Amúgy skacok, nem tűnik fel, hogy a 29-es egy alapjaiban elbaszott konstrukció?
Fel nem fogom, hogy miért tekintik sikeresnek. És úgy látom, hogy szovjet vadászgépfejlesztés egyik legnagyobb tévútja.
Nálam ezek a MIG-23-ra halmozottan igazak. De a MIG-29 is értelmetlen volt.
Érdekes, hogy amilyen szar a MIG-23/29 vonal, olyan erős a MIG-25/31 vonal.
A Block 25-tel összemérve, ami a 9.12 után volt talán 3 évvel meg felsejlik a probléma, vagyis az egyre nyíló olló a kelet és nyugat között. 1986-tül kezdték szállítani ezt. Basszus, miről beszélünk...? Értem én, hogy lett volna M változat, de még az sem lett volna ennek közelében sem, nemhogy a Block 40/42-nek TFR és éjszakai PGM képességgel.
Szerintem azt azért nem árt tisztázni, hogy a 9.12 (1983) az amolyan szovjet előszéria volt, közel sem volt a teljes képességének birtokábana gép. Nem véletlenül ajánlgatták ezt boldog/boldogtalannak exportra.
Nem tudom, hogy a 9.13-ból mennyi készült, de 1986-tól gyártották! Exportra nem kerülhetett.
Ezen típus megnövelt üzemanyag mennyiséggel bírt, 2 póttartály mehetett a szárnyak alá, és ami messze a legfontosabb volt, hogy volt beépített ECM-e.
1992-93 között vették át az oroszok az utolsó új gyártású MIG-29-et ami a MIG-29S (9.13S) volt. Itt már az R-77 kompatibilitás megvolt.
Ha nem omlik össze az SZU akkor gondolom ez a típus terjedt volna el. (főleg exportra)
Később megjelent a 9.18/9.19 SMT átépítő készlet is a gépekhez. Ebben már modern több kijelzős "üveg" pilóta fülke volt, több keró, ARH képesség, ECM, meg nem mellesleg a földi célpontok támadási képessége is megjelenik.
Az SMT átépítő készlet kb. a MIG-29M szintjét hozta.
A MIG-29M (9.15) 1992-ben vált elérhetővé. Ez jelentős módosítása volt a típusnak, kb. akkora mint az F-16A--->F-16C változás.
A MIG-29M főbb változtatásai a modernebb pilóta fülke, jobb radar, jobb ECM, ARH, földi célok támadásának képessége és ami nagyon fontos, hogy 6 helyet 8 db szárny alatti pilon és nagy kerókészlet.
A 9.12-s belső kerókészlete 4200 liter.
A 9.15 belső kerókészlete 5830 liter. 3 db póttartállyal pedig 9630 liter.
Szóval a MIG-29M (9.15) elég nagy előrelépés lett volna az eredeti 9.12-s szériához képest.
Gondolom ha nem omlik össze az SZU akkor a 9.15 lett volna a 90-s években a belpiacos standard típus, míg a 9.12/13 az export típus.