• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Akkor majd megtudod, ha frissen bejelentik. :hadonaszos:
Én azt kérdeztem, hogy a mai rendezvényen volt-e erről kiállítva valami, katonákkal beszélgetve kiderült-e valami infó.
Felesleges a "Lynx bemutatóra" hivatkozni, mert nem ez volt a kérdés!

Ha nem voltál ott vagy nem tudsz erre válaszolni, akkor csak görgess tovább! Nem kell mindenáron válaszolni...
 
  • Vicces
Reactions: SilvioD
T

Törölt tag 467

Guest
Kis beszámoló Uraim, talán hasznos lesz a holnapiaknak.

Kilencre értem Kecskemétre, nagyon ígéretes volt. Sárga parkoló volt a cél, oda kb. tíz, negyed 11-re értem... Mercedes gyár, a parkoló már csurig volt, én utána a füvön tudtam parkolni, végig irányítottak minket, rendben ment.
Irgalmatlan sor állt a buszokhoz, először kicsit elszontyolodtam. Ott már voltak türelmetlenebb népek. Persze ez érthető minimum fél órás araszolás után, én rossz oldalró jöttem, nekem több lett. Szóval kb. fél órát álltunk sorba, az irgalmatlan sor, meglepően jól haladt. Hármasával álltak be a buszok, gyorsan váltották egymást.
10. kapuhoz vittek, ott még fémkereső kapu + átröntgenezték a zsákokat, hűtőtáskát is. 11-re lepakolva nőket hátrahagytuk haverral meg a fiúkkal plédeken, kerítés. Román 21-est már láttuk, egész jó volt, kicsit újra fiatalnak éreztem magam. :)

Hazafelé: Aero blokk felszállásakor indultunk haza (még maradtam volna a török csillagokra, de egyrészt szemerkélni kezdett az eső, meg a két szőke is furán pillogott már, mhehe). Kifelé ahogy kiálltunk a parkolóba, beállt a busz, vitt a parkolóhoz. Ki a parkolóból semmi probléma nem volt, azonnal kijöttünk. Ezt csak azért mondom, mert a rádióban hallottam, hogy valaki a kettes parkolóban áll egy órája, és nem tud mozdulni. Nem tudom. A sárga parkolóból mondom simán jöttem ki.
Sajnos Kecskemét megint be volt állva, de nem annyira azért, mint odafelé, olyan fél óra alatt küzdöttem át magam Dunaföldvár felé.

Továbbmenve. Büfékről nem tudok nyilatkozni, de úgy baromi sorok voltak mindnél. Én vittem egy 20 literes decatholnos hűtőtáskát, négy másfeles üdítő, tescos "háromszögszendvics", elég is volt. Nagyobbik gyerek hátán volt még egy hátizsák, abban pilóta keksz, ilyenek. Ja, plusz a decathlonos összhajtós pléd. Ennyi.

Gyerek gázmaszkot akart venni... Na, igazából három boltot találtunk összesen, de lehet nem voltam elég elszánt. Egy pólósbögrést, ami rutionosan nem árult olyan bögrét, amin magyar tank van. De volt mondjuk IS-3... Viszont adtak egy promócetlit, hogy lehet rendelni a neten. Mondtamkössz...
Volt még a Zrínyis, 800 méteres sorral. És volt egy MilShop vagy nemtom, ami kiszolgált szarokat árult, na ott talált egy gázmaszkot, szóval meg volt mentve a dolog.
Budi elégnek tűnt.
Jabakker, volt egy dögcédula készítő, amire rá voltam cuppanva, hogy csináltatok a kölyköknek, de esélytelen kivárni a sort...

Szárazföldi programot nem láttam, meg se próbáltam. Főleg a rep. program érdekelt minket (már fiúkat ugye...), megnéztük a statikot a C zónában. Ott vicces volt, hogy egy töltésen felmászva átmentünk az An-26-hoz, meg a 319-hez. Már sorban álltak a 26-osnál. Mondom most ide bemegyünk. Mire kijött belőle egy fickó, hogy ide tilos bejönni, szóval visszamásztunk a töltésen a másik oldalra. :-D Annyi baj legyen.

