[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 730
3 831
113

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 370
113

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 141
113
"Főpolgármester-helyettes: év végére fizetésképtelen lehet Budapest, ha nem avatkozunk közbe
Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik.
Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.
A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - közölte. "Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része."
Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt.
Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, közölte: "Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lehet-budapest-ha-nem-avatkozunk-kozbe-497680

Csak emlékeztetőül:
  • Tarlós a fővárost 260 milliárd Ft feletti adóssággal vette át. Ebből 188 milliárd Ft volt a fővárosé és közel 80 milliárd Ft a BKV-é. 2013-2014-ben volt egy adósság konszolidáció, amikor az állam kifizette, átvállalta a Főváros és a BKV adósságait. Tarlós 2019-ig (5,5-6,5 év alatt) 65 milliárd Ft hitelt vett fel, de közben a pénzügyi tartalék nagy mértékben megnőtt. Amikor a jelenlegi csapat átvette a stafétát, akkor a Budapestnek volt 82 milliárd Ft állampapírja és 48 milliárd Ft pénzeszköze, azaz 130 milliárd Ft pénzügyi tartaléka volt, az adósság duplája. A 2021-es fővárosi költségvetés szerint viszont 1 év és 3 hónap alatt 118 milliárd Ft-ot új hitelt vettek fel. Több mint 1,5-szeresét a megelőző 6 év összes hitelfelvételének.
  • És 2021-ben még legalább további 71 milliárd Ft-ot terveznek felvenni. Az idei év végére a tervek szerint elérik 242 milliárd Ft-os adósságállományt. Ehhez jön még legalább 30 milliárd Ft BKV által felveendő hitel. Ez több, mint a 2013 -2014 -es adósság konszolidáció előtti csúcsérték.
  • Most pedig már arról van szó, hogy nem egész 2 év alatt az átvételkor meglévő pénzügyi tartalékot is elköltötték, már egy új, korábban igénybe nem vett 25 milliárd Ft-os folyószámlahitelhez kénytelenek hozzányúlni és technikai csődhelyzetről beszélnek.
  • A Főváros hiánya a 2021-es költségvetés szerint 151 milliárd Ft lesz, a 258 milliárd Ft bevétellel szemben. A bevételek 58%-a. Eközben a központi költségvetés, a mely ugyanazt a járványt és válságot szenvedi el 22.764 milliárd Ft bevételből 2.288 milliárd Ft hiányt csinál. Azaz a bevételek 10%-át. A Főváros úgy állít elő fajlagosan 6-szor akkora hiányt, hogy a bevételei oldalon a központi költségvetés sokkal nagyobb kiesést szenved el és a központi költségvetés viseli a járvány és válság kezelés terheit a kiadási oldalon. A Főváros nem költ érdemben munkahely megtartásra és teremtésre, gazdálkodók megmentésére, GDP növekedés generálására, stb... Nem ad támogatásokat, kedvezményeket e célokra. Mégis a Fővárosnak fajlagosan közel 6-szor akkora a hiánya.
