Légvédelemi radarok működéséről általában

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Valóban a 2 megoldást nem különítettem el jól egymástól:

  1. magas légköri (50+ km), vagy űrbe telepített radar, amin a lopakodó üzemmódot gyakorlatilag idejétmúlttá teszi! Pl ezért: a Griff-jeink RCS értéke a 4+ gen-eseknél igen alacsony 1 nm körüli! ...de mennyi is lehet felülről??? csak a szárny felület 30+ nm! Ez a sokszor nagyobb RCS egy Jobb vadászbombázóban alkalmazott --akár korábbi, már "elavultnak is tekinthető"-- radar újszerű alkalmazásával --felső nézőpontbóltörténő
Akkor számold ki, hogy a pöttöm műholdak néhány kW nagyságrendű adójával milyen antenna kéne, hogy te 300 km távolságból észlelj 10-100 m2 nagyságrendet. Nézd már meg mekkora napelemtáblája van azoknak a vackoknak. Mert antenna, na az sincs rajta nagy.
Először talán számold már ki, hogy a matek ezt hol hozza ki.

Az MFR radar kb. azt a nagyságrendű célt, amiről álmodsz észleli égháttérben 340 kmről több száz kW telj. nagyságrendben.

Eszerint ideális esetben kb. 6 kW.

6kW vs több száz kW.
teniszpálya vs. musk féle pöttömhold antenna méret és nyaláb paraméterek?

A baj az, hogy totális fókuszt veszettél...
Semmi másra nem tudsz koncentrálni csak arra, hogy "felülről látszik".
Közben minden mást totálisan ignorálsz...


According to filings with the FCC, the LEO satellites will broadcast in the Ku (12- to 18-gigahertz) and Ka (26.5- to 40-GHz)

Összegezve a dolgot, szerintem pár napos HTKA-csapatmunkával találtunk egy anti-stealth "receptet", amin ezek szerint az oroszok dolgoznak is. :oops::oops::oops:

Egy frászt. Összegezve, úgy tojsz magasról az antenna egyenletre, ahogy kell.
Fing alapra építesz légvárat.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU
K

kamm

Guest
Megkérlek, ne told már a hülyeségedet. Téged idézve "most fejelem le az asztalt". Értő olvasás "0".
Horizonton túli, bistatikus. Mond ez neked valamit. 900-3.000 km hatótávolság, azért van mélyen bent az OF területén, hogy a holt zóna belül legyen, nem kívül. Ez alapvetően az OF. területét védi, nem proxi háborúkhoz telepítik. Az első európai irányba van telepítve, (hol is vannak F-35 repülőgépek)? Mind a 4 égtáj felé lesz telepítve. Jó napot kívánok.
Ezt tovabbgondolva: mi tart vissza attol, hogy ne legyen multi-static radar is a jövőben...? Ha telerakjak pl a hegyeket eleg sűrűn adokkal, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz egy ponton tul mar barhol belopakodni, mert mindenképpen megzavarja a received kompozit kepet, nem? Es ugye a hullamhosszokkal is lehet varialni...
 
M

molnibalage

Guest
Ezt tovabbgondolva: mi tart vissza attol, hogy ne legyen multi-static radar is a jövőben...? Ha telerakjak pl a hegyeket eleg sűrűn adokkal, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz egy ponton tul mar barhol belopakodni, mert mindenképpen megzavarja a received kompozit kepet, nem? Es ugye a hullamhosszokkal is lehet varialni...
Ez megint édes.
Az F-35A már itt van.
16 éve van netem otthon. Azóta hallgatom a bi- és multi-static radar rigmusokat.
Akkor még csak az X-32/35 létezett. Azóta az F-35 hadrendben van.
Ilyen radarokról legalább láthatnánk marketing borssúrát...?

Csak, hogy érezzük a kontrasztot...

