházás mellett például nem lett volna elég pénz a devizahitelek forintosítására sem, hiszen utóbbi lépéssel a jegybanki tartalékok már negatív tartományba buktak volna és könnyen lehet, hogy az "IMF" kiebrudalása sem (2010-ben) történt volna meg. A teljesség igénye nélkül most csak néhány ábrát villantunk fel, ami azt érzékelteti: mennyi mindent köszönhet az ország az elmúlt években az EU-pénzek beözönlésének. "

A magyar jól képzett munkaerő kiáramlása szerintem az EU-s csatlakozás nélkül is bekövetkezett volna Paks2-vel kapcsolatban én személy szerint nem látok nagy gáncsolást hiszen nyugati cégek is résztvesznek benne és egy atomerőműről beszélünk aminek az engedélyezési folyamata nagyon sokrétű és hosszadalmas lásd a finneket ahol szintén a Roszatom közreműködésével építenek atomerőművet.
Persze, hogy más gazdaságpolitika kellett volna, mert nem jöttek volna olyan pénzek, amit csak bizonyos dolgokra költhetsz, de lett volna más bevétele az országnak más kiadási prioritásokkal. Nem lett volna szarabb csak más lett volna, abból is látszik ez, hogy nem éves szintem +3%-kal nagyobb növekedés a GDP az EU előtti évekhez képest.
A devizahitelek forintosításáról annyit, hogy még diákként mondta az egyik egyetemi tanárom, hogy mivel az EU-val megnyílik a bankszektor kifele, pár nagy befektetési bank kicsinálhatná a (román) nemzeti bank pártízmilliárd dolláros valutatartalékával egyengetett lejt, és ehez kell az EKB támogatása, hogy ez ne történhessen meg egy nyitott piacon. A gyakorlatban meg az volt, hogy a válság alatt a külföldi bankok kivitték a tőkét, finanszírozták az osztrák meg francia meg német cégeket a kelet-európaiak pénzéből, mindezt 1-2%-on, míg a szárazra szívott kelet-európai pénzpiacok az itteni cégeket 10-15%-on hitelezték, mert a profit az kötelező és ha otthon nem tudják megtermelni, akkor máshol kell. Ilyen húzások nélkül a bankszektorban is maradt volna annyi pénz, hogy olcsóbban finanszírozzanak meg talán a forintosításra is.
Ha 100,000 képzett emberrel több marad az országban, az mind hozzajárul a GDP-dhez, a nyugdíjadhoz, a fejlődésedhez, ennyi biztosan kerűlt volna a kivándoroltak közűl, aki túl körülményesnek tartotta volna, hogy vízum meg minden után kimenjen külföldre. És lett volna, aki úgy is kimegy, de van aki Észak-Koreából is kimegy.
Ha nem látsz nagy gáncsolást Paks2-vel kapcsolatban, akkor lapozz vissza régebbi hírekre. Aztán most jönnek a németeknél is a sötétzöldek, akik még rá fognak erre játszani, habár meggyőződésem, hogy az EU és Németország élén álló két vén p***nál hülyébb nehezen tud hatalomra jutni, remélem nem tévedek.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 518
24 437
113
Ha nem látsz nagy gáncsolást Paks2-vel kapcsolatban, akkor lapozz vissza régebbi hírekre.
Annyira nincsen gáncsolás pakson, hogy már 2019-ben kezdeni lehetett volna az erőmű építését, de csak idén kezdték el a kiszolgáló épületek megépítését, sőt a szomszédaink megint gáncsolnak, de ez nem gáncsolás, csak "kerítés oldalszárnyakkal".
 
W

Wilson

Guest
Látod Wilson, most ismerted el, hogy az EU az EU-s támogatások formájában is csak saját magát támogatja :)

Mikor tagadtam én, hogy az EU-s támogatások egy része vissza kerül nyugatra?.Amúgy meg mivel a mezőgazdasági gépek piacát a Nyugat-Európai és amerikai cégek uralják még is szerinted mit csináljanak a magyar termelők?Vegyenek MTZ-t?.Amúgy ez a
"az EU az EU-s támogatások formájában is csak saját magát támogatja :)" nagyon közkedvelt EU ellenes érv, miközben ezek a támogatások nagyon fontosak Magyarország és a magyar gazdaság számára.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and kamm

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 197
25 752
113
Ha csak a 2015-ös adatokat nézem akkor következő a helyzet.

