[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Teljesen világos, hogy mi folyik itt.
Nyugat-Európa irányítja Európát, Közép-Európa pedig Kelet-Európaként van kezelve. Ez egyúttal a kimondatlan gyarmatosító hegemónia arroganciája, ugyanis, ahogy globálisan a világot az Észak dominálja a Dél ellenében, úgy Európát a Nyugat, a Kelet ellenében.

(kis kitérő: Ázsiában, lokálisan, geográfiai okokból ez épp fordítva van. Alapavetően mindig a déli területek, országrészek a fejlettebbek. Lásd, Kína, Korea, Vietnam, Japán)

Ebből következik, hogy azzal, hogy a német újraegyesítést követően Németország a nyugati országokhoz sorolta magát (holott a második világháború végéig még - logikusan - közép-európai entitás volt), vele együtt a tradícionális német nyelvterületek is (Svájc, Ausztria) is "nyugat-európai" lett.

Viszont, az általános politikai retorika okán napjainkra mi már stabilan "keletiek" lettünk, azaz "keleti végek", ami egyúttal a lesajnált, alacsonyabb rendű, technikailag alacsonyabb értékű/bérezésű, másodvonalas társadalmak szinonímáját jelenti.
És ha ez nem tetszik nekünk, akkor az már lázadás. Ez a lázadás pedig az a bizonyos "másik Európa", ami veszélyt jelent az "európai értékekre". Mert azokat csak és kizárólag a Nyugat definiálhatja.

Namármost, a nyugati országok gyarmatosító politikája, a profitmaximalizáló kiszervezések végeredménye az lett, hogy a távoli, ázsiai összeszerelők, olcsó termelők, beszállítók két és fél évtized alatt (egy emberöltő) szépen a kontinens fejére nőttek. Miközben a demográfiai mutatók sajnos hajszálpontosan azt hozzák, amire már évtizedek óta figyelmeztetnek a szakemberek. Európa demográfiai-társadalmi-humán potenciálja rohamosan errodálódik, az egyre elöregedő és a mindent felélő jólét miatt egyre elnehezülő, a világ sorozatos kihívásaira egyre kevésbé reagálni képes tömege kezdi elveszíteni önfenntartó képességét.

A megújulási potenciál hanyatlásával a társadalmi immunrendszer is károsodik, már megjelentek a parazita, megosztó politikai erők, a zavarosab halászók, a vízbe követ dobálók, a kisebbségeket szándékosan piedesztálra emelő, azokat a csendes többség kárára túlhangsúlyozó nagy hangú szabadelvűek, ellenkultúrális harcosok. Akik valójában a közvagyon kirablói.

Európa már nem intakt, a migráció kikezdte az összetartást, miközben sosem vallott, kívülről kitalált destruktív "értékeket" tekintenek egyetemesen mindenki számára kötelezőnek. Ezzel párhuzamosan az UK kilépett, a legnagyobb gazdasági központnak számító Németországban a politikai elit valójában egy burokban él és ott is károsan polarizált. Skandinávia a saját fejére húzta a szemetesvödröt és büszke magára, a franciák meg önhitten egy seggel akarják az összes lovat megülni, mert azt hiszik, ők még világhatalom. Uncle Sam kilóra megvette a briteket, az afganisztáni fiaskó után már a dél-kelet ázsiai térségre koncentrál. És arra kapacitálja az angol vazallusaikat, hogy mostantó tekintsék magukat is inkább ausztrálnak, semmit európainak.
Látványos, ahogy az öreg kontinenst óramű pontossággal hagyják magára egykori barátai, szövetségesei, szolgái. Mert az elefántcsont tornyában nem figyelt az idők szavára.

És láss csodát - már jönnek az önrablások. Amikor az utcán elszabadulnak az indulatok, előbb, vagy utóbb megjelenik a csőcselék, megkezdődik a fosztogatás. A közösség addig meglévő szabálykövető magatartását felváltja a magukat önhatalmúlag törvényen kívüli helyezők felélő-lerabló hadjárata.
Vagy, hogy egy másik analógiával éljek, a csődbe jutott vállalkozásnál mindenki úgy sikkaszt, ahogy tud, amíg tud. Viszi, amit a keze ér.

