[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
W

Wilson

Guest
Depresszios lett mert nem azt kapta amit elhitettek vele. Azert Ukrajnaba menekulni mekkora egy copas mar?
Persze minden előfordulhat, de ez a muksó első ránézésre egy életerős fiatalembernek tűnik, úgyhogy kisebb az esélye szerintem, hogy hirtelen felindulásból felakasztja magát, magyarul előfordulhat, hogy "segítettek" neki a kötelet a saját nyakára hurkolni.

Amúgy nem ismeretlen Fehéroroszországban az efféle öngyilkosság, a múlt évben a tüntetések tetőpontján legalább egy ilyen ehhez a Kijevihez nagyon hasonló "öngyilkosság" történt.

Én simán el tudom képzelni (sok más verzió mellett), hogy a fehérorosz hatalom így szabadult meg tőle és ezzel üzent a többi "renitens" emberkének.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
Kerdes vannak-e kulserelmi nyomok. 50-50% barmelyik forgatokonyv. Kerdes megert-e a ficko annyit hogy felakasszak? Egy sokadrangu agitatorkent kepzeld el magad aki a sajat hulyesege miatt isten tudja meddig nem terhet haza. A penzforras elapadt, a nyugat kihatralt moguled, nem allta amire felbujtott. Pechedre a vilag egyik legxarabb orszagaba kerultel amelyikrol szinten leveszik epp a kezuket azok akik teged hitegettek. Ez zsakutca. Bar az is megeshet hogy epp azok akasztottak fel akiknek eddig dolgozott, nehogy visszaemlekezeseket irjon.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 539
5 170
113
Persze minden előfordulhat, de ez a muksó első ránézésre egy életerős fiatalembernek tűnik, úgyhogy kisebb az esélye szerintem, hogy hirtelen felindulásból felakasztja magát, magyarul előfordulhat, hogy "segítettek" neki a kötelet a saját nyakára hurkolni.

Amúgy nem ismeretlen Fehéroroszországban az efféle öngyilkosság, a múlt évben a tüntetések tetőpontján legalább egy ilyen ehhez a Kijevihez nagyon hasonló "öngyilkosság" történt.

Én simán el tudom képzelni (sok más verzió mellett), hogy a fehérorosz hatalom így szabadult meg tőle és ezzel üzent a többi "renitens" emberkének.
Állítólag Cimanovszkaja -t is azzal fenyegették, hogy esetleg öngyilkos lesz.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and Wilson

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusvesna.su/news/1628690539
11.08.2021 - 18:15

"Nincs itt semmi dolguk: Belorussia visszavág az Amerikai nagykövetségnek

Belorussia visszavonta korábbi hozzájárulását Julie Fischer kinevezéséhez az Egyesült Államok nagykövetévé, és számos más intézkedést is hoztak válaszul az Egyesült Államok barátságtalan, sőt agresszív fellépésére. Ezt Anatolij Glaz, a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője jelentette ki.
Glaz nyilatkozata ma, augusztus 11-én jelent meg a Belorus külügyminisztérium honlapján.

A Belorus külügyminisztérium tegnap közölte, hogy a Belorus fél elemezni fogja és megteszi a megfelelő intézkedéseket az országgal szemben az Egyesült Államok által bevezetett új korlátozásokkal kapcsolatban. A minisztérium szóvivője ma magyarázta a helyzetet, megjegyezve, hogy "a diplomáciában van egy bizonyos etika", és Belorussia nem fog minden intézkedést nyilvánosan bejelenteni.
A barátságtalan, sőt agresszív fellépéseikre adott reakciónkat ma jelentettük az amerikai félnek a Ruben Harutyunyan ügyvivővel való találkozó során" - mondta Glaz.
Hangsúlyozta, hogy az országok az elmúlt években hosszú utat tettek meg, hogy a diplomáciai kapcsolatokat többé-kevésbé elfogadható szintre hozzák.
"Éppen ezért sajnálatos, hogy az amerikai fél és egyes képviselőinek arrogáns és nyíltan ellenséges fellépése, amely a diplomácia és a szakmaiság fogalma szerint teljesen elfogadhatatlan, tönkretette az elődök alapmunkáját, és arra késztetett bennünket, hogy visszavonjuk Belorussia hozzájárulását J. Fisher nagyköveti kinevezéséhez hazánkban" - hangsúlyozta a Belorus külügyminisztérium képviselője.
Szerinte a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény "tisztázza az ilyen helyzeteket, hogy ne legyenek félreértések. De ha szükséges, tisztázni fogjuk.