"Magyarország az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője. Átlagosan az év minden egyes napján több mint 3 milliárd forinttal több EU-s pénz érkezik, mint amennyit az ország befizet. Az uniós tagság előnyei ugyanakkor természetesen nem szűkíthetők le pusztán az anyagiakra.

Magyarország az EU költségvetésének nettó kedvezményezettje, vagyis több pénzt kap az Európai Uniótól, mint amennyit befizet a közösbe. Sokkal többet! Ebből a többletből 2015-ben például minden egyes magyar állampolgárra 470 euró, vagyis mintegy 145 ezer forint jutott, amivel Magyarország a 28 tagállam közül a harmadik legkedvezőbb pozíciót foglalja el. Ennél többet egy főre vetítve csak a szlovákok (571 euró) és a csehek (541 euró) kaptak. Magyarországot a görögök követik fejenként 454 eurónyi támogatással.
Az egyenlet másik végén a nettó befizetők állnak. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2015-ben minden svéd állampolgár átlagosan 226 eurót fizetett be a közös költségvetésbe. Őket a hollandok (219 euró), a britek (178 euró) és a németek (176 euró) követik.
Ha az uniós támogatásokat az adott ország GDP-jéhez viszonyítjuk, Magyarország már a második helyre kerül. 2015-ben a magyar hazai össztermék 4,38 százalékát tette ki az uniótól érkezett támogatás és a magyar befizetés különbsége. Ebben az összehasonlításban csak Bulgária előzi meg Magyarországot, ott a GDP 5,33 százalékánák megfelelő összeg segítette az ország fejlődését.
Magyarországon az utóbbi években szinte valamennyi, az embereket közvetlenül érintő beruházás csak nagyon komoly uniós támogatással jöhetett létre: több ezer iskola, kórház és más egészségügyi létesítmény felújítása, több száz kilométernyi út, vasút és autópálya fejlesztése, szennyvíztisztítók, víztározók, gátak építése, energiahálózatok összekötése, közterek megszépülése, vagy éppen olyan örökségvédelmi, kulturális beruházások, mint a budapesti Zeneakadémia megújítása, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed létrehozása, vagy a diósgyőri vár rekonstrukciója.
Az uniós tagság előnyei hosszasan sorolhatók az EU-s támogatásokon túl is. A csatlakozással Magyarország a világ legfejlettebb és legnagyobb egységes piacának vált szerves részévé, és a többi országgal egyenrangú szereplője lett az uniós döntéshozatalnak. Az EU-nak köszönhetően a magyar polgárok is szabadon utazhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak bármelyik uniós tagállamban. A határok átjárhatósága a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást is megkönnyítette.
Az egységes európai piacnak köszönhetően nemcsak olcsóbban vásárolunk, ráadásul biztonságosabb termékeket, de a magyar vállalatok és gazdálkodók is óriási lehetőségekhez jutnak. Az agrárkivitel például a csatlakozás óta csaknem a két és félszeresére nőtt, és nagy mértékben az EU-tagságnak köszönhető, hogy számos világvállalat Magyarországon telepedett meg, ezzel is jelentősen támogatva az ország fejlődését. Nem valószínű, hogy ezek az Európa, sőt a világ számos országába exportáló cégek itt termelnének, itt adnának munkát, itt adóznának, ha Magyarország nem lenne az egységes, vámmentes európai piac tagja."

https://ec.europa.eu/info/strategy/eu-budget/long-term-eu-budget/2014-2020/spending-and-revenue_en
Nekem ne a 2015-ös évet hozd, hanem az ideit. Kicsit megváltoztak a prioritások. Az EU és általában a nyugat, a kapitalizmusával együtt nem jó tündér. Semmit sem ad ingyen, csak ha haszna van belőle. Olyan finoman lenyúlnak és kiszipolyoznak, hogy még meg is köszönöd. Azt a sok sz&rt, amit tőlük kaptunk (libsi, másság, stb.), meg elég lesz kigyógyulnunk belőle. Nekünk még a történelemben a német vonal sosem volt szerencsés, most sem lesz az.
Nem mindegy, hogy a f&sz melyik oldalán van valaki, nekünk mindig a rosszabbik jutott. A nyugat szűz lányként tetszeleg, de az egyik legnagyobb ribanc a placcon, beleértve az EU-t is.
 
