[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 183
113
https://index.hu/kulfold/2021/08/31/kivonulas-afganisztan-nato-kkm-magyarorszag-torokorszag/
"Nem kizárt egy újabb magyar misszió Afganisztánban
Meg kell akadályozni egy terrorveszélyt és a migrációs hullámok kialakulását – közölte az Index megkeresésére a Külgazdasági és külügyminisztérium. A szaktárcánál a korábban bejelentett, Törökországgal és Pakisztánnal közösöen tervezett afganisztáni misszió felől érdeklődtünk, válaszában a KKM nem zárta ki az újabb magyar szerepvállalást.
Egyeztetések zajlanak az afganisztáni csapatkivonást követő tömeges migráció, és a terrorveszély elhárításáról – közölte hírportálunk megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az Index a korábbi, Törökországgal és Pakisztánnal közösen tervezett katonai misszió sorsáról kérdezte a szaktárcát. Még júniusban jelent meg a hír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felajánlotta Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy katonákat küldene Afganisztánba a kabuli reptér védelme érdekében. Később ezt a hírt Szijjártó Péter külügyminiszter és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is megerősítette...
...Ezért kérdeztük azt a Külgazdasági és külügyminisztériumtól, hogy változott-e a kormány álláspontja, csatlakoznának-e egy török misszióhoz magyar katonák? A KKM válaszában nem zárkózott el egy ilyen eshetőségtől. Válaszukban azt írták: A NATO csapatok Afganisztánból való kivonulása felvet több súlyos kérdést is Afganisztán és Európa jövőbeli biztonsága szempontjából is. Ezek közül legsúlyosabb a terrorizmus térnyerése miatti újabb migrációs hullámok veszélye. A terrorveszélyt és a migrációs hullámok kialakulását meg kell akadályozni. Az ehhez szükséges lépésekről jelenleg egyeztetések zajlanak, a döntés azonban nem született meg."
Na ez lenne az első GIGANTIKUS méretű elbaszása a külügyünknek, az én olvasatomban, mióta a MiPetink a külügyér!

Semmi közünk hozzájuk! A mi feladatunk továbbra is védeni a saját határainkat, ennyi, semmi több! Kurva nagy mellényúlás lesz ebből, nem csak további hivatásos magyar áldozatokkal kint, de előbb utóbb kapni fogunk érte itthon is egy két merényletet!

Ha olvassa valaki releváns személy, akkor most figyeljétek a BARÁTI józan tanácsomat! FELEJTSÉTEK EL AFGANISZTÁNT a picsába! Viszonylag jól kijöttünk onnan, hagyjuk abba a csúcson Uraim!!!
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113

Thermit Gránátok

A hő és a volatilitás miatt a thermit gránátokat soha nem használják az emberekkel szemben az amerikai hadseregben A fegyvert szinte kizárólag az ellenséges anyagok biztonságos és ellenőrzött környezetben történő megsemmisítésére használják.

a4fef76da0fb3983.jpg


A thermit gránát ( M14-nek nevezik) az egyik legpusztítóbb fegyver, amelyet az amerikai hadsereg használ.

A Thermite egy erőteljes harceszköz, amely kémiai reakción keresztül intenzív hőt termel, és megsemmisít mindent, amit ér.

A thermit "pirotechnikai készítménynek" nevezik, amely erősen ég, amikor meggyullad. Amikor detonált, a termite gránát megolvadt fémet hozz létre ami mindent átéget amit elér. Néhány thermit gránátról ismert, hogy közel 4000 ° Fahrenheit ( 2200 C fok) hőmérsékleten ég .A thermit gránátok másodpercek alatt képesek pl egy motorblokkot átégetni.

Ez a szélsőséges hő teszi a tehrmite gránátokat nagyszerű harceszközzé ellenséges fegyverek / eszközök, bunkerek és járművek megsemmisítésére. . A Thermit gránát kémiai összetétele alumíniumpor (fémpor) és fémoxid (más néven rozsda).
Ilyen anyagot itthon gyártottunk házilag már 40 évvel ezelőtt, de az ennél is durvább volt, kb. 3000 C°-on égett. Csak szúrólággal lehetett begyújtani, sima tűz az nem hatotta meg hogy beinduljon. Az azért volt magasabb hőmérsékletű, mert mi más oxigénforrást használtunk, nem vasoxidot vagyis köznapi nevén rozsdát.

