[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A tálibok birtokba veszik a Kabuli repteret és megszemlélik qz USA által otthagyott üzemképtelenné tett technikát.
(ezek a tàlib katonák igen profiknak tűnnek..)
Igen profinak tűnnek, bár szerintem (hangsúlyozom ez az én magánvéleményem), nem érik el a nyugati országok SF-nek illetve az ilyen metódus alapján felállított és kiképzett országok SF-nek a színtjét még jelenleg, csak egy példa mivel a táliboknak nem volt eddig légiereje,így nem tudnak együttműködni a légierővel, és egyes videókon nem egy olyan katona látható aki nagyon nem úgy tűnik, hogy fizikailag alkalmas lenne a feladatra, bár elismerem ez elég szubjektív dolog.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
A merényletek kapcsán szóba került az ISIS és inkább nem akartam belemenni abba, hogy ugyanolyan mocskos munkájuk az is, mint a tálib térnyerése ismét. De ezt évekkel ezelőtt is lehetett látni, az iszlám démonizálása a szokásos médiahajcihővel ugyanannak a projektnek a része csakhogy az egész régió lángba boruljon.
Egx órával azelőtt figyelmeztették, IRLezlófasz,elmegy a hír washingtonba, vágimegy a őarancsnoki láncon, vissza Kabulbsa, és ott a reptéren próbálhatnának valamit tenni,

Mintha valki azt mondaná. Hello, egy óra múlva a csecsenek el fognak foglalni egy iskolát, tegyetek valamit.
 
W

Wilson

Guest
Az USA megsemmisítette vagy "demilitarizálta" a kabuli repülőtéren hagyott összes felszerelést, megfosztva ezzel a tálibokat további "trófeáktól".

PETER WEBER AUGUSZTUS 31, 2021

Amikor az utolsó amerikai katonai repülőgép hétfőn elrepült a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtérről, az egyetlen használható felszerelés, amit hátrahagytak, azok a gépek voltak, amelyek segítik a repülőtér mielőbbi visszatérését a polgári működéshez - mondta Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője egy sajtótájékoztatón.

A többi felszerelést - 70 db MRAP járművet, 27 Humvee-t, 73 repülőgépet, meg nem határozott számú rakéta-, tüzérségi és aknavető- (C-RAM) rendszert - megsemmisítették vagy "demilitarizálták". Ezeket a járműveket és fegyvereket "soha többé senki nem lesz képes működtetni" - mondta McKenzie. "

A csapatok valószínűleg thermit tgránátokat használtak, amelyek 4000 Fahrenheit-fokos hőmérsékleten égnek, hogy megsemmisítsék a berendezések kulcsfontosságú alkatrészeit" - írja a USA Today a Pentagon egyik tisztviselőjére hivatkozva, míg "néhány berendezést valószínűleg felrobbantottak" a repülőtéren.

Thermit Gránátok

A hő és a volatilitás miatt a thermit gránátokat soha nem használják az emberekkel szemben az amerikai hadseregben A fegyvert szinte kizárólag az ellenséges anyagok biztonságos és ellenőrzött környezetben történő megsemmisítésére használják.

a4fef76da0fb3983.jpg


A thermit gránát ( M14-nek nevezik) az egyik legpusztítóbb fegyver, amelyet az amerikai hadsereg használ.

A Thermite egy erőteljes harceszköz, amely kémiai reakción keresztül intenzív hőt termel, és megsemmisít mindent, amit ér.

A thermit "pirotechnikai készítménynek" nevezik, amely erősen ég, amikor meggyullad. Amikor detonált, a termite gránát megolvadt fémet hozz létre ami mindent átéget amit elér. Néhány thermit gránátról ismert, hogy közel 4000 ° Fahrenheit ( 2200 C fok) hőmérsékleten ég .A thermit gránátok másodpercek alatt képesek pl egy motorblokkot átégetni.

Ez a szélsőséges hő teszi a tehrmite gránátokat nagyszerű harceszközzé ellenséges fegyverek / eszközök, bunkerek és járművek megsemmisítésére. . A Thermit gránát kémiai összetétele alumíniumpor (fémpor) és fémoxid (más néven rozsda).

by Wilson


"McKenzie hangsúlyozta, hogy a felszereléseknek nem lesz hasznuk a harcban" - jegyzi meg a USA Today - "de a tálibok valószínűleg trófeaként fogják kiállítani őket az országuk visszavételéért folytatott több évtizedes harcuk trófeájaként".

"Az amerikai hadsereg repülőgépeket, nehézfegyvereket és kifinomult katonai felszereléseket vitt el, amikor tavasszal megkezdte afganisztáni műveleteinek felszámolását" - írja az NPR.