W

Wilson

Guest
Persze, hogy más gazdaságpolitika kellett volna, mert nem jöttek volna olyan pénzek, amit csak bizonyos dolgokra költhetsz, de lett volna más bevétele az országnak más kiadási prioritásokkal. Nem lett volna szarabb csak más lett volna, abból is látszik ez, hogy nem éves szintem +3%-kal nagyobb növekedés a GDP az EU előtti évekhez képest.
A devizahitelek forintosításáról annyit, hogy még diákként mondta az egyik egyetemi tanárom, hogy mivel az EU-val megnyílik a bankszektor kifele, pár nagy befektetési bank kicsinálhatná a (román) nemzeti bank pártízmilliárd dolláros valutatartalékával egyengetett lejt, és ehez kell az EKB támogatása, hogy ez ne történhessen meg egy nyitott piacon. A gyakorlatban meg az volt, hogy a válság alatt a külföldi bankok kivitték a tőkét, finanszírozták az osztrák meg francia meg német cégeket a kelet-európaiak pénzéből, mindezt 1-2%-on, míg a szárazra szívott kelet-európai pénzpiacok az itteni cégeket 10-15%-on hitelezték, mert a profit az kötelező és ha otthon nem tudják megtermelni, akkor máshol kell. Ilyen húzások nélkül a bankszektorban is maradt volna annyi pénz, hogy olcsóbban finanszírozzanak meg talán a forintosításra is.
Ha 100,000 képzett emberrel több marad az országban, az mind hozzajárul a GDP-dhez, a nyugdíjadhoz, a fejlődésedhez, ennyi biztosan kerűlt volna a kivándoroltak közűl, aki túl körülményesnek tartotta volna, hogy vízum meg minden után kimenjen külföldre. És lett volna, aki úgy is kimegy, de van aki Észak-Koreából is kimegy.
Ha nem látsz nagy gáncsolást Paks2-vel kapcsolatban, akkor lapozz vissza régebbi hírekre. Aztán most jönnek a németeknél is a sötétzöldek, akik még rá fognak erre játszani, habár meggyőződésem, hogy az EU és Németország élén álló két vén p***nál hülyébb nehezen tud hatalomra jutni, remélem nem tévedek.

Na akkor a magyar devizahitelezés nem a Nyugat nem az EU hibája hanem az akkor regnáló magyar kormány és a Nemzeti Bank sara volt.A magyar GDP kapcsolatban tévedésben vagy ugyanis a magyar GDP-ben illetve a növekedésében az EU pénzek nagyon is számottevő szerepet játszanak ha kivennénk ezt a pénzt akkor az nagyon is meglátszanna a magyar gazdaság teljesítményén.Paks2 pedig nem a "gáncsolás" miatt csúszik hanem többek között azért mert nincs elég szakember az atomerőmű engedélyezési előkészítési folyamataihoz.

