[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 369
10 017
113
Aug. 17

Nem csak magyarokat hoztunk ki Afganisztánból, és a tweetjéből ítélve nagyon hálás érte:)


Aug 18.

Ezek még nem a műveletre vonatkoznak.
Ezen a fórumon az elmúlt években egyszer sem jelent meg titkos információ.
Jelent meg, a forráshelyét utána elérhetetlenné is tették.

Az viszont mulattat hogy néhányan mennyire összefossák magukat csak mert a vezsető bácsi azt mondta hogy...nem szabad.
A neten meglent híreket olvasni és megosztani sehol nem tilos.
Ruszin sem azt mondta, hogy tilos, hanem azt, hogy MEGKÉR rá mindenkit.
Kérés és utasítás között nagy különbség van, az előbbinek az ember saját intelligenciájánál fogva tesz eleget.

Mindamellett, hogy a nyílt forrásból összeszedett információk műveleti biztonságra való hatásáról nem mi fogunk itt dönteni, érdemes megjegyezni, hogy a modern hírszerzés munkájának kb. 85%-a OSINT, azaz nyílt forrású hírszerzés. Ahogyan azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csak barátai vannak az országnak a nagyvilágban. Biztosan sokan szeretnék a magyar katonákat és a had- illetve politikai vezetést kényes helyzetben látni, amire a hazai média egy jelentős része azonnal kapna. Akik pedig innen tájékozódnak leginkább, illúzióitok ne legyenek.


Nem egészen világos,egyesek miért derogál partnernek lenni RSZR kérésében?
 
W

Wilson

Guest

Biztonsági riasztás - Kabul nagykövetsége, Afganisztán (2021. augusztus 21.)​

Főoldal | Hírek és események | Biztonsági riasztás - Kabul nagykövetsége, Afganisztán (2021. augusztus 21.)

Esemény: A kabuli reptér kapuján kívüli potenciális biztonsági fenyegetések miatt azt tanácsoljuk az amerikai állampolgároknak, hogy kerüljék a repülőtérre való utazást, és kerüljék el a repülőtéri kapukat, hacsak nem kapnak erre vonatkozó utasításokat az amerikai kormány képviselőjétől.
Azoknak az amerikai állampolgároknak, akik segítséget kérnek az ország elhagyásához, és akik még nem fejezték be a csoportjukba tartozó utazók számára a Repatriációs Segélykérelmet , a lehető leghamarabb meg kell tenniük ezt. Az afganisztáni amerikai állampolgárok házastársainak és kiskorú gyermekeinek, akik bevándorló vízumra várnak, szintén ki kell tölteniük ezt az űrlapot, ha el akarnak indulni. Ne hívja az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét a járat részleteiről vagy frissítéseiről. Ez az űrlap az egyetlen módja annak, hogy jelezze érdeklődését a repülési lehetőségek iránt.
A biztonsági helyzet változásakor felvesszük a kapcsolatot a regisztrált amerikai állampolgárokkal, és további utasításokat adunk.
Teendők:
  • Legyen mindig tudatában környezetének, különösen nagy tömegekben.
  • Kövesse a helyi hatóságok utasításait, beleértve a kijárási tilalomhoz kapcsolódó mozgási korlátozásokat.
  • Készítsen vészhelyzeti tervet vészhelyzetekre, és tekintse át az Utazó ellenőrző listáját .
  • Figyelje a helyi médiát az események megszakítása érdekében, és módosítsa terveit az új információk alapján.
  • Regisztráljon az Intelligens utazó regisztrációs programba ( STEP ), hogy értesítéseket kapjon, és megkönnyítse a vészhelyzetben való keresést.
  • Kövesse a Külügyminisztériumot a Facebookon és a Twitteren .
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 441
113
Ha már ilyen hülyeséget csináltak, hogy egy rendkívüli kormányinfón jelentik be, hogy bizony a magyar honvédség az amerikaiak kötelékében, előretolt bázist hozott létre Kabul közelében.

