[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 053
113
Azt, egy darabig biztosan nem fogjuk tudni, hogy pontosan ki mit tudott, egyeztetett, utasított, kért, akart, csinált. Az látszik, hogy az EU.-ra mint olyanra, nagy ívben tojnak keleten. Valószínűleg úgy gondolják, hogy már különösebben nem oszt, nem szoroz, hogy mit csinál a vízfej. A tagországokkal való kapcsolat meg már más kérdés.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Ez nem Lukasenko eltávolításáról szól épp ellenkezőleg (Putyinnak jelenleg a legjobb opció Lukasenko) a szorosabb orosz integrációról minél jobban elszigetelik Lukasenkot és Fehéroroszországot az EU-tól annál hamarabb és nagyobb mértékben fog ez megvalósulni.
Ez az ellenzéki elkapás, kevés egy beavatkozáshoz a medve barlagjának a bejárata előtt. Egy noném Prataszevics miatt ki indítana háborút? Lesznek szankciók de annyi. Lukasenkó addig fog maradni, amíg az oroszoknak érdeke.

Oo. nem akarja eltávolítani Lukasenkót, hanem még jobban magához akarja kötni F.oroszországot.

Kedves Boki.
Te aki jártas vagy az orosz nyelvben, mond már meg nekem, hogy miért kezdte a nyugati sajtó Lukasenkót egy éve Luksenkának nevezni. Ez nem olyan degradáló nevezgetés, mint a Róbertet Robertának nevezni, kvázi nőiesíteni?
Nem tudom. Szerintem Putyinnak is kellemetlen már Lukasenko. Sokkal jobb lenne neki egy oroszbarát, de valamelyest "liberálisabb" vezető, aki nincs lejáratódva sem a saját népe, sem a nyugat előtt. Lukasenko már sosem lesz a régi. A folyamatos feszkó garantált Fehéroroszországban. Nem hiszem, hogy jó Putyinnak, hogy mostantól velük is kell kb. non-stop foglalkozni.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff
W

Wilson

Guest
Nem tudom. Szerintem Putyinnak is kellemetlen már Lukasenko. Sokkal jobb lenne neki egy oroszbarát, de valamelyest "liberálisabb" vezető, aki nincs lejáratódva sem a saját népe, sem a nyugat előtt. Lukasenko már sosem lesz a régi. A folyamatos feszkó garantált Fehéroroszországban. Nem hiszem, hogy jó Putyinnak, hogy mostantól velük is kell kb. non-stop foglalkozni.

Putyin döntött úgy, hogy beáll Lukasenko mögé hiszen ennek van a legkisebb kockázata, ráadásul ennek az az előnye is meg van, hogy Lukaasenko szorult helyzetét kihasználva Putyin az addig (a Lukasenko álltal halogatott) integrációt meg tudja valósítani,és ezt követően már Putyin számára gyakorlatilag nincs kockázata annak, hogy ki lesz Lukasenko utódja.Hiszen egyedül csak Putyintól fugg majd kikerül hatalomra Fehéroroszországban.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 379
113
Te aki jártas vagy az orosz nyelvben, mond már meg nekem, hogy miért kezdte a nyugati sajtó Lukasenkót egy éve Luksenkának nevezni. Ez nem olyan degradáló nevezgetés, mint a Róbertet Robertának nevezni, kvázi nőiesíteni?

Oroszul Lukasenko (bár ukrán név, az orosz változat Lukasenkov lenne), belaruszul (beloruszul) Lukasenka. Mint látható ezekben a nyelvekben (orosz-ukrán-belarusz) simán levezethetők a hangmegfeleltetések. Mintha Csongrád megye elszakadna magyarországról, és a fővárost, Szegedet onnantól Szögednek vagy Szögedének hívnák, meg mindent ő-zve mondanának. Kb. ennyire különböznek ezek a nyelvek, de lehet rájuk nacionalizmusokat alapozni. Persze kissé túlzok azért. :D
De nem egyedi ez, a szerb és az irodalmi horvát gyakorlatilag ugyanaz a nyelv (régen így is hívták: szerb-horvát) meg a montenegrói sem különbözik igazából tőle, a macedón (bocsánat most már "észak-macedón) és a bolgár szintén, a cseh és szlovák sem áll túl távol egymástól (simán értik egymást, meg a lengyeleket is valamennyire). Svéd-dán-norvég (ebből az utóbbi kettő szintén gyakorlatilag ua. nyelv két tájszólása, az "újnorvég" (nynorsk) nem terjedt el, bár a nacionalisták próbálták erőltetni) stb... Franciaország, majd később az egységessé váló Németország és Olaszország viszont tűzzel-vassal egyesítette a nyelvet, a helyi nyelvjárásokat még úgy-ahogy beszélik, de mindenki beszéli a hivatalos változatot is. Meg persze ott van Spanyolország és Nagy-Britannia is, ahol komoly függetlenségi törekvések is vannak...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 379
113
Szóval nyilván politikai okokból kezdték pár éve következetesen a belarusz változatot használni, pl. "Cihanouszkaja" a Tyihonovszkaja helyett stb.
Egyébként érdekességként pl. Pavel Oszipovics Szuhoj is belorusz volt, a belarusz neve "Pavjel Vaszipavics Szuhi".
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Kb. Szerintem most fog gyakorlatba ültetődni (milyen "szép" magyaros :oops: ) a Huntington határvonal. Ezzel részben megvalósul Haubagoly által felvázolt elképzelés is. Nagy dolgok tanúi leszünk!

