[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Mondjuk nagyon érdekes a következő, főleg az előző hozzászólás miatt is. Tegyük fel az iráni hajó tényleg aknát szedett le a tartályhajóról. Tehát nem feltette hanem leszedte. A hajóról éppen elérték az aknát, a hajó állt. Ki tette fel, búvár nem mert akkor igencsak ki kellett volna ugrani a vízből, ráadásul a hajóra menet közben ez eléggé lehetetlennek tűnik. Ha hajóról csinálták volna azt kimutatja a radar vagy a személyzet menet közben az sem egyszerű. A hajókra szaúdi kikötőben lehetett csak feltenni induláskor máshol nem, repülő telepítésről még nem hallottam esetleg aladin repülő szőnyegjének lopakodó verziójával. Az iráni tapadóakna úgy néz ki nagyjából mint egy félbevágott tojás és 40 kg -nál nagyobb súlyú. Nem az a bűnös aki leszedte hanem aki feltette. Mikor készült a nappali fénykép az aknáról ki készítette. miért nem szedte le, mint bizonyítékot?
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and tomippo

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Igen, ez LENNE a legegyszerűbb.... Két bibi van. Az egyik: a szaúdi terminálokon nem szolgálhatnak síiták! Hamarabb lebuknak, mintha négerek lennének. A másik a légitámadás. A japán hajóról vizuálisan észleltek repülő eszközöket. Ezért számomra az F-35 verzió hihetőbb..
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Túl az előbbin.... Próbált már valaki kishajóval egy 60-100 ezer tonnás, haladásban lévő tanker mellé manőverezni? Ha áll, könnyű! De ha mozog, a sodorvize beszippant mindent a hajó alá! Nos, menj oda egy csónakkal vagy kishajóval és tapassz rá bármit! A búvár pedig - menet közben - még viccesebb - helyett - halálosabb!
Rosszul gondolod.
Egy 10 csomóval cammogó tanker mellé simán oda tudsz menni, semmi nem fog beszippantani. A pilot hajók nap mint nap megteszik. A pilot menet közben száll át a hajókra.
pl.:
Egy ilyen tankeren 20-25 fős személyzet van összesen. Este max 1-2 ember a hídon. Simán oda tud mellé menni úgy egy motorcsónak hogy a kutya sem veszi észre.
 
  • Tetszik
Reactions: Littlejohn

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Rudi, teljesen egyetértek, nincs vita. Én 60-100 ezer tonnás tankerről írtam. Igaz sebességről nem, de a 10 csomó a hormuziban lassúnak tűnik. Oda már helivel viszik a pilotot is néha.... Néha meg lelassítanak :)
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Igen, ez LENNE a legegyszerűbb.... Két bibi van. Az egyik: a szaúdi terminálokon nem szolgálhatnak síiták! Hamarabb lebuknak, mintha négerek lennének. A másik a légitámadás. A japán hajóról vizuálisan észleltek repülő eszközöket. Ezért számomra az F-35 verzió hihetőbb..
Ezen az elméleti síkon nem is síiták tették fel rá hanem pl szaudiak hogy a Japánok ne próbáljanak békéltetni.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Akar a kalozok akar a hadihajok ugynevezett "boarding party" i ugyanazt az eszkozt hasznaljak hogy feljussannak a hajokra. Ez egy hosszu ( osszerakhato, meghosszabithato ) aluminium vagy szenszalas cso aminek a vegen egy horog van. Ezt akasztjak be a hajo korlatjaba ( ritkan ) vagy eppen a peremebe es a rudon levo lepcsofokokon egyenkent felmasznak.
Téged posztra fizetnek, nem betüszámra. Jó szerződést kötöttél. Széttördelhetnéd jobban is.
Vagy csak így jött fel két büfi közt, mert ez még neked is sok. :) :)
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
A magas politikat meg gazdasagot hagyjuk mert nagyreszt csak talalgatunk. Azzal kene elso lepesben foglalkozni hogy az az irani hadihajo rakva irani haditengereszekkel mit keresett ott a Norveg hajonal es miert tuntettek el a felnemrobban tolteteket ?