Egyébként használatos volt/van ez a rozsdával működő anyag a vasútnál, a síneket szokták vele hegeszteni pld javításnál a helyszínen. Én sosem voltam a vasútnál, csak hallottam anno. Mondjuk a tippadás miatt nem szoktam ilyenekről írni, mi pedig a hobbinkhoz csináltuk csupán, a saját kis házi terepünkön használtuk kontroláltan. Persze nem mindig, volt amikor szórakoztunk, máshol, de ott gyári anyagokat használtunk. Pld. Mini ágyúkkal csapágygolyóval célbalövési verseny, de ott gyári puskapor volt a mini ágyúkban. Néha nagyon rosszak voltunk. Én jártam éles fegyverrel is lőni már 10 éves koromtól, meg versenyekre is sokat. Ugye a klubban saját fegyver volt a nevemen számmal stb. fegyverszobában, mint a katonaságnál.

Azért itt az afgánoknál nagyon nagy hiba volt azt a rengeteg fegyvert és felszerelést rájuk hagyni, csak nem akarják elismerni.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=59233&lang=hu
"Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne állják útját a menekülő afgánoknak
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn rendkívüli ülésén határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak.
Az ENSZ BT 15 tagja közül 13-an támogatták a Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Írország által előterjesztett dokumentumot, amely egyben akadálytalan humanitárius hozzáférést követel a világszervezet számára a dél-ázsiai országban...
...A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson...
...Az öt vétóhatalom képviselői még a nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkárral is tanácskozni fognak az afganisztáni helyzetről."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=59214&lang=hu
"A németek alig 140 segítőjét sikerült kimenteni Afganisztánból
A tálib fordulat előtt német szervezeteknek végzett munkájuk miatt veszélybe került afgán állampolgárok közül alig 140-et sikerült kijuttatni Afganisztánból a német hadsereg (Bundeswehr) menekítő műveletében hétfőn Berlinben ismertetett adatok szerint.
A belügyminisztérium összesítése szerint a Kabulból kimenekített bő 3800 afgán állampolgár között 138, családtagjaikkal együtt pedig 634 olyan ember volt, aki a Bundeswehrrel, a német segélyszervezetekkel vagy más német szervezetekkel folytatott együttműködés miatt kényszerült távozásra.
A kormányszóvivői tájékoztatón ismertetett kimutatás szerint az augusztus 14-től 26-ig folytatott művelettel 4587 embert juttattak el Afganisztánból Németországba, köztük 3849 afgán és 403 német állampolgárt, és további 335 embert más országokból.
Steve Alter, a belügyminisztérium szóvivője kiemelte, hogy az adatokat nem lehet önmagukban értelmezni. Fontos körülmény, hogy az evakuálásra jelentkezni kell a kormánynál. Nagyjából kétezer embert még a szélsőséges iszlamista tálibok hatalomra jutása előtt kijuttattak az országból, a kabuli művelet kezdetén pedig 147 helyi alkalmazottról volt tudomásuk, vagyis elsősorban őket és közvetlen családtagjaikat kellett elhozni. Viszont időközben nagyon sokan jelentkeztek még kimenekítési kérelemmel a tálib fordulat miatti veszélyhelyzetre hivatkozva, így a német kormány védelmére jogosultak teljes száma meghaladja a negyvenezret – tette hozzá a szóvivő.
Ugyanakkor fontos körülmény az is, hogy a légierő (Luftwaffe) szállítógépei nemcsak németeket és helyi segítőket vették fel a fedélzetre, hanem külföldieket és olyan afgánokat is, amelyek más nemzetek szervezeteivel dolgoztak együtt, és a szövetségesek közötti szolidaritás jegyében a kabuli reptéren tevékenykedő más nemzetek alakulatai is elszállítottak németeket és a németekkel folytatott együttműködés miatt menekülő afgánokat. Pontos számuk egyelőre nem ismert – fejtette ki a belügyminisztérium szóvivője..."
 
