[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Szerintem felesleges elkezdeni ezt a vitát amit már jó párszor lefolytattunk,maradjunk annyiban, hogyha az USA úgy dönt akkor katonailag meg tudja oldani a helyzetet a kérdés csak a civil áldozatok nagysága,de egy ilyen forgatókönyv se az USA-k se annak a tálib vezetésnek nem megfelelő aki azt szeretné, hogy nemzetközileg is elfogadják Afganisztán legitim vezetésének...
Bingo. Amerikanak a civil aldozatok szama kinos lenne nagyon, de ha amerikai eleteket kell mentenie, akkor siman belevagnak a jelenlegi hangulatban, hidd el. Nagyon csunyan bezuhant Biden, meg egy ilyet nem birna el.
Ha ezt nem erzik a papucsosok, akkor nagyon rovid eletu is lehet a kormanyzasuk...
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Bilal nagy ész lehet, ha igaz akkor el is mondta hol kell keresni a testvéreit...
Vagy ez a dörzsölt Bilal szándékosan fals információt adott:).

Nekem erről mindig ez a vicc jut eszembe:

Egy öreg arab már 40 éve New York közelében lakik.
Szeretne a kertjében
krumplit ültetni, de egyedül van, öreg és gyenge. A fia Párizsban
tanul. Ír neki egy e-mailt a gondjáról:
'Kedves Fiam, Ahmed!
Nagyon szomorú vagyok, mert nem tudok a kertemben krumplit ültetni.
Biztos vagyok benne, hogy ha itt lennél, tudnál nekem segíteni a
kertet felásni. Szeretlek.
Atyád.'
Másnap az öreg arab e-mailt kap a fiától:
'Kedves Apám! Ne nyúlj a kerthez. Ott rejtettem el a 'dolgot'. Én is szeretlek.
Ahmed.'
Másnap hajnali 4-kor jön az arabhoz a Hadsereg, az FBI, CIA, a
Ranger-ek és Nemzetbiztonsági Hivatal is. Átkutatják a házat és
felássák az egész kertet is, minden millimétert átkutatnak, de semmit
sem találnak. Csalódottan távoznak.
Másnap az öreg arab újra e-mailt kap a fiától:
'Kedves Apám! Remélem mostanra már fel van ásva a kerted és
ültethetsz bele krumplit. Sajnos csak ennyit tudtam innen tenni érted.
Szeretlek.
Ahmed
 
W

Wilson

Guest
Németek lőtték le az afgán biztonsági őröket a kabuli repülőtéren, miután ismeretlen orvlövész tüzet nyitott rájuk..

A kabuli repülőtér elleni első tényleges támadásban azóta, hogy a tálibok átvették az afganisztáni hatalmat, egy ismeretlen mesterlövész állítólag tüzet nyitott a helyi biztonsági erőkre, és halálos tűzharcot robbantott ki a német csapatokkal és az amerikai tengerészgyalogosokkal.

Az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) a feltételezések szerint tömegesen megadta magát a táliboknak és augusztus 15-től feloszlott, amikor az iszlamista fegyveresek harc nélkül elfoglalták Kabult. Mint kiderült, mintegy 600-an a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre (HKIA) menekültek, remélve, hogy evakuálják őket. Közülük négyen megsebesültek, egy közülük halálosan, hétfő reggel a repülőteret őrző német katonákkal történt baráti tűzben - amikor állítólag egy ismeretlen mesterlövész célzott az állásaikra.

A hajnali 4 órai incidensről szóló eredeti jelentések a Bundeswehr közleményére támaszkodtak, amely szerint a német és az amerikai erők "afgán katonák és ismeretlen támadók" közötti "tűzharcban" vettek részt a repülőtéren. A CNN kabuli tudósítója azonban arról számolt be, hogy a németek és "valószínűleg" amerikai tengerészgyalogosok a HKIA északi kapujánál "baráti tűzben" vettek részt, miután egy ismeretlen mesterlövész tüzet nyitott az afgánokra. Az ANA-katonák visszalőttek, de a NATO-csapatok felé - akik aztán viszonozták a tüzet, ami a sérüléseket és a halálos lövést okozta.