Ez az egész multi-static radat kicsotg olyan fúziós erőmű. Mindig X évre van és majd unokánk látja.
A baj az, hogy az F-35-ből meg 600+ db készült eddig...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Ilyen radarokról legalább láthatnánk marketing borssúrát...?
Szerintem most tetted fel az 1 millió dolláros kérdést, és nekem meggyőződésem az amit többször le is írtam ezzel kapcsolatban, hogy NEM!

Pontosan azért, mert van 16 éve neted és te még nem láttál ilyenről fényképet, műholdfotót, marketing brossúrát egzakt számokkal, az messze nem jelenti azt hogy NINCS.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and ogretankHU
S

speziale

Guest
A technikai helyettes, aki kint végzett a Szu.ban (a stealth matematikai alapjait az oroszok fektették le) azt mondta, hogy az egyik tanára csak annyit jegyzett meg erről, hogy a tömeget nem lehet elrejteni. Hogy ezalatt pontosan mit értett, azt nem mondta, hiába faggattam.
A stealth-nek csak az egyik tényezője az aerodinamikai kialakítás, amit irányokra optimalizálnak. Nem véletlen, hogy szemből és alulról a legoptimálisabb. Felülről nem is nagyon láttam még adatokat. A másik a borítás, festék rétegek, amelyek azért elég sérülékenyek, ezek fejlesztése jelentették a legnagyobb előrelépést az utóbbi időben. Összességében a kettő együtt adják a nagyon kis RCS értéket.
Már a Szu.ban is régen csináltak speciális lokátorokat, pl. a Duga távolfelderítő lokátort (1978-1989).
Orosz lokátorok fejlesztése.
A Nyebo-M lokátor komplexum mobilizált kialakítású. 2015-től folyamatosan, egyenlőre 6 db-t állítanak rendszerbe, főleg a veszélyeztetett (Északi) irányokban.
A 29B6 Kontener "рлс 29б6 контейнер" horizonton túli HF sávú (3 - 30MHz) bistatikus lokátorokat 2019.12.01.-től telepítik, összesen 4 komplexumot terveznek építeni. 240 fokos szögben, több, mint 5.000, kimondottan aerodinamikai célok (CM, hiperszonikus eszközök, stealth fegyverek) felderítésére és követésére képes 900-3.000 km hatótávolsággal.
rls-kontejner-polgoda-do-boevogo-dezhurstva-4.jpg

Adó antennák
rls-kontejner-polgoda-do-boevogo-dezhurstva-2.jpg

Vevő antennák
rls-kontejner-polgoda-do-boevogo-dezhurstva-3.jpg

1606886947_snimok.jpg

Na, egyenlőre ennyi a lokátorok fejlődéséről.

1) eleve egy S400 üteg sem éppen olcsó, de ha azt akarod, hogy na csapja el az első SDB vagy low level CM salvó akkor kell köré 2-3 Pantsir is...amitől csak még drágább lesz

2) most behozol egy olyan dolgot, aminek a megépítésére a világon 3 ország képes. Gyanítom egy ilyen eszköz ára több milliárd dolláros szinten mozog...na egy ilyen ellen simán megéri több 100-as nagyságrendben lövöldözni low level stealth CM-el...aztán védd meg

3) a és az összes fentit az egy szem F35-el állítod szembe, amiből egy 5 milliós Finnország is meg tud venni 60 darabot

4) de tegyük fel tényleg képes nagy távolságból érzékelni a stealth célokat..de az érzékelés egy dolog...már a Nyebó mérési pontossága sem elég ahhoz, hogy az alapján rakétát vezess bármire.....aztán pontosan mivel és hogyan tervezed lelőni az F35-öt? eleve visz magával 12 darab vonatott csalit...ráadásul az orosz rakéták döntő többsége továbbra is SARH...

Állítólag egy tenisz labda méretű célt is képesek detektálni a távolfelderítő lokátorok.

az F35 meg állítólag vibrániumból készül, meg olyan elnyelő bevonat van rajta ami a beérkező radarhullámok 100%át elnyeli
 
  • Vicces
Reactions: kamm and ogretankHU
M

molnibalage

Guest
Szerintem most tetted fel az 1 millió dolláros kérdést, és nekem meggyőződésem az amit többször le is írtam ezzel kapcsolatban, hogy NEM!