Okkal tették gondolom, hogy bejelentették. Nem kutatom az okát, de a Honvédség ,a világ egyik legtitkolózóbb hadereje, még a legpitibb dologban is. Persze, a vezetéssel ez is változhatott, végül is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 509
113
Ezt ide akartam.

Sztem qrvára nem ez a helyzet. 1.000 alatti ember érintett közvetlenül, akik magyarok, vagy magyar vonatkozású segítők és családtagok.A 78 kihozott személy inkább a káosznak szól, ami ma Afganisztánban van. Egy holland gép pl. nulla fővel jött ki, de más országok gépei 10 körüli létszámmal jönnek ki eseti kirepüléseknél. Igény lenne a transzportra, de most már szigorú kontroll, válogatás van a legtöbb országnál.

RR sajtótájékoztatója alapján az is egyértelmű nem csak légi transzport akcióról van szó.

OV döntése után a részvételről egy különleges műveleti osztag 20 órán belül kidolgozta a tervet és a felszerelésekkel repülőn várakoztak a parancsra. A jóváhagyás után indultak. RR egyik megbízható embere vezeti az osztagot. Misszióban is dolgoztak együtt.

Valszeg ez áll a háttérben, miért nem azonnal mentünk. Nem 2 pilótára volt szükség. És nem csak magyar vonatkozású emberek mentésében segítünk, hanem a szövetséges országok embereit is hozni fogjuk. Ez is elhangzott.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Egyvalamit felejt el itt mindenki. A kockázatot nem a magyar katonai vezérkar vagy a politikusok viselik, hanem a pilóták, személyzet, az akciókban résztvevő SF katonák ! Tehát a ha valami lesz az ő bőrük kerül a vásárra. De aki ezt nem fogja fel az traccsoljon továbbra is nyugodtan a mentési témáról, ahogy az esze viszi. Csak egy kérés volt. Törvényt nem hoztak rá, tehát tiltva sincs.
 
W

Wilson

Guest
Amúgy friss infó, hogy a brit ejtőernyősök igen csak aktívak Kabulban..Nem régen újságírók a Fehér Háznak szegezték azt a kérdést,hogy az amerikai ejtőernyősök miért nem hagyják el a kabuli repteret és mennek ki Kabulba azt ott rekedt amerikaiakért, mivel hogy a brit ejtőernyősök rendszeresen kimennek a városba az ott rekedt brit állampolgárok ért. A válasz lakonikusan rövid volt azért mert az amerikai ejtőernyősök dolga a repülőtér biztosítása:).Persze a fedett kabuli műveleteket nem fogják a nyilvánosság orrára kötni....
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Tisztelt Uraim (esetleg, ha vannak jelen, akkor Hölgyeim!
Azt hogy mit lehet megosztani, bízzuk a moderátorokra. Higgyétek el hogy roppant gyorsan a torkunkra lépnek ha valami probléma akad a megosztott tartalommal, vagy ha jönnek a személyeskedő, nem a tartalomhoz illő viták (lásd az ukrán topikot Mack. gond nélkül kilőtte '18-ban pedig nagy volt a forgalma).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 561
113
Nem a mostani konfliktusról szólt a vita, hanem hogy az EU általában véve miért nem hatékony semmiben sem. Hát azért, mert nincs központi szervei. Ha bármilyen döntésre van szükség, össze kell ülniük és közös álláspontra jutniuk. Hát a gyors döntéseknek ez nem nagyon kedvez :)
A román kormány(ok) sürgősségi kormányrendeletekkel vezeti(k) az országot, szerintem minimum 10 éve. Na annak aztán qrvanagy értelme van, látnál kapkodást s hülységet minden szinten.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 441
113
Megvan ennek az útja, ha olyan a helyzet, akkor az országgyűlés kihirdeti a különleges jogrendet és törvényesen korlátozza a nyilvánosságot, annak szabályozott és szükségképpen ideiglenes keretei között.