"De nem tudta hazavinni a 20 év alatt felhalmozott hardvert (akkor miért nem semmisítette meg by Wilson) , ehelyett nagy részét az afgán hadseregre hagyta" - és miután az afgán hadsereg nyáron összeomlott, "a tálibok nem vesztegették az időt, hogy birtokba vegyék az új hadizsákmányt", beleértve a több milliárd dollár értékű zsákmányolt "repülőgépeket, teherautókat, Humvee-kat, tüzérségi ágyúkat és éjjellátó szemüvegeket".

Az Egyesült Államok által szállított "fegyverek, golyóálló mellények és más gyalogsági felszerelések hasznos taktikai értéket jelentenek a csoport gyalogos katonái számára" - írja a The Washington Post, de "a zsákmányolt felszerelések egy része, mint például a helikopterek és a harci repülőgépek, inkább propagandaképek készítésére, mint mindennapi használatra alkalmasak a tálibok számára".

Az amerikai vállalkozók tartották karban a Black Hawk helikoptereket, a C-130-as szállító repülőgépeket és más repülőgépeket, amelyekhez drága és nehezen beszerezhető alkatrészek kellenek, és a táliboknak nincs meg a műszaki szakértelme ahhoz, hogy a levegőben tartsák őket, még ha találnak is pilótákat.

A tálibok "jelentős segítséget" nyújtottak abban, hogy az amerikai és a szövetséges erők két hét alatt 122 ezer embert tudtak légi úton elszállítani a kabuli repülőtérről, mondta McKenzie, de Kabul biztosítása nehéz lesz nekik. Amikor a tálibok végigsöpörtek Afganisztánon, kiszabadítva harcosait a börtönökből, a tálibok ezen intézkedése ezzel párhuzamosan az ISIS-K sorait is mintegy 2000 harcosra duzzasztotta - mondta. "Most le kell aratniuk, amit ők vetettek".

The Week
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 398
113
Igen profinak tűnnek, bár szerintem (hangsúlyozom ez az én magánvéleményem), nem érik el a nyugati országok SF-nek illetve az ilyen metódus alapján felállított és kiképzett országok SF-nek a színtjét még jelenleg, csak egy példa mivel a táliboknak nem volt eddig légiereje,így nem tudnak együttműködni a légierővel, és egyes videókon nem egy olyan katona látható aki nagyon nem úgy tűnik, hogy fizikailag alkalmas lenne a feladatra, bár elismerem ez elég szubjektív dolog.
Ahhoz azert elég jó fizikai állapotban vannak a kecskepásztorok, hogy az összes állig felfegyverzett NATO SF-t, de a Spetznazt is elzavarják. :)
A különbség, hogy a papucsosok hajlandóak meghalni az ügyûkért, a nyugatiak nem, mert nincs is " ügyük". Ezért állunk veszteségre. Csak idő kerdése....
PS: Ne jojjön nekem senki, hogy ha a NATO " akarta volna... ", nyerhetett volna. Mi már nem akarunk semmit, csak sokszinűseget és WC-t a perverszeknek. Végünk van. Akkor is ha legtöbbûnk nem fogja még ezt a veget megèlni.Hiába harcoltak elődeink 150 évig a muzlimok ellen, pedig akkor meg volt tökûnk. :(
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 007
83 057
113
Az USA megsemmisítette vagy "demilitarizálta" a kabuli repülőtéren hagyott összes felszerelést, megfosztva ezzel a tálibokat további "trófeáktól".

PETER WEBER AUGUSZTUS 31, 2021

Amikor az utolsó amerikai katonai repülőgép hétfőn elrepült a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtérről, az egyetlen használható felszerelés, amit hátrahagytak, azok a gépek voltak, amelyek segítik a repülőtér mielőbbi visszatérését a polgári működéshez - mondta Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője egy sajtótájékoztatón.

A többi felszerelést - 70 db MRAP járművet, 27 Humvee-t, 73 repülőgépet, meg nem határozott számú rakéta-, tüzérségi és aknavető- (C-RAM) rendszert - megsemmisítették vagy "demilitarizálták". Ezeket a járműveket és fegyvereket "soha többé senki nem lesz képes működtetni" - mondta McKenzie. "

A csapatok valószínűleg thermit tgránátokat használtak, amelyek 4000 Fahrenheit-fokos hőmérsékleten égnek, hogy megsemmisítsék a berendezések kulcsfontosságú alkatrészeit" - írja a USA Today a Pentagon egyik tisztviselőjére hivatkozva, míg "néhány berendezést valószínűleg felrobbantottak" a repülőtéren.

Thermit Gránátok

A hő és a volatilitás miatt a thermit gránátokat soha nem használják az emberekkel szemben az amerikai hadseregben A fegyvert szinte kizárólag az ellenséges anyagok biztonságos és ellenőrzött környezetben történő megsemmisítésére használják.

a4fef76da0fb3983.jpg


A thermit gránát ( M14-nek nevezik) az egyik legpusztítóbb fegyver, amelyet az amerikai hadsereg használ.