Pontosan azért, mert van 16 éve neted és te még nem láttál ilyenről fényképet, műholdfotót, marketing brossúrát egzakt számokkal, az messze nem jelenti azt hogy NINCS.

A techdemókat, protókat megmutatják, minden szirszart eladásra adnak, de egyesek abban a kb. óvodás szintű megközelítésben élnek, hogy olyan komplett fegyverrendszerek vannak, amik léteznek, de nem tudni.

Anyám...

Főleg radar elég nehéz eldugni, ami sugároz.
Az, hogy a hh alatt voltak egyes protó repcsik, amik repkedtek, tesztelték majdn NEM CSINÁLTAK VELÜK semmit, az totál más. Ilyen pl. a Tacit Blue.

De abban hinni, hogy tömegesen vannak ilyen csoda radarrendszerek.
Beszarok, komolyan mondom.

De hát mindenki abban hisz, amiben akar. Egyesek a nagy spagettiszörnyben hisznek.

1) eleve egy S400 üteg sem éppen olcsó, de ha azt akarod, hogy na csapja el az első SDB vagy low level CM salvó akkor kell köré 2-3 Pantsir is...amitől csak még drágább lesz
Hát igen, a US néhány koszos szír célra rázavart 100+ BGM-109-et. Erre vajon mit tolna rá?

2) most behozol egy olyan dolgot, aminek a megépítésére a világon 3 ország képes. Gyanítom egy ilyen eszköz ára több milliárd dolláros szinten mozog...na egy ilyen ellen simán megéri több 100-as nagyságrendben lövöldözni low level stealth CM-el...aztán védd meg
Ja hát igen, ár * mennyiség itt is eleresztve a fül mellett.

4) de tegyük fel tényleg képes nagy távolságból érzékelni a stealth célokat..de az érzékelés egy dolog...már a Nyebó mérési pontossága sem elég ahhoz, hogy az alapján rakétát vezess bármire.....aztán pontosan mivel és hogyan tervezed lelőni az F35-öt? eleve visz magával 12 darab vonatott csalit...ráadásul az orosz rakéták döntő többsége továbbra is SARH...
Kis kieg, TVM/SAGG. De a probléma ua. a rávezetőállomásnak látnia kéne a célt...
ARH rakéta esteén jól közel kell vinni. De akkor meg olyan szintű globális data link kell, mint a jenki ABM rendszer a AGIS + GMD-nél.
 
M

molnibalage

Guest
Az, hogy ez az izé milyen pontosan mér, arról sem cikkezett eddig itt senki...
De hát megint a szokásos

Van 600+ F-35 és az, hogy az F-35 szar, az 1 db radar miatt van, ami totál fix, egy irányba néz, hogy milyen pontos leszarjuk, hogy földháttérben levő cél leszarjuk, igazából mindent. A jelzők és a hit erős. Pedig hát ilyen faék módon nézve, akkor nem kell más, mint Oo. határközelbe 100 km ilyen és hurrá minden cél követve van.

Bár tudnám, hogy akkor minek van radarja minden rakétaosztálynak, de csapatlégvédelemnél még mindig önjáró járműnek, ami nem IR SHORAD.
Hiszen elég lenne csak egy csodarada.

Ja, nem...
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 988
14 089
113
Akkor számold ki, hogy a pöttöm műholdak néhány kW nagyságrendű adójával milyen antenna kéne, hogy te 300 km távolságból észlelj 10-100 m2 nagyságrendet. Nézd már meg mekkora napelemtáblája van azoknak a vackoknak. Mert antenna, na az sincs rajta nagy.
Először talán számold már ki, hogy a matek ezt hol hozza ki.

Az MFR radar kb. azt a nagyságrendű célt, amiről álmodsz észleli égháttérben 340 kmről több száz kW telj. nagyságrendben.

Eszerint ideális esetben kb. 6 kW.

6kW vs több száz kW.
teniszpálya vs. musk féle pöttömhold antenna méret és nyaláb paraméterek?