Na, a fentieket, ha megnézitek, abszolút hozzállás, vagy kedv kérdése, hogy mit fogsz érezni. Van aki tombol, meg hőbörög, hogy várni kell. Én meg örültem, hogy van, tudtam, hogy szívás lesz, szóval végül is nem tudta elbaszni a kedvem.

Mielőtt félreértenétek, nem beszólni akarok az elégedetleneknek, aki akart volt min, én pont olyan a dolgok jó oldalát néző típus vagyok, én teljesen jól éreztem magam.

Más:

C-17 nem repült (addig míg ott voltunk, még egyszer aero blokk felszállásánál indultunk haza). Olasz EF egyik hajtóműve program közben leállt (legalábbis az egyik utánégető nem működött), a srác megszakította a programot.
Nekem és nekünk fiúknak nagyon tetszett az összhaderőnemi a "bombázással", "gépágyúzással", a lövöldözős része az kb. olyasmi volt, amit már láttunk anno Budaörsön, vagy volt a Dunakesziről fenn videó nem olyan régen.


A végén rávettem magam, hogy elmegyek a kiállításokat megnézni a hangároknál (viggen, draken alatt). Lynx nagy, Gidrán böszme nagy (nem nagyobb, de egy négykerekestől basszus...).
Iris-T mellett tébláboló öltönyösökre ráakaszkodtam, hogy mégis mi újság, most akkor van contract erre a honvédségünkkel, vagy mi a helyzet? Első válasz: igen. Elvigyorodok, mondtam, mennyire jó. Mondom már alá is írták. Erre bizonytalan fejek. Mondom segítek neki, kérdem, hogy szerződés van-e rá, vagy csak kiállítás miatt vannak itt. Erre azt mondja, hogy nem csak úgy jöttek, az összes kiállító azért van itt, mert konkrét meghívást kaptak a magyar államtól.

Ez azért érdekes, mert ilyeneket láttam kállítva, ami nekem jajjdefinom volt, hogy Reccelite, SPICE, az a török drón. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ezek lesznek, csak annyit, hogy a gyártójuk meghívást kapott (valami konkrét dolog miatt), de elhozott (elhozhatott) más cuccokat is, amit ki gondolt állítani. Nahh.

Még a Hirtenberger aknavető mellett álló hölgyet kérdeztem, aki viszont magyarnak bizonyult, hogy most akkor ebből rendelünk. Amire megszokott magyar választ kaptam: halvány mosoly, nem mondhatok erről semmit. MOndom neki, nem baj legalább a gyár a miénk, erre már tudott egyértelmű igent mondani.

Még annyi, hogy a gázmaszk után elhajtottam a nagyobbikat a Rheinmetall standhoz, hogy az élete árán is szerezzen nekem egy Lynx prospektust, most, hogy ilyen baromi rendes vagyok a gázmaszkkal kapcsolatban.

Na, azt nem hozott, csak egy posztert, amit magáénak érez, meg egy rheinmetall vizet, amit fémízűnek talált, de a legjobb, hogy valamiért szimpi lehetett ott a csókának, mert némi várakoztatás után (el akart jönni, de mondta neki, hogy várjon), és a kezébe nyomott egy Rehinmetall nem tudom minek nevezzem, mondjuk tornazsákot, meg egy See you in the Hungarian Army jókívánságot. Na, a zsákot azt lenyúltam, a múlt héten vettem neki nike tornazsákot.

Kb. Ennyi. Én nagyon jól éreztem magam, már nagyon hiányzott a dübörgés. A legjobban egyértelműen a EF dübörög. :) A 390-nek én egyébként kb. hangját se hallottam...