A Thermite egy erőteljes harceszköz, amely kémiai reakción keresztül intenzív hőt termel, és megsemmisít mindent, amit ér.

A thermit "pirotechnikai készítménynek" nevezik, amely erősen ég, amikor meggyullad. Amikor detonált, a termite gránát megolvadt fémet hozz létre ami mindent átéget amit elér. Néhány thermit gránátról ismert, hogy közel 4000 ° Fahrenheit ( 2200 C fok) hőmérsékleten ég .A thermit gránátok másodpercek alatt képesek pl egy motorblokkot átégetni.

Ez a szélsőséges hő teszi a tehrmite gránátokat nagyszerű harceszközzé ellenséges fegyverek / eszközök, bunkerek és járművek megsemmisítésére. . A Thermit gránát kémiai összetétele alumíniumpor (fémpor) és fémoxid (más néven rozsda).

by Wilson


"McKenzie hangsúlyozta, hogy a felszereléseknek nem lesz hasznuk a harcban" - jegyzi meg a USA Today - "de a tálibok valószínűleg trófeaként fogják kiállítani őket az országuk visszavételéért folytatott több évtizedes harcuk trófeájaként".

"Az amerikai hadsereg repülőgépeket, nehézfegyvereket és kifinomult katonai felszereléseket vitt el, amikor tavasszal megkezdte afganisztáni műveleteinek felszámolását" - írja az NPR.

"De nem tudta hazavinni a 20 év alatt felhalmozott hardvert (akkor miért nem semmisítette meg by Wilson) , ehelyett nagy részét az afgán hadseregre hagyta" - és miután az afgán hadsereg nyáron összeomlott, "a tálibok nem vesztegették az időt, hogy birtokba vegyék az új hadizsákmányt", beleértve a több milliárd dollár értékű zsákmányolt "repülőgépeket, teherautókat, Humvee-kat, tüzérségi ágyúkat és éjjellátó szemüvegeket".

Az Egyesült Államok által szállított "fegyverek, golyóálló mellények és más gyalogsági felszerelések hasznos taktikai értéket jelentenek a csoport gyalogos katonái számára" - írja a The Washington Post, de "a zsákmányolt felszerelések egy része, mint például a helikopterek és a harci repülőgépek, inkább propagandaképek készítésére, mint mindennapi használatra alkalmasak a tálibok számára".

Az amerikai vállalkozók tartották karban a Black Hawk helikoptereket, a C-130-as szállító repülőgépeket és más repülőgépeket, amelyekhez drága és nehezen beszerezhető alkatrészek kellenek, és a táliboknak nincs meg a műszaki szakértelme ahhoz, hogy a levegőben tartsák őket, még ha találnak is pilótákat.

A tálibok "jelentős segítséget" nyújtottak abban, hogy az amerikai és a szövetséges erők két hét alatt 122 ezer embert tudtak légi úton elszállítani a kabuli repülőtérről, mondta McKenzie, de Kabul biztosítása nehéz lesz nekik. Amikor a tálibok végigsöpörtek Afganisztánon, kiszabadítva harcosait a börtönökből, a tálibok ezen intézkedése ezzel párhuzamosan az ISIS-K sorait is mintegy 2000 harcosra duzzasztotta - mondta. "Most le kell aratniuk, amit ők vetettek".

The Week
Ez a demilitarizálás vicces, látva mikkel harcoltak Szíriában. :)
 
W

Wilson

Guest
Ahhoz azert elég jó fizikai állapotban vannak a kecskepásztorok, hogy az összes állig felfegyverzett NATO SF-t, de a Spetznazt is elzavarják. :)
A különbség, hogy a papucsosok hajlandóak meghalni az ügyûkért, a nyugatiak nem, mert nincs is " ügyük". Ezért állunk veszteségre. Csak idő kerdése....
PS: Ne jojjön nekem senki, hogy ha a NATO " akarta volna... ", nyerhetett volna. Mi már nem akarunk semmit, csak sokszinűseget és WC-t a perverszeknek. Végünk van. Akkor is ha legtöbbûnk nem fogja még ezt a veget megèlni.Hiába harcoltak elődeink 150 évig a muzlimok ellen, pedig akkor meg volt tökûnk. :(
Az amerikai haderőt egyszer sem győzték le a tálibok katonai szempontból, ezt a tények kedvéért írtam le, az hogy az amerikai vezetés úgy döntött, hogy véget vett az afganisztáni jelenlétének,és kivonult Afganisztánból teljesen más lapra tartozik szerintem nem érdemes összekeverni a kettőt.
 