Igen, ez elvileg így lenne, de általában véve a leegyszerűsített elméletek - mint például a Huntington határvonal - nem valósulnak meg hibátlanul. Itt a módosító tényező: Németország. Az USA ugyanis Németországot és az EU-t le akarja kukázni. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a teljes volt KGST/VSZ-t visszaadják az oroszoknak, ezért ezt fogják tenni.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Jól emlékeztem én, hogy azért ez nem így megy. Idéznék a Fővárosi rendeletből ami azt utcanevek elhelyezésére vonatkozik, ez a 94/2012-es Fővárosi rendelet:

"Személyről való közterület-elnevezés​

9-10. §​

A személyről történő közterület-elnevezés mindig a figyelem középpontjában van, számos körülmény vizsgálata szükséges, ezért indokolt ennek a területnek a részletesebb szabályozása. Személyről a halála után - az elmúlt időszak tapasztalatai alapján kialakításra kerülő - 5 éves időkorlát figyelembevételével lehet közterületet elnevezni, melytől csak Budapest díszpolgárai esetében térhet el a döntéshozó."

Te magad adtad meg a választ, hogyan tervezik elnevezni róla az utcát. Budapest díszpolgárává tervezik avatni (ez is benne van a cikkben).

"Több kommentelő is javasolja a belarusz újságíró díszpolgárrá avatását, hogy ezzel kerüljék ki a jogszabály korlátozásait."
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 687
113
Ha és amennyiben Prataszevics CIA-, FSZB- és Ladagrant-ügynök volt egy személyben, akkor az email is érthetővé válik. Nagyon érdekesek ezek az ürügyek. Anno még meg kellett támadni Gleiwitzet, manapság egy ország lerohanásához elég a "mert vannak tömegpusztító fegyvereik", meg "kaptunk egy emailt"....stb.
Legközelebb valaki(k) elítéléséhez elég lesz, hogy "fehér", "keresztény", esetleg "konzervatív".
Kérdés: ha Prataszevics tényleg egy belarusz ellenzéki személyiség, ahogy mondják, akkor: Miért így repült Vilniusba? Tudhatta, hogy vadásznak rá. Nyugodtan mehetett volna akármerre, semmi baja nem lett volna. A magánvéleményem szerint igencsak felhasználták őt valakik....
Az meg egyenesen vicc, hogy egy élő személyiségről, akiről még azt sem tudni, hogy kicsoda valójában, utcát akarnak elnevezni.
Több kémregényben is olvastam, hogy ha egy szolgálat beszervez egy ügynököt, akkor egyebek mellett az az alap, hogy kiképzik/kioktatják minimum a konspiráció legalapvetőbb szabályaira. Jelen esetben ez vagy elmaradt, vagy pedig a kiscsávó érezte úgy, hogy "ő majd jobban tudja". Előbbi eset az adott szolgálatnak ciki, utóbbin meg majd lesz ideje gondolkodni a tagnak.

Mi lesz vajon a következő ilyen javaslat? A Sztálin vagy a Hitler tér? Mivel mindkettő (többek között) több millió orosz haláláért (gyengébbek kedvéért újra: IS) felelős, így nagyon könnyen szimpatikussá válhatnak napjaink úgynevezett demokratáinak...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Egyébként ez így van, pontosan ebben mesterkedik az EU. Fehéroroszországot és Ukrajnát illetve még Grúziát megpróbálja magához csatolni. Ezért valóban, kitűnő indoka van most az EU-nak is a csatolgatásra és ezért félő, hogy gyakorlatilag hadat üzenünk Belarusznak és/vagy megpróbálja az EU Putyintól elkunyerálni Belaruszt a békéért cserébe, arra játszva, hogy hátha Putyin inkább belemegy, mintsem, hogy hadakoznia kelljen.
Nem bontottad ki az "igazság minden részletét" A fenti országokat az eu és az oroszok is megpróbálják magukhoz csatolni. Feltételezem mindkettőnek (+a ne csatlakozzunk sehova) is van valamekkora társadalmi támogatottsága. Az a kérdés a választókat megkérdezik, mi a véleményûk a témában, vagy jalta 2.0 típusú osztogatás következik?
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nem bontottad ki az "igazság minden részletét" A fenti országokat az eu és az oroszok is megpróbálják magukhoz csatolni. Feltételezem mindkettőnek (+a ne csatlakozzunk sehova) is van valamekkora társadalmi támogatottsága. Az a kérdés a választókat megkérdezik, mi a véleményûk a témában, vagy jalta 2.0 típusú osztogatás következik?

