Rafale (Dassault, Franciaország)

A legszebb harci gép az én ízlésem szerint. Eléggé jól eltalálták a franciák ezt a típust, arany közép út repteljesítmény, avionika, AA és AG funkció közt. S ezt hozták úgy, hogy a másik nagy kacsa vetélytársat négy nagy ország fejlesztette, ők meg hozták egyedül azt a szintet mint az EF...

Indonéz sajtó szerint június 7-én Jakarta előszerződését kötött 36db Rafale vadászgép vásárlásáról a Dassault Aviation céggel.
Szerződés akkor válik hivatalossá ha Indonézia és Franciaország között minden megállapodás létrejött,és Indonézia előleget fizetett 36 Rafale vásárlásáért.

Ezt már írhatod múlt időben. Meglepő fordulat.
Nagyon szimpatikus gép volt nekem mindig is, s nem csak a külseje miatt. Valamiért mostanában az a trend, hogy igen sok piacon elengedni látszik a mindenáron 5 gen gép kell elvet, 2021-ben dübörög a gyártósora az F-15/16 nak, divatba jön a világban a Rafi, hihetetlen...

• Tetszik
Reactions: formosa1 and fip7
Nem csak Jézus figyel...

201763760_4044958565595654_264030521881165588_n.jpg

2024-25 tájékán leszállításra kerül a Horvát Légierő számára a 999 millió euró értékű (francia légierőtől megvett, használt) 12 db Rafale F3R (a horvát légierő honlapja szerint 10 db C és 2 db kétüléses B típus). Ez a beszerzés mennyiben módosítja a légifölény megőrzését a magyar légtérben a Grippeneink számára egy esetleges horvát- magyar konfliktus esetén? Gondolom a 2003-ban modernizált 8db Mig21biszD és 2015-ben 4db nagyjavított UMD-vel már nem kell majd számolni mert addigra kivonják őket vagy fel sem mernének szállni velük...Esetleg addigra nekünk is lesznek újabb vasaink?

• Tetszik
Reactions: fip7
2024-25 tájékán leszállításra kerül a Horvát Légierő számára a 999 millió euró értékű (francia légierőtől megvett, használt) 12 db Rafale F3R (a horvát légierő honlapja szerint 10 db C és 2 db kétüléses B típus). Ez a beszerzés mennyiben módosítja a légifölény megőrzését a magyar légtérben a Grippeneink számára egy esetleges horvát- magyar konfliktus esetén? Gondolom a 2003-ban modernizált 8db Mig21biszD és 2015-ben 4db nagyjavított UMD-vel már nem kell majd számolni mert addigra kivonják őket vagy fel sem mernének szállni velük...Esetleg addigra nekünk is lesznek újabb vasaink?
Nagyon.A Rafale egyertelműen jobb gép mint a Gripen.Az alkalmazott fegyverek teszik ezt az egyertelmű dolgot kerdésessé.Ha nem AMRAAM-ot( rendszeresitve van egyaltalán a Rafale-on) vagy Meteort vesznek,hanem maradnak a franciánál akkor nálunk lesz a BVR előny.IR raketának a francia jobb véleményem szerint mint a mi modernizált SW-ünk.

Nagyon.A Rafale egyertelműen jobb gép mint a Gripen.Az alkalmazott fegyverek teszik ezt az egyertelmű dolgot kerdésessé.Ha nem AMRAAM-ot( rendszeresitve van egyaltalán a Rafale-on) vagy Meteort vesznek,hanem maradnak a franciánál akkor nálunk lesz a BVR előny.IR raketának a francia jobb véleményem szerint mint a mi modernizált SW-ünk.

Valahol olvastam egyszer, hogy a franciak terveztek ill netan csinaltak is valamit probalkozas szintjen, mint a svedek TIDLS taktikai networked warfare haloja, errol tud valaki valamit?

AMRAAM nincs a Rafale-on (csak egy ambíciózus marketing infógrafikán láttam egyszer, még évekkel ezelőtt), a Meteor az igazán nagy dobás.
Olyan nekünk ugyan nincs, de a Gripen-hez van, viszont ellentétben a Rafale-al a Gripen és a EF Typhoon a Meteor-t kétutas adatkapcsolattal tudja használni.
Azaz a rakéta által visszaküldött jeleket is kezelni tudja.
A Rafale-on ilyen - egyelőre - nincs, az okát viszont nem tudom, hogy miért nincs.
A Mica IR rakétája jobb, mint a mi Sidewinder-ünk, de az IRIS-T-hez képest nem biztos, hogy jobb.
Az igazi sötét ló a Mica EM, ami az AIM-120-asnál kisebb kinematikai hatótávval bír ugyan, de elviekben az a kategória és relatíve sokat el tud belőle vinni.

Papíron a Rafale légiharc fegyverzete és szenzorai mennyiségi és minőségi szempintból, összességében felülmúlják a Gripen-ét.