A baj az, hogy totális fókuszt veszettél...
Semmi másra nem tudsz koncentrálni csak arra, hogy "felülről látszik".
Közben minden mást totálisan ignorálsz...


According to filings with the FCC, the LEO satellites will broadcast in the Ku (12- to 18-gigahertz) and Ka (26.5- to 40-GHz)



Egy frászt. Összegezve, úgy tojsz magasról az antenna egyenletre, ahogy kell.
Fing alapra építesz légvárat.


Szerintem nagyon is jó dologra fókuszálok --néhány más kommentelővel együtt--: a stealth --és a többi gép-- legkönnyebb észlelési irányából közelítjük meg a dolgot, a gyönyörű magyar nyelv segítségével ilyen poénosan és kiválóan megfogalmazva a lényeget.
A felülről (radar-)észleléssel kihasználva az űripar rövid idő alatti ugrásszerű fejlődését, ami már lehetővé teszi egy --akár a Gripen-ben alkalmazott radar kategória-- számunkra is reális árú feljuttatását, elhárítva ezzel az erősen irányfüggő lopakodás fenyegető képességét.

Nem nagyon látom, hogy valóban meglévő tudásoddal megbecsülnéd, hogy egy képzeletbeli 250 km körüli magasságon a Gripen radar a felűlről --mekkora is lenne az F-35 RCS-e ???-- ordító felülettel RCS-t produkáló lopakodót tudna-e észlelni.

Esetleg --átlépve árnyékod-- megtennél nekünk egy ilyen "F-35 RCS felülről" becslést???

Sőt javasolnám, hogy --a HTKA említésével-- ha gyorsan csinálnál egy angol anyagot, még nemzetközi oldalakról is figyelemmel kísérné a szakma az anyagaidat --és lehet, hogy a HTKA-t is-- jobban!!!



"Átlépve saját árnyékomat": Neked szurkolok!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos: ...


.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
M

molnibalage

Guest
Szerintem nagyon is jó dologra fókuszálok --néhány más kommentelővel együtt--: a stealth --és a többi gép-- legkönnyebb észlelési irányából közelítjük meg a dolgot, a gyönyörű magyar nyelv segítségével ilyen poénosan és kiválóan megfogalmazva a lényeget.
A felülről (radar-)észleléssel kihasználva az űripar rövid idő alatti ugrásszerű fejlődését, ami már lehetővé teszi egy --akár a Gripen-ben alkalmazott radar kategória-- számunkra is reális árú feljuttatását, elhárítva ezzel az erősen irányfüggő lopakodás fenyegető képességét.

Nem nagyon látom, hogy valóban meglévő tudásoddal megbecsülnéd, hogy egy képzeletbeli 250 km körüli magasságon a Gripen radar a felűlről --mekkora is lenne az F-35 RCS-e ???-- ordító felülettel RCS-t produkáló lopakodót tudna-e észlelni.

Esetleg --átlépve árnyékod-- megtennél nekünk egy ilyen "F-35 RCS felülről" becslést???

Sőt javasolnám, hogy --a HTKA említésével-- ha gyorsan csinálnál egy angol anyagot, még nemzetközi oldalakról is figyelemmel kísérné a szakma az anyagaidat --és lehet, hogy a HTKA-t is-- jobban!!!



"Átlépve saját árnyékomat": Neked szurkolok!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos: ...


.
A Starlink műholdak 550 km magasan vannak, vagyis ennél mindig messzebb lenne az célpont, ha radar lenne.
Az Sz-400 MRF tudna égháttérben egy 50 m2-es RCS-ű cél észlelni.

uiIXqTw.png


Az megvan, hogy a HAJÓKRA vadászó RORASAT műholdak milyen paraméterekkel bírtak és hány TONNÁSAK voltak?