  • Megy a sajtóban a népmese arról, hogy mindez a gonosz Kormány hibája, amely megfelezte a helyi iparűzési adót (azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy ennek ellentételezésére viszont támogatást ad) és elvonja a pénzt az önkormányzatoktól. Hát akkor most nézzük meg számokkal, hogy mekkora ez az adóbevétel kiesés: A Főváros adóbevételei a 2021-es költségvetés szerint 140 milliárd Ft, 2020-ban 175 milliárd Ft volt, 2019-ben pedig 165 milliárd Ft. Tehát az adóbevétel kiesés 2019-hez képest 25, 2020-hoz képest 35 milliárd Ft. Ha csak ennyi lenne a hiány, akkor a Főváros nagyjából a központi költségvetés fajlagos szintjét hozná. Na de a hiány ennek sokszorosa. A sajtót olvasva az egyéb állami elvonás lehetne az ok. A számok azonban azt mutatják, hogy 2021-ben a Főváros 30 milliárd Ft működési célú és 29 milliárd Ft felhalmozási célú támogatást kap az államháztartáson belülről. 2020-ban 22 milliárd Ft volt a működési és 33 milliárd Ft a felhalmozási, 2019-ben 28 milliárd Ft a működési és 20 milliárd Ft volt a felhalmozási támogatás. 2021-ben a nagy elvonás abban nyilvánul meg, hogy mind önmagában a működési támogatás, mind a működési és felhalmozási támogatás együttesen konkrétan több, mint a korábbi években. A bevételek kiesése töredék ekkora pénzügyi helyzet romlást kellene, hogy előidézzen. 2019-ben 256 milliárd Ft, 2020-ban 269 milliárd Ft, 2021-ben 235 milliárd Ft a Főváros összes költségvetési bevétele. Ezzel szemben a 2019. évi 64 milliárd Ft-os többlet helyét 151milliárd Ft-os hiány veszi át 2021-re, mert a kiadásokat majdnem a duplájára sikerül növelni.
  • Most is attól teszik függővé a csődöt, hogy a gonosz Kormány kifizet-e még 12 milliárd Ft extra támogatást a BKV-nak (a normál árkiegészítési támogatáson felül).
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Főpolgármester-helyettes: év végére fizetésképtelen lehet Budapest, ha nem avatkozunk közbe
Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik.
Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.
A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - közölte. "Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része."
Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt.
Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, közölte: "Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lehet-budapest-ha-nem-avatkozunk-kozbe-497680

Csak emlékeztetőül:
  • Tarlós a fővárost 260 milliárd Ft feletti adóssággal vette át. Ebből 188 milliárd Ft volt a fővárosé és közel 80 milliárd Ft a BKV-é. 2013-2014-ben volt egy adósság konszolidáció, amikor az állam kifizette, átvállalta a Főváros és a BKV adósságait. Tarlós 2019-ig (5,5-6,5 év alatt) 65 milliárd Ft hitelt vett fel, de közben a pénzügyi tartalék nagy mértékben megnőtt. Amikor a jelenlegi csapat átvette a stafétát, akkor a Budapestnek volt 82 milliárd Ft állampapírja és 48 milliárd Ft pénzeszköze, azaz 130 milliárd Ft pénzügyi tartaléka volt, az adósság duplája. A 2021-es fővárosi költségvetés szerint viszont 1 év és 3 hónap alatt 118 milliárd Ft-ot új hitelt vettek fel. Több mint 1,5-szeresét a megelőző 6 év összes hitelfelvételének.
  • És 2021-ben még legalább további 71 milliárd Ft-ot terveznek felvenni. Az idei év végére a tervek szerint elérik 242 milliárd Ft-os adósságállományt. Ehhez jön még legalább 30 milliárd Ft BKV által felveendő hitel. Ez több, mint a 2013 -2014 -es adósság konszolidáció előtti csúcsérték.
  • Most pedig már arról van szó, hogy nem egész 2 év alatt az átvételkor meglévő pénzügyi tartalékot is elköltötték, már egy új, korábban igénybe nem vett 25 milliárd Ft-os folyószámlahitelhez kénytelenek hozzányúlni és technikai csődhelyzetről beszélnek.
  • A Főváros hiánya a 2021-es költségvetés szerint 151 milliárd Ft lesz, a 258 milliárd Ft bevétellel szemben. A bevételek 58%-a. Eközben a központi költségvetés, a mely ugyanazt a járványt és válságot szenvedi el 22.764 milliárd Ft bevételből 2.288 milliárd Ft hiányt csinál. Azaz a bevételek 10%-át. A Főváros úgy állít elő fajlagosan 6-szor akkora hiányt, hogy a bevételei oldalon a központi költségvetés sokkal nagyobb kiesést szenved el és a központi költségvetés viseli a járvány és válság kezelés terheit a kiadási oldalon. A Főváros nem költ érdemben munkahely megtartásra és teremtésre, gazdálkodók megmentésére, GDP növekedés generálására, stb... Nem ad támogatásokat, kedvezményeket e célokra. Mégis a Fővárosnak fajlagosan közel 6-szor akkora a hiánya.
  • Megy a sajtóban a népmese arról, hogy mindez a gonosz Kormány hibája, amely megfelezte a helyi iparűzési adót (azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy ennek ellentételezésére viszont támogatást ad) és elvonja a pénzt az önkormányzatoktól. Hát akkor most nézzük meg számokkal, hogy mekkora ez az adóbevétel kiesés: A Főváros adóbevételei a 2021-es költségvetés szerint 140 milliárd Ft, 2020-ban 175 milliárd Ft volt, 2019-ben pedig 165 milliárd Ft. Tehát az adóbevétel kiesés 2019-hez képest 25, 2020-hoz képest 35 milliárd Ft. Ha csak ennyi lenne a hiány, akkor a Főváros nagyjából a központi költségvetés fajlagos szintjét hozná. Na de a hiány ennek sokszorosa. A sajtót olvasva az egyéb állami elvonás lehetne az ok. A számok azonban azt mutatják, hogy 2021-ben a Főváros 30 milliárd Ft működési célú és 29 milliárd Ft felhalmozási célú támogatást kap az államháztartáson belülről. 2020-ban 22 milliárd Ft volt a működési és 33 milliárd Ft a felhalmozási, 2019-ben 28 milliárd Ft a működési és 20 milliárd Ft volt a felhalmozási támogatás. 2021-ben a nagy elvonás abban nyilvánul meg, hogy mind önmagában a működési támogatás, mind a működési és felhalmozási támogatás együttesen konkrétan több, mint a korábbi években. A bevételek kiesése töredék ekkora pénzügyi helyzet romlást kellene, hogy előidézzen. 2019-ben 256 milliárd Ft, 2020-ban 269 milliárd Ft, 2021-ben 235 milliárd Ft a Főváros összes költségvetési bevétele. Ezzel szemben a 2019. évi 64 milliárd Ft-os többlet helyét 151milliárd Ft-os hiány veszi át 2021-re, mert a kiadásokat majdnem a duplájára sikerül növelni.
  • Most is attól teszik függővé a csődöt, hogy a gonosz Kormány kifizet-e még 12 milliárd Ft extra támogatást a BKV-nak (a normál árkiegészítési támogatáson felül).
Azért ez gyorsan ment. Nincs két éve, hogy beült a főpolgármesteri székbe.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 806
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 656
55 313
113
"Főpolgármester-helyettes: év végére fizetésképtelen lehet Budapest, ha nem avatkozunk közbe
Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik.
Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.
A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - közölte. "Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része."
Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt.
Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, közölte: "Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lehet-budapest-ha-nem-avatkozunk-kozbe-497680

Csak emlékeztetőül:
  • Tarlós a fővárost 260 milliárd Ft feletti adóssággal vette át. Ebből 188 milliárd Ft volt a fővárosé és közel 80 milliárd Ft a BKV-é. 2013-2014-ben volt egy adósság konszolidáció, amikor az állam kifizette, átvállalta a Főváros és a BKV adósságait. Tarlós 2019-ig (5,5-6,5 év alatt) 65 milliárd Ft hitelt vett fel, de közben a pénzügyi tartalék nagy mértékben megnőtt. Amikor a jelenlegi csapat átvette a stafétát, akkor a Budapestnek volt 82 milliárd Ft állampapírja és 48 milliárd Ft pénzeszköze, azaz 130 milliárd Ft pénzügyi tartaléka volt, az adósság duplája. A 2021-es fővárosi költségvetés szerint viszont 1 év és 3 hónap alatt 118 milliárd Ft-ot új hitelt vettek fel. Több mint 1,5-szeresét a megelőző 6 év összes hitelfelvételének.
  • És 2021-ben még legalább további 71 milliárd Ft-ot terveznek felvenni. Az idei év végére a tervek szerint elérik 242 milliárd Ft-os adósságállományt. Ehhez jön még legalább 30 milliárd Ft BKV által felveendő hitel. Ez több, mint a 2013 -2014 -es adósság konszolidáció előtti csúcsérték.
  • Most pedig már arról van szó, hogy nem egész 2 év alatt az átvételkor meglévő pénzügyi tartalékot is elköltötték, már egy új, korábban igénybe nem vett 25 milliárd Ft-os folyószámlahitelhez kénytelenek hozzányúlni és technikai csődhelyzetről beszélnek.
  • A Főváros hiánya a 2021-es költségvetés szerint 151 milliárd Ft lesz, a 258 milliárd Ft bevétellel szemben. A bevételek 58%-a. Eközben a központi költségvetés, a mely ugyanazt a járványt és válságot szenvedi el 22.764 milliárd Ft bevételből 2.288 milliárd Ft hiányt csinál. Azaz a bevételek 10%-át. A Főváros úgy állít elő fajlagosan 6-szor akkora hiányt, hogy a bevételei oldalon a központi költségvetés sokkal nagyobb kiesést szenved el és a központi költségvetés viseli a járvány és válság kezelés terheit a kiadási oldalon. A Főváros nem költ érdemben munkahely megtartásra és teremtésre, gazdálkodók megmentésére, GDP növekedés generálására, stb... Nem ad támogatásokat, kedvezményeket e célokra. Mégis a Fővárosnak fajlagosan közel 6-szor akkora a hiánya.
  • Megy a sajtóban a népmese arról, hogy mindez a gonosz Kormány hibája, amely megfelezte a helyi iparűzési adót (azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy ennek ellentételezésére viszont támogatást ad) és elvonja a pénzt az önkormányzatoktól. Hát akkor most nézzük meg számokkal, hogy mekkora ez az adóbevétel kiesés: A Főváros adóbevételei a 2021-es költségvetés szerint 140 milliárd Ft, 2020-ban 175 milliárd Ft volt, 2019-ben pedig 165 milliárd Ft. Tehát az adóbevétel kiesés 2019-hez képest 25, 2020-hoz képest 35 milliárd Ft. Ha csak ennyi lenne a hiány, akkor a Főváros nagyjából a központi költségvetés fajlagos szintjét hozná. Na de a hiány ennek sokszorosa. A sajtót olvasva az egyéb állami elvonás lehetne az ok. A számok azonban azt mutatják, hogy 2021-ben a Főváros 30 milliárd Ft működési célú és 29 milliárd Ft felhalmozási célú támogatást kap az államháztartáson belülről. 2020-ban 22 milliárd Ft volt a működési és 33 milliárd Ft a felhalmozási, 2019-ben 28 milliárd Ft a működési és 20 milliárd Ft volt a felhalmozási támogatás. 2021-ben a nagy elvonás abban nyilvánul meg, hogy mind önmagában a működési támogatás, mind a működési és felhalmozási támogatás együttesen konkrétan több, mint a korábbi években. A bevételek kiesése töredék ekkora pénzügyi helyzet romlást kellene, hogy előidézzen. 2019-ben 256 milliárd Ft, 2020-ban 269 milliárd Ft, 2021-ben 235 milliárd Ft a Főváros összes költségvetési bevétele. Ezzel szemben a 2019. évi 64 milliárd Ft-os többlet helyét 151milliárd Ft-os hiány veszi át 2021-re, mert a kiadásokat majdnem a duplájára sikerül növelni.
  • Most is attól teszik függővé a csődöt, hogy a gonosz Kormány kifizet-e még 12 milliárd Ft extra támogatást a BKV-nak (a normál árkiegészítési támogatáson felül).
Hiába, a szakértelem az mindig szakértelem marad!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 864
113
"Főpolgármester-helyettes: év végére fizetésképtelen lehet Budapest, ha nem avatkozunk közbe
Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik.
Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.
A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - közölte. "Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része."
Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt.
Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, közölte: "Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lehet-budapest-ha-nem-avatkozunk-kozbe-497680

Csak emlékeztetőül:
  • Tarlós a fővárost 260 milliárd Ft feletti adóssággal vette át. Ebből 188 milliárd Ft volt a fővárosé és közel 80 milliárd Ft a BKV-é. 2013-2014-ben volt egy adósság konszolidáció, amikor az állam kifizette, átvállalta a Főváros és a BKV adósságait. Tarlós 2019-ig (5,5-6,5 év alatt) 65 milliárd Ft hitelt vett fel, de közben a pénzügyi tartalék nagy mértékben megnőtt. Amikor a jelenlegi csapat átvette a stafétát, akkor a Budapestnek volt 82 milliárd Ft állampapírja és 48 milliárd Ft pénzeszköze, azaz 130 milliárd Ft pénzügyi tartaléka volt, az adósság duplája. A 2021-es fővárosi költségvetés szerint viszont 1 év és 3 hónap alatt 118 milliárd Ft-ot új hitelt vettek fel. Több mint 1,5-szeresét a megelőző 6 év összes hitelfelvételének.
  • És 2021-ben még legalább további 71 milliárd Ft-ot terveznek felvenni. Az idei év végére a tervek szerint elérik 242 milliárd Ft-os adósságállományt. Ehhez jön még legalább 30 milliárd Ft BKV által felveendő hitel. Ez több, mint a 2013 -2014 -es adósság konszolidáció előtti csúcsérték.
  • Most pedig már arról van szó, hogy nem egész 2 év alatt az átvételkor meglévő pénzügyi tartalékot is elköltötték, már egy új, korábban igénybe nem vett 25 milliárd Ft-os folyószámlahitelhez kénytelenek hozzányúlni és technikai csődhelyzetről beszélnek.
  • A Főváros hiánya a 2021-es költségvetés szerint 151 milliárd Ft lesz, a 258 milliárd Ft bevétellel szemben. A bevételek 58%-a. Eközben a központi költségvetés, a mely ugyanazt a járványt és válságot szenvedi el 22.764 milliárd Ft bevételből 2.288 milliárd Ft hiányt csinál. Azaz a bevételek 10%-át. A Főváros úgy állít elő fajlagosan 6-szor akkora hiányt, hogy a bevételei oldalon a központi költségvetés sokkal nagyobb kiesést szenved el és a központi költségvetés viseli a járvány és válság kezelés terheit a kiadási oldalon. A Főváros nem költ érdemben munkahely megtartásra és teremtésre, gazdálkodók megmentésére, GDP növekedés generálására, stb... Nem ad támogatásokat, kedvezményeket e célokra. Mégis a Fővárosnak fajlagosan közel 6-szor akkora a hiánya.
  • Megy a sajtóban a népmese arról, hogy mindez a gonosz Kormány hibája, amely megfelezte a helyi iparűzési adót (azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy ennek ellentételezésére viszont támogatást ad) és elvonja a pénzt az önkormányzatoktól. Hát akkor most nézzük meg számokkal, hogy mekkora ez az adóbevétel kiesés: A Főváros adóbevételei a 2021-es költségvetés szerint 140 milliárd Ft, 2020-ban 175 milliárd Ft volt, 2019-ben pedig 165 milliárd Ft. Tehát az adóbevétel kiesés 2019-hez képest 25, 2020-hoz képest 35 milliárd Ft. Ha csak ennyi lenne a hiány, akkor a Főváros nagyjából a központi költségvetés fajlagos szintjét hozná. Na de a hiány ennek sokszorosa. A sajtót olvasva az egyéb állami elvonás lehetne az ok. A számok azonban azt mutatják, hogy 2021-ben a Főváros 30 milliárd Ft működési célú és 29 milliárd Ft felhalmozási célú támogatást kap az államháztartáson belülről. 2020-ban 22 milliárd Ft volt a működési és 33 milliárd Ft a felhalmozási, 2019-ben 28 milliárd Ft a működési és 20 milliárd Ft volt a felhalmozási támogatás. 2021-ben a nagy elvonás abban nyilvánul meg, hogy mind önmagában a működési támogatás, mind a működési és felhalmozási támogatás együttesen konkrétan több, mint a korábbi években. A bevételek kiesése töredék ekkora pénzügyi helyzet romlást kellene, hogy előidézzen. 2019-ben 256 milliárd Ft, 2020-ban 269 milliárd Ft, 2021-ben 235 milliárd Ft a Főváros összes költségvetési bevétele. Ezzel szemben a 2019. évi 64 milliárd Ft-os többlet helyét 151milliárd Ft-os hiány veszi át 2021-re, mert a kiadásokat majdnem a duplájára sikerül növelni.
  • Most is attól teszik függővé a csődöt, hogy a gonosz Kormány kifizet-e még 12 milliárd Ft extra támogatást a BKV-nak (a normál árkiegészítési támogatáson felül).
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 864
113
Hiába, a szakértelem az mindig szakértelem marad!
Továbbra is kérdezem, hogy miért kellene a ballibekre szavazni? Ott, ahol csak Dobrev látott kormányzást? Legalábbis, kormányzáshoz 0,00001ben hasonlító káoszt? Hogy személyesen ismét megtapasztalja? Érdekes lesz milyen érvek jönnek majd elő áprilisra? A visszaadjuk nektek az országot, már Budapesttel se jött be. Inkább diktatórikusan elvettek, mint bármit visszaadtak volna.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 864
113
Zugló pénzét 10 évre előre ellopta. Mit vártak a retard pestiek? Majd hirtelen megjavul a fiatal helyes értelmiségi és többé nem lopik?
Az a gáz, hogy ő nem lop, csak síkhülye. Mások lopnak helyette, ő félrenéz, segít, de annyira, hogy ne bukjon meg dutyiban. Egyelőre. Mert hogy ha nem nyernek, jöhet a Fidesz-KDNP a következő önkormányzatin az elszámoltatással, és minden manit fel fognak számolni a választásokra, és utána tényleg nem marad semmi a következőre. Nagyon nyerni akarnak ...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 423
113

A zOrbán negint kiszedte a fejét a hurokból. VdLeyen állíthatják bíróság elé az EU parlamenti tálibok. :cool:

Egyelőre tartja az EB magát a decemberi politikai alkuhoz.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 009
113
"Főpolgármester-helyettes: év végére fizetésképtelen lehet Budapest, ha nem avatkozunk közbe
Minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik.
Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.
A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város - közölte. "Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része."
Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt.
Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy nem tudnak béreket fizetni, közölte: "Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lehet-budapest-ha-nem-avatkozunk-kozbe-497680

Csak emlékeztetőül:
  • Tarlós a fővárost 260 milliárd Ft feletti adóssággal vette át. Ebből 188 milliárd Ft volt a fővárosé és közel 80 milliárd Ft a BKV-é. 2013-2014-ben volt egy adósság konszolidáció, amikor az állam kifizette, átvállalta a Főváros és a BKV adósságait. Tarlós 2019-ig (5,5-6,5 év alatt) 65 milliárd Ft hitelt vett fel, de közben a pénzügyi tartalék nagy mértékben megnőtt. Amikor a jelenlegi csapat átvette a stafétát, akkor a Budapestnek volt 82 milliárd Ft állampapírja és 48 milliárd Ft pénzeszköze, azaz 130 milliárd Ft pénzügyi tartaléka volt, az adósság duplája. A 2021-es fővárosi költségvetés szerint viszont 1 év és 3 hónap alatt 118 milliárd Ft-ot új hitelt vettek fel. Több mint 1,5-szeresét a megelőző 6 év összes hitelfelvételének.
  • És 2021-ben még legalább további 71 milliárd Ft-ot terveznek felvenni. Az idei év végére a tervek szerint elérik 242 milliárd Ft-os adósságállományt. Ehhez jön még legalább 30 milliárd Ft BKV által felveendő hitel. Ez több, mint a 2013 -2014 -es adósság konszolidáció előtti csúcsérték.
  • Most pedig már arról van szó, hogy nem egész 2 év alatt az átvételkor meglévő pénzügyi tartalékot is elköltötték, már egy új, korábban igénybe nem vett 25 milliárd Ft-os folyószámlahitelhez kénytelenek hozzányúlni és technikai csődhelyzetről beszélnek.
  • A Főváros hiánya a 2021-es költségvetés szerint 151 milliárd Ft lesz, a 258 milliárd Ft bevétellel szemben. A bevételek 58%-a. Eközben a központi költségvetés, a mely ugyanazt a járványt és válságot szenvedi el 22.764 milliárd Ft bevételből 2.288 milliárd Ft hiányt csinál. Azaz a bevételek 10%-át. A Főváros úgy állít elő fajlagosan 6-szor akkora hiányt, hogy a bevételei oldalon a központi költségvetés sokkal nagyobb kiesést szenved el és a központi költségvetés viseli a járvány és válság kezelés terheit a kiadási oldalon. A Főváros nem költ érdemben munkahely megtartásra és teremtésre, gazdálkodók megmentésére, GDP növekedés generálására, stb... Nem ad támogatásokat, kedvezményeket e célokra. Mégis a Fővárosnak fajlagosan közel 6-szor akkora a hiánya.
  • Megy a sajtóban a népmese arról, hogy mindez a gonosz Kormány hibája, amely megfelezte a helyi iparűzési adót (azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy ennek ellentételezésére viszont támogatást ad) és elvonja a pénzt az önkormányzatoktól. Hát akkor most nézzük meg számokkal, hogy mekkora ez az adóbevétel kiesés: A Főváros adóbevételei a 2021-es költségvetés szerint 140 milliárd Ft, 2020-ban 175 milliárd Ft volt, 2019-ben pedig 165 milliárd Ft. Tehát az adóbevétel kiesés 2019-hez képest 25, 2020-hoz képest 35 milliárd Ft. Ha csak ennyi lenne a hiány, akkor a Főváros nagyjából a központi költségvetés fajlagos szintjét hozná. Na de a hiány ennek sokszorosa. A sajtót olvasva az egyéb állami elvonás lehetne az ok. A számok azonban azt mutatják, hogy 2021-ben a Főváros 30 milliárd Ft működési célú és 29 milliárd Ft felhalmozási célú támogatást kap az államháztartáson belülről. 2020-ban 22 milliárd Ft volt a működési és 33 milliárd Ft a felhalmozási, 2019-ben 28 milliárd Ft a működési és 20 milliárd Ft volt a felhalmozási támogatás. 2021-ben a nagy elvonás abban nyilvánul meg, hogy mind önmagában a működési támogatás, mind a működési és felhalmozási támogatás együttesen konkrétan több, mint a korábbi években. A bevételek kiesése töredék ekkora pénzügyi helyzet romlást kellene, hogy előidézzen. 2019-ben 256 milliárd Ft, 2020-ban 269 milliárd Ft, 2021-ben 235 milliárd Ft a Főváros összes költségvetési bevétele. Ezzel szemben a 2019. évi 64 milliárd Ft-os többlet helyét 151milliárd Ft-os hiány veszi át 2021-re, mert a kiadásokat majdnem a duplájára sikerül növelni.
  • Most is attól teszik függővé a csődöt, hogy a gonosz Kormány kifizet-e még 12 milliárd Ft extra támogatást a BKV-nak (a normál árkiegészítési támogatáson felül).




Én leszek fopolgárjeno, és csak a felét fogom ennek ellopni, mindenki jobban jár.
:D
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 806
113

A zOrbán negint kiszedte a fejét a hurokból. VdLeyen állíthatják bíróság elé az EU parlamenti tálibok. :cool:

Egyelőre tartja az EB magát a decemberi politikai alkuhoz.
Ehhez hozzátenném még ezt is:

Akkor, hogy is van ez?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 864
113
Ehhez hozzátenném még ezt is:

Akkor, hogy is van ez?
Politikai a vita, nem pedig gazdasági, mint pl. 3% feletti államháztartási hiány, meg hasonlók.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
Ehhez hozzátenném még ezt is:

Akkor, hogy is van ez?
.....karaván halad.

....buisness is usually
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Petőfinek mi is volt az eredeti neve?
Miről is beszélünk?
Petőfit illetően nincs igazad! Nem a név számít.
(Ettől függetlenül, akik bajtársainkká váltak az évek során, azokat a családtagjaikkal együtt ki kell mentenünk, ha jönni akarnak! De csak őket!)
..
ÉLET VAGY HALÁL!
..
A Kárpátoktul le az Al-Dunáig
Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!
Szétszórt hajával, véres homlokával
Áll a viharban maga a magyar.
Ha nem születtem volna is magyarnak,
E néphez állanék ezennel én,

Mert elhagyott, mert a legelhagyottabb
Minden népek közt a föld kerekén.
..
Szegény, szegény nép, árva nemzetem te,
Mit vétettél, hogy így elhagytanak,
Hogy isten, ördög, minden ellened van,
És életed fáján pusztítanak?
S dühös kezekkel kik tépik leginkább
Gazúl, őrülten a zöld ágakat?
Azok, kik eddig e fa árnyékában
Pihentek hosszu századok alatt.
..
Te rác, te horvát, német, tót, oláhság,
Mit marjátok mindnyájan a magyart?
Török s tatártól mely titeket védett,
Magyar kezekben villogott a kard.
Megosztottuk tivéletek hiven, ha
A jószerencse nékünk jót adott,
S felét átvettük mindig a tehernek,
Mit vállatokra a balsors rakott.

..
S ez most a hála!... vétkes vakmerénnyel
Reánk uszit a hűtelen király,
S mohó étvággyal megrohantok minket,
Miként a holló a holttestre száll.
Hollók vagytok ti, undok éhes hollók,

De a magyar még nem halotti test,
Nem, istenemre nem! s hajnalt magának
Az égre a ti véretekkel fest.
..
Legyen tehát ugy, mint ti akartátok,
Élet-halálra ki a síkra hát,
Ne légyen béke, míg a magyar földön
A napvilág egy ellenséget lát,
Ne légyen béke, míg rosz szívetekből
A vér utósó cseppje nem csorog...
Ha nem kellettünk nektek mint barátok,
Most mint birókat, akként lássatok.
..
Föl hát, magyar nép, e gaz csorda ellen,
Mely birtokodra s életedre tör.
Föl egy hatalmas, egy szent háborúra,
Föl az utósó ítéletre, föl!
A századok hiába birkozának
Velünk, és mostan egy év ölne meg?
Oroszlánokkal vívtunk hajdanában,
És most e tetvek egyenek-e meg?
..
Föl, nemzetem, föl! jussanak eszedbe
Világhódító híres őseid.
Egy ezredév néz ránk itélő szemmel
Atillától egész Rákócziig.
Hah, milyen múlt! hacsak félakkorák is
Leszünk, mint voltak e nagy ősapák,
El fogja lepni árnyékunk a sárba
És vérbe fúlt ellenség táborát!"


Erdőd, 1848. szeptember 30.
 
Status
Not open for further replies.