• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 536
8 821
113


Ezt az MM családot már láttuk magyar zászló alatt, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle beemelve a Honvédségbe.
Jó lenne ezt a gyártást is elhozni.
Kell nekem sci-fit olvasni, mert....
Mission Master
Ez kis masina nem akkor érne valamit ha kicsit talán nagyobb lenne, és egy 30-as lövegecske, jaj bocs, 35-ös, figyelne előre, plusz 1-1 db minigun a két hátsó sarkában mindenfelé, plusz 2-4-6 rakéta a gyomrában, és lenne rajta hang, mozgás, infra, hő, anyámkínja érzékelő minden irányban, és kicsit több vas védené ezeket, és úgy lehetne beküldeni a városba?
Mert nyílt terepet jó eséllyel a levegőből is fel lehet deríteni ugyebár. Vagyis jobban mint egy ilyen guruló kis dömperrel. Ez nem lefitymálás.
De ez a Mission Master távirányítással, távolabb, védett helyen ücsörgő 2 fegyverkezelővel a városban is „kíváncsiskodhatna” az emberveszteség elkerülés mellett ugyebár. Aztán mert aksis, éjszaka meg pláne csendben mozoghatna. De persze ez nappalra is pont ugyanúgy igaz.
Szóval ha egy városi buckalakó úgy gondolná, hogy majd ő a negyedikről kikukucskálva seggbelőné a masinát, akkor valamelyik „vulcan minigun” 69 uszkve 114 lőszert tol két pislogás közt a mellkasába úgy, hogy közben az ötödik emeletet is ráomlasztja, míg a másik a sarkon felbukkanó rpg-st cincálja dirib-darabra. Vagy már magát az rpg lövedékét. Vagy egy drónt a teteje felett, miközben a 30-as, a szemből felbukkanó dzsihád mobil toyotát és vagy nagyobb vasat. A még nagyobbra meg ott a raketta.
Mer oké, hogy autonóm, meg egyedül hazatalál, meg már van is olyan aminek a tetején van 1 db „daráló”, meg hogy még koncepció, csak gondoltam kicsit sci-fire veszem a figurát és írok egy mini cyberpunk esszét.
Mert így sokkal jobban tetszene, és ahogy figyelem itt max tényleg villámgyors és stabil adatátvitel okozhat gondot, mert az összes többi már teljesen ki van találva, csak rá kell faszán legózni.
Aztán mindent és mindenkit megelőzve elsőnek gurulhat be ez a kis masina a necces helyekre.
Mission Master Monster
 
K

kamm

Guest
A cikk az amerikai OMFV kapcsán született, de szamunkra ide tartozik inkább, mert a Natter/Vipera toronyrol van benne szó:

Popular Science: US armored vehicles could sport these futuristic turrets.

"To understand what Rheinmetall’s turret for the OMFV might look like, consider the new Natter 7.62 turret, announced by Rheinmetall on August 17. This gun turret, with a polygon-faceted casing that makes it look like a weapon from the Halo series of games, is a proper remote-control weapon station. Stations like these include a gun, the machinery to pivot and swivel that gun, an array of sensors to find, track, and adjust to moving targets, and the actual control station that sits in human hands.

As presently designed, the Natter can accommodate a range of machine guns and heavy weapons using both NATO 5.56 and NATO 7.62 ammunition. These are bullets most effective against people and light vehicles, like commercial trucks with weapons mounted in the back.


The Natter’s sensors include an infrared camera, two cameras, and a laser range finder. Combined with onboard image processing, one of the visual light cameras can detect movement at distances of nearly 8 miles, can discern some information at over 3 miles, and can attempt to identify the moving object at a range of 1.6 miles.

Without explicitly saying the weapon can autonomously find targets, the Natter brochure notes that it includes “a powerful tracker also enables automatic target tracking” and “intelligent assistance systems.”"