A hétfő reggeli incidens volt az első tényleges támadás a repülőtér ellen a tálib hatalomátvétel óta, miközben az USA és NATO-szövetségesei azon fáradoznak, hogy az augusztus 31-i határidő előtt evakuálják az országból menekülő több tízezer nyugati állampolgárt és afgánt.

A tálibok szerint a külföldi csapatok evakuálási határidejének augusztus 31. utáni meghosszabbítására tett bármilyen kísérlet egyértelmű jogsértés. Míg Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az evakuálási műveleteket az említett időpont utánra is meghosszabbíthatja, ha amerikaiak maradnak a helyszínen, a tálibok nyilvánosan kijelentették, hogy ez a békeegyezményt sértené. Ha az USA és szövetségesei nem távoznak augusztus végéig, az "reakciót váltana ki" - mondta a csoport, anélkül, hogy konkrétumokkal szolgált volna.

A mesterlövész személyazonosságáról nem volt információ. A tálibok eddig betartották a tűzszünetet az amerikai és NATO-csapatokkal, és kabuli újságírók azt találgatták, hogy a támadó inkább az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű terrorcsoporthoz tartozhat, amely állítólag Afganisztánban tevékenykedik.

Az események egy másik verziója szerint a repülőtér előtt álló civilek tömege miatt a tálib harcosok lövöldözni kezdtek, amire a NATO-csapatok válaszoltak, és összesen hét halálos áldozatot követelt: " mondta egy biztonsági tisztviselő,.

A Sputnik viszont hétfő este,-egy meg nem nevezett szemtanúra hivatkozva- arról számolt be ,hogy két tálib harcos és négy ember sérült illetve halt meg, akik megpróbálták elhagyni az országot .

Az evakuálási erőfeszítések azonban helyi idő szerint hétfő este újabb csapást szenvedtek, amikor tűz ütött ki a HKIA-n. Kevés részletet lehetett megtudni, de a helyszínről készült videókon fekete füstfelhők gomolyogtak, amelyek miatt a jelentések szerint ismét felfüggesztették a járatokat.

RT.COM
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 466
113
Fogalmam sincs, mirol beszelsz. Ha nem vilagos, mitol van sokszoros harcerteke egy 82nd katonanak egy papucsoshoz kepest, akkor kerdezz ra es @dudi avagy @krisss avagy masok esetleg lesznek eleg turelmesek es elmagyarazzak neked, hogy miert van igy.
(En nem fogom, mert viszonylag egyertelmu trollkodasnak tunik az egesz.)
Haha...Mi is volt az elmúlt20 évben? Csupa fényes, hősies NATO győzelem után most kaotikus kimenekülés farkot behuzva. Neked Saigon is egy fényes győzelem volt, ugye?
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Vinni
Ja. Egerben is ellökték a létrákat anno.

Vinni kellene gulyáslevest meg szurkot is hogy autentikus legyen. A Wizz Air néhány csinos stewardesst is adhatna. Így lenne tökéletesen megvalósítható az Operation Eger 2021 ;-)

Ráadásul a hosszú repülő út is rövidebbnek tűnik ha szép stewardessek szórakoztatják a KRDD-s srácokat :-D
 
W

Wilson

Guest
Haha...Mi is volt az elmúlt20 évben? Csupa fényes, hősies NATO győzelem után most kaotikus kimenekülés farkot behuzva. Neked Saigon is egy fényes győzelem volt, ugye?
Mondj egyetlen példát is amikor a tálib haderő akárcsak egyetlen alkalommal is felülmúlta katonai értelmben az afganisztáni amerikai/NATO haderőt...
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97
W

Wilson

Guest

Tovább tart az evakuálás Afganisztánból, hadbíróság elé állítanák Bident​


2021.08.24. 07:37

Joe Biden nem tervez felelősségre vonásokat az Afganisztáni fiaskó miatt, de az evakuáció tovább fog tartani a tervezettnél. A tálibok ezért szankciókat helyeztek kilátásba, a brit parancsnok szerint az amerikai elnököt hadbíróság elé kéne állítani.