(Elnézést a hibákért, de nem fogom ennyi gépelés után visszaolvasni, amúgy is még eléggé pörgök, mhehe.)
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
909
2 255
93
Én azt kérdeztem, hogy a mai rendezvényen volt-e erről kiállítva valami, katonákkal beszélgetve kiderült-e valami infó.
Felesleges a "Lynx bemutatóra" hivatkozni, mert nem ez volt a kérdés!

Ha nem voltál ott vagy nem tudsz erre válaszolni, akkor csak görgess tovább! Nem kell mindenáron válaszolni...

Arzenálnál volt kiállítva egy könnyűgéppuska vitrinben, kb mint egy hevederes Bren 2 BR, úgy nézett ki asszem.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Aladeen

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
909
2 255
93
Na akkor pár kép.

240675074_561823721675388_6575496734417572954_n.jpg


240643083_204982661679528_7089448298020226591_n.jpg
240815012_215305897309971_8793797507656819299_n.jpg


240633416_166631735600160_7720579040132636153_n.jpg
240635218_2857433684567220_5663692689908302834_n.jpg
240655474_568483050969516_3663724806885335425_n.jpg
240690274_808649266475722_7834114137097931712_n.jpg
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 376
23 017
113
Én is most értem haza Kacsóról, szóval röviden:

Vonattal mentem, az állomás előtt várt minket egy rakás busz, itt mondták hogy kérik majd a belépőt de nem kérték (80-as busz, de rá van írva hogy Repülőtér), egyből indultunk is, kb 5 perc alatt kint voltunk. Még öt perc séta és a táska átvizsgálása és átvilágítása után (10perc) bent is voltam (addig megcsodáltam a Spartan repülését).
Szakmailag itt jegyzem meg, lófaszt sem ér a táska átvizsgálása és átvilágítása, ha besípol a fémkapu és utána lazán továbbengednek (ruházat átvizsgálás nulla).
Megint rá kellett jönnöm, vagy a programokat nézem, vagy a kiállítókat és a statikus sort, vagy leállok beszélgetni vagy két helyen és vége a napnak. mert ezek egyszerre nagyon nem mennek.
Nagyon örülök hogy ennyi ember kiváncsi volt és eljött, rengeteg volt a gyerek ami számomra külön öröm, jó volt látni hogy ennyi embert érdekel a katonai repülés és a honvédelem. Nagyon sok jó gyerek program volt.
A szárazföldi bemutató nagyon látványos volt (már akinek szerencséje volt látni a hatalmas tömeg miatt)
Nagyon szimpatikus volt a kiállítók és a katonák hozzáállása, segítőkészek voltak és rengeteg érdekes dolgot meséltek.
Az esetleges kritikai észrevételekre is meglepő módon pozitívan reagáltak.
A kajásokat kihagytam, a statikus részen a nagyvasak nagyon tetszettek, főleg a Big Mac!
Rengeteg járműbe be lehetett ülni vagy bemenni, vagy meg lehetett nézni közelről egy dobogóról, de olyan sorok álltak hogy egyszerűen sajnáltam rá az időt!
A vezérkar ugrását szimpatikus lépésnek tartom, valami olyasmit akarnak vele sugallni, hogy a Honvédség vezetői nem íróasztal mögötti pizsamások, akik már azt semj tudják hogy néz ki egy gyakorlótér, hanem ők nem feljetették el honnan jöttek és megy nekik is az mint a legénységi állománynak, ha kell ugyanúgy megcsinálják a feladatot mint bárki más.
Tetszettek a hagyományőrzők (határőrök, ejtőernyősök, második világháborús amcsik, magyar légvédelmisek).
Tetszett hogy hatalmas hangsúlyt fektet a Honvédség az utánpótlásra, toborzás mindenütt (ki lehet próbálni a fizikai felmérőt és amin meglepődtem hogy meglett férfiak és nők nyomták a fekvőt és csinálták a felülést), ott volt a HKP, a ÖTT/ÖMT.
Ja igen, nincs sor a Zrínyi Kiadó standja előtt, hanem a stand előtt van a Reptár standja és ott van a sor (meg kell kerülni és kész), amúgy sok akciós kiadványt árul a Zrínyi, de kell a készpénz, mert nem bírja a terhelést a bankkártyatermináljuk és lefagy.
Nekem a román Mig és a Szaudi Sólymok kifejezetten tetszettek ( a szaudiak ingyen osztják a felvarrót és a kitűzót, sőt baseball sapkát is - ez utóbbit lekéstem), mindenki más szokás szerint árulja.
A törökök sajnos az eső miatt rövidebb és a rosszidős programot repülték, de a török fickó aki folyamatosan mondta mi lesz, majdnem mindent magyarul mondott, érthető jó kiejtéssel, sőt amikor bekapcsolták a parancsnokot, az is magyarul mondta hogy "milyen jó újra itt lenni nálatok magyaroknál", persze a végén szintén magyarul éltette a török magyar barátságot.
Visszafelé egyszerre indult meg mindenki, ezért hatalmas sor torlódott fel, mindenkit megértek ott menjen ki ahol bejött mert onnan indul vissza a busz a parkolókba (mondjuk a parkolókba biztos, de az állomásra már nem). Kb 15 percet álltam mire kijutotam és még egy olyan 500 méteres séta volt a busz, mert ugye az máshol állt meg. Itt volt az az érdekes közjáték, hogy a buszra az volt írva hogy 80 Repülőtér és egy fickó megkérdezte hogy ez megy-e az állomásra, erre a söfőr "nem tud olvasni? mi van kiírva?", hát az hogy 80 és repülőtér- jött a válasz. Ja nem volt átállítva a kijelző.
17 50-kor indultam meg a repülőtérről, 18 30-ra az állomáson voltam.
Kár hogy ilyen ritkán van!
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
909
2 255
93
Szakmailag itt jegyzem meg, lófaszt sem ér a táska átvizsgálása és átvilágítása, ha besípol a fémkapu és utána lazán továbbengednek (ruházat átvizsgálás nulla).
Akkor addigra ráuntak, mert nekem övcsatot is ki kellett fordítani meg zsebeket kipakolni (meg megmutatni hogy az a két kis izé az átvilágításon nem penge hanem a kulacs fém csatja.)
 
