[HUN] Gestamen fegyverek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Egyelőre ennyire van kapacitás később ez nőhet
De idén 75 000 embert vettek fel a felsőoktatásba.
Ha lesz akár 1000 fő az mennyiben is fog meglátszani ? Ha meg hülye úgyis kiteszik a félévi vizsgákon (mert ugyebár bekerülni könnyebb mint megcsinálni egy egyetemet)

Szóval ne verd a nyálad feleslegesen.
illetékes NERtárs tegnap főcíkkben sírt mandineren a felsőoktatás miatt. szóval kicsit körül kell néznii, nem létező magyar Gestamen viziók helyett...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113
Hogyan lesz a Cz-nél olcsóbb? Gyengébb, szarabb anyagokból lesz?
A gyártástechnológiában lehet majd eltérés. A forgácsolás "marás" helyett ami CNC-n történik és szakember kell hozzá, meg viszi a drága gépidőt, meg lassabb is, présgépen is előállíthatók főbb alkatrészek elsősorban a zárkeret.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and ms07

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 536
113
Ezt nem feltétlen kritikából mondom, csak mint érdekesség hogy a fegyveres erőink méretéhez képest iszonyat sokféle kézifegyver-típust rendszeresített a TEK, MH, NAV, Rendőrség:
-Gépkarabély: AMD-65 (TEK-nél modernizált is), AK-63; M4, HK416, CZ Bren 2, G36C (na ezt most olvastam a nav fegyverlistáján)
-Géppisztoly: MP-5, Scorpio EVO 3, UZI (remélem a kgp-9 már kipusztult)
-Pisztoly: PA-63, P9R(C), CZ P 09, 07; Glock 17, HK USP, P2000 és P30; Jericho 941F
-Támogató/mesterlövész/romboló puska: SZVD, Szép, M110, M24, MK13 MOD5, Gepárd M1
-Sörétes: Remington 870, Mossberg 500A
-Géppuska: PKM, M249, M270
Uccsó kettő nyilván nem sok, de pl hogy a Nav miért igényelt a HK416 mellett G36-ot is...

És akkor még ehhez jön a későbbiekben a Gestamen :D
jó de ezeknek a fegyvereknek a nagyrésze töredék mennyiség. és most a java le is lessz cserélve egyszerűsítés céljából.

Gesta en fegyverek. golyoszóró könnyügéppuska tartalékosoknak és tartalékba viszonylag ki számba kell de kell. ha ugyan arra az alakpra épül mint a karabély a gyártása a logisztikálya nem jelent különösebb gondot.
pisztoly karabély. pisztolyból kell egy bizonyos mennyiség (géppisztolyból is de nem marginális) kivétel ha BM feladatokban a késöbbiekben békés vagy (megszállási célból) részt akar venni a honvédség (vagy akar nem akar de kell) ez esetben mindkettőből tetemes mennyiségre lessz szükség.
karabély. a tartalékosoknak és a tartalék készletek feltöltésére szükség van nagy db szám.
az hoyg még nincs késsz jó jel az hogy a késöbbiekben csiszlnak rajtuk még jobb. igazából még egy új család is szóbajöhet...

tudom félmillió ak. de meddig lessz hozzá lőszer és meddig lessz értelmesen használható?
21 van teszem azt 23 ra véglegesítik a javított verziót 24 mire megtervezik a tömeggyártásá és elkezdik az előszériát.
25 ben el lehet kezdeni sorozatgyártani évi 10.000 fegyverrel számolva (ami nem kötné le a gyár teljes termelését a profitálló üzletek elöl.)
az első évbe számolok a golyoszórók könnyűgéppuskák legyáártásával. pisztolyból legyen pisztolyból számoljunk 25.000 géppisztolyból 15.000 db ot ugyan abba az évbe (és kicsit rászórva az előző évre.)
tehát a karabély gyártása 2027 re esne ebben az esetben. évi 10.000 db szám esetén (plusz párezer a fentiekből) a tartalékos rendszer kiképzőfegyverestől tartalék készletestől (helyörségi szintttől a központiig) 2030 ra fut ki.

ez 9 év. 9 év és az ak még marginálisan jelen lessz a rendszerben. egy tartalékos a kiképzése alatt ellő 150 lőszert. (bár még nincs 20.000 a tartalékosok száma de van ott is rotáció.) 10.000 embert számolhatunk hogy minimálisan ki lessz képezve ez idő alatt. ez 1,5 millio lőszer. erre jönnek az egyéb lövészetek gyakorlatok stb. (nem csak az ez idő alatt kiképzetteknek hanem a régieknek is.) 6,5-7 millio lőszert számolhatunk (mivel váltás esetén nem lessz spórólva én a 7 millios számot veszem.) ez 8,5 millió lőszer plussz az aktív állomány is hasznnálja . 9,5millios löszer igényt minimálisan számolni lehet. örömlövészetek misszió klönböző szolgálatok +500.000. ez 10.millio lőszer...
fogyás.