Emlékeztetőül:
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 672
35 825
113
Jó lenne összekötni a torony intelligens célkeresőjét az akusztikai lövés érzékelővel (a Gidránon van ilyen): bárki rálő a járműre, a Natter azonnal ráfordul céloz és már csak a gombot kelljen nyomni... :)
Mondjuk egy csata hangzavarában lehet, hogy nem működne, de például missziós feladatban ahol "csak" szórványos lövöldözések, orvlövészek vannak hasznos lehet...
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
444
1 467
93
Jó lenne összekötni a torony intelligens célkeresőjét az akusztikai lövés érzékelővel (a Gidránon van ilyen): bárki rálő a járműre, a Natter azonnal ráfordul céloz és már csak a gombot kelljen nyomni... :)
Konkrétan ezt is tudja az Aselsan torony. Ha a Natter lesz helyette akkor biztos az is fogja tudni.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Jó lenne összekötni a torony intelligens célkeresőjét az akusztikai lövés érzékelővel (a Gidránon van ilyen): bárki rálő a járműre, a Natter azonnal ráfordul céloz és már csak a gombot kelljen nyomni... :)
Mondjuk egy csata hangzavarában lehet, hogy nem működne, de például missziós feladatban ahol "csak" szórványos lövöldözések, orvlövészek vannak hasznos lehet...
Szerintem más nevet kéne választanod.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 672
35 825
113
Nem illik a tájékozottságodhoz.
1. A Natter torony hivatalos anyagait tanulmányoztam - ott nincs meg ez az akusztikus képesség
2. Az nincs a nevemben, hogy milyen területen vagyok "expert" - a haditechnika hobbim csupán, mint itt szinte mindenkinek
Nyilván van aki mélyebbre ás, több forrást figyel - ezért járok ide informálódni
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 672
35 825
113
Minek? Olyan primkó xx századi ez a gombnyomogatás.
Weapon.trigger(on);
Delay(3000);
Weapon.trigger(off);

:D

Ember se kell - játszák le gépek aztán szóljanak mi a végeredmény! :D

Egyébként nem is lenne rossz ha a háborúkat lefuttatnánk egy szimuláción, aztán a végeredmény után tárgyalunk! :)
 
K

kamm

Guest
1. A RM evek ota van directional gunshot detection rendszere, ASLS (Acoustic Shooter Locating System) a neve, barmivel osszeintegraljak, opcionalisan automatikusan tuzet is nyit a toronnyal (FLW200-at emlitik):

3. Az hagyjan, de a RM ASLSbol meg mobil verzio is van, hordozhato, mutatja pl a sniperek helyet: https://www.rheinmetall-defence.com...s/keine_chance_fuer_heckenschuetzen/index.php

Magyaran, a dismount avagy egy szakasz vihet magaval egy kisebb unitot, majd az osszes raj/katona kijelzojen megjelenik a BMS reszekent a real-time detection info (igen, tudom, hogy a networked warfare a maniam, de az a jovo):

"The ASLS features a very compact design – the entire system is very light, weighing under 5 kg, and gets by on less than two watts of power. This means that the system can be operated independently of the vehicle and even in mobile configuration for extended periods. The results of the analysis can be transferred to the control and display unit both wirelessly and by cable.

High growth potential leaves room for any number of uses and system options. In addition, quick-mounting points mean that it is no longer essential to have a vehicle-specific installation kit. It takes less than 15 minutes to fit the system even in small vehicles. A compact and portable component reminiscent of a smartphone is used for the control and display unit. The low installation height of the system on vehicles means that there is virtually no effect on the aiming angle of a weapons station in terms of azimuth and elevation."



3. Erosen gyanitom, hogy nem a kb teherautokra szant Natterre kellene ilyesmi, hanem inkabb a az APCkre szant Snake/Vipera RCWSre, mert az mar 12.7-es plusz 40mm granatvetot jelent (es kizarom, hogy APCre barki ep esszel 7.62-es Nattert rakna): https://rheinmetall-defence.com/med...dfs/waffenstationen/DB_Natter12.7_land_dt.pdf
 
H

Hummen23

Guest
1. A RM evek ota van directional gunshot detection rendszere, ASLS (Acoustic Shooter Locating System) a neve, barmivel osszeintegraljak, opcionalisan automatikusan tuzet is nyit a toronnyal (FLW200-at emlitik):

3. Az hagyjan, de a RM ASLSbol meg mobil verzio is van, hordozhato, mutatja pl a sniperek helyet: https://www.rheinmetall-defence.com...s/keine_chance_fuer_heckenschuetzen/index.php

Magyaran, a dismount avagy egy szakasz vihet magaval egy kisebb unitot, majd az osszes raj/katona kijelzojen megjelenik a BMS reszekent a real-time detection info (igen, tudom, hogy a networked warfare a maniam, de az a jovo):

"The ASLS features a very compact design – the entire system is very light, weighing under 5 kg, and gets by on less than two watts of power. This means that the system can be operated independently of the vehicle and even in mobile configuration for extended periods. The results of the analysis can be transferred to the control and display unit both wirelessly and by cable.