  • Hűha
Reactions: antigonosz

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Nem, az a helyzet hogy egyedül raktam ezt össze :p! Gondolom szerinted viszont ez egy kurva nagy siker az USA-nak, pláne a demokratáknak, Bidennek. Így is kell győztesen lezárni a lehetetlen küldetést, ugye?
hga képes vagy elvonatkoztatni attól, ami most az afgánokra vár, akik a tálibok uralma alá kerültek, és machivellisztikusan nézni a dolgokat:
  • ők leléptek, nem megy a pénzük egy feneketlen kútba.
  • következmények a szomszéd országok és Európa fogja elsősorban megérezni. -vallási terrorizmus, menkültprobléma, kábítószer... A közép és hosszótávú hatások meg mióta érdeklik a politikusokat?
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 183
113
hga képes vagy elvonatkoztatni attól, ami most az afgánokra vár, akik a tálibok uralma alá kerültek, és machivellisztikusan nézni a dolgokat:
  • ők leléptek, nem megy a pénzük egy feneketlen kútba.
  • következmények a szomszéd országok és Európa fogja elsősorban megérezni. -vallási terrorizmus, menkültprobléma, kábítószer... A közép és hosszótávú hatások meg mióta érdeklik a politikusokat?
Ha képesek vagyunk szőnyeg alá söpörni azt, hogy MINDEN szövetségesük elgondolkozik rajta, hogy az eddig többé-kevésbé megbízhatónak bizonyuló USA most már nem csak megbízhatatlan lett, de még erőt sem tud úgy mutatni mint ahogy szeretné hogy lássák, akkor igazad van. Ez szerintem egy akkora arc vesztés a geopolitikában, ami nagyon fog fájni nekik. Aki egy picit is reálisan nézte eddig a zajló folyamatokat, az HA eddig nem volt benne biztos hogy az USA megszűnt domináns szuperhatalomnak lenni, mostanra azoknak is teljesen tiszta lett, hogy a Pax Americana-nak vége van...

Nem akárhonnan szorultak ki, hanem Irán mellől, a volt SZU tagállamok alól, az egyre inkább nyíltan Kína barát Pakisztán szomszédságából. Abban még igazad is van, hogy amúgy ki kellett jönni, ez egyértelmű mert tarthatatlan volt anyagilag, erkölcsileg, mindenhogy, szinte zéró hozam mellett, csak hát ahogy sikerült ezt a kijövetelt összehozni, az megint egy brutálisan megdöbbentő betli. Ezeket kár tagadni.

Az USA összegezve az elmúlt 5 év geopolitikai nagy játszmáit:

- Bukta Szíriát, mert akiket támogatott, sokat szerint már már árulásra hajazva eldobta a végén(Kurdok ugye), s az elsődleges célja hogy "Assad must go" az nem jött össze.

- Beszopták szekunder államként a világon a legjobban a Covidot, marha szarul kezelték otthon a járványt.

- Beszopódtak az Afgánoknál, nem a kivonulás ténye az igazi probléma, hanem ahogy sikerült ezt a gyakorlatban levezényelni.


Akárhogy is nézem, cumi cumi hátán...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Ha képesek vagyunk szőnyeg alá söpörni azt, hogy MINDEN szövetségesük elgondolkozik rajta, hogy az eddig többé-kevésbé megbízhatónak bizonyuló USA most már nem csak megbízhatatlan lett, de még erőt sem tud úgy mutatni mint ahogy szeretné hogy lássák, akkor igazad van. Ez szerintem egy akkora arc vesztés a geopolitikában, ami nagyon fog fájni nekik. Aki egy picit is reálisan nézte eddig a zajló folyamatokat, az HA eddig nem volt benne biztos hogy az USA megszűnt domináns szuperhatalomnak lenni, mostanra azoknak is teljesen tiszta lett, hogy a Pax Americana-nak vége van...