Jalta 2.0 típusú! Nem kérdez egyik oldal se senkit és semmit! Se EU, se Oo., se az USA!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 919
113
Te magad adtad meg a választ, hogyan tervezik elnevezni róla az utcát. Budapest díszpolgárává tervezik avatni (ez is benne van a cikkben).

"Több kommentelő is javasolja a belarusz újságíró díszpolgárrá avatását, hogy ezzel kerüljék ki a jogszabály korlátozásait."
Trükkök százai és a jogállam kiskapui ...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 809
113
Te magad adtad meg a választ, hogyan tervezik elnevezni róla az utcát. Budapest díszpolgárává tervezik avatni (ez is benne van a cikkben).

"Több kommentelő is javasolja a belarusz újságíró díszpolgárrá avatását, hogy ezzel kerüljék ki a jogszabály korlátozásait."
Az egy dolog,, de!! Idéznék ismételten egy fővárosi rendeletet, nevezetesen a díszpolgári cím adományozásáról, hogy ki az aki kaphat! Rögtön az első szakasz (1) bekezdés: "1. § (1) Díszpolgári cím annak a természetes személynek adományozható, aki Budapest főváros és polgárai számára, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett."
Szeretném bebizonyítva látni, hogy ez az ember mit tett Budapestért? Szerintem életében nem járt még a városban...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 142
113
Szóval nyilván politikai okokból kezdték pár éve következetesen a belarusz változatot használni, pl. "Cihanouszkaja" a Tyihonovszkaja helyett stb.
Egyébként érdekességként pl. Pavel Oszipovics Szuhoj is belorusz volt, a belarusz neve "Pavjel Vaszipavics Szuhi".
Ez is egyfajta polkorrektség akar lenni, a nyugati kollégák pár évtized után hirtelen az elmúlt években feleszméltek, hogy jé létezik olyan, hogy belorusz nyelv (csak éppen mindenki oroszul beszél az országban lol) aztán most a fehéroroszok melletti hatalmas kiállás jeleként mindent belorusz alakban írnak. De pl. az angolszász sajtóban ilyen kezd lenni Kijev esete is, ahol egyre több helyen már Kyiv-ként, ukrános helyesírással írják, mert a Kiev az mocskoselnyomógyarmatosító oroszok szüleménye. Senkit se zavarjon, hogy évszázados szinten történelmi jelentőségű orosz birodalmi város volt, áááh szemét elnyomó oroszok.
Na politikailag inkorrektként fogom én juszt is Lukasenkot Lukasenkonak, Kijevet Kijevnek, Luganszkot Luganszknak, Tyihanovszlaját Tyihanovszkajának és Grúziát Grúziának írni. Meg alapból a Cihanouszkaja és Georgia alaktól kettétörik a homloklebenyem és a magyar nyelvet megerőszakolónak érzem ezeket az alakokat :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 919
113
Nemtudom vót-emá?

Prataszevics a villanyszerelő:
192215417-1153550098454243-7323846605977069896-n.jpg



Prasztaszevics donbassi kitérője ukrán színekben:
nexpep2.jpg

nexpep1.jpg



Szegény, ártatlan Józsikás kezd lenni ez a törPénet is ...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 142
113
Nemtudom vót-emá?

Prataszevics a villanyszerelő:
192215417-1153550098454243-7323846605977069896-n.jpg



Prasztaszevics donbassi kitérője ukrán színekben:
nexpep2.jpg

nexpep1.jpg



Szegény, ártatlan Józsikás kezd lenni ez a törPénet is ...
Pár napja asszem bedobtam pár képet fórumra Protaszevics felettébb européernek minősíthető tevékenységéről. Viszont ma jelent meg Stier írása, amiben részletesen dolgozza fel a kolléga hátterét, tevékenységét, és, hogy pontosan mit keresett Donbasszban illetve nyugati ösztöndíjon. A cikk megírásában amúgy nyugger kollega is közreműködött.

Ui: ahhoz képest, hogy az apja jó pozíciójú politikai tiszt volt a belorusz hadseregben a csávónál valami nagy gixer jöhetett, hogy ennyire fullban tolja a nackót
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Pár napja asszem bedobtam pár képet fórumra Protaszevics felettébb européernek minősíthető tevékenységéről. Viszont ma jelent meg Stier írása, amiben részletesen dolgozza fel a kolléga hátterét, tevékenységét, és, hogy pontosan mit keresett Donbasszban illetve nyugati ösztöndíjon. A cikk megírásában amúgy nyugger kollega is közreműködött.

Ui: ahhoz képest, hogy az apja jó pozíciójú politikai tiszt volt a belorusz hadseregben a csávónál valami nagy gixer jöhetett, hogy ennyire fullban tolja a nackót

"ahhoz képest, hogy az apja jó pozíciójú politikai tiszt volt a belorusz hadseregben a csávónál valami nagy gixer jöhetett, hogy ennyire fullban tolja a nackót"

Vagy csak szovjet ügynök ő is, mert végülis a helyzet, amit előidéz, azt okozza, hogy Belarusz közelebb kerül Oroszországhoz.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer
Status
Not open for further replies.