20.000 tartalékossal számolva csak a minimum lőszer mennyiség /főre (ha nem harcoló közülük senki.) is 6 millio lőszer. és akkor feltlteezzük hogy senki nem lő semmit ha lőnek az +4 millió... =10. ha 3X ennyit számolunk nekik különböző raktárakba az 30m. +a 10m.=40m
minimális mennyiség és ez csak a tartalékosoknak. plussz egy konfliktus elött felkészíítést kapnának ahol a lövészet kiemelt dolog. +10m.
ez már 50 millio. nagyon minimálisan...

ez 60.millio lőszer úgy hogy a tartalékosok csak véletlen lőnek és minden tök optimális.... (de mivel nem minden optimális az ellátási lánctól kezdve stb...
ez a szám inkább 100.000.000 lőszer igényt jelentene alsőhangon...

ennyi karabélylőszer 43m ből természetesen rendelkezésre áll...

de egy mozgósítás esetével számolva csak 100.000 emberrel (aki mégha nem is lesz harcoló karabélyra ki kell képezni és nem elég a 12 lőszer... ) és a karabélyához lőszernek kell lenni minden szinten...
kiképzésükre 150 (ebben az esetben minimális) lőszert 15millio. 150 lőszer a kiszabata +15 millio a körletbe nem kiosztva. (3 szintű tartalék esetén 3X15 + 30 millio.) nagyon minimális lőszerszám szinte nem is számolva fegyverhasználatra.) 105 millio lőszer... kerekítve 110 millio...

eggyütt 210 millio lőszer minimális lőszerfogyással számóva szinte csak megszállóerők minimális készletek....
ez a lőszer igény ha lőni is kellen vagy komolyabb kiképzést tartani. 500 millio simán....

ennyi is van. mert van de ez a mennyiség. 2030ig illetve akkor bekövetkezett konfliktus esetén áll fentn...
minden eggyes évvel számolva ez a szám növekszik....

2030 ba az ak alap konstruktciója közel 100 éves lessz...

és a számolásom nem jelenti azt hogy 2030 ba végleg kivonódna az AK (évi 10.000 karabély gyártása esetén +egyéb fegyverzet gyártása esetén) 2045 ig szolgálatba tudna maradni...(ami majdnem 100 év az alapkonstruktciónak...) (hisz a csupná 100.000 mozgósítottal számolva is ami egy minimális szám de ugyanakkor reális.) kell ennyi (tehát még 24 év lenne az AK nak ha több emberrel lenne számolva mozgósítás esetén ez mégtovább húzódna.)
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
826
4 197
93
Ezt nem feltétlen kritikából mondom, csak mint érdekesség hogy a fegyveres erőink méretéhez képest iszonyat sokféle kézifegyver-típust rendszeresített a TEK, MH, NAV, Rendőrség:
-Gépkarabély: AMD-65 (TEK-nél modernizált is), AK-63; M4, HK416, CZ Bren 2, G36C (na ezt most olvastam a nav fegyverlistáján)
-Géppisztoly: MP-5, Scorpio EVO 3, UZI (remélem a kgp-9 már kipusztult)
-Pisztoly: PA-63, P9R(C), CZ P 09, 07; Glock 17, HK USP, P2000 és P30; Jericho 941F
-Támogató/mesterlövész/romboló puska: SZVD, Szép, M110, M24, MK13 MOD5, Gepárd M1
-Sörétes: Remington 870, Mossberg 500A
-Géppuska: PKM, M249, M270
Uccsó kettő nyilván nem sok, de pl hogy a Nav miért igényelt a HK416 mellett G36-ot is...

És akkor még ehhez jön a későbbiekben a Gestamen :D
Épp egy fegyvercsere közepén járunk, te meg egybeírtad a váltott és a váltó tipusokat. Pl. pisztolynál a Jerichok(pár darab), Pa63-ok, P9RC-k mennek a kukába. Lassan(szép lassan) az USP-k is kikopnak majd gondolom, már ha nem cserélik őket P09-re. Géppisztolyoknál az Uzi sztem már mindenhol csak bemutató darab, amennyire én látom már a vidéki mektok is MP-5 verziókkal járnak. A KGP-9 viszont lehet hogy még rendszerben van a BV-nél.
Az AMD-k is le lesznek a hirek szerint cserélve Skorpióra. A katonai vonalat nem ismerem, de nyilván ott is teljes csere lesz a CZ vonalra.

