[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 290
113
Protasjevics és Azov:
A Bellingcat ismét lejáratta magát a nyomozással. A Bellingcat, Eliot Higgins brit blogger által alapított online kiadvány újabb "tényfeltáró vizsgálatot" végzett, amelyet később eltávolítottak. Ezúttal a Bellingcat külföldi újságírói próbálták bebizonyítani, hogy a NEXTA Telegram csatorna alapítója, Roman Protasjevics, akit május 23-án vettek őrizetbe Minszkben, nem szolgált a neonáci ukrán Azov zászlóaljban. Az újságírók azt állították, hogy Protasjevics fotóját a "Csernoje Szolnce"(Black Sun) neonáci magazin címlapján a Photoshop szerkesztette. Andrej Biletskyj, a Nemzeti Testület vezetője és aki az Azov parancsnoka volt azonban megerősítette, hogy Protasjevics valóban részt vett az úgynevezett ATO-ban. Az is ismertté vált, hogy 2014-ben Protasjevics az"Azovban" speciális kiképzésen vett részt mint a lőfegyverekből történő lövészet, közelharc, szabotázs, diverzáns- felforgató tevékenység és katonai támadás . Szakértők szerint a Bellingcat ismét bebizonyította, hogy a Nyugat számára előnyös anyagokat publikál. Ezúttal azonban a hazugság túl nyilvánvalónak bizonyult, és a videót az újságírók "hatalmas nyomozása" következtében eltávolította a "The Insider" oldalról.
Evek ota mondom hogy a Bellincat hiteltelen forras.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 290
113
https://karpathir.com/2021/05/27/fe...-a-feheroroszorszagi-aknamunka-szponzorairol/
"FEHÉROROSZ VÁLSÁG – KGB: PRATASZEVICS VALLOMÁST TESZ A “FEHÉROROSZORSZÁGI AKNAMUNKA SZPONZORAIRÓL”
A minszki repülőtéren őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és aktivista “beismerő vallomást tesz, megnevezve a fehéroroszországi aknamunka szponzorait is” – mondta szerdán Ivan Tertelj, a helyi állambiztonsági szolgálat (KGB) elnöke a fehérorosz parlamentben.
“ZAJLIK A TANÚVALLOMÁSA A FEHÉROROSZORSZÁG ELLEN IRÁNYULÓ AKNAMUNKA SZPONZORAIRÓL, A VÉGREHAJTÁS MÓDSZEREIRŐL, A HÁTTÉRBEN ÁLLÓ POLITIKUSOKRÓL, BIZTONSÁGI SZOLGÁLATOKRÓL ÉS SZERVEZETEKRŐL” – mondta Tertelj, akit a BelTa helyi hírügynökség idézett. “Ígérem, hamarosan minderről részletesen beszámolunk” – tette hozzá.
A KGB-elnök szerint érthető Prataszevics kapcsolatainak aggodalma, mert az ellenzéki aktivista aktívan együttműködik a nyomozással.
Beszélt arról is, hogy Prataszevics korábban zsoldosként szolgált a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő Azov ezredben. Úgy vélekedett, kétségtelen, hogy “Prataszevics személyisége teljes egészében megfelel a délkelet-ukrajnai véres eseményekben részt vevő terrorista és zsoldos fogalmának”. Ezek olyan tények, amelyek megjelentek a sajtóban is – tette hozzá.
Tertelj azt hangoztatta, hogy Prataszevics a kelet-ukrajnai válságövezetben szerzett tapasztalatait aktívan hasznosította Fehéroroszország ellen.
“Tömeges zavargások szervezőjeként a közemberek és a rendvédelmi szervek tagjainak életét és egészségét veszélyeztette. Egy olyan internetes portál vezetője, amelyet törvényhozásunk szélsőségesnek nyilvánított” – hangoztatta Tertelj.
Andrij Bileckij, az Azov ukrán önkéntes alakulat alapítója – az orosz sajtóban megjelent információkra reagálva – Kijevben cáfolta, hogy Prataszevics harcolt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. A Telegram üzenetküldő portálon keresztül azt közölte, hogy Prataszevics újságíróként járt a kelet-ukrajnai válságövezetben. Megerősítette, hogy a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője több, Ukrajna ellen harcoló alakulat mellett ott volt, meg is sebesült az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Sirokine településnél, de – mint írta – nem gépkarabéllyal a kezében, hanem újságíróként, “szavakkal küzdött mellettünk”..."
Sok mindenre kikepeztek ezt a Protaszevicset csak hallgatni nem. Rengeteg mondanivaloja lesz mert sok mindent tud.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 229
20 329
113
Az állítólagos, palesztinok által küldött emil a bombafenyegetéssel.
E2V8K0ZWEAAQUIE

A protonmailről tudni kell, hogy egy titkosított levelező.