  • Hűha
Reactions: szuvorov

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 376
23 017
113
Akkor addigra ráuntak, mert nekem övcsatot is ki kellett fordítani meg zsebeket kipakolni (meg megmutatni hogy az a két kis izé az átvilágításon nem penge hanem a kulacs fém csatja.)
Akkor tényleg ráuntak, vagy máshol mentél be (különben is az iszlám fundametalisták már bent voltak mint szaudiak :D)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 288
113
Kis beszámoló Uraim, talán hasznos lesz a holnapiaknak.

Kilencre értem Kecskemétre, nagyon ígéretes volt. Sárga parkoló volt a cél, oda kb. tíz, negyed 11-re értem... Mercedes gyár, a parkoló már csurig volt, én utána a füvön tudtam parkolni, végig irányítottak minket, rendben ment.
Irgalmatlan sor állt a buszokhoz, először kicsit elszontyolodtam. Ott már voltak türelmetlenebb népek. Persze ez érthető minimum fél órás araszolás után, én rossz oldalró jöttem, nekem több lett. Szóval kb. fél órát álltunk sorba, az irgalmatlan sor, meglepően jól haladt. Hármasával álltak be a buszok, gyorsan váltották egymást.
10. kapuhoz vittek, ott még fémkereső kapu + átröntgenezték a zsákokat, hűtőtáskát is. 11-re lepakolva nőket hátrahagytuk haverral meg a fiúkkal plédeken, kerítés. Román 21-est már láttuk, egész jó volt, kicsit újra fiatalnak éreztem magam. :)
Nah, mivel én is sárga parkolós vagyok, akkor aki holnap megy. Te 9-re értél Kecskemétre és dugó volt. Én emlékeim szerint 8-ra és dugó nélkül, 10 perces buszra varakozassal bent voltam. 1 órával értem oda előbb, de akkor nem volt semmi gubanc. A kapu 7.00kor nyit a parkoló 6.00.
 