Emellett, mint a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, "a Washington által az együttműködés minden területen való csökkentésére és hazánk gazdasági megfojtására irányuló intézkedések hátterében" Belorussia "teljesen objektíven" nem látja értelmét "az amerikai diplomáciai misszió ennyi tagjának" jelenlétének.
"Egyszerűen nem világos, hogy mi közük van egy ilyen háttérhez. Ezzel kapcsolatban az amerikai félnek azt javasolták, hogy szeptember 1-jéig csökkentse minszki nagykövetségének létszámát.
Tulajdonképpen ezt a teljesen érthető logikát fogják figyelembe venni abban az esetben, ha az USA kezdeményezésére tovább csökken a kétoldalú interakció.
Tekintettel arra, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat elvesztette a bizalmat Belorussia részéről, minden új projektet, támogatást és programot az amerikai kormányzat részéről felfüggesztünk mindaddig, amíg ez a bizalom helyre nem áll" - mondta Anatolij Glaz.

"Fenntartjuk a jogot, hogy a folyamatban lévő vizsgálat eredményei alapján további megtorló intézkedéseket hozzunk. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Belorussia még a jelenlegi helyzetben is kész a párbeszédre, és számos bevezetett intézkedést újra át fog gondolni, amennyiben Washington Belorussiával kapcsolatos politikája visszatér a konstruktív irányba.
Ami egyébként megfelelne a belorusok és az amerikaiak érdekeinek a való életben, de nem hangzatos szavakkal" - összegezte a Belorus külügyminisztérium képviselője."
 
W

Wilson

Guest

Kiberpartizánok kezén a fehérorosz belügy adatbázisai....​


Az esetet a Twitteren jelentő fehérorosz újságíró Tadeusz Giczan értesülései szerint a hackerek

  • letöltötték Fehéroroszország teljes útlevél-adatbázisát, amely a belorusz Állambiztonsági Szolgálat, a KGB és európai országokban dolgozó titkos ügynökök adatait is tartalmazza. Az egyes dossziék nem csak az adott személy fotóját és beosztását, de lakhelyét és családtagjainak adatait is tartalmazzák. Megszerezték továbbá a KGB szolgálati járműveinek és szolgálati lakásainak listáját.
  • egy olyan adatbázist is megszereztek, ami olyan segélyhívó számra érkezett hívásokat tartalmaz az elmúlt tíz évből, amelyben az állampolgárok a rendszer ellenségeiről jelentenek például az ellenállás jelképévé vált történelmi nemzeti zászló fehér-vörös-fehér színeinek viseléséért.
  • a kiberpartizánok hozzáfértek a rendőrségek, börtönök, sőt rendőri drónok térfigyelő kameráihoz és olyan bizalmas adatbázishoz is hozzáfértek, amely az összes rendőr szakmai előmenetelének részleteit tartalmazza, a kihágásaikkal és az általuk vizsgált ügyekkel együtt.
  • a rezsimhez hű Telegram csatornákat és kínzásokról készült videókat és más sokkoló tartalmakat publikáló „IT szakasz” tagjainak adatait is megszerezték, sőt eszközeik kameráin keresztül munka közben is megörökítették őket.
  • a hackerek legkomolyabb zsákmánya több terabájtnyi lehallgatott telefonhívás. Ezek nem csak az ellenzékiek, de a biztonság kedvéért Lukasenka támogatóinak beszélgetéseit is tartalmazza. Egyebek között azt a beszélgetést, amelyben Natallia Eiszmant kormányszóvivő a minszki különleges rendőri egység parancsnokától kér védelmet ellenzéki aktivisták levadászásához.

https://index.hu/techtud/2021/08/11...zkaja-kiberpartizan-belugy-utlevel-adatbazis/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 245
20 400
113
Ez úgy hangzik mintha mindent előkészítettek volna e célra. Nem kell keresgélni gyerekek, itt van minden egyben.
Vagyis, mennyi igaz ebből?
 