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 577
9 046
113
Akkor azt mondd meg, hogy ha ekkora a plusz pénz bejövetel az EU-ból, akkor ez miért nem látszik meg a GDP növekedésen, mert EU előtt és után kb ugyanúgy nő, még úgy is, hogy jóhiszeműen kivettem a 2009-es válság visszaesését. Ha valaki ténylegesen megdob egy országot a GDP-je 2-3%-ával megegyező pénzze éves szinten, akkor ott a GDP növekedés meg kell ugorjon. De fennebb már leírtam ez az adakozós halandzsa miért mese, az EU-s pénzeknek akkora az adminisztrációs terhe, hogy 80-90% max ami konkrétan a beruházáshjoz megérkezik. Ezen felűl megmondják, hogy mire költheted tehát lehet ha sokkal jobb helyekre rakhatnád azt a pénzt, csak épp nem tudod. Erre jó példa a mostani Covidos csomag, ahol felvetetik az EU-val a hitelt, abból kapnak a tagországok részben támogatást részben hitelt, de az eredetileg felvett hitelt ugyancsak a tagországok fogják kifizetni, aztán azt mondják, hogy 30%-ot zöldülésre, másik X%-ot információs fejlesztésekbe vagy mibe kell fektetni, ami nem hülyeség addig a pontig, hogy igenis kell vigyázni a környezetre és kellenek a technológiai fejlesztések, de ez elsősorban arra megy ki, hogy kvázi kötelezően a nyugati cégektől szerezd be a zöldüléshez s a technológiákhoz szükségeseket, másodsorban meg olyan, hogy muszály arra költsd és a végén olyan leszel, mint azok akik karácsonykor tökig erő hóban aszfaltoznak, mert megmaradt pénz az útjavításra szánt költségvetésből és el kell költeni kötelezően és pont arra.
Arról nem beszél az általad bevágott szöveg, hogy mennyibe kerűl, hogy tízezrek vándoroltak el, akiket a magyar adófizetők pénzéből képeztek ki. Az egységes piac úgy néz ki, hogy te is vihetsz oda, de ők is hozhatnak hozzád. A gyakorlatban meg úgy néz ki, hogy a keletre vitt termék szarabb, mint ugyanaz a nyugatiaknál, és röhely, de ez arra is érvényes, amit keleten gyártanak. Meg az éppen lejáró disznóhúsembargó (sertéspestis miatt) után megint pont felüti a fejét az a rohadt sertéspestis és jöhet megint 5 év pl a román disznóhúsra, igaz ezt nem tudom bizonyítani, hogy szándékos.
Az, hogy Magyarország egyenrangú partnere lett az uniós döntéshozatalnak az meg egyensen hazugság, aki ilyent mond az vagy hülye vagy beteges hazudozó, s aki ezt elhiszi annak is baj van a fejével.
A nagy jótékonykodásban meg ne felejtsük el, hogy elkaszálták a Déli Áramlatot, ami energiabiztonság szempontjából nagyon fontos lett volna, munkahelyeket teremtett volna és magyarországi cégek (valószínűleg Mészáros cége is) munkát kaptak volna belőle. A másik nagy szarkeverésük a Paks2 elleni hadjárat, megintcsak energiabiztonsági kérdés, egy halom cégnek megrendelés, egy rakás új munkahely, olcsó és stabil áram 50-100 évre, mégis ott gáncsolják ahol tudják.

A két dolog egyszerre érvényes és nem ellentmondás. Tehát igaz az, hogy az EU óriási lehetőség és óriási segítség, és a másik is igaz, hogy a nyugati cégek pénzt szeretnének keresni és a nyugati országok politikailag is szeretnék, hogy úgy történjen minden, ahogy nekik jó. De ezért túlságosan nem lehet kárhoztatni őket.

Magyarországnak önmagában nincs se tőkéje, se tudása egy versenyképes gazdasághoz. A multik ezt a kettőt biztosítják. Lesz korszerű ipar, lesznek normális fizetésű munkahelyek és ami nagyon fontos megjelenik a nyugati vállalati kultúra. A magyar beszállítók tőlük tanulhatják el. A lehetőség ott van, hogy a beszállítók idővel nagyra nőhetnek. Kis cégekből közepes, majd nagy cégek.

AZ EU-s támogatások szintén komoly lehetőség. Rengeteg pénz érkezik. Még akkor is ha csak egy része érvényesül ténylegesen. Csak tudni kéne felhasználni. A GDP-ben meg nagyon is meglátszik ez a támogatás. Nélküle számottevően alacsonyabb lenne.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Wilson