Mi, Hamasz katonák követeljük, hogy Izrael szüntesse be a tüzelést a gázai övezetben.
Követeljük, hogy az EU hagyja abba Izrael támogatását ebben a háborúban. Tudjuk, hogy a Delphi Gazdasági Fórum részvevői május 23-án mennek haza az FR4978 légijárattal. Bombát helyeztünk el ezen a gépen. Ha követeléseink nem teljesülnek a bomba felrobban május 23-án Vilnius felett.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113

Idézek a cikkből:

"Jó ötletnek tartanám, ha Budapest főpolgármestere és Óbuda polgármestere megváltoztatná az óbudai Virág Benedek utca nevét Raman Prataszevics utcára. Ott található ugyanis a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége."

Jaj de gyerekes... :(
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 424
4 510
113
Az állítólagos, palesztinok által küldött emil a bombafenyegetéssel.
E2V8K0ZWEAAQUIE

A protonmailről tudni kell, hogy egy titkosított levelező.

Mi, Hamasz katonák követeljük, hogy Izrael szüntesse be a tüzelést a gázai övezetben.
Követeljük, hogy az EU hagyja abba Izrael támogatását ebben a háborúban. Tudjuk, hogy a Delphi Gazdasági Fórum részvevői május 23-án mennek haza az FR4978 légijárattal. Bombát helyeztünk el ezen a gépen. Ha követeléseink nem teljesülnek a bomba felrobban május 23-án Vilnius felett.
Ilyen leveleket en is kapok naponta nigeriai hercegektol. Ne alazd meg magad legyszives, eleg ha Lukasenko KGBje teszi.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Európában, ha a németek nem akarnak háborúzni, akkor nem is lesz. És nem akarnak. A lengyelek nem mennek fejjel a medvének, még tengerentúli támogatással sem, mert könnyen megint közös német-orosz határ lehet a vége (kis túlzással). Putyin és Biden majd rögzítik az érdekszférák határait, oszt mindenki lenyugodhat majd.
Kb. Szerintem most fog gyakorlatba ültetődni (milyen "szép" magyaros :oops: ) a Huntington határvonal. Ezzel részben megvalósul Haubagoly által felvázolt elképzelés is. Nagy dolgok tanúi leszünk!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
https://telex.hu/kulfold/2021/05/27...pecser-a-bombarol-mint-ahogy-e-mail-jott-rola

"Az időpontok sem stimmelnek a belarusz vezetés verziójában, amely alapján egy állítólagos bomba miatt kényszerítették minszki leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó gépét egy vadászgép kíséretében vasárnap. A nemzetközi vihart kavart, példátlan ügyről itt olvashatja részletes írásunkat.

Az országot 27 éve irányító Alekszandr Lukasenko szerint a Hamász értesítette Svájcból, lengyel IP-címen keresztül a minszki, az athéni és a vilniusi repülőteret arról, hogy bomba van a gépen, amelyet felrobbantanak a litván főváros felett, ha az EU nem adja fel Izrael támogatását az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveres szervezet legutóbbi konfliktusában.

Svájc visszautasította, hogy bármiféle fenyegetés érkezett volna területéről, a Hamász is jelezte, hogy semmi köze az akcióhoz – egyrészt, mert már tűzszünet volt, másrészt, mert értelmezhetetlen, hogy egy órán belül az EU hagyjon fel Izrael támogatásával –, és ilyen jellegű akciókat egyébként sem hajt végre.

A Dossier.center, a Daily Beast és a Spiegel közös nyomozása azonban arra jutott, hogy a minszki diszpécser és a Ryanair pilótái között beszélgetéskor még nem történt meg minden, amiről a légi irányítás beszélt. A beszélgetést a belarusz hatóság hozta nyilvánosságra, igazolandó, hogy nem kényszerítették a gépet leszállásra, hanem arról maguk a pilóták döntöttek. (Igaz, a beszélgetésből érződik, hogy a pilótáknak kétségeik vannak az információ megalapozottságát illetően, és abban is, hogy helyesebb a távolabbi Minszkbe repülni, mint Vilniusba.)