De igen, majd pöttöm netszolgáltató műholdak vadásznak vadászgépekre...
A hit erős, de a fizika még erősebb.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 988
14 089
113
A Starlink műholdak 550 km magasan vannak, vagyis ennél mindig messzebb lenne az célpont, ha radar lenne.
Az Sz-400 MRF tudna égháttérben egy 50 m2-es RCS-ű cél észlelni.

uiIXqTw.png

Az jó, mert én 250 km magasságra --vagy magas-légkörbe: 40-70km-- "tervezem"/tenném a Stealth-Hammer légvédelmi rendszer radar-elemeit.
Ezekről a távolságról a jelenlegi Gripen is bőven észlel 20nm RCS-t
Jól tudom? (Köszönöm! ;) )

Egy Gripen radar milyen tömegű is???


Az megvan, hogy a HAJÓKRA vadászó RORASAT műholdak milyen paraméterekkel bírtak és hány TONNÁSAK voltak?


De igen, majd pöttöm netszolgáltató műholdak vadásznak vadászgépekre...
A hit erős, de a fizika még erősebb.


Az mikori rendszer? Emlékeztető: ma 2021 Július 19. van!
...és orosz! Korabeli technológiai elemzések az akkori nyugati elektronikai szinttel épített hadieszközök 2-3-szoros teljesítményt/eredményt mutattak fel!

Összegzem, 2021-ben, a Nyugat --és szerintem Oroszország is-- tud kivitelezni 40-250km magasan lévő, légvédelmi (radar-)rendszert, és mivel a stealth gépek mással nem észlelhetők, néhány éven belül --egy szakmai "árnyék-átlépést" követően-- ki is fogják fejleszteni!!!

1szerű: nincs más megoldás!!!


Sokadszori olvasásra sem találom --én figyelmetlen--, hogy a lopakodók (...F-35 "pölö") RCS értéke felülről mennyi lehet.
Elnézést a figyelmetlenségemért, írd le nekünk újra, légy szíves. Köszönöm! :oops:

...és mielőtt elfelejtem, tudod, lenne egy gyorsan elkészítendő angol-nyelvű anyagod: :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

Nem kötelező, te tudod...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
M

molnibalage

Guest
Az jó, mert én 250 km magasságra --vagy magas-légkörbe: 40-70km-- "tervezem"/tenném a Stealth-Hammer légvédelmi rendszer radar-elemeit.
Ezekről a távolságról a jelenlegi Gripen is bőven észlel 20nm RCS-t
Jól tudom? (Köszönöm! ;) )

Egy Gripen radar milyen tömegű is???
Töb száz kiló és 10-100 kW nagyságrendű teljesítménye van...
És égháttérben, ha detektál.
Szóval nem, a fizika továbbra is ellenkezik.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
S

speziale

Guest
Töb száz kiló és 10-100 kW nagyságrendű teljesítménye van...
És égháttérben, ha detektál.
Szóval nem, a fizika továbbra is ellenkezik.

A Gripen E Raven radarja 215 kg.


mondjuk az nem világos, hogy ebben pontosan mi van benne (szerintem ez csak az antenna+LRU-k tömege a hűtőrendszer nincsen benne)

a GAAS AESA radarok esetében általában 10watt/TRM modul teljesítménnyel szokás számolni. A Gan egység tud olyan 15-20wattot. Mondjuk ehhez viszont már komolyabb hűtőrendszer kell

Mivel a gripen radarja nem túl nagy szerintem kevesebb mint 1000 trm egységből áll...Szóval a Gripen-e radarja max. 10kw teljesítményű és minden sallanggal együtt van kb. 300 kg.
És tegyük gyorsan hozzá, hogy 10 kw energia előállításához nemkis méretű napelemekre lenne szükség.
 
M

molnibalage

Guest
Kezdetnek nem rossz!

...ne ellenkezz!!! (Ez itt egy vicc volt!)

Tovább:
RCS?
F-35, felűlről?


.
Egy B-52-es oldalról 100 m2 tája. Akkor szerinted?
Nagyon beszűkült az optikád és ezen felül melyik részét nem érted annak, hogy soha nem látná felülről pont egy műhold sem?