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az a jól fejlett gépipar jobb ha tőlem tudod meg , hogy minimum 20 éves lemaradásban van a termelésuk nagy részét Oroszországba exportálják jelenleg a termékeik az európai piacon nem versenyképesek. Az EU-ba jelenleg csak üzemanyagot és műtrágyát tudnak számottevő mértékben eladni.Azt hiszem boki rakott be pont ebbe a topikba tavaly augusztusban v szeptemberben egy ezt a témát is érintő cikket ,ajánlom a figyelmedbe.A jól képzett diplomás munkaerő jó része már most is az EU-ban pl Lengyelországban dolgozik.A fehérorosz nők pedig tényleg szépek,de hidd el a fehérorosz csajok megszerzéséért az EU nem fogja felforgatni Belorusziát:).
Ha a 20 éves lemaradás azt jelenti, hogy nincsen még beépítve a gépek/eszközök szerkezetébe az tervezett elavulás, akkor semmi baj nincs. Mert, hogy gondolom te is hallottál arról a nagyszerű nyugati találmányról, hogy egy dolgot meghatározott időre gyártanak, és ennek érdekébe szándékosan gyengitik az eszköz anyagszerkezetét. Van több barátomnak is traktorja. Kettőnek Bellarusz (9 és 2 évesek) háromnak nyugati (kettő John Deere egy pedig Messer - pályázati pénzből vettk). A Fehérorosz gépek mennek és igénytelenek (he elromlanak otthoni körülmények között lehet javítani), míg a nagy nyugati szipi szupi gépek ha leállnak a barázdában, sok száz kilométerről kell hívni a szervizt, súlyos euróezrekért. Na meg az időszakos szervizükre is rámegy a gatyájuk. Pl. szoftverfrissítés (ami jelent az USA központba folyamatosan, hogy éppen milyen munkát végez a gép, vagyis kémkedik) nagyon de nagyon drága.
 
W

Wilson

Guest
Nekem ne a 2015-ös évet hozd, hanem az ideit. Kicsit megváltoztak a prioritások. Az EU és általában a nyugat, a kapitalizmusával együtt nem jó tündér. Semmit sem ad ingyen, csak ha haszna van belőle. Olyan finoman lenyúlnak és kiszipolyoznak, hogy még meg is köszönöd. Azt a sok sz&rt, amit tőlük kaptunk (libsi, másság, stb.), meg elég lesz kigyógyulnunk belőle. Nekünk még a történelemben a német vonal sosem volt szerencsés, most sem lesz az.
Nem mindegy, hogy a f&sz melyik oldalán van valaki, nekünk mindig a rosszabbik jutott. A nyugat szűz lányként tetszeleg, de az egyik legnagyobb ribanc a placcon, beleértve az EU-t is.

Az idei évek adatait nem tudja neked senki sem hozni, mivel még csak május vége van.Amúgy áruld már el nekem a nyugat mivel szipolyoz ki minket,az itt termelő nagyvállalataival az EU-s támogatásaival?Ha nem tetszik ez a "rendszer" akkor ki kell lépni az EU- ból és lehet menni az oroszokhoz v a kínaiakhoz pénzért aztán Maoék majd tartanak nekunk egy szemléletes bemutatót a kiszipolyojozás témájában.Mert az az igazság, hogy az oroszok és a kínaiak számára csak addig vagyunk fontosak amíg az EU tagjai vagyunk.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Azért tudod, mi az MTZ traktorokat továbbra is megvennénk tőlük, mivel az EU-s támogatásból csak MTZ-re futja, Nyugati 50 millió Ft-ba kerülő traktor márkákra nem :confused: és hidd el tökéletesen elégedettek vagyunk a gépiparukkal (a mai új MTZ típusok már egész modernek, ráadásul). Természetesen nem is kérdés, hogy az EU-nak nincs szüksége a csatlakoztatni kívánt ország gép- (vagy akármilyen) iparára, mivel csak a piacot kívánják megvenni, magukat a gyárakat csak felszámolni szeretnék.
Ez 1000%-ig így van!
Egyébként Romániában megoldotta a kormány (RMDSZ ötlete alapján) hogy az egyébként forgalomba be nem írható Belarusz traktort már vagy egy hónapja be lehet írni. Igaz csak helyi (községi/városi) sárga rendszámmal. De akkor is lehet használni őket és pályázati pénzből vásárolni. Nem mellékesen nagyon jó gépek.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 435
4 550
113

Minden úgy alakul ahogy megjósoltam, nem úgy ahogy a keletiek szeretnék.
Határozottan kérem azokat akik Kreml szimpatizánsok továbbra se értsenek velem egyet.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 435
4 550
113
Annyira nincsen gáncsolás pakson, hogy már 2019-ben kezdeni lehetett volna az erőmű építését, de csak idén kezdték el a kiszolgáló épületek megépítését, sőt a szomszédaink megint gáncsolnak, de ez nem gáncsolás, csak "kerítés oldalszárnyakkal".
Ezen EU gáncsolós legendák olyan hamar fognak tárgytalanná válni a rendszerváltáskor, mint a vattacukor a medencében.
 