Nem akárhonnan szorultak ki, hanem Irán mellől, a volt SZU tagállamok alól, az egyre inkább nyíltan Kína barát Pakisztán szomszédságából. Abban még igazad is van, hogy amúgy ki kellett jönni, ez egyértelmű mert tarthatatlan volt anyagilag, erkölcsileg, mindenhogy, szinte zéró hozam mellett, csak hát ahogy sikerült ezt a kijövetelt összehozni, az megint egy brutálisan megdöbbentő betli. Ezeket kár tagadni.

Az USA összegezve az elmúlt 5 év geopolitikai nagy játszmáit:

- Bukta Szíriát, mert akiket támogatott, sokat szerint már már árulásra hajazva eldobta a végén(Kurdok ugye), s az elsődleges célja hogy "Assad must go" az nem jött össze.

- Beszopták szekunder államként a világon a legjobban a Covidot, marha szarul kezelték otthon a járványt.

- Beszopódtak az Afgánoknál, nem a kivonulás ténye az igazi probléma, hanem ahogy sikerült ezt a gyakorlatban levezényelni.


Akárhogy is nézem, cumi cumi hátán...
Gondolkodni gondolkodhat, de háynhordozója, nukláris robbanófeje lenne pld a vizionált Eurőpai Haderőnek? Kissingert idézve: kit kell hívnom, ha Európával akarok beszélni?

Lassan mennem kell, de dióhéjban, A tábornokok kivonulási terveit Trump lesöporte, Bidennek meg nem volt töke hozzá, hogy megvalósítsa azokat -igza most a trumphívők akkor azért ekéznék...

Na mindegy
Amire rohadtul kiváncsi leszek, az a POTUS szeptember 11-i beszéde.. Szerintem a Kreml is megirigyelné...
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 366
113
Ha képesek vagyunk szőnyeg alá söpörni azt, hogy MINDEN szövetségesük elgondolkozik rajta, hogy az eddig többé-kevésbé megbízhatónak bizonyuló USA most már nem csak megbízhatatlan lett, de még erőt sem tud úgy mutatni mint ahogy szeretné hogy lássák, akkor igazad van. Ez szerintem egy akkora arc vesztés a geopolitikában, ami nagyon fog fájni nekik. Aki egy picit is reálisan nézte eddig a zajló folyamatokat, az HA eddig nem volt benne biztos hogy az USA megszűnt domináns szuperhatalomnak lenni, mostanra azoknak is teljesen tiszta lett, hogy a Pax Americana-nak vége van...

Nem akárhonnan szorultak ki, hanem Irán mellől, a volt SZU tagállamok alól, az egyre inkább nyíltan Kína barát Pakisztán szomszédságából. Abban még igazad is van, hogy amúgy ki kellett jönni, ez egyértelmű mert tarthatatlan volt anyagilag, erkölcsileg, mindenhogy, szinte zéró hozam mellett, csak hát ahogy sikerült ezt a kijövetelt összehozni, az megint egy brutálisan megdöbbentő betli. Ezeket kár tagadni.

Az USA összegezve az elmúlt 5 év geopolitikai nagy játszmáit:

- Bukta Szíriát, mert akiket támogatott, sokat szerint már már árulásra hajazva eldobta a végén(Kurdok ugye), s az elsődleges célja hogy "Assad must go" az nem jött össze.

- Beszopták szekunder államként a világon a legjobban a Covidot, marha szarul kezelték otthon a járványt.

- Beszopódtak az Afgánoknál, nem a kivonulás ténye az igazi probléma, hanem ahogy sikerült ezt a gyakorlatban levezényelni.


Akárhogy is nézem, cumi cumi hátán...
Valóságos f@szerdőben vannak, amiből nem találják a kijáratot, mert csak bolyonganak! Minden égtáj felé cumi.
(Bár elnézve a szivárványososdási folyamatokat, amelyek a hadseregükben is lezajlik, lehet hogy nem is bánják!)
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Nincs előttem amúgy, hogy direkt parancs - tiltás nélkül bármelyik kutya felvezetője otthagyta volna a másik felét... Remélem én is hogy nem igaz, dezinformáció! Ha mégis igaz, akkor mondom, aki kiadta ezt a parancsot, azt nekifutásból-dobbantóról pofán köpni!