Ha egy szárazföldi telepítésű radar kerinege odafent szinte az sem számítanak, de te azon rugózol, hogy akkor 10 vagy 100 m2 RCS értéke van-e egy stealth gépnek, amikor eleve irreleváns...

A Gripen E Raven radarja 215 kg.


mondjuk az nem világos, hogy ebben pontosan mi van benne (szerintem ez csak az antenna+LRU-k tömege a hűtőrendszer nincsen benne)

a GAAS AESA radarok esetében általában 10watt/TRM modul teljesítménnyel szokás számolni. A Gan egység tud olyan 15-20wattot. Mondjuk ehhez viszont már komolyabb hűtőrendszer kell

Mivel a gripen radarja nem túl nagy szerintem kevesebb mint 1000 trm egységből áll...Szóval a Gripen-e radarja max. 10kw teljesítményű és minden sallanggal együtt van kb. 300 kg.
És tegyük gyorsan hozzá, hogy 10 kw energia előállításához nemkis méretű napelemekre lenne szükség.
Meg a GT hajtja a generátort és onnan jön a delej...
Ezen felül azt sem érti, hogy az antennaméret és nyalábszélesség miatt a légköri elnyelődés mennyivel nagyobb a Ku sávban...
Erről is tettem már be diagramot...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 988
14 089
113
Egy B-52-es oldalról 100 m2 tája. Akkor szerinted?
Nagyon beszűkült az optikád és ezen felül melyik részét nem érted annak, hogy soha nem látná felülről pont egy műhold sem?

Ha egy szárazföldi telepítésű radar kerinege odafent szinte az sem számítanak, de te azon rugózol, hogy akkor 10 vagy 100 m2 RCS értéke van-e egy stealth gépnek, amikor eleve irreleváns...


Meg a GT hajtja a generátort és onnan jön a delej...
Ezen felül azt sem érti, hogy az antennaméret és nyalábszélesség miatt a légköri elnyelődés mennyivel nagyobb a Ku sávban...
Erről is tettem már be diagramot...

Dear molni...!

Kicsit nem figyelsz, és lassan össze-LEGO-zzuk a Stealth-Hammer radarját! Szinte Dream-Team vagyunk! :cool:



Pl:
A svédek kicsit hízlalnak a Griff radarján kb. a másfélszeresére(...szerintem az oroszoknak van már egy ilyen dossziéjuk, ahogy írtam egy korábbiban), raknak hozzá a múlt hónapbani "ŰrAtomReaktor" hír-cunamiból egy blokkot(van egyébként már évtizedek óta ilyen készen/gyártásra készen!!!), és egy Space-web hálózaton leküldik kiértékelésre az eredményt!!!

Az a qrvq F-35 RCS nem akar megszületni! Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz az "árnyék-átlépés"! ...kezd a gyanúm beigazolódni, hogy nem vagy képes rá! :(


.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU
M

molnibalage

Guest
Dear molni...!

Kicsit nem figyelsz, és lassan össze-LEGO-zzuk a Stealth-Hammer radarját! Szinte Dream-Team vagyunk! :cool:



Pl:
A svédek kicsit hízlalnak a Griff radarján kb. a másfélszeresére(...szerintem az oroszoknak van már egy ilyen dossziéjuk, ahogy írtam egy korábbiban), raknak hozzá a múlt hónapbani "ŰrAtomReaktor" hír-cunamiból egy blokkot(van egyébként már évtizedek óta ilyen készen/gyártásra készen!!!), és egy Space-web hálózaton leküldik kiértékelésre az eredményt!!!