  • Vicces
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Ha a 20 éves lemaradás azt jelenti, hogy nincsen még beépítve a gépek/eszközök szerkezetébe az tervezett elavulás, akkor semmi baj nincs. Mert, hogy gondolom te is hallottál arról a nagyszerű nyugati találmányról, hogy egy dolgot meghatározott időre gyártanak, és ennek érdekébe szándékosan gyengitik az eszköz anyagszerkezetét. Van több barátomnak is traktorja. Kettőnek Bellarusz (9 és 2 évesek) háromnak nyugati (kettő John Deere egy pedig Messer - pályázati pénzből vettk). A Fehérorosz gépek mennek és igénytelenek (he elromlanak otthoni körülmények között lehet javítani), míg a nagy nyugati szipi szupi gépek ha leállnak a barázdában, sok száz kilométerről kell hívni a szervizt, súlyos euróezrekért. Na meg az időszakos szervizükre is rámegy a gatyájuk. Pl. szoftverfrissítés (ami jelent az USA központba folyamatosan, hogy éppen milyen munkát végez a gép, vagyis kémkedik) nagyon de nagyon drága.

Leírtad mi az egyik különbség semmi köze az avuláshoz ha tetszik v nem egy korszerú gazdaságban egy MTZ traktorral te már nem rúgsz labdába és a jövőben ez még inkább így lesz.
 
  • Vicces
Reactions: vata and Kim Philby

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 616
113
Na akkor a magyar devizahitelezés nem a Nyugat nem az EU hibája hanem az akkor regnáló magyar kormány és a Nemzeti Bank sara volt.A magyar GDP kapcsolatban tévedésben vagy ugyanis a magyar GDP-ben illetve a növekedésében az EU pénzek nagyon is számottevő szerepet játszanak ha kivennénk ezt a pénzt akkor az nagyon is meglátszanna a magyar gazdaság teljesítményén.Paks2 pedig nem a "gáncsolás" miatt csúszik hanem többek között azért mert nincs elég szakember az atomerőmű engedélyezési előkészítési folyamataihoz.
Azt magyarázt el, hogy ha az EU tényleg akkora pluszot ad, akkor miért nem növekszik nagyobb ütemben a magyarországi GDP a csatlakozás után, mint előtte. A többi csak mellébeszélés. Ha addig nőtt a gazdaság 3-4%-ot évente, akkor azóta miért nem nő 6-7%-ot? Mert akkor ér valamit az EU ha számszerüsíteni is lehet, márpedig a GDP növekedési ütemébe nem hoz plusszot. Akkor mégis hol az az istentelen nagy gazdaságélénkítés meg fejlődési ütem, amiről az EU szerelmesei beszélnek. Elmondom, sehol.

hu_1.png
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 435
4 550
113
Azt magyarázt el, hogy ha az EU tényleg akkora pluszot ad, akkor miért nem növekszik nagyobb ütemben a magyarországi GDP a csatlakozás után, mint előtte. A többi csak mellébeszélés. Ha addig nőtt a gazdaság 3-4%-ot évente, akkor azóta miért nem nő 6-7%-ot? Mert akkor ér valamit az EU ha számszerüsíteni is lehet, márpedig a GDP növekedési ütemébe nem hoz plusszot. Akkor mégis hol az az istentelen nagy gazdaságélénkítés meg fejlődési ütem, amiről az EU szerelmesei beszélnek. Elmondom, sehol.

hu_1.png
Mivel az Eu csatlakozásban fejlődésünk gátját látod, hozz pozitív példákat amik azt mutatják hogy a Kreml kliensállamaként jobb gazdasági növekedést lehet elérni. Hozd Belorusszia vagy Szerbia grafikonját. Ők járnak azon az alternatív úton ami mellett lobbizol.
 
  • Vicces
Reactions: antigonosz
Status
Not open for further replies.