W

Wilson

Guest
Ez a demilitarizálás vicces, látva mikkel harcoltak Szíriában. :)
Az, hogy ezt így most külön kiemelték, szerintem annak köszönhető, hogy miután a netet elárasztották a tetőtől talpig amerikai hadfelszerelésben parádézó tálib katonák az amerikai kormányzatot rengeteg kritika érte az Afganisztánban hátrahagyott amerikai hadfelszerelés miatt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 398
113
Figyelem EXKÚZIV INTERJÚ részlet a holnapi szakértésekből! :D :D :D :D :D :D :D

Rendkívül érdekes a helyzet.
Ugye, az USA tegnap este kivonult Afganisztánból, de Blinken Antoniót hallgattam ide felé és azt mondta dróncsapást hajtanak végre Afganisztánban.
Kérdés.
Egy, ha amerikai drón repül Afganisztán felett, akkor kivonult-e az USA.
Kettő, ha amerikai katona ül a drón tetején, akkor még ott vannak-e a katonák.
Három, visszafelé kapaszkodhatnak rá tolmácsok és ha igen, akkor véget ért-e az evakuáció.
Négy ha nem drón repül, akkor amerikai katona vezeti-e a repülőgépet, vagy török? Mivel tudjuk, hogy rendkívül közeli a török-tálib megállapodás a Kabuli Repülőtér üzemeltetéséről.
Öt, ha kivágott nyelvű tolmács, helikopterhez kötözve repül Kabul felett, lehete-e az akciót speciális evakuálásnak nevezni.
Kamala Harris szerint, ezt egyértelműen nem ő fogja eldönteni.

3 órával ezelőtt nyilatkozta Helykómász, hogy nem érdeke tovább a németeknek Közép-Ázsia és 50 hekto afgán sörre igényt tart, mert ő lesz az idei Oktoberfest védnöke. Mit mondott erre Blinken? Blinken azt mondta, hogy ő is igényt tart a sörre, mert évtizedek óta az az álma, hogy részt vegyen a bajorok mulattságán.

Máshogy fogalmazva....., az a kérdés, hogy együtt akarnak-e berúgni?

A térségben mi Kina érdeke? Majdnem az mint az orosz érdek, csak más.
Rengetegen vannak úton most is éppen, ki a Pakisztáni határ, ki a munkahelye felé.

Összefoglalva rendkívül érdekes a helyzet és óráról órára változik és, hogy mi következik azt a következő hetek döntik el.

Aki akarja folytathatja...;)
Felcsaptál Nógràdinak? :)
 
T

Törölt tag 008

Guest
(Én ha most afgán lennék, erősen meghúznám magam nehogy visszaküldjenek.)
Ellenkezőleg. Ezzel a mondattal elintézték, hogy senkit sem lehet az EUból hazazavarni.
Az a rendelkezés, hogy nem toloncolható vissza az, akit otthon retorzió, üldöztetés vagy halál fenyegetne.
Szóval innentől elég ezt az egy mondatot lebegtetnie soroséknak és senki sem küldhető vissza.
Még pofátlanabbak lesznek az afgánok. :(

Hagytak a kabuli repülőtéren szolgálati kutyákat... :(
Ha megjönnek a Cylon testvéreim a teljes amcsi vezérkart karóba húzzuk ezért! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::mad:
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 031
113
Az amerikai haderőt egyszer sem győzték le a tálibok katonai szempontból, ezt a tények kedvéért írtam le, az hogy az amerikai vezetés úgy döntött, hogy véget vett az afganisztáni jelenlétének,és kivonult Afganisztánból teljesen más lapra tartozik szerintem nem érdemes összekeverni a kettőt.
Kutyát bem érdekli ez, a talibán pont 1x többször tudott felállni, mint az USA/NATO hajlandó/képes volt leütni. Meg kell nézni, hogy vonultak ki bakker, a talibán mondta 31 a vége, s úgy elhúztak hogy harceszközöket, de még a saját szolgálati kutyáikat is hátra hagyták... A vereség az vereség, bárki miatt jön létre, épp nem az USA lakossága ünnepel az utcán a levegőbe lövöldözve!
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 820
113
Az amerikai haderőt egyszer sem győzték le a tálibok katonai szempontból, ezt a tények kedvéért írtam le, az hogy az amerikai vezetés úgy döntött, hogy véget vett az afganisztáni jelenlétének,és kivonult Afganisztánból teljesen más lapra tartozik szerintem nem érdemes összekeverni a kettőt.
Ez kicsit olyasmi magyarázat mint az első világháború utáni német hadtörténeti szemlélet ahol azt hangsúlyozták, hogy a császári német haderőt nem győzték le, a politikai vezetés volt az amelyik elárulta a hadsereget. Teljesen részlet kérdés, hogy a sereget aktív csatában nem győzték le, mert a lényeget (nevezetesen, a terület megtartását) nem sikerült elérni. Innentől kezdve minden más csak szépítgetés és magyarázkodás, mint Vietnam esetében.