W

Wilson

Guest
Ez úgy hangzik mintha mindent előkészítettek volna e célra. Nem kell keresgélni gyerekek, itt van minden egyben.
Vagyis, mennyi igaz ebből?
Ennyi:)

"A fehérorosz állam hivatalosan nem reagált a támadás hírére, de nem sokkal a nyilvánosságra kerülése előtt Ivan Tertel a KGB főtitkára arra figyelmeztette beosztottjait, hogy külföldi szolgálatok személyes adatokat gyűjtenek az informatikai rendszerekben.

A Szabad Európa és az Amerika Hangja által üzemeltetett Nasztojaseje Vremja rádió munkatársai fehérorosz állampolgárok adatainak lekérdezésével igazolni tudták, hogy a hackerek valóban az útlevél adatbázis birtokában vannak."
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113

Kiberpartizánok kezén a fehérorosz belügy adatbázisai....​


Az esetet a Twitteren jelentő fehérorosz újságíró Tadeusz Giczan értesülései szerint a hackerek

  • letöltötték Fehéroroszország teljes útlevél-adatbázisát, amely a belorusz Állambiztonsági Szolgálat, a KGB és európai országokban dolgozó titkos ügynökök adatait is tartalmazza. Az egyes dossziék nem csak az adott személy fotóját és beosztását, de lakhelyét és családtagjainak adatait is tartalmazzák. Megszerezték továbbá a KGB szolgálati járműveinek és szolgálati lakásainak listáját.
  • egy olyan adatbázist is megszereztek, ami olyan segélyhívó számra érkezett hívásokat tartalmaz az elmúlt tíz évből, amelyben az állampolgárok a rendszer ellenségeiről jelentenek például az ellenállás jelképévé vált történelmi nemzeti zászló fehér-vörös-fehér színeinek viseléséért.
  • a kiberpartizánok hozzáfértek a rendőrségek, börtönök, sőt rendőri drónok térfigyelő kameráihoz és olyan bizalmas adatbázishoz is hozzáfértek, amely az összes rendőr szakmai előmenetelének részleteit tartalmazza, a kihágásaikkal és az általuk vizsgált ügyekkel együtt.
  • a rezsimhez hű Telegram csatornákat és kínzásokról készült videókat és más sokkoló tartalmakat publikáló „IT szakasz” tagjainak adatait is megszerezték, sőt eszközeik kameráin keresztül munka közben is megörökítették őket.
  • a hackerek legkomolyabb zsákmánya több terabájtnyi lehallgatott telefonhívás. Ezek nem csak az ellenzékiek, de a biztonság kedvéért Lukasenka támogatóinak beszélgetéseit is tartalmazza. Egyebek között azt a beszélgetést, amelyben Natallia Eiszmant kormányszóvivő a minszki különleges rendőri egység parancsnokától kér védelmet ellenzéki aktivisták levadászásához.

https://index.hu/techtud/2021/08/11...zkaja-kiberpartizan-belugy-utlevel-adatbazis/

Ugye abban megegyezhetünk, hogy amit elkövettek ezek a "kiberpartizánok", az bűncselekmény?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Az USA egyébként nemrég nyilatkozta, hogy a kibertámadást háborús indoknak tekinti. Kíváncsi lennék, hogy az USA mit tenne hasonló esetben, ha mondjuk "kiberpartizánok" ellopnák az USA teljes útlevél- és belügyi adatbázisát, videófelvételeket, telefonbeszélgetéseket, meg 10 évnyi visszamenőleges adatot, ami történt Belarusz esetében.
De ilyenkor a Szabad Európa Rádió, az Amerika Hangja és a többi tapsol. Mert szerintük ez más államokkal szemben rendben van. :(
 