High growth potential leaves room for any number of uses and system options. In addition, quick-mounting points mean that it is no longer essential to have a vehicle-specific installation kit. It takes less than 15 minutes to fit the system even in small vehicles. A compact and portable component reminiscent of a smartphone is used for the control and display unit. The low installation height of the system on vehicles means that there is virtually no effect on the aiming angle of a weapons station in terms of azimuth and elevation."



3. Erosen gyanitom, hogy nem a kb teherautokra szant Natterre kellene ilyesmi, hanem inkabb a az APCkre szant Snake/Vipera RCWSre, mert az mar 12.7-es plusz 40mm granatvetot jelent (es kizarom, hogy APCre barki ep esszel 7.62-es Nattert rakna): https://rheinmetall-defence.com/med...dfs/waffenstationen/DB_Natter12.7_land_dt.pdf
A 12,7 is kevés már az apc-re. Ha jól emlékszem az angolok is cserélik őket 30-ra az új boxereiken.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen and kamm
K

kamm

Guest
A 12,7 is kevés már az apc-re. Ha jól emlékszem az angolok is cserélik őket 30-ra az új boxereiken.
De azok azert, mert nekik nincs melle IFV... nalunk lesz kerekes meg lancos IFV is, meg szerintem mindenfele alverziok, koztuk sima APCk meg pk meg hasonlók, amelyekre tényleg eleg lehet egy 12.7+40 RCWS, ha belegondolsz.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen
H

Hummen23

Guest
De azok azert, mert nekik nincs melle IFV... nalunk lesz kerekes meg lancos IFV is, meg szerintem mindenfele alverziok, koztuk sima APCk meg pk meg hasonlók, amelyekre tényleg eleg lehet egy 12.7+40 RCWS, ha belegondolsz.
Egyenlőre nincs ifv, de arra meg 40 mm-t akarnak.
Én a lövész apc-re is 30 mm-t tennék (lance 2), a többire persze jó lehet a nagyobbik vipera.
Remélem főként a gidránok és a nomádok fogják megkapni.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 823
2 541
113
De azok azert, mert nekik nincs melle IFV... nalunk lesz kerekes meg lancos IFV is, meg szerintem mindenfele alverziok, koztuk sima APCk meg pk meg hasonlók, amelyekre tényleg eleg lehet egy 12.7+40 RCWS, ha belegondolsz.
Nem tudom, de bármelyik BTR melleti katonát kérdeztem a repnapon ők azt mondták, hogy Lynx lesz nekik a BTR helyett. Hogy lesz-e kerekes azt nem tudták megmindani, még pletykákat sem hallottak. De @dudi és @krisss biztos jobban tudja, csak nem mondhat semmit.
 
  • Szomorú
Reactions: Hummen23

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 148
119 581
113
Nem tudom, de bármelyik BTR melleti katonát kérdeztem a repnapon ők azt mondták, hogy Lynx lesz nekik a BTR helyett. Hogy lesz-e kerekes azt nem tudták megmindani, még pletykákat sem hallottak. De @dudi és @krisss biztos jobban tudja, csak nem mondhat semmit.
Azon kívül hogy majd egyszer lesz a kerekesről semmi infó sincs.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 148
119 581
113
Én úgy tudom, most az a terv, hogy a 2020-as évek második feléig marad a BTR, aztán valahogy 26-28 felé, ahogy a kaposvári 8x8-as fejlesztésnek kézzel fogható eredménye lesz, majd le lesznek váltva.
Ja ennyit tudunk mi is. Meg az RM 23-ra ígérte a prototípus leleplezését.

Érdekesség az utolsó RM prezentációban szerepelt egy fuchs 3.