[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113
Ugyan, dehogy veszi korbe. A szelen vann kinn, hataval a hegyeknek. Egyik oldala a civil volt, a varos felol, a masik a katonai, a hegyek fele, az a biztositott oldal, ahol a szovetseges HQ van. Legalabb egy terkepet nezz meg, mielott okoskodsz, komolyan...


Ehh? Semmilyen szamottevo legvedelmuk nincs, legierejuk meg plane a taliboknak. Gyakorlatilag patkanyvadaszat lenne a buckak kozott az amerikai eroknek a levegobol.





Ugyan. Ez az amerikai legiero, vegtelen mennyisegu tankerrel meg fighterrel. :)
Ne vicceljunk mar, szerinted 600-800 kilometer akkora problema nekik? A jugokat anno 25+ eve innen indulva bombaztak es ide tertek vissza.
Emellett ha szabad kezet kapnanak, akkor az a ~6000 katona mondjuk ket nap alatt tolna oket egy kerulettel vissza ugy, hogy utana mar a repteret is hasznalhatnak ujra.


Huh? 2017 ota gyakorlatilag ugyanennyi katona volt ott es a papucsos suttyok gyakorlatilag nem is harcoltak, hanem siman megforditottak a torzsfonokokn keresztul a korrupt helyi miliciat, igy aztan a seregnek sem volt valasztasa utana. Ja es ezt is csak akkor, amikor mar targyalasokat le is zartak a csontbuta Trumppal es azt a legegyszerubb modon hulyenek neztek es vilagos volt, hogy megyunk kifele.




Ti ugy el vagytok tajolva a talibokrol, hogy az hihetetlen. :D Ez egy csomo primitiv suttyo, nagyreszt kezifegyverekkel, az RPG kb a legkomolyabb fegyver, amit ismernek es soha semmilyen katonai gyozelmet nem arattak az elmult 20 ev alatt. Semmit.
Csak addig van ott amerikai legiero amig valamelyik szomszedos orszag atengedi a legteren. Ha a talibokat buntetni akarnak es ez pakisztani erdekekbe utkozik, akik a pakik lezarjak a legteret. Kina, Iran, Oroszok meg nem engedik at oket.
Es pont.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113
Németek lőtték le az afgán biztonsági őröket a kabuli repülőtéren, miután ismeretlen orvlövész tüzet nyitott rájuk..

A kabuli repülőtér elleni első tényleges támadásban azóta, hogy a tálibok átvették az afganisztáni hatalmat, egy ismeretlen mesterlövész állítólag tüzet nyitott a helyi biztonsági erőkre, és halálos tűzharcot robbantott ki a német csapatokkal és az amerikai tengerészgyalogosokkal.

Az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) a feltételezések szerint tömegesen megadta magát a táliboknak és augusztus 15-től feloszlott, amikor az iszlamista fegyveresek harc nélkül elfoglalták Kabult. Mint kiderült, mintegy 600-an a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre (HKIA) menekültek, remélve, hogy evakuálják őket. Közülük négyen megsebesültek, egy közülük halálosan, hétfő reggel a repülőteret őrző német katonákkal történt baráti tűzben - amikor állítólag egy ismeretlen mesterlövész célzott az állásaikra.

A hajnali 4 órai incidensről szóló eredeti jelentések a Bundeswehr közleményére támaszkodtak, amely szerint a német és az amerikai erők "afgán katonák és ismeretlen támadók" közötti "tűzharcban" vettek részt a repülőtéren. A CNN kabuli tudósítója azonban arról számolt be, hogy a németek és "valószínűleg" amerikai tengerészgyalogosok a HKIA északi kapujánál "baráti tűzben" vettek részt, miután egy ismeretlen mesterlövész tüzet nyitott az afgánokra. Az ANA-katonák visszalőttek, de a NATO-csapatok felé - akik aztán viszonozták a tüzet, ami a sérüléseket és a halálos lövést okozta.

A hétfő reggeli incidens volt az első tényleges támadás a repülőtér ellen a tálib hatalomátvétel óta, miközben az USA és NATO-szövetségesei azon fáradoznak, hogy az augusztus 31-i határidő előtt evakuálják az országból menekülő több tízezer nyugati állampolgárt és afgánt.