Viszont a pisztolyoknál kihagytad az R78-at, az is van :D :D :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 536
113
jó de ezeknek a fegyvereknek a nagyrésze töredék mennyiség. és most a java le is lessz cserélve egyszerűsítés céljából.

Gesta en fegyverek. golyoszóró könnyügéppuska tartalékosoknak és tartalékba viszonylag ki számba kell de kell. ha ugyan arra az alakpra épül mint a karabély a gyártása a logisztikálya nem jelent különösebb gondot.
pisztoly karabély. pisztolyból kell egy bizonyos mennyiség (géppisztolyból is de nem marginális) kivétel ha BM feladatokban a késöbbiekben békés vagy (megszállási célból) részt akar venni a honvédség (vagy akar nem akar de kell) ez esetben mindkettőből tetemes mennyiségre lessz szükség.
karabély. a tartalékosoknak és a tartalék készletek feltöltésére szükség van nagy db szám.
az hoyg még nincs késsz jó jel az hogy a késöbbiekben csiszlnak rajtuk még jobb. igazából még egy új család is szóbajöhet...

tudom félmillió ak. de meddig lessz hozzá lőszer és meddig lessz értelmesen használható?
21 van teszem azt 23 ra véglegesítik a javított verziót 24 mire megtervezik a tömeggyártásá és elkezdik az előszériát.
25 ben el lehet kezdeni sorozatgyártani évi 10.000 fegyverrel számolva (ami nem kötné le a gyár teljes termelését a profitálló üzletek elöl.)
az első évbe számolok a golyoszórók könnyűgéppuskák legyáártásával. pisztolyból legyen pisztolyból számoljunk 25.000 géppisztolyból 15.000 db ot ugyan abba az évbe (és kicsit rászórva az előző évre.)
tehát a karabély gyártása 2027 re esne ebben az esetben. évi 10.000 db szám esetén (plusz párezer a fentiekből) a tartalékos rendszer kiképzőfegyverestől tartalék készletestől (helyörségi szintttől a központiig) 2030 ra fut ki.

ez 9 év. 9 év és az ak még marginálisan jelen lessz a rendszerben. egy tartalékos a kiképzése alatt ellő 150 lőszert. (bár még nincs 20.000 a tartalékosok száma de van ott is rotáció.) 10.000 embert számolhatunk hogy minimálisan ki lessz képezve ez idő alatt. ez 1,5 millio lőszer. erre jönnek az egyéb lövészetek gyakorlatok stb. (nem csak az ez idő alatt kiképzetteknek hanem a régieknek is.) 6,5-7 millio lőszert számolhatunk (mivel váltás esetén nem lessz spórólva én a 7 millios számot veszem.) ez 8,5 millió lőszer plussz az aktív állomány is hasznnálja . 9,5millios löszer igényt minimálisan számolni lehet. örömlövészetek misszió klönböző szolgálatok +500.000. ez 10.millio lőszer...
fogyás.

20.000 tartalékossal számolva csak a minimum lőszer mennyiség /főre (ha nem harcoló közülük senki.) is 6 millio lőszer. és akkor feltlteezzük hogy senki nem lő semmit ha lőnek az +4 millió... =10. ha 3X ennyit számolunk nekik különböző raktárakba az 30m. +a 10m.=40m
minimális mennyiség és ez csak a tartalékosoknak. plussz egy konfliktus elött felkészíítést kapnának ahol a lövészet kiemelt dolog. +10m.
ez már 50 millio. nagyon minimálisan...

ez 60.millio lőszer úgy hogy a tartalékosok csak véletlen lőnek és minden tök optimális.... (de mivel nem minden optimális az ellátási lánctól kezdve stb...
ez a szám inkább 100.000.000 lőszer igényt jelentene alsőhangon...

ennyi karabélylőszer 43m ből természetesen rendelkezésre áll...

de egy mozgósítás esetével számolva csak 100.000 emberrel (aki mégha nem is lesz harcoló karabélyra ki kell képezni és nem elég a 12 lőszer... ) és a karabélyához lőszernek kell lenni minden szinten...
kiképzésükre 150 (ebben az esetben minimális) lőszert 15millio. 150 lőszer a kiszabata +15 millio a körletbe nem kiosztva. (3 szintű tartalék esetén 3X15 + 30 millio.) nagyon minimális lőszerszám szinte nem is számolva fegyverhasználatra.) 105 millio lőszer... kerekítve 110 millio...

eggyütt 210 millio lőszer minimális lőszerfogyással számóva szinte csak megszállóerők minimális készletek....
ez a lőszer igény ha lőni is kellen vagy komolyabb kiképzést tartani. 500 millio simán....

ennyi is van. mert van de ez a mennyiség. 2030ig illetve akkor bekövetkezett konfliktus esetén áll fentn...
minden eggyes évvel számolva ez a szám növekszik....

