[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Én meg azt gondolom, hogy azon túl hogy van igazad, ezt nem egy országvezetésnek, a végrehajtó hatalom csúcs szervének a feladata elérni, hogy a gyerekeinket ne a Tik-Tok nevelje, meg ne 3 pet-palackot szlopáljunk ki és basszuk utána a kommunális hulladék közé.

ERRE NEM KELL zöld párt! Egy kormánynak NEM az a dolga, hogy elmagyarázza az embereknek hogy neveljék a gyerekeiket, meg hogy szennyezzék a környezetet, erre NEM szabad alapozni politikát! Törvényeket kell hozni, keretrendszereket, és azt betartatni. De NE ez legyen már egy ország vezetésére, a felelős gazdálkodásra felesküdni készülő csapat fő üzenete, hogy Gréta Thundberg, mert ez kurva kevés lesz egy országot és társadalmat üzemeltetni - vezetni.
Abszolút egyetértek, és sokszor le is írtam kb. ugyanezt. Ezzel együtt sztem óriási gáz, hogy ezzel semmilyen politikai alakulat nem foglalkozik. Nem a "központi megmondás" hiányzik (gondolhatod :)), hanem hogy ezeket az elveket a hazánkkal kapcsolatos döntésekben is viszontláthassuk, pl. az adózásban, az energiastratégiában, oktatásban stb.
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 125
2 460
113
https://mandiner.hu/cikk/20211012_m...a_a_muszlimokat_a_mecsetek_muezzinjei_kolnben

"Henriette Reker, a város polgármestere a Twitteren azt írta, az imára hívás engedélyezése a tisztelet jele.

A helyi muszlim közösség és a városvezetés megegyezése szerint Köln 35 mecsetje 5 percig játszhatja a müezzin hangját pénteken dél és délután 3 között. Az egyezséget 2 évre kötötték
"


Tisztelet? Inkább behódolásnak tűnik. :rolleyes:
Mert az. Kelleni fog a kerítés a nyugati határra.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Nem kell, mert 1 menekült sem olyan hülye, hogy az őket vegzáló tolvaj Orbánhoz menjen...!!!
Hát igen szegényeknek ellopná a pénzüket amit egy mecsetre összedobnának és jól odaadná valamelyik csúnya rossz keresztény egyháznak. Ezt ne hagyd állítsd meg őket a határon és mond el mindegyiknek! Ne gyertek ide, ki lesztek használva dolgoznotok kell majd meg mecset nélkül élnetek.
És lőn formosa1 hasznos tagja lesz társadalmunknak :) mindegyikünk meg fog éljenezni. Látod nem is látjuk másként a világot. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
A franciáknál az atom nem játék. És elég opportunisták is ahhoz a nyakas gallok, hogy dafke szembe menjenek az olyan áramlatokkal, ami az ő érdekeiket sértik. A francia sértődöttségből pedig sosincs hiány.
A német ipar most célba vett képviselői pedig lehet, hogy inkább Párizst választják Berlin helyett.
Natessék:

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Natessék:

Csak azt nem értem, hogy ha ez ennyire fontos, akkor miért nem költenek több pénzt az ITER projektbe? Nevetséges, hogy eleve még 30 év mire lesz egy olyan erőmű ami tényleges áramot fog termelni és az is még csak az ipari szektornak. A sok szar szélerőművekbe beleöntött pénzt inkább költötték volna erre, hogy felgyorsítsák a projektet. Ez ellen ráadásul a zöldek sem emelhetnek kifogást, mivel eleve zöld a dolog, és abszolút megoldaná az energia éhséget.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Csak azt nem értem, hogy ha ez ennyire fontos, akkor miért nem költenek több pénzt az ITER projektbe? Nevetséges, hogy eleve még 30 év mire lesz egy olyan erőmű ami tényleges áramot fog termelni és az is még csak az ipari szektornak. A sok szar szélerőművekbe beleöntött pénzt inkább költötték volna erre, hogy felgyorsítsák a projektet. Ez ellen ráadásul a zöldek sem emelhetnek kifogást, mivel eleve zöld a dolog, és abszolút megoldaná az energia éhséget.
Olvastad az iter projektes történeteket attól aki bedolgozik, hogy az akadémiai elefántcsonttornyos nulla valós tapasztalatú arcok miatt hogy száll el a költség szükségtelenül és csúszik a projekt? Ez a baj a tipikus állami "miért nem adnak több pénzt az oktatásegészségügyenergetikára" dolgokkal, hogy a hatékonyság rovására megy, több pénzből ugyanannyi magy marginálisan több outputod lesz. Ahogy a QE is ezt teszi a gazdasági növekedésre.

Nem több pénz kellene, hanem jobb projekt-management, ahogy régen volt a DARPA projekteken is: itt van egy cél, itt van ennyi pénzt adunk rá, ha nyersz, meg fix megrendelést ennyi darabra, lehet küldeni a pályaműveket. Esetleg kis előfinanszírozás minden pályázónak a pályázat mérföldköveinél, ami csökkenti az önköltséget, de keresni nem nagyon fog rajta aki nem veszi elég komolyan, és nem nyerésre játszik.