Az amerikai elnök sajtóértesülések szerint kedden bejelenti, hogy az evakuáció a korábban tervezett augusztus 23-i dátumánál tovább fog tartani a művelet, írja a Deutsche Welle.

GettyImages-1234745952

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A tálibok szóvivője, Suhail Saheen elmondta, hogy nem értenek egyet a tervvel, és „következményei lesznek a megszállás meghosszabbításának”. Gúnyolódásként a legendás, a második világháborúban Iwo Jima megszállását ünneplő fotójáról is készítettek egy replikát, amin az ő zászlóállításuk látható.

Az Egyesült Királyság afganisztáni erőinek volt parancsnoka szerint Joe Bident hadbíróság elé kéne állítani​

Richard Kemp tábornok, az Egyesült Királyság afganisztáni kontingensének volt parancsnoka azt nyilatkozta, hogy az amerikai elnököt hadbíróság elé kéne állítani, mert az amerikai hadsereg főparancsnokaként

elárulta az Egyesült Államok és az Egyesült Nemzetek fegyveres erőit,

írta meg a Fox News.
Kemp elmondta, hogy emiatt

az egész világ mérhetetlenül veszélyesebb hellyé vált.

Joe Biden nem tervez felelősségre vonásokat az afganisztáni fiaskó miatt​

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn sajtóértekezleten azt mondta, hogy eddig nem hallott semmi olyasmit, miszerint az elnök menesztéseket tervezne a kialakult afganisztáni helyzet miatt, írta meg az MTI.

Jake Sullivan sajtótájékoztatóján a Fehér Házban 2021. augusztus 23-án

Jake Sullivan sajtótájékoztatóján a Fehér Házban 2021. augusztus 23-án
Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary

A tanácsadó, Jake Sullivan a Fehér Házban arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Biden tervez-e fegyelmi lépéseket amerikai tisztségviselőkkel szemben azután, hogy Afganisztánban a tálibok meglepetésre villámgyorsan megszállták szinte az egész országot.

Biden többször is védelmébe vette döntését az amerikai csapatok afganisztáni kivonásáról, hozzátéve, hogy vállalja érte a felelősséget. A kivonás nyomán lendültek a tálibok támadásba, és gyorsaságuk meglepte Washingtont is.

Az ausztrál kormányfő szerint bármelyik légi menekítés Afganisztánból az utolsó lehet​

Ausztrália miniszterelnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy a kabuli repülőtérnél a helyzet megjósolhatatlan maradt, és bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból, írja az MTI.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök
Fotó: Rohan Thomson / Getty Images Hungary

Scott Morrison a Nine Network tévében beszélt azt követően, hogy Ausztráliának eddigi legnagyobb menekítő műveleteként sikerült 650 embert elvinnie kedd reggelre Afganisztánból, a kabuli repülőtérről.

Ez volt a legnagyszerűbb éjszakánk

– mondta.
A műveletben Ausztráliának négy, Új-Zélandnak pedig egy katonai repülőgépe vett részt. A két ország eddig összesen 1700 főt menekített ki Afganisztánból, köztük félszáz afgán atlétát.


 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
2017 ota gyakorlatilag ugyanennyi katona volt ott
Ugyan annyi mint most, ugyan olyan fegyverzettel? Ugyan úgy kvázi egy reptérre beszorulva?

Ez egy csomo primitiv suttyo, nagyreszt kezifegyverekkel, az RPG kb a legkomolyabb fegyver, amit ismernek es soha semmilyen katonai gyozelmet nem arattak az elmult 20 ev alatt. Semmit.
Ez a hozzáállás elég primitív. Mi az, hogy suttyó? érted úgy, hogy helybeli? Nem vagyok én abban biztos, hogy annyira alúlképzett, és abban sem, hogy akár a katari, akár a paki segítőik, kiképzőik azok lennének. Sőt, sokat a koalíciós erők képeztek ki.
Egy reptér múködésének nehezítésére, akadályozására sima aknavető is elég lehet, főleg, hogy ott vannak a tálibok a kapuknál (már amelyik nem Kanadában van :) )
Hogy arattak e csatában győzelmet? Nem tök mindegy? A háborút kell megnyerni, nem a csatát. Úgy néz ki, hogy azt megnyerték és az országod elég kegyes feltételeket biztosított nekik.