2030 ba az ak alap konstruktciója közel 100 éves lessz...

és a számolásom nem jelenti azt hogy 2030 ba végleg kivonódna az AK (évi 10.000 karabély gyártása esetén +egyéb fegyverzet gyártása esetén) 2045 ig szolgálatba tudna maradni...(ami majdnem 100 év az alapkonstruktciónak...) (hisz a csupná 100.000 mozgósítottal számolva is ami egy minimális szám de ugyanakkor reális.) kell ennyi (tehát még 24 év lenne az AK nak ha több emberrel lenne számolva mozgósítás esetén ez mégtovább húzódna.)
de ha nem lessz fegyver és kaliber váltás már az 1. pontok között szereplő kiképzési löszermennyisség igénye is megnőlne (mert az új fegyver nem szorítaná lejebb a számokat....) tehát onnéttol kezdve nőlne a végeredmény... (mert sem 150 lőszerből nincs meg egy alapkiképzés de az aktív állomány se 1M lőszert lőne el még az ak aktívaknál szolgálatba lessz....) és ugye nincs számolva ellenséges diverzánsokkal akik lőszerraktárakat robbantanának vagy tüzérség stb. ahogy elhagyott/hátrahagyott lőszerekkel sem valami ok miatt selejtezésre kerülő lőszerekkel komolyabb tűzharcokkal védelmi pontok körletek halmozásával és a logisztika éhségével ami egy csomo lőszert felfog minden szinten mert mindenki sokat akarna magának betárolni....
és a katonák még így is centezve kapnának lőszert....

tehát ha nem akarunk külfőldről 43m et vásárolni vagy nem gyárjuk akkor el kell gondolkodnunk a kivezetésen.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Na a lényeg:

- a cél a Cz-nél olcsóbb, de modern fegyvercsalád
-NEM akarják vele leváltani a Cz-ket, de bizonyos alakulatokat az újakkal szerelnének fel, pl. tarcsisok
-export lehetőség, ezért is cél az új kaliber lehetőség is.
-még csak most kezdődik a tartóssági teszt, semmi fix megállapodás nincs
Szerintem nem kell bizonygatni, hogy miért kell a magyar fegyvercsalád, csak azért, mert itt a fórumon lassan más csak a deflektortányért, a paralyzert, meg a plazmaágyút tartják minimum elfogadhatónak.
A katonaismerőseimnek meg égnek áll a haja, ha a Htka fórum szóba kerül, nagyon bízom benne, hogy Maróth urat nem vezetjük teljesen félre.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 028
11 900
113
A katonaismerőseimnek meg égnek áll a haja, ha a Htka fórum szóba kerül, nagyon bízom benne, hogy Maróth urat nem vezetjük teljesen félre.
Hát ha lehet Maróth Úrnak egy javaslatom, akkor az lenne, hogy ne hallgasson azokra, akik szerint az 5.56/7.62/30mm NATO a jövő.
CV-m a VBÜ Zrt HR-esénél.
Tiszteletem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 326
76 964
113
Hát ennél lényegesen jobb...
A 14k fős magyar ho fele volt harci beosztású, a 11k fős német ho ennél nem csak arányaiban, de abszolút számban is nagyobb harci állománnyal bírt.
Arról nem is beszélve, hogy ha elfogytak a harcosok, akkor bizony a trént is átfésülték harcképes emberek után, míg a magyar hadseregben ez nem volt általános.
Ígértem pontos számokat.
1944 októberében a Dél hadseregcsoportban 250-260.000 német katona szolgált összesen.
Ebből a hadosztályokban és dandárokban akik a harcok színhelyen voltak (tehát nem 200km-re a fronttól egy parancsnokságon vagy hadi kórházban) már csak 70.186 fő szolgált.
Harcoló alakulatnál a 70.186 főből csupán 45.291 katona szolgált. Ebből aki ténylegesen harcolt vagy harctámogató feledata volt ( pl. tüzér), az csak 30.060 fő.
Ez a 30.060 fő az aki az ezredek (mindegy, hogy páncélgránatos tüzér vagy sima gyalogos, a lényeg,hogy harcoló ezred) vezetesi pontjai előtt tartózkodtak. Tehát ők voltak a frontvonalban (leánykori néven főellenállasi vonal, csak ezt a kifejezést kevesebben ismerik mint az amúgy nem olyan szakmai frontvonalat).