polyfag

Well-Known Member
2019. január 8.
92
353
53
Na, én is hazaértem, nekem nagyon flottul ment minden, reggel volt kisebb sor, 7:05 re értem oda, kb 900 m sor volt de olyan 10 perc alatt bejutottam a parkolóba ami füves volt, és meg vagy másfél km kellet egyesbe menni méterenként keresztbe régi szántáson. Aztán busz kb 2 perc, kapunál bejutni 2 perc.
Tényleg olyan volt mint egy gyereknek Disney land... Reggel megnéztem a díszszázadot ahogy fogadták Benkő papát, szép volt.
Aztán irány a Lynx, Girdán, NMS. Egy 20 éves katona volt ott(NMS) nél nem tudott semmit(mármint a jövőről).
Jól néznek ki sok a változás 2019-hez képest(Budaörs). Sokkal minőségibbnek tűntek, bár hátul van két kamera a pótkeréknél, azok gyorskötözővel voltak rögzítve, mármint a vezetékeik.
A Lynx akkora mint egy hombár, szerintem magasabb mint egy PZH 2000. Piszkosul nagy, s ez a szlovák minta borzalmas. Belülről azért tűrhető magas, én nem vártam ki a sort, biztos kényelmesebb mint egy Puma :D Na meg az a sok kék ledcsík....
Láttam a török drónt is szép darab, meg loiteringet is, meglátjuk mi lesz... Ami érdekes még, beszéltem CZ-s fickóval, ő úgy tudja a Bren BR is rendszeresítve van-lesz legalábbis gyártják a honvédségnek. Ott még állást is ajánlgatnak mindenkinek, igaz a Reinmetallnál is ilyen jégbe fagyasztott cukros vizet osztogattak, a csomagoláson meg rajta a webcim, hogy hol lehet jelentkezni :D
Csináltam is pár képet erről arról, meglátom lehet felteszek majd párat.
Ja ott volt az az önvezető szamár is vagy mi, az a nyolckerekü mini poggyász hurcoló, amellett két magyar katona volt, szerintem olyanunk is lesz...
NMS -be hátulra hány ülést tettek, továbbra is 4 van?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 868
73 242
113
Akkor addigra ráuntak, mert nekem övcsatot is ki kellett fordítani meg zsebeket kipakolni (meg megmutatni hogy az a két kis izé az átvilágításon nem penge hanem a kulacs fém csatja.)

Akkor tényleg ráuntak, vagy máshol mentél be (különben is az iszlám fundametalisták már bent voltak mint szaudiak :D)
Az élménybeszámolókhoz írjátok oda hogy melyik parkoló, melyik kapu és kb. mikor értetek oda. Hátha ez még segít annak, aki holnap (is) megy.

Én is beszéltem néhány ismerőssel, úgy tűnik hogy az 1-es kapunál csak kb. 8:30 és 10:00 között lehetett nagy a tömeg. Egyik ismerősömet 9:45 körül a 80-as busz a vasútállomásról a 9-es kapuhoz vitte az 1-es helyett, valószínűleg így próbálták csökkenteni a szervezők az 1-es kapu túlterheltségét, és ott 5 perc alatt bejutott. Az 1-es kapunál nem engedtek be semmit, így elég meglepetten láttam benn a nagy hűtőtásákákat és a székeket.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
674
1 872
93
Akkor addigra ráuntak, mert nekem övcsatot is ki kellett fordítani meg zsebeket kipakolni (meg megmutatni hogy az a két kis izé az átvilágításon nem penge hanem a kulacs fém csatja.)
Nekünk nem hitték el a kocsikulcsunkról, hogy az kocsikulcs. Le kellett töltenem a netről “ami nem volt” róla képet! :) De ettől függetlenül a katonák hozzáállása nagyon pozitív volt! Köszönjük!!!!!