Szerintem felesleges elkezdeni ezt a vitát amit már jó párszor lefolytattunk,maradjunk annyiban, hogyha az USA úgy dönt akkor katonailag meg tudja oldani a helyzetet a kérdés csak a civil áldozatok nagysága,de egy ilyen forgatókönyv se az USA-k se annak a tálib vezetésnek nem megfelelő aki azt szeretné, hogy nemzetközileg is elfogadják Afganisztán legitim vezetésének...
Egy háborút nem csak katonailag vívnak. És ez egyre igazabb lesz. (ugye a hard power is csak egy a 'power'-ek közül)
Ezért tök mindegy, hogy katonailag tudott e volna nyerni (már ugye ez is feltételezés) a koalíciós haderő, ha összességében nem tudtak nyerni (ami meg tény).
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 595
113
Az amerikai hozzáállás kb. olyan lehet, mint a Jugoszláv balhé alatt, amikor Taszárra települtek. Az amerikai őrmester a magyar századossal akarta a cuccait vitetni. Na, ennyit számítunk nekik. Még, hogy szövetségesek vagyunk? Meg, ahogyan Móricka elképzelte.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Jól halad a mentés, nincs káosz a reptére....
„A repülőgépünket más emberek foglalták el vasárnap. Fegyveresek voltak, lőfegyverek is voltak náluk. A gépünket ellopták, kedden ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén elrepültek Iránba” - mondta el Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes kedden egy rádióműsorban. További részleteket az incidensről nem ismertetett.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ugyan, dehogy veszi korbe. A szelen vann kinn, hataval a hegyeknek. Egyik oldala a civil volt, a varos felol, a masik a katonai, a hegyek fele, az a biztositott oldal, ahol a szovetseges HQ van. Legalabb egy terkepet nezz meg, mielott okoskodsz, komolyan...
Nézz már rá arra a térképre. A kifutópálya 1 km-re van a város szélétől a déli oldalon.
A nyugati oldalon, a kifutótól megint csak levesebb mint egy km-re kezdődnek a házak.
A keleti felén a kifutó végén kb. 300 m-re vannak a házak. A kerítés tövében.
Északról valóban kevésbé beépített.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
Szerintem felesleges elkezdeni ezt a vitát amit már jó párszor lefolytattunk,maradjunk annyiban, hogyha az USA úgy dönt akkor katonailag meg tudja oldani a helyzetet a kérdés csak a civil áldozatok nagysága,de egy ilyen forgatókönyv se az USA-k se annak a tálib vezetésnek nem megfelelő aki azt szeretné, hogy nemzetközileg is elfogadják Afganisztán legitim vezetésének...
Annyira sarokkőnek veszitek, hogy a táliboknak fontos a nemzetközi elismerés. És, ha nem? Eddig is megvoltak nélküle. Akivel meg üzletelni vagy együttműködni akarnak, azzal fű alatt megoldják.
Sőt. Pont a jelenlévő NATO országok vannak a talibán jóindulatára utalva még néhány napig, míg ott vannak. Lehet itt hőzöngeni, hogy percek alatt földbe tudjuk gyalulni őket, de egy tálibra tíz civil hulla jönne még járulékos veszteségként. Ezt már nem venné ám be az érzékenyített média fogyasztó . Már Vietnámot se vette be.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 981
113
p
Megnéztem a külügyminiszter beszédét, most. Diplomatikusan fogalmazott, de határozottan. Egyértelműen lejött, az amerikai fél ott, tett rá magasról hogy mi is ki akarjuk hozni a mi embereinket. Elég nehéz lehetett a helyzet, hogy a külügyminiszter sajtótájékoztatón hozza fel a témát, a megszokott, felek közti bizalmas diplomáciai kommunikáción túl.
Mindenesetre az is árulkodó lehet, hogy a mi gépeinkre létrán kellett felmenni az érintetteknek. Vajon hány gép lehet ott egyszerre, illetve hány lépcső van, amit a gépekhez szoktak vinni, ki és beszálláskor, a repülőtéren ? Másnak se jutott, vagy csak nekünk nem biztosították ? Azért láttuk már más szituációban ezeket a gépeinket és ott nem aluminium létrán másztak fel rá az utasok. :)
Néztem a flight radart elég sokszor a hétvégén, sok mindent láttam. Mondjuk úgy, amikor mi ott lehettünk géppel, akkor kizárólag amerikai C-17 gépek lehettek még ott a repülőtéren. ( mondjuk ez csak tipp )
Szóval, ha a miniszter ezt szóvá tette, akkor ott lehetett egyet nem értés rendesen.