Ugyanez történik most nagyban.
Európa megroggyant, a motorjának számító Németországban, annak gerincét adó autóipar torkának esnek a fosztogatók (pedig ez eddig szent tehánnek számított), mivel a kassza már kiürülőben. Csak innen lehet rabolni. A jogcímeket nem nehéz kitalálni, most mindenkinek sérelmei vannak, mert abban van az üzlet.

A világban már Kína diktál, a kontinens termelői potenciálja évről évre rohamosan esik, a Covid is rágyorsított erre, miközben a migrációval egyre csak hízik a teljesen inert tömeg, amit el kell tartani, de dolgozni nem akar.

Előbb, vagy utóbb, össze kell ismét kapaszkodni az oroszokkal, akár fog ez nekünk tetszeni, akár nem. És akkor már messze nem az egykor volt nyugati urak fogják diktálni a feltételeket.
Hogy ebből mi, közép-európai boxzsák nemzetek hogyan fogunk profitálni, azt nem tudom, de sajnos sanszos, hogy a trandícionálisan "jó" ütemérzékünkkel pont előbb adjuk fel az indentitásunkat, mint, hogy az élére állhatnánk a történelmi lehetőségnek.
az oroszok még nagyobb szarba vannak, mint a nyugatiak.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Amikor utoljára volt nekünk FAB -unk, akkor jól felgyújtották a francba (1986, MEV). Úgyhogy csak "óvatosan".




Legközelebb talán a GlobalFoundries (arabok) lennének. Nekik legközelebb Drezda -ban van az "ex-AMD" -s FAB -juk. Egyébként 1986 -ban rajtunk kívül ez volt a másik működő FAB akkoriban Európában ...

Esetleg Velük lehetne boltolni valami közös vállalatot itthoni FAB -ra. Ők nem a legmodernebb technológiákon vannak illetve nagyobb csíkszélességen ragadtak (amiken ugye kisebb a nyereség), de ezekre is van igény sokféle eszközben ...

A drezdai FAB:


Aerial_photograph_of_Globalfoundries_Dresden.jpg
És hogy örült a hazai ipar, hogy leégett a Mikroelektronikai vállalat! Nem kellett soxoros áron kétes minőségű hazait venni.
Az oroszoknak nincs?
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
És hogy örült a hazai ipar, hogy leégett a Mikroelektronikai vállalat! Nem kellett soxoros áron kétes minőségű hazait venni.
Az oroszoknak nincs?

Hát nem tudom ki örült neki akkoriban annak. Alternatívaként ott volt a "csiliárdért f@st" (ráadásul kemény valutában).

Amennyire jól tudom, akkor pl. az ELKO -k meg lapgyártás (asszem Gyöngyös -ön volt) az kifejezetten elit minőség volt. A félvezető része meg - "nem jó, de nem is tragikus" ... (ha már megidéztük 1986 tavaszának szellemét :) :) ).

Viccet félretéve az se volt katasztrófa. Ugyanakkor akkoriban persze fullra volt már tolva a "minden sz@r ami magyar és csak az import az igazi" mantra ...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Hát nem tudom ki örült neki akkoriban annak. Alternatívaként ott volt a "csiliárdért f@st" (ráadásul kemény valutában).

Amennyire jól tudom, akkor pl. az ELKO -k meg lapgyártás (asszem Gyöngyös -ön volt) az kifejezetten elit minőség volt. A félvezető része meg - "nem jó, de nem is tragikus" ... (ha már megidéztük 1986 tavaszának szellemét :) :) ).

Viccet félretéve az se volt katasztrófa. Ugyanakkor akkoriban persze fullra volt már tolva a "minden sz@r ami magyar és csak az import az igazi" mantra ...
Az infineon mit csinál magyarországon?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Svájc, Bern
"A huge number of protesters stormed right now the building of the main railway station in the capital of Bern and demanding their basic rights back."
 