Joshua Hosler, az Amerikai Veterán Juhászkutyák elnöke eszeveszetten próbálja megmenteni a tálibok által ellenőrzött országban használt és otthagyott kutyákat, miután a Védelmi Minisztérium elrendelte, hogy hagyják hátra őket.

Dr. Robin R. Ganzert, az American Humane elnök -vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben elítéli a kegyetlenséget.


Megnéztem ennek a Joshua Hosler twitterét, elégé összevissza vannak a tweetek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 263
84 291
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=59233&lang=hu
"Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne állják útját a menekülő afgánoknak
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn rendkívüli ülésén határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak.
Az ENSZ BT 15 tagja közül 13-an támogatták a Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Írország által előterjesztett dokumentumot, amely egyben akadálytalan humanitárius hozzáférést követel a világszervezet számára a dél-ázsiai országban...
...A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson...
...Az öt vétóhatalom képviselői még a nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkárral is tanácskozni fognak az afganisztáni helyzetről."
Dobbantottak is hozzá?
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Az mennyire cigány már, hogy a veteránoknak kell erre összedobni...
A Pen Fartnig féle akció az sikerült elvileg 29-én.
Azt nem tudom oda nem fért volna fel az a pár blöki esetleg, arra két napra már úgy sem kellettek volna, aztán angliából tovább vihették volna amcsiba őket.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 183
113
Valóságos f@szerdőben vannak, amiből nem találják a kijáratot, mert csak bolyonganak! Minden égtáj felé cumi.
(Bár elnézve a szivárványososdási folyamatokat, amelyek a hadseregükben is lezajlik, lehet hogy nem is bánják!)
Igen, betli betli hátán... Egyre gyorsuló lefelé tartó spirálban vannak, én is úgy látom. Ezt már csak akkor lehetne meggyorsítani, ha vannak akkora barmok, hogy kétségbeesésükben most hogy így nem megverve/hanem saját akaratukból egy Afganisztánból kihátráltak, belekötnek egy sokkal erősebb ellenfélbe, mondjuk a Dél-Kínai tengeren... NA az még gyorsítana ezen egy kicsit...

Remélem nem teszik!
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Igen, betli betli hátán... Egyre gyorsuló lefelé tartó spirálban vannak, én is úgy látom. Ezt már csak akkor lehetne meggyorsítani, ha vannak akkora barmok, hogy kétségbeesésükben most hogy így nem megverve/hanem saját akaratukból egy Afganisztánból kihátráltak, belekötnek egy sokkal erősebb ellenfélbe, mondjuk a Dél-Kínai tengeren... NA az még gyorsítana ezen egy kicsit...

Remélem nem teszik!
Most Grenadázniuk kell egyet. Biztosra menni.
Még az is lehet, hogy bevonulnak Libanonba, vagy a törökökkel Libiába.
Végüis Libia volt a legelső amerikai gyarmatosítási próbálkozás.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=59233&lang=hu
"Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne állják útját a menekülő afgánoknak
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn rendkívüli ülésén határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak.
Az ENSZ BT 15 tagja közül 13-an támogatták a Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Írország által előterjesztett dokumentumot, amely egyben akadálytalan humanitárius hozzáférést követel a világszervezet számára a dél-ázsiai országban...
...A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson...
...Az öt vétóhatalom képviselői még a nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkárral is tanácskozni fognak az afganisztáni helyzetről."
Az megvan, hogy a még ott maradottak kihozása, meg agfánok kiutazásanak engedélyezésére semmilyen megállapodás nincs, csak az egyik tálib vezető nyilatkozatából következtettek?

Annyira elhülyült és elpuhult a nyugati politikai elit, hogy itt tartanak. Az lesz a szép amikor a tálibok beintenek, ők meg kiadnak egy nyilatkozatot felemelt mutató ujjal.