A három médium anyagaiból azonban kiderül, hogy a bombáról szóló email még nem érkezett meg Minszkbe, amikor a diszpécser erről beszél a pilótáknak."
Szánalmas ez a magyarázkodás. Gyenge emberre vall. Ha bunyózni akar és üt, akkor aztán ne kezdje magyarázni, hogy azért ütött mert azt hitte, hogy a Jóska az, aki leszarta a kilincset. Ha lekapcsolta az ellenzékit, akkor nyíltan ki kell állni és megmondani, hogy ő volt a cél mert terrorista (ilyen és ilyen bizonyítékok vannak erre). Azt hiszik Lukasenkó, hogy ettől a magyarázkodástól meghatódnak az EU-s keverők. Nem is tudom mit gondol és gondolt. Nagyon úgy néz ki, hogy nem ura a szolgálatoknak. Azok csinálnak egyet saját fejük után, aztán Luk bácsi magyarázkodik. Jó, hogy nem azt mondja, hogy nem is tudott róla.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 129
13 576
113
W

Wilson

Guest
Szánalmas ez a magyarázkodás. Gyenge emberre vall. Ha bunyózni akar és üt, akkor aztán ne kezdje magyarázni, hogy azért ütött mert azt hitte, hogy a Jóska az, aki leszarta a kilincset. Ha lekapcsolta az ellenzékit, akkor nyíltan ki kell állni és megmondani, hogy ő volt a cél mert terrorista (ilyen és ilyen bizonyítékok vannak erre). Azt hiszik Lukasenkó, hogy ettől a magyarázkodástól meghatódnak az EU-s keverők. Nem is tudom mit gondol és gondolt. Nagyon úgy néz ki, hogy nem ura a szolgálatoknak. Azok csinálnak egyet saját fejük után, aztán Luk bácsi magyarázkodik. Jó, hogy nem azt mondja, hogy nem is tudott róla.

Simán kinézem Putyinékból , hogy csőbehúzták Lukasenkot, bedobták neki (a belarusz KGB tálalásában), hogy tudják merre jár az ürge és, hogy megtudják oldani, hogy begyujtsék az ipsét felig- meddig legálisan ,Lukasenko pedig kapva kapott az alkalmon.A többit már ismerjük csak annyira "bénázták el" a dolgot amennyi ahhoz kellett, hogy kiderüljön, hogy kamu volt a bombafenyegetés,és voalá már zúdultak is Lukasenko nyakába az EU szankciók,és még jobban elszigetelődött a nyugattól,így pedig Putyin még szorosabban tudja "gúzsba kötni" Fehéroroszországot és Lukasenkot.És abban is biztos vagyok, hogy ezt Putyinék a belarusz titkosszolgálat a KGB aktív közreműködésével hajtották végre mivel a KGB számára létfontosságú és a túlélésuk záloga, hogy a jelenlegi rezsim maradjon hatalmon és ezzel együtt minél szorosabb legyen Fehéroroszország oroszországi integrációja és minél jobban elszigetelődjön az ország az EU-tól és a nyugati nagyhatalmaktól.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 527
15 078
113
Ha és amennyiben Prataszevics CIA-, FSZB- és Ladagrant-ügynök volt egy személyben, akkor az email is érthetővé válik. Nagyon érdekesek ezek az ürügyek. Anno még meg kellett támadni Gleiwitzet, manapság egy ország lerohanásához elég a "mert vannak tömegpusztító fegyvereik", meg "kaptunk egy emailt"....stb.
Legközelebb valaki(k) elítéléséhez elég lesz, hogy "fehér", "keresztény", esetleg "konzervatív".
Kérdés: ha Prataszevics tényleg egy belarusz ellenzéki személyiség, ahogy mondják, akkor: Miért így repült Vilniusba? Tudhatta, hogy vadásznak rá. Nyugodtan mehetett volna akármerre, semmi baja nem lett volna. A magánvéleményem szerint igencsak felhasználták őt valakik....
Az meg egyenesen vicc, hogy egy élő személyiségről, akiről még azt sem tudni, hogy kicsoda valójában, utcát akarnak elnevezni.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 306
113
Simán kinézem Putyinékból , hogy csőbehúzták Lukasenkot, bedobták neki (a belarusz KGB tálalásában), hogy tudják merre jár az ürge és, hogy megtudják oldani, hogy begyujtsék az ipsét felig- meddig legálisan ,Lukasenko pedig kapva kapott az alkalmon.A többit már ismerjük csak annyira "bénázták el" a dolgot amennyi ahhoz kellett, hogy kiderüljön, hogy kamu volt a bombafenyegetés,és voalá már zúdultak is Lukasenko nyakába az EU szankciók,és még jobban elszigetelődött a nyugattól,így pedig Putyin még szorosabban tudja "gúzsba kötni" Fehéroroszországot és Lukasenkot.És abban is biztos vagyok, hogy ezt Putyinék a belarusz titkosszolgálat a KGB aktív közreműködésével hajtották végre mivel a KGB számára létfontosságú és a túlélésuk záloga, hogy a jelenlegi rezsim maradjon hatalmon és ezzel együtt minél szorosabb legyen Fehéroroszország oroszországi integrációja és minél jobban elszigetelődjön az ország az EU-tól és a nyugati nagyhatalmaktól.
Gondolod, hogy Lukasenko eltávolításához a ruszkiknak ilyen trükkökre van szüksége?
 