Ne aggódj, ez a mai sajtótájékoztató neked és a hozzád hasonlóknak szólt elsősorban. :) Olvass el néhány könyvet a titkosszolgálatokról és titkos műveletekről. Érdemes. :)
Van egy elgondolásom az egészről, de nem írok le belőle egy szót sem. Amikor vége lesz, megteszem és azt is leírom, mit találtam el, mit nem. :)
 
W

Wilson

Guest
Kétségbeesett afgánokat zúzott halálra a kabuli repülőtéren uralkodó káosz.....

A kaotikus jelenetekre azért került sor, mert az Egyesült Államok nagykövetsége ma felszólította az amerikaiakat, hogy maradjanak távol a repülőtértől, és a kapukon kívüli potenciális biztonsági fenyegetésekre figyelmeztetett. Miközben a helyiek ezrei próbáltak átrohanni a 88 fahreinheit fokos hőségben, legalább négy nőt a sor elején tragikus módon összezúztak. Brit katonák kétségbeesetten kiabáltak orvosokért és hordágyakért, miközben eszméletlen embereket vittek el, sokakat halottnak nyilvánítottak, és fehér lepedőbe burkolóztak - írja a Sky News.

Más ejtőernyősök megpróbálták kihúzni az embereket - köztük kisgyerekeket - a káoszból, és a tábor falain állva tömlőkkel permetezték a tömeget, hogy megpróbálják lehűteni őket, miközben a mentősök a sérültek között rohangáltak.

Voltak olyan jelenetek is, amikor a sérült és véres emberek papírhalmok és eldobott ruhák között ültek a helyszín közelében, míg mások vállvetve álltak, sikolyok és lövések hangjai közepette - írja a Sun.

Kim Sengupta újságíró ma délután a repülőtérről tweetelt, és azt mondta, hogy szemtanúja volt annak, hogy "négy ember, mind nő, meghalt a hőségtől és az "összezúzástól". A zűrzavar a fővárosban tegnap este történt erőszakos cselekményeket követte, és olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken a tömegben lévő embereket botokkal verik. A történtek hátterében az áll, hogy afgánok ezrei attól tartanak, hogy Kabulban maradhatnak, mivel a miniszterek az utolsó brit evakuációs járat határidejének kedden túli meghosszabbítását szorgalmazzák. A védelmi minisztérium ma megerősítette, hogy az Egyesült Királyság az elmúlt 24 órában 1000 embert repatriált - ez a legtöbb, amit eddig egyetlen nap alatt sikerült elérnie.

Daily Mail
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ez egyszerűen elképesztő ! Amíg nem volt ez a kérés már egészen jól lecsillapodott a topic. Most meg mintha egy varázsütésre egy csomóan megvesztek volna, CSAKAZÉRTISARRÓLÍRNAK AMIRE MEGKÉRTEK MINDENKIT HOGY MOST JEGELJÉK AMÍG VÉGEZNEK AZ AKCIÓVAL. Mint az óvódások, ha megkérték hát csakazértis azt csinálják amit nem kéne. :oops::D:D
 
W

Wilson

Guest
A kabuli reptérnél készült képek :(


NINTCHDBPICT000674340302.webp

NINTCHDBPICT000674340297.webp

unnamed-10.webp

sdffsdfsdsfda.webp


Itt a videó is...

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 508
46 474
113
Amúgy friss infó, hogy a brit ejtőernyősök igen csak aktívak Kabulban..Nem régen újságírók a Fehér Háznak szegezték azt a kérdést,hogy az amerikai ejtőernyősök miért nem hagyják el a kabuli repteret és mennek ki Kabulba azt ott rekedt amerikaiakért, mivel hogy a brit ejtőernyősök rendszeresen kimennek a városba az ott rekedt brit állampolgárok ért. A válasz lakonikusan rövid volt azért mert az amerikai ejtőernyősök dolga a repülőtér biztosítása:).Persze a fedett kabuli műveleteket nem fogják a nyilvánosság orrára kötni....
Ha nem őriznék meg a látszatát, hogy partnerei a táliboknak akkor nem lenne hová a többi országnak kimenteni az embereket.
Ha összeomlik a status quo, akkor azért pár aknavetővel elég szépen megakasztanák a AIR USAF menetrendjét.