Ráadásul a fúziós erőművek is termelnek nukleáris hulladékot, és messzebb vannak mint a 4. generációs fissziós erőművek, azokat kéne támgoatni akkor már, mert jobb ROI-t adnak közép távon. A fúzió egy hosszútávú projekt. (Innovator's dilemma + nagyon aktuális energiaellátás-biztonsági probléma. Lásd még a németek csodafegyveres megaprojektjei meg antipódus bombázó projektjei vs. a gyártsunk sok a kor színvonalán felső-kézőp kategóriás gépet bevált technológiával amerikai hozzállás.)

ITER beszámoló: https://forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termeles-energiagazdalkodas.631/page-569#post-983291
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Már az energiapiacon látjuk milyen jól halad a zöld gazdaság. Leállított erőművek, kifingatott atomenergia, politikai alapú gázbeszerzes. Olcsó orosz gáz helyett drágább amerikai. Már a magas energiaárak is megtérdeltetik majd az európai ipart, de külön rúgjunk egy nagyot a hadiipari szegmensbe. Természetesen Németországból és a Zöldektől jön az ötlet, náluk kártékonyabb politikai formáció ma nincs. Bízok Macronban és a franciákban, hogy ezt a baromságot napirendre sem vetetik. Bár ha az Európai Parlamenten keresztül akarják, ott benyomhatják. Ott 2/3-ados többségben vannak a kontraszelektált idióták!!
Ha lesznek olyan hülyék és elfogadják lényegében saját hadiiparát ha nem is heréli ki az EU, de egy fél lobotómiát biztosan véghezvisz rajta. Majd még jobban csodálkoznak Brüsszelben miért nem tudnak haladni, de juszt se fog eszükbe jutni, hogy lehet nem kreténkedve kéne szénné szabályozni mindent. Bezzeg a britek, USA, Grísa, Kína, Izrael, meg így lényegében akárki röhögve fog exportálni szemrebbenés meg az emberi jogok vizsgálata nélkül. Ahogy a zöldek mögött is a palagáz lobbi dolgozik nagyban, simán kinézem, hogy a military-industry complex kicsit okosban adakozott a ugyanazon csatornákon keresztül a Grüne-nek. Azok meg hasznos hülyeként simán piaci rést teremtenének, de igen franciák gyanúsan kivétózzák az egészet az ablakon
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
A most belengetett V4-francia atomenergia vízió az egyik sarkalatos pontján azért megbicsaklik.

Macron most az élére akar állni valaminek, ami stabil kontraszt az újbalos német előretöréshez képest, ráadásul a tradícionális német hátország lengyel és magyar területeken. Csakhogy hiába létezik önálló francia atom-politika, ha az energetikában fontos atomerőművi gőzturbina gyártásban korábban fontos Alstom mostanra már GE felügyelet/tulajdon alatt áll.
Ez így nehéz lesz.

Pedig szép húzás lenne. A görögöknek, horvátoknak eladtak pár darab Rafale-t, ami jelképes, de mégis létező jelenség. Úgy is lehet értelmezni, hogy mára az egyetlen olyan tisztán európai gazdasági-politikai-katonai lépés, ami szembe állítható a kontinensen tomboló USA-invázióval. Szerény lépés, de valami mégis van.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A most belengetett V4-francia atomenergia vízió az egyik sarkalatos pontján azért megbicsaklik.

Macron most az élére akar állni valaminek, ami stabil kontraszt az újbalos német előretöréshez képest, ráadásul a tradícionális német hátország lengyel és magyar területeken. Csakhogy hiába létezik önálló francia atom-politika, ha az energetikában fontos atomerőművi gőzturbina gyártásban korábban fontos Alstom mostanra már GE felügyelet/tulajdon alatt áll.
Ez így nehéz lesz.

Pedig szép húzás lenne. A görögöknek, horvátoknak eladtak pár darab Rafale-t, ami jelképes, de mégis létező jelenség. Úgy is lehet értelmezni, hogy mára az egyetlen olyan tisztán európai gazdasági-politikai-katonai lépés, ami szembe állítható a kontinensen tomboló USA-invázióval. Szerény lépés, de valami mégis van.
Ha úgy döntenek, hogy ez lesz a stratégia, meg lehet szerezni azt a turbina üzletágat, vagy lehet máshonnan szerezni. (Siemens?)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 455
113
A most belengetett V4-francia atomenergia vízió az egyik sarkalatos pontján azért megbicsaklik.

Macron most az élére akar állni valaminek, ami stabil kontraszt az újbalos német előretöréshez képest, ráadásul a tradícionális német hátország lengyel és magyar területeken. Csakhogy hiába létezik önálló francia atom-politika, ha az energetikában fontos atomerőművi gőzturbina gyártásban korábban fontos Alstom mostanra már GE felügyelet/tulajdon alatt áll.
Ez így nehéz lesz.

Pedig szép húzás lenne. A görögöknek, horvátoknak eladtak pár darab Rafale-t, ami jelképes, de mégis létező jelenség. Úgy is lehet értelmezni, hogy mára az egyetlen olyan tisztán európai gazdasági-politikai-katonai lépés, ami szembe állítható a kontinensen tomboló USA-invázióval. Szerény lépés, de valami mégis van.
Ha a franciákban kell bizzunk, akkor már rég rossz....