W

Wilson

Guest
Ugye abban megegyezhetünk, hogy amit elkövettek ezek a "kiberpartizánok", az bűncselekmény?
Egyértelműen az, de amennyibe ez igaz (eddig úgy tűnik, hogy igen) az nagyon súlyos dolgokat vett fel a fehérorosz állami adatbázisok kiberbiztonsági színtjével kapcsolatban.Persze van egy olyan lehetőség, is ,hogy például valamilyen külföldi állam állhat a dolog mögött.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Egyértelműen az, de amennyibe ez igaz (eddig úgy tűnik, hogy igen) az nagyon súlyos dolgokat vett fel a fehérorosz állami adatbázisok kiberbiztonsági színtjével kapcsolatban.Persze van egy olyan lehetőség, is ,hogy például valamilyen külföldi állam állhat a dolog mögött.

Mindig mindenkinek a rendszerét fel lehet törni. Tökéletes biztonság sehol nincs, akarat és eszközök kérdése az egész. Inkább itt az a borzasztó, hogy ilyet elkövettek Belarusz ellen és 1) helyesnek tartják 2) fel sem merül bennük, hogy ez akár Belarusz számára is háborús indok lehet (miért lenne, ugye, ez más...) 3) simán bevenné a gyomruk, hogy Tyihonovszkaja ilyen módon gyakoroljon nyomást Belaruszra, szóval a demokrácia érdekében a bűncselekmény is elfogadható...?
 
  • Tetszik
Reactions: laiki and kétkedő
W

Wilson

Guest
Mindig mindenkinek a rendszerét fel lehet törni. Tökéletes biztonság sehol nincs, akarat és eszközök kérdése az egész.
Persze de ezek gyakorlatilag letöltötték kis híján az összes fontos adatbázist, és ha csak nem áll a fehérorosz állami adatbázisok kibervédeleme a kora 90 évek színtjén, én nehezen tudom elhinni, hogy ezeket holmi kiberpartizánok érdemi külső segítség nélkül csak úgy letöltik.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
Persze de ezek gyakorlatilag letöltötték kis híján az összes fontos adatbázist, és ha csak nem áll a fehérorosz állami adatbázisok kibervédeleme a kora 90 évek színtjén, én nehezen tudom elhinni, hogy ezeket holmi kiberpartizánok semmilyen külső segítség nélkül csak úgy letöltik.

A támadások 80-90%-ában mindig szerepet játszik a humán faktor: social engineering vagy belső ellenség.
 
W

Wilson

Guest
Vicces is lenne, ha csak az orosz állam foglalkozna kibertámadásokkal ;)
Hát pedig a nyugati médiában én csak azt olvasom (és ugye ők sohasem kamuznak:)) hogy ezek a vodkagőzben inhaláló ruszkik még az alsó kansasi barbie klub számítógépes adatbázisát is feltörik, hogy anarchiába taszítsák a végletekig erkölcsös és erélyes nyugati társadalmakat:)
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 687
15 441
113
Az USA egyébként nemrég nyilatkozta, hogy a kibertámadást háborús indoknak tekinti. Kíváncsi lennék, hogy az USA mit tenne hasonló esetben, ha mondjuk "kiberpartizánok" ellopnák az USA teljes útlevél- és belügyi adatbázisát, videófelvételeket, telefonbeszélgetéseket, meg 10 évnyi visszamenőleges adatot, ami történt Belarusz esetében.
Én is ezért vagyok kíváncsi, hogy hogyan reagálnak a történtekre a belaruszok és a ruszkik, főleg, ha nem akarnak gyengének tűnni az USA szemében.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi and Wilson

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 115
25 189
113
Szerintem azt nagyon sokan tudják, hogy a kibertérben már nagyon régóta folyik a III. világháború. A kérdések csak azok, hogy 1. Fehéroroszország meg tudja-e találni az elkövetőket, 2. Milyen védelmi intézkedéseket foganatosít a további hasonló esetek elkerülésére, illetve 3. Milyen ellen (válasz) intézkedéseket fog tenni.
Néhány ember bőrében nem szeretnék most lenni.
 
Status
Not open for further replies.