A tálibok szerint a külföldi csapatok evakuálási határidejének augusztus 31. utáni meghosszabbítására tett bármilyen kísérlet egyértelmű jogsértés. Míg Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az evakuálási műveleteket az említett időpont utánra is meghosszabbíthatja, ha amerikaiak maradnak a helyszínen, a tálibok nyilvánosan kijelentették, hogy ez a békeegyezményt sértené. Ha az USA és szövetségesei nem távoznak augusztus végéig, az "reakciót váltana ki" - mondta a csoport, anélkül, hogy konkrétumokkal szolgált volna.

A mesterlövész személyazonosságáról nem volt információ. A tálibok eddig betartották a tűzszünetet az amerikai és NATO-csapatokkal, és kabuli újságírók azt találgatták, hogy a támadó inkább az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű terrorcsoporthoz tartozhat, amely állítólag Afganisztánban tevékenykedik.

Az események egy másik verziója szerint a repülőtér előtt álló civilek tömege miatt a tálib harcosok lövöldözni kezdtek, amire a NATO-csapatok válaszoltak, és összesen hét halálos áldozatot követelt: " mondta egy biztonsági tisztviselő,.

A Sputnik viszont hétfő este,-egy meg nem nevezett szemtanúra hivatkozva- arról számolt be ,hogy két tálib harcos és négy ember sérült illetve halt meg, akik megpróbálták elhagyni az országot .

Az evakuálási erőfeszítések azonban helyi idő szerint hétfő este újabb csapást szenvedtek, amikor tűz ütött ki a HKIA-n. Kevés részletet lehetett megtudni, de a helyszínről készült videókon fekete füstfelhők gomolyogtak, amelyek miatt a jelentések szerint ismét felfüggesztették a járatokat.

RT.COM
Az szep lesz mikor az otthagyott es csalodott hosies afgan sereg maradeka az utolso elrepulo gepre kitaraz.
 
W

Wilson

Guest
Rekontra
Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője cáfolta Jevhen Jenin miniszterhelyettes kijelentését
Az iráni polgári légiközlekedési hatóság tisztázta, hogy a gép Mashhadban tankolt, majd Kijevbe repült.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője szintén azt mondta, hogy a jelentés hamis, az RBC Ukraine hírügynökség szerint. "Nincsenek elfogott ukrán repülőgépek Kabulban vagy máshol. Az" elfogott repülőgépről "szóló információk, amelyeket egyes sajtóorgánumok terjesztenek, nem igazak" - mondta Nikolenko.

Most akkor vagy Jevhen Jenin miniszterhelyettes kattant meg , és hülyeségeket kezdett terjeszteni.

Vagy esetleg az történt, hogy a Mashhadban tankoló ukrán gépnek nem tudták vagy nem akarták kifizetni az üzemanyag számláját és az iráni Forradalmi Gárda pár tagja egy kicsit lefoglalta a gépet:):).
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Csak addig van ott amerikai legiero amig valamelyik szomszedos orszag atengedi a legteren. Ha a talibokat buntetni akarnak es ez pakisztani erdekekbe utkozik, akik a pakik lezarjak a legteret. Kina, Iran, Oroszok meg nem engedik at oket.
Es pont.

Ha muszáj, átmennek engedély nélkül. Nyilván nem a kínaiakon keresztül (oroszok meg nem szomszédok, a tadzsik, üzbég, türkmén az nem orosz, valószínű nem zárnák le az usa elől a légteret).
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 082
10 243
113
igen pl itt :D ha elkezdene keresgélni kutakodni a forum és rácuppana a témára (nem adnák pár órát és több igaz több orszából származó több platformról való infók alapján de össze lenne szedve egy nagyjáboli kép.) nem ez lenne az első alkalom hogy a fórum jobban teljesítene mint min eggyes országok hirszerzőcsoportjai :D ... (PL a holland nagykövetséget őrző magyar katonák is pont pár nappal a talibanok előrrenyomulása eött vólt téma (már akkor is hogy milyen kutyául bánnak velük és semmibenzik meg a gizu stb PMC kapcsán ami nem vólt titok de itt a órumon végépp nem vólt meglepő hogy mit keresnek ott...)
szíria kapcsán kb eőrre tudtuk mikor lessz nagyobb légitámadás vagy szárazfőldi offenzíva (kb településre pontosan akár falura..)