W

Wilson

Guest
Gondolod, hogy Lukasenko eltávolításához a ruszkiknak ilyen trükkökre van szüksége?
Ez nem Lukasenko eltávolításáról szól épp ellenkezőleg (Putyinnak jelenleg a legjobb opció Lukasenko) a szorosabb orosz integrációról minél jobban elszigetelik Lukasenkot és Fehéroroszországot az EU-tól annál hamarabb és nagyobb mértékben fog ez megvalósulni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ha és amennyiben Prataszevics CIA-, FSZB- és Ladagrant-ügynök volt egy személyben, akkor az email is érthetővé válik. Nagyon érdekesek ezek az ürügyek. Anno még meg kellett támadni Gleiwitzet, manapság egy ország lerohanásához elég a "mert vannak tömegpusztító fegyvereik", meg "kaptunk egy emailt"....stb.
Legközelebb valaki(k) elítéléséhez elég lesz, hogy "fehér", "keresztény", esetleg "konzervatív".
Kérdés: ha Prataszevics tényleg egy belarusz ellenzéki személyiség, ahogy mondják, akkor: Miért így repült Vilniusba? Tudhatta, hogy vadásznak rá. Nyugodtan mehetett volna akármerre, semmi baja nem lett volna. A magánvéleményem szerint igencsak felhasználták őt valakik....
Az meg egyenesen vicc, hogy egy élő személyiségről, akiről még azt sem tudni, hogy kicsoda valójában, utcát akarnak elnevezni.
Ez az ellenzéki elkapás, kevés egy beavatkozáshoz a medve barlagjának a bejárata előtt. Egy noném Prataszevics miatt ki indítana háborút? Lesznek szankciók de annyi. Lukasenkó addig fog maradni, amíg az oroszoknak érdeke.
Gondolod, hogy Lukasenko eltávolításához a ruszkiknak ilyen trükkökre van szüksége?
Oo. nem akarja eltávolítani Lukasenkót, hanem még jobban magához akarja kötni F.oroszországot.

Kedves Boki.
Te aki jártas vagy az orosz nyelvben, mond már meg nekem, hogy miért kezdte a nyugati sajtó Lukasenkót egy éve Luksenkának nevezni. Ez nem olyan degradáló nevezgetés, mint a Róbertet Robertának nevezni, kvázi nőiesíteni?
 
W

Wilson

Guest
Szerintem ezt egy kicsit túl gondolod. Szerintem nem kell minden mögött Putyint látni.
Távol áll tőllem,hogy minden mögött Putyint lássak, sőt nekem az a véleményem,hogy ő a megfelelő ember az orosz elnöki székben Magyarország az EU és a világ szempontjából,de az tudni kell,hogy Lukasenko annak ellenére, hogy a hatalma (különösen a tavaly augusztusi-szeptemberi események óta) teljes egészében Oroszországtól és Putyintól függ, még mindig azt gondolja,hogy van némi mozgástere főleg a szorosabb orosz integráció tekintetében, ez a tény és Putyin azon tulajdonsága,hogy ő sohasem volt az a vezető aki bármit is a véletlenre bízott volna azt eredményezi ,hogy szerintem Putyin egy ilyen lehetőséget nem fog kihasználatlanul hagyni, azzal kapcsolatban,hogy még jobban elszigetelje Fehéroroszországot és ezzel még jobban leszűkítse Lukasenko mozgásterét főként a Fehéroroszország és Oroszország szorosabb integrációjával kapcsolatban.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 477
17 960
113
Idézek a cikkből:

"Jó ötletnek tartanám, ha Budapest főpolgármestere és Óbuda polgármestere megváltoztatná az óbudai Virág Benedek utca nevét Raman Prataszevics utcára. Ott található ugyanis a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége."

Jaj de gyerekes... :(
Jól emlékeztem én, hogy azért ez nem így megy. Idéznék a Fővárosi rendeletből ami azt utcanevek elhelyezésére vonatkozik, ez a 94/2012-es Fővárosi rendelet:

"Személyről való közterület-elnevezés​

9-10. §​

A személyről történő közterület-elnevezés mindig a figyelem középpontjában van, számos körülmény vizsgálata szükséges, ezért indokolt ennek a területnek a részletesebb szabályozása. Személyről a halála után - az elmúlt időszak tapasztalatai alapján kialakításra kerülő - 5 éves időkorlát figyelembevételével lehet közterületet elnevezni, melytől csak Budapest díszpolgárai esetében térhet el a döntéshozó."
 
Status
Not open for further replies.