  • Tetszik
Reactions: merleg and Nemerson

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Busse brennen in Stuttgart. Es waren mehrere Explosionen zu hören."
 
T

Törölt tag 008

Guest
Az infineon magyarországon van...
IC/MicroController max. Még egy ARM procit sem tudnak legyártani. Mondjuk autókba elég amit tudnak, lehet kapacitást kellene bővíteni.
Magyarországon van az infineon európa legnagyobb félvezető gyártója. benne van a világ legnagyobbjai között... Cegléden van üzem folyamatosan bővítik...
Ehhez képest össz 2db pozíció van nyitva. Jól állnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and gacsat

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
IC/MicroController max. Még egy ARM procit sem tudnak legyártani. Mondjuk autókba elég amit tudnak, lehet kapacitást kellene bővíteni.

Ehhez képest össz 2db pozíció van nyitva. Jól állnak.
nemrég adták el a mobilokba való chipgyártásuk egy részét az Intelnek...(ha az intel kifizette a nagy lóvét olyan rossz nem lehet) magyarországon csak összeszerelés folyik ha jól tudom
autókba gyárt sok mindent (abbol indult a beszélgetés)
ha aztmondod kapacitást kell bővíteni akkor nem lenne értelmesebb EU s pénzt adni nekik mint milliárdokat kidobni... (zöldkaszából is mehetne oda is termelnek...)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
És ennek ki az igazi tulajdonosa?
Passz részvényesek (gondolom zömében németek akik a simense is)
igazgató tanács de ez nem jelenti azt hogy többségi tulajdonosok lennének (valamennyi részvénnyel biztos rendelkeznek)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 263
113
Vennünk kellene egy FAB-ot (nem kellene a legkorszerűbb), egy "olcsóbb" 10-15 nm körüli sor, ami kiforrott és alacsony selejt aránnyal dolgozik. Ezzel be betonoznánk magunknál a német autógyártókat, ha csak az autókhoz szükséges komponenseket gyártaná.
Tudom, bilibe lóg a kezem.
mibe kerül egy ilyesmi, és ki gyártja?
USA, Kína (mindkettő). Namost a szigeten lévő Kínával kéne ilyesmiről tárgyalnunk, az baromi jó pont lenne Atlantia felé, nyilván a kontinentális Kína felé kevésbé, de ott meg vannak futó projektjeink, amivel lehet ellensúlyozni. Ha valamire most baromira szükség lenne, az pont a félvezetőgyártás, baromi nagy a hiány, még nagyobb az igény.
Egyedül a hollandok és Japánok gyártanak rengeteg kritikus gépet a gyárba.

Annyi kapacitásfejlesztés zajlik éppen, hogy túltermelés lesz várhatóan 5 éven belül.

Nincs elég szakemberünk, az iparágnak alapokat növeszteni évtizedes munka.

A 10-15. nm az még mindig elég jó node méret, rohadt drága.

Az Infineon az osztrákoknál most nyit gyárat (autókba azt hiszem teljesítményelektronikai chipekre specializálva), első körben el kéne kezdeni ösztöndíjat és szakemberképzést kezdeni, de mivel ez egy kialakult erősen versengő ipar, ezért lehet, hogy az űriparban jobb befektetés a fejlesztés.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Magyarországnak el kell hagynia az Európai Uniót - írja a német lapban a holland miniszterelnök útmutatása alapján a török származású amerikai "sztárközgazdász".

És így vált nemzetközivé a világ ... :)
Hmm. Egy német újságban megjelenik egy szagértő szubjektív véleménye Magyarországról. Na most aztán nagy bajban vagyunk :D Amúgy meg mi is az a Handelsblatt? Az biztos, hogy nem jogforrás, ahogy egyetlen sajtótermék - kivéve a közlönyöket - sem az.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Pogány