Akkor elmondhatjuk, hogy a HTKA a legjobb civil négybetűs szervezet!
:)
 
W

Wilson

Guest
Kanadai különleges erők a kabuli repülőtér biztonsági kordonján kívül, hogy segítsenek az evakuálóknak: szövetségi kormány - CBC/CTV

Kabulban nagyon úgy néz ki nemzetközi SOF erők világtalálkozóját tartják...
USA,Német,Angol Francia,Magyar,kanadai,Indonéz stb elég színes felhozatal:)
Írország különleges haderőinek kilenc tagja Afganisztánba tart, hogy segítsen kiüríteni az ott maradt ír állampolgárokat.

Érkezéskor a hadsereg Rangers a kabuli repülőtéren állomásozik, és kapcsolatot tart más erőkkel, hogy kiszabadítsák a 36 maradék állampolgárt.

Az egységhez külügyminisztériumi két tisztviselő is csatlakozik.

Ger Ahern nyugalmazott dandártábornok szerint a bevetés felgyorsítja az evakuálási folyamatot.

redfm.ie
 
T

Törölt tag 008

Guest
"Szerinte a Magyarországon élő menekültközösségek közül az afgán nemcsak az egyik legnagyobb, hanem a legstabilabb és legsikeresebb is."

És akkor most kérdezzük meg az afgánok által kisemmizett magyarokat valamint azokat a nőket akiket zaklatnak, de nem merik feljelenteni őket, mert a rendőrök a zsebükben vannak és megfenyegették, hogy agyonverik őket.
Így lehet is sikeres közösség.

De nem baj....gyűlnek a felhők....törnek a pecsétek.....közeleg a vihar.
 
W

Wilson

Guest
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusvesna.su/news/1629801535
"Váratlan fordulat: Kabulban az ukrán katonai repülőgépet nem eltérítették, hanem megváltották

Az eltérített ukrán repülőgép történetében váratlan részletek kerültek elő. Miközben Kijev a repülőgép fegyveres lefoglalásáról beszél, repülési körökből származó források megerősítik azt az információt, hogy a gépet gazdag afgánok vásárolták, hogy Iránba repüljön.

Amint arról a Ruszkaja Veszna beszámolt, Jevhen Jenin ukrán külügyminiszter-helyettes beszámolt egy vészhelyzetről, amikor Kabulban ismeretlen fegyveresek eltérítettek egy ukrán repülőgépet. Érdekes módon az esetet csak néhány nappal később jelentették.
A médiajelentések szerint valójában az a katonai repülőgép, amely az ukrán állampolgárok evakuálására repült, afgán menekültekkel - helyi jómódú lakosokkal - Iránba tartott. Kiderült, hogy ez egy teljesen általános gyakorlat.

A legénységnek a tálibok által üldözött etnikai-vallási kisebbség, a síita hazarák fizettek aranyban, ékszerekben és valutában.
Tehát nem történt fegyveresek általi eltérítés.
Ráadásul egy ukrán médium saját forrásaira hivatkozva arról számol be, hogy egyes afgán menekültek, akiket az elmúlt napokban ukrán repülőgépekkel szállítottak ki Kabulból, sok pénzt fizettek azért, hogy megvásárolják helyüket a fedélzeten. Természetesen nem a "hivatalos jegyiroda" által.

Egy internetes oldal már azzal viccelődik, hogy ez az információ arra ösztönözheti az ukrán pilótákat, hogy Kabulba menjenek pluszpénzért, és most itt az ideje hogy az egész ukrán légiflotta taxizni induljon Afganisztánba, ahol a gazdag menekültek készek fizetni valutával és ékszerekkel. "
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Igen az érdekes lesz,hogy ez vajon, hogy fog lezajlani...
szerintem azt senki sem birja biztosan megmondani.

lehet szep csondben lezajlik minden, de lehet egy hatalmas durranas is.

amugy, azok az emberek ott a repteren, akik napoikig varnak, azok hol esznek, hol isznak, hol wcznek?

gondolom milyen kozepkori visszonyok lehetnek ott.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
  • Vicces
Reactions: theo
W

Wilson

Guest
szerintem azt senki sem birja biztosan megmondani.

lehet szep csondben lezajlik minden, de lehet egy hatalmas durranas is.

amugy, azok az emberek ott a repteren, akik napoikig varnak, azok hol esznek, hol isznak, hol wcznek?

gondolom milyen kozepkori visszonyok lehetnek ott.
Elvileg a tôbb ezres tömeg a repülőtéren kívül van, a repülőtéren belül viszont az amerikai hadseregnek a szükséges higéniáról gondoskodnia kell, hogy a fertőzéseket elkerüljék..
 
  • Tetszik
Reactions: theo