Az a qrvq F-35 RCS nem akar megszületni! Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz az "árnyék-átlépés"! ...kezd a gyanúm beigazolódni, hogy nem vagy képes rá! :(


.
Édes istenem...
  • Mivel hűtenéd a földi körülményekre tervezett radart az űrben...?
  • Honnan kapná a teljesítményt?
  • A szervizelése? Mert idelent kinyitod a szerviz ajtót és kész....
  • Melyik részét nem érted annak, hogy a hatalmas merőleges oldalfelületű B-52 RCS mért értéke volt 100 m2 táján...? Amikor egy stealth gép off desing RCS értéke 0.1 m2 tájn van, akkor azon reményed, hogy ez majd 100 m2 lesz, elég vicces.
  • De a legnagyobb baj, hogy nem esik le. Ha valami csoda folytán 3-4 nagyságrenddel nagyobb lenne, az sem lenne elég. Még a +2 nagyságrend esetén is egy Sz-400 MFR kéne odafent, hogy üzemeljen.
Nem is tudom. hogy minek fáradok veled. A Berzsnyev szemöldökös ámokutásod óta látoim, hogy értetlen és fejlődésképtelen vagy...
Vissza ignoreba ahol voltál jó sokáig...
 
M

molnibalage

Guest
Édes istenem...
  • Mivel hűtenéd a földi körülményekre tervezett radart az űrben...?
  • Honnan kapná a teljesítményt?
  • A szervizelése? Mert idelent kinyitod a szerviz ajtót és kész....
  • Melyik részét nem érted annak, hogy a hatalmas merőleges oldalfelületű B-52 RCS mért értéke volt 100 m2 táján...? Amikor egy stealth gép off desing RCS értéke 0.1 m2 tájn van, akkor azon reményed, hogy ez majd 100 m2 lesz, elég vicces.
  • De a legnagyobb baj, hogy nem esik le. Ha valami csoda folytán 3-4 nagyságrenddel nagyobb lenne, az sem lenne elég. Még a +2 nagyságrend esetén is egy Sz-400 MFR kéne odafent, hogy üzemeljen.
Nem is tudom. hogy minek fáradok veled. A Berzsnyev szemöldökös ámokutásod óta látoim, hogy értetlen és fejlődésképtelen vagy...
Vissza ignoreba ahol voltál jó sokáig...
Meg ebből hogyan küldesz fel sokezret amúgy...?
Egy dollármilliós radarból, ami több száz kiló...?
A Starlink holdak tervezett élettartama 5 év...

Áh, sóhajt, legyint...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 988
14 089
113
Édes istenem...
  • Mivel hűtenéd a földi körülményekre tervezett radart az űrben...?
  • Honnan kapná a teljesítményt?
  • A szervizelése? Mert idelent kinyitod a szerviz ajtót és kész....
  • Melyik részét nem érted annak, hogy a hatalmas merőleges oldalfelületű B-52 RCS mért értéke volt 100 m2 táján...? Amikor egy stealth gép off desing RCS értéke 0.1 m2 tájn van, akkor azon reményed, hogy ez majd 100 m2 lesz, elég vicces.
  • De a legnagyobb baj, hogy nem esik le. Ha valami csoda folytán 3-4 nagyságrenddel nagyobb lenne, az sem lenne elég. Még a +2 nagyságrend esetén is egy Sz-400 MFR kéne odafent, hogy üzemeljen.
Nem is tudom. hogy minek fáradok veled. A Berzsnyev szemöldökös ámokutásod óta látoim, hogy értetlen és fejlődésképtelen vagy...
Vissza ignoreba ahol voltál jó sokáig...

Meg ebből hogyan küldesz fel sokezret amúgy...?
Egy dollármilliós radarból, ami több száz kiló...?
A Starlink holdak tervezett élettartama 5 év...

Áh, sóhajt, legyint...


Megint --ahogy szinte mindig-- úgy értelmezed a másik fél által leírtakat, hogy az neked legyen jó, a tudomány/fizika érveit pedig --amikor a másik fél véleményét erősítené-- nem veszed figyelembe!!!

ÉN a StarLink-nél mondtam, hogy sok-ezer a tervezett száma. Erre TE átteszed a magadott számot a Gripen-es bekezdésbe.

Nem is egy bekezdésben voltak!!!


...nagy az árnyékod és/vagy kicsi a lépésed! Az "Árnyék-átlépés" önbizalom, akarat hiánya és egyéb okok miatt ismét elmarad!

Áh, sóhajt, legyint...


A téma ettől függetlenül érdekes/értékes !!!


.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU