[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 047
54 203
113
Kabul (Afganisztán)- Miután a tálibok elfogták Afganisztánt, afgánok százai készek elhagyni Afganisztánt. Több száz afgán vár a kabuli repülőtéren, hogy külföldre menjenek. Ezek az emberek, akik a kabuli repülőtéren várnak, nehéz helyzetben vannak. Amíg repülőgépre nem hívják őket, a félelemmel, éhséggel és szomjúsággal kell megbirkózniuk a pihenés szükségességével együtt. Az élelmiszerárak itt felfutottak. Egy liter vizes palack(ásványvíz) ára 40 amerikai dollár (Rs. 3000), az étel ára 100 USD (Rs. 7500). Ezenkívül ezt nem afgán valutában, hanem amerikai dollárban kell fizetni.

A kabuli repülőtéren kívül az emberek térdmagasságban, piszkos vízben és szemétben állnak, és várják a sorukat. A tömeg egyre nő, ami megnehezíti a nők és gyermekek helyzetét.

Minden három afgán közül egy éhezik -

A „Világélelmezési Program” által benyújtott jelentés szerint Afganisztánban jelenleg nem elégséges a termés, nincs eső, nincs víz, és az emberek szegénységben élnek. Három afgán állampolgárra nézve egy éhes, vagyis körülbelül 1 millió 40 ezer ember éhes. Emellett 20 millió gyermek alultáplált, és azonnali segítségre van szükségük.





Ott felejteettek valami 4.6 milliárd dodót, kp-ben az afgán nemzeti bankban,abból kijön pár zsák búza, krumpli, hagyma, ideje megtanulni a kedves afgánoknak, vetni, aratni, a csúnya fehér, hitetlen, kezdi unni az évszázados tarhálást, nekunk is meg kell termelni, nem az égbol hullik....
Africa, dél America, a többi koszfészek, ahol egész nap doglenek, meg fuveznek, szintén ideértendok.
 
W

Wilson

Guest
Ott felejteettek valami 4.6 milliárd dodót, kp-ben az afgán nemzeti bankban,abból kijön pár zsák búza, krumpli, hagyma, ideje megtanulni a kedves afgánoknak, vetni, aratni, a csúnya fehér, hitetlen, kezdi unni az évszázados tarhálást, nekunk is meg kell termelni, nem az égbol hullik....
Africa, dél America, a többi koszfészek, ahol egész nap doglenek, meg fuveznek, szintén ideértendok.
Biztos lehetsz benne,hogy a nagyszerű és éjjel-nappal csak az afgán nemzetért dolgozó afgán kormány tagjai azon a pár táska pénzen kívül amit Gáni afgán elnök hagyott a kabuli reptér betonján (miközben jól időzített és kivitelezett taktikai visszavonulását hajtotta végre),nem hagyott a táliboknak egy kanyi vasat sem:)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
van ott nyugdíjrendszer?
Van:) az afgánok,hosszas mérlegelés és számtalan tanulmány kielemzése után az afrikában már "jól bevált" nyugdíj modell bevezetése mellett döntöttek,íme:)

33280536_fa9816b1fb43e1a2b98bfe58b64f5ca0_wm.jpg
 
T

Törölt tag 2361

Guest
azert kivancsi vagyok hogy oldjak meg most a robbantasok utan az amcsik a kapu vedelmet.

a tomeg miatt kellenek oda katonak hogy ellenorizek a ki men be, de ugyan az a tomeg miatt, nem lehet rendesen vigyazni a katonak biztonsagara.

nem szivesssen lennek most ott a kapu kozeleben az biztos.
 
W

Wilson

Guest
azert kivancsi vagyok hogy oldjak meg most a robbantasok utan az amcsik a kapu vedelmet.

a tomeg miatt kellenek oda katonak hogy ellenorizek a ki men be, de ugyan az a tomeg miatt, nem lehet rendesen vigyazni a katonak biztonsagara.

nem szivesssen lennek most ott a kapu kozeleben az biztos.
A kabuli beszámolók szerint az amerikaiak IED érzékelő és zavaró eszközöket telepítettek a repülőtér kapujaihoz....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Az Uralvagonzavod szibériai leányvállalata harckocsit fejleszt (akár) a tálibok számára is

Az Uralvagonzavod szibériai leányvállalatában tankot korszerűsít a tálibok "számára"


540776.jpg


Az Atamanovkában (Csita mellett) található 103. páncélosjavító üzemet mutatják be a Moszkva melletti Alabinóban megrendezett Army-2021 fórumon. Ez a vállalkozás, amely korábban a hírhedt Oboronservis struktúráinak része volt, jelenleg a Rosztekhez tartozó Uralvagonzavod konszern operatív irányítása alatt áll. A kiállításon bemutatta a T-62M közepes harckocsi korszerűsített változatát. A járművet az orosz hadsereg legutóbb 2008 augusztusában, Grúzia megszállása során használta. Mostanra kivonták a forgalomból, és raktárban van. Ezekből a harckocsikból több tucatnyit szállítottak különösebb hírverés nélkül Aszad erőinek Szíriába, ahol igen jónak bizonyultak, és a helyi felhasználók számára egyszerűségük és hozzáférhetőségük, valamint nagyfokú túlélőképességük, megbízhatóság és egyszerű karbantarthatóság jellemzi őket.

*A tálibokat Oroszországban terrorszervezetként ismerik el, és tevékenységüket betiltották az országban, de ez nem akadályozta meg a formáció képviselőit abban, hogy tárgyalásokat folytassanak az orosz vezetéssel, és nagyszabású sajtótájékoztatót tartsanak Moszkvában.

A modernizációs csomag legújabb változata radikális fejlesztéseket tartalmaz a célzási és megfigyelési képességek, a tűzvezető és védelmi rendszerek terén.
A harckocsin lecserélték a régen elavult TPN-1-41-11 éjszakai periszkópos célzóberendezésre. A harckocsit a legújabb 1PN-96MT-02 többcsatornás hőkamerás célzóberendezéssel és MGOES-el szerelték fel.

A MHOES egy multispektrális girosztabilizált optronikus rendszer, amelyet a terep és a földi (felszíni) objektumok - beleértve a kisebb és mozgó objektumokat is - minden időjárási körülmények közötti felderítésére terveztek. 4 csatornával rendelkezik: TV, közeli infravörös és középhullámú infravörös, valamint lézeres távolságmérő. A MHOES egy behúzható 5 méteres árbocra van szerelve (összecsukott állapotban a magassága 1,3 méter). Egy hasonló, de valamivel egyszerűbb (!) rendszert már bemutattak az idei Armia kiállításon a legújabb T-90M harckocsi továbbfejlesztett rendszerének részeként.
A harckocsi oldalát Kontakt-1 típusú megerősített dinamikus védelmi modulok, valamint a T-72B3M és T-80BVM harckocsikhoz hasonló rácsos védőfalak védik.

A 40,5 tonnás harckocsi a 780 lóerős V-46-5 dízelmotorral is felszerelhető a szokásos 580 lóerős V-55 helyett.
A harckocsi 115 mm-es simacsövű lövegéből Sheksna irányított rakétákat lehet kilőni.

Egyes feltételezések szerint ezt a harckocsit nemcsak a Szíriai Arab Hadsereg, hanem a tálib fegyveres erők is megkaphatják.

Amikor a szovjet hadsereg kivonult Afganisztánból, a kormánycsapatoknak sok T-62-es harckocsi maradt. Később, a tálibok elleni háború során Afganisztán kormánycsapatai és az Ahmad Shah Masoud által vezetett úgynevezett Északi Szövetség csapatai is jelentős számú T-62M harckocsit kaptak katonai támogatásként Oroszországtól. Ma e tankok többsége a tálibok kezében van, akikkel az orosz kormány közvetlen diplomáciai kapcsolatot tart fenn.


Andrei bt...
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Biztos lehetsz benne,hogy a nagyszerű és éjjel-nappal csak az afgán nemzetért dolgozó afgán kormány tagjai azon a pár táska pénzen kívül amit Gáni afgán elnök hagyott a kabuli reptér betonján (miközben jól időzített és kivitelezett taktikai visszavonulását hajtotta végre),nem hagyott a táliboknak egy kanyi vasat sem:)
Elfelejtetted már a tálibok által talált dollármilliárdokat?
 
W

Wilson

Guest
Elfelejtetted már a tálibok által talált dollármilliárdokat?
Azzal kapcsolatban erős kétségeim vannak....

"Ez a gazdasági rendszer az amerikaiak kivonulásával természetesen nem tartható életben. Nemcsak hogy a rendszeres dollárutalások- és szállítások állnak le, de a tálibok az afgán állam saját forrásaihoz sem fognak hozzáférni. Az amerikaiak máris jelezték, hogy befagyasztják afgán jegybank – amit DAB betűszóval szoktak emlegetni, ami a Da Afghanistan Bank rövidítése – amerikai számláit. Ez nem is lehet meglepő, hiszen a tálibok szankcionált szervezetnek minősülnek, és hatalomátvételük után ez értelemszerűen az afgán kormányra is kiterjed.

Az afgán arany – 1,3 milliárd dollár – például a New York-i Federal Reserve széfjében áll, a devizatartalék nagy részét pedig amerikai államkötvényben tartják, és ezt szintén az USA-ban és Svájcban kezelik. A devizatartalék egy kisebb része az IMF-nél és a BIS-nél

van, és a valutaalap jelezte, hogy mivel a „nemzetközi közösség” nem látja világosan az afgán hatalmi viszonyokat, ezért nem utalják a soron következő, több száz millió dolláros részletet. Ez is megtehetik, az IMF igazgatósága dönti el, hogy melyik országnak akkora elismertsége, hogy dollárra válthassák az SDR-jeiket (jelenleg Venezuela és Mianmar sem fér hozzá ehhez), és az amerikai pénzügyminisztérium nyíltan nyomás gyakorolt rájuk az afgán ügyben. Sok szegény és közepes jövedelmű országhoz hasonlóan Afganisztánban is nagyon sokat számít a külföldiek által hazautalt pénz, ezért az is fontos lehet, hogy a Western Union azonnal felfüggesztette az afgán utalásokat.

A tálibok csak az elnöki palota széfjében lévő aranyhoz és dollár készpénzhez férnek hozzá, ami nagyjából félmilliárd dollárt tesz ki (illetve most már az övék a jegybank széfjében lévő, felbecsülhetetlen értékű, kétezer éves baktriai aranykincs is)."

 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Azzal kapcsolatban erős kétségeim vannak....

"Ez a gazdasági rendszer az amerikaiak kivonulásával természetesen nem tartható életben. Nemcsak hogy a rendszeres dollárutalások- és szállítások állnak le, de a tálibok az afgán állam saját forrásaihoz sem fognak hozzáférni. Az amerikaiak máris jelezték, hogy befagyasztják afgán jegybank – amit DAB betűszóval szoktak emlegetni, ami a Da Afghanistan Bank rövidítése – amerikai számláit. Ez nem is lehet meglepő, hiszen a tálibok szankcionált szervezetnek minősülnek, és hatalomátvételük után ez értelemszerűen az afgán kormányra is kiterjed.

Az afgán arany – 1,3 milliárd dollár – például a New York-i Federal Reserve széfjében áll, a devizatartalék nagy részét pedig amerikai államkötvényben tartják, és ezt szintén az USA-ban és Svájcban kezelik. A devizatartalék egy kisebb része az IMF-nél és a BIS-nél

van, és a valutaalap jelezte, hogy mivel a „nemzetközi közösség” nem látja világosan az afgán hatalmi viszonyokat, ezért nem utalják a soron következő, több száz millió dolláros részletet. Ez is megtehetik, az IMF igazgatósága dönti el, hogy melyik országnak akkora elismertsége, hogy dollárra válthassák az SDR-jeiket (jelenleg Venezuela és Mianmar sem fér hozzá ehhez), és az amerikai pénzügyminisztérium nyíltan nyomás gyakorolt rájuk az afgán ügyben. Sok szegény és közepes jövedelmű országhoz hasonlóan Afganisztánban is nagyon sokat számít a külföldiek által hazautalt pénz, ezért az is fontos lehet, hogy a Western Union azonnal felfüggesztette az afgán utalásokat.

A tálibok csak az elnöki palota széfjében lévő aranyhoz és dollár készpénzhez férnek hozzá, ami nagyjából félmilliárd dollárt tesz ki (illetve most már az övék a jegybank széfjében lévő, felbecsülhetetlen értékű, kétezer éves baktriai aranykincs is)."

Szerintem is gazdasági csőd jön, ez egyértelműbek látszik.
Még tapasztalt jó kormányokkal is minimum 20 év lenne, mire tényleges eredményeket lehetne elérni.

Ráadásul ha hinni lehet, hogy nem a talibán volt (én még messziröl nem hiszem, hogy a talibanoknak semmi köze a robbantáshoz), akkor meg kell küzdeniük azzal is, hogy háborgó, folyton gyilkossaggal foglalkozó terroristákból, célpontokká váltak. Ez lesz a legnehezebb, még az is benne van, hogy az egész mozgalom atomjaira hullik.
Radikálisok ellen fordulnak, az elit elefantcsonttoronyba költözik, a középnek meg az lesz a baja, hogy ennivalója sincs.

Ez lesz a legérdekessebb kisérlet a világon.

Hozzáteszem, pont abban a térségben történt, hogy egy folyamatosan öldöklő uralkodó fia létrehozta a térség építészeti, kultúrális, anyagi aranykorát. Igaz kicsivel később visszarendeződtek.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Wilson

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/202...van-afganisztanban-az-evakualas-lezarasa-utan
"Több száz német van Afganisztánban az evakuálás lezárása után
A külügyminisztérium pénteken közölt adatai szerint a német hadsereg (Bundeswehr) kabuli kimenekítőműveletének lezárása után is még több száz német állampolgár van Afganisztánban, a német állam védelmére jogosult afgánok száma pedig meghaladja a tízezret. A tárca szóvivője, Christopher Burger Berlinben a szövetségi kormány tájékoztatóján elmondta: továbbra is folyamatosan emelkedik az Afganisztán elhagyásának szándékával a külügyminisztériumnál jelentkezők száma, így egyre több emberről tudnak. Németek és afgán állampolgárok is jelentkeznek.
A legutóbbi, csütörtöki összesítés szerint nagyjából háromszáz német tartózkodik Afganisztánban, az evakuálásra és németországi vízumra jogosult afgán állampolgárok száma pedig tízezer felett van..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/08/uldozik-a-keresztenyeket-a-talibok
"Üldözik a keresztényeket a tálibok
Azokat az afgánokat, akiket kereszténységgel gyanúsítanak meg, gyakorlatilag azonnal kivégzik, amennyiben nem hajlandók megtagadni a hitüket
– írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Kémeket és informátorokat használnak a tálibok, hogy megállapítsák, ki tért át a keresztény hitre, világít rá a rendkívüli helyzetre a SAT-7 keresztény műholdas csatorna, amely keresztény műsorokat sugároz a közel-keleti és észak-afrikai hívőknek..."
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Hát én sem vagyok Biden fan, de ezek a Hollywood-i sztárocskák, ha már legalább tájékozatlanok, kussolhatnának közügyekben.
Vicces, hogy mindíg előkerül valamelyik, aki megmondja a tutit, ha épp nem George C, akkor:

Már Angelina Jolie is Bident hibáztatja az afganisztáni káoszért​

A Time magazinnak nyilatkozott a Angelina Jolie színésznő, aki szerint szégyen az ami most Afganisztánban történik.


- gondolom Jolie penge a pastuk, türkmének, üzbégek, tadzsikok viszonyából és biztos vagyok benne, hogy az afgán mindennapokban is otthonosan mozog...vicces
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Az Uralvagonzavod szibériai leányvállalata harckocsit fejleszt (akár) a tálibok számára is

Az Uralvagonzavod szibériai leányvállalatában tankot korszerűsít a tálibok "számára"


540776.jpg


Az Atamanovkában (Csita mellett) található 103. páncélosjavító üzemet mutatják be a Moszkva melletti Alabinóban megrendezett Army-2021 fórumon. Ez a vállalkozás, amely korábban a hírhedt Oboronservis struktúráinak része volt, jelenleg a Rosztekhez tartozó Uralvagonzavod konszern operatív irányítása alatt áll. A kiállításon bemutatta a T-62M közepes harckocsi korszerűsített változatát. A járművet az orosz hadsereg legutóbb 2008 augusztusában, Grúzia megszállása során használta. Mostanra kivonták a forgalomból, és raktárban van. Ezekből a harckocsikból több tucatnyit szállítottak különösebb hírverés nélkül Aszad erőinek Szíriába, ahol igen jónak bizonyultak, és a helyi felhasználók számára egyszerűségük és hozzáférhetőségük, valamint nagyfokú túlélőképességük, megbízhatóság és egyszerű karbantarthatóság jellemzi őket.

*A tálibokat Oroszországban terrorszervezetként ismerik el, és tevékenységüket betiltották az országban, de ez nem akadályozta meg a formáció képviselőit abban, hogy tárgyalásokat folytassanak az orosz vezetéssel, és nagyszabású sajtótájékoztatót tartsanak Moszkvában.

A modernizációs csomag legújabb változata radikális fejlesztéseket tartalmaz a célzási és megfigyelési képességek, a tűzvezető és védelmi rendszerek terén.
A harckocsin lecserélték a régen elavult TPN-1-41-11 éjszakai periszkópos célzóberendezésre. A harckocsit a legújabb 1PN-96MT-02 többcsatornás hőkamerás célzóberendezéssel és MGOES-el szerelték fel.

A MHOES egy multispektrális girosztabilizált optronikus rendszer, amelyet a terep és a földi (felszíni) objektumok - beleértve a kisebb és mozgó objektumokat is - minden időjárási körülmények közötti felderítésére terveztek. 4 csatornával rendelkezik: TV, közeli infravörös és középhullámú infravörös, valamint lézeres távolságmérő. A MHOES egy behúzható 5 méteres árbocra van szerelve (összecsukott állapotban a magassága 1,3 méter). Egy hasonló, de valamivel egyszerűbb (!) rendszert már bemutattak az idei Armia kiállításon a legújabb T-90M harckocsi továbbfejlesztett rendszerének részeként.
A harckocsi oldalát Kontakt-1 típusú megerősített dinamikus védelmi modulok, valamint a T-72B3M és T-80BVM harckocsikhoz hasonló rácsos védőfalak védik.

A 40,5 tonnás harckocsi a 780 lóerős V-46-5 dízelmotorral is felszerelhető a szokásos 580 lóerős V-55 helyett.
A harckocsi 115 mm-es simacsövű lövegéből Sheksna irányított rakétákat lehet kilőni.

Egyes feltételezések szerint ezt a harckocsit nemcsak a Szíriai Arab Hadsereg, hanem a tálib fegyveres erők is megkaphatják.

Amikor a szovjet hadsereg kivonult Afganisztánból, a kormánycsapatoknak sok T-62-es harckocsi maradt. Később, a tálibok elleni háború során Afganisztán kormánycsapatai és az Ahmad Shah Masoud által vezetett úgynevezett Északi Szövetség csapatai is jelentős számú T-62M harckocsit kaptak katonai támogatásként Oroszországtól. Ma e tankok többsége a tálibok kezében van, akikkel az orosz kormány közvetlen diplomáciai kapcsolatot tart fenn.


Andrei bt...
afg-2001-okt-ber-15-Az-szaki-Sz-vets-g-T-62-M-els-f-nyk-pe-Charikar.jpg

Az Északi Szövetség T-62M harckocsija Csarikarnál, 2001.10.15
afg-sz-kabulban.jpg

Az Északi Szövetség T-62M harckocsija Kabulban, 2001. november