Ismét reaktiválták a Civil Tartalékos Légiflottát, vagyis a CRAF-ot amit az 1951-es létrehozása óta idáig csak kétszer vett igénybe az amerikai kormányzat.
A CRAF-ban való részvétel önkéntes és amerikai tulajdonú és bázisú légitársaságok gépeibő áll fel. Ötletét még Eisenhower alatt az 1948-as berlini légihíd fontossága adta.
A megalakulása óta csak az 1990-es Operation Desert Shield felvonulási hadművelethez és a 2003-as iraki invázióhoz volt rájuk idáig szükség.
Most sem repülnek a forró Kabulba, csak egy köztes állomásig:

Gondoltam, a tegnap belinkelt 45 eves c-130-at uzemelteto ceg is partnere ilyen esetre az amerikai kormanynak.
Ez egy legi Dunkirk jelenleg akkor.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 981
113
ezt meg itt hagyom, mert kurvára egyetértek minden sorával...
omment, hvg Undorító, amit Orbánék művelnek, mindig van lejjebb... Ott van az (egykori) vámosszabadi tábor, ami sokkal alkalmasabb arra, hogy valamennyire civilizált körülmények között fogadjanak menedékkérőket... Ehelyett abba a konténerekből összerakott, szögesdrótokkal telepakolt koncentrációs táborba viszik őket, ahol ugyan megkapják a minimális ellátást, de milyen szimbolikus már, hogy ott tartják őket a menedékkérelem elbírálása alatt, ahol menekültek ezreit tartották fogva, sokukat éheztetve, és amelyik helyet a jogtalanságok és törvényszegések miatt az Európai Emberi Jogi Bíróság bezáratott...

A menedékkérőt nem az én fogalmazásom de a f.z, beléjük, akik a magyarokat segítették, bebasszák a szögesdrót mögé. hogy rohadjon meg az is, aki ehhez a nevét adta.
Megis hova tennek? Netto idegenrendeszeti eljaras ala kerulnek. Megis hova kellene elszallasolni oket, valami hotelbe? Ez a tabor van erre kijelolve. Lehet menni Pestrol picsogas helyett segiteni. Ha igazan akarjak akkor kibirjak es maradnak ott nem fejezi le oket senki. Ha nem, akkor elmennek Berlinbe, de akar vissza is mehetnek.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Mondj egyetlen példát is amikor a tálib haderő akárcsak egyetlen alkalommal is felülmúlta katonai értelmben az afganisztáni amerikai/NATO haderőt...

Mondjuk az elmúlt 2 hónap pontosan ilyen alkalom.

Katonai értelemben stratégiai vereséget mértek az afganisztáni amerikai/NATO erőkre. Hiszen nehéz másnak értelmezni ha az USA nagykövetségén elégetik a zàszlókat és a titkos iratokat, a mindenütt otthagyott felszerelést stb. Ezt mindenütt fejvesztett menekülésnek hívjàk.

Mogadishu is ugyanilyen példa. Az ottani busmanok se voltak jobbak mint a Nagy Seal mégis nyertek...

Kijelenthetjük az USA a II. Vh óta nem nyert meg hàborút. Korea döntetlen, Vietnàm vereség, az első és a màsodik Öböl hàború első csatàit megnyerték de a háborút elveszítették. Az USA haderőt gyakran sajàt politikusai győzik le. De az ellenségeik ezt jól kihasznàljàk...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113