Ez valami alap szolgaltatas az iraniaknal ? Ha erre hajozol mi dijmentesen leeelenorizzuk hogy nincs a hajodon robbanotoltet es dijmentesen el is tavolitjuk.


???
Mi a bánatos lóf...-ból tudod, hogy az fel nem robbant töltet.
Istenem, egyszer kivinnélek egy robbantókertbe, adnék neked tíz munkát, 50% fake, 50% valós.
Akkor sem mondanád meg, melyik az. Itt meg egy olyan képről állítod hallaltlan komolysággal, amelyen még azt sem lehet megmondani, kb mi az, hogy néz ki és milyen színű.
Te komolyan veszed ezt?
A legfontosabb, hogy nem nyalunk be semmit elsőre, megvizsgáljuk.
Te meg itt a semmire erölködsz már három oldal óta. Várjuk meg, mit mondanak rá, mert a te tudásod és az amerikai kormány szavahihetősége legendás. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Hogy ne lenne eselye Irannak. Ha az nem az o hajojuk volt akkor kiabalniuk kene hogy az nem a mienk mi eltudunk szamolni az osszessel. De ha viszont az ovek akkor meg azzal kell elszamolni hogy mit csinaltak ott.

Marad a hallgatas.
Előbb bizonyítsd már be, hogy mi volt, amit levettek.
Ne ülj fordítva a lovon!
Bizonyíts!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Egy biztos. Iránnak nem érdeke, hogy ne tudja eladni az olaját.
Az olajat a Hormuzi szoroson keresztül tudja eladni.
Ha a szorosban balhé van, a biztosítók nem engedik oda a hajókat, tehát Irán szív.

Akkor most Irán szív.
Akkor Dinamónak biztos igaza van, hisz tudjuk, Irán a mazohisták hazája, és senki nincs ellenük, mindenki szereti és segíti őket. :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 689
113
Sokan óvnak egy US és Irán közötti véletlen háborútól. De ez tényleg véletlen volna?
A véletlen azt jelenti: egyik fél se akarja a háborút.
Viszont Bolton, Bibi, SzA & UAE világosan akarja.

USA nem fog ilyen hülyeségekkel szórakozni (kamuaknázgatással). A nagyhatalmi szint (USA, Oo, Kína) az az, hogy néhány öltönyös alak érkezik és végtelen kedvességgel felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet nem a hosszú élet titka.
(BTW milyen tűzszerész vagy nem agyhalott katona kezd el így eltávolítani robbanószereket?)
SA izraeli támogatással szórakozik abból, amit én leszűrtem. Kétségbeesetten kapálóznak, mielőtt Kína ellensúlyozza az USA dominanciáját a térségben (akik amúgy is húznának onnan). Iránt szét akarják verni, a Pentagon viszont 30 éve nem akar még csak a hely közelébe sem menni. Legalábbis a térségből származó kollégáimtól ezt hallom.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Putyin is belesodródik – így nézne ki egy amerikai háború Iránnal

Egy Irán elleni háború lehet Netanjahu és Bolton érdeke, de az amerikai nemzeti érdekekkel ellentétes. Egy amerikai-iráni katonai konfliktus esetén Moszkva és Peking támogatni fogja az iráni ellenállást. Trump még időben elkezdheti lapozgatni a vietnámi háború történetét. Káncz Csaba jegyzete.

https://m.privatbankar.hu/makro/put...y-nezne-ki-egy-amerikai-haboru-irannal-326717
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Putyin is belesodródik – így nézne ki egy amerikai háború Iránnal

Egy Irán elleni háború lehet Netanjahu és Bolton érdeke, de az amerikai nemzeti érdekekkel ellentétes. Egy amerikai-iráni katonai konfliktus esetén Moszkva és Peking támogatni fogja az iráni ellenállást. Trump még időben elkezdheti lapozgatni a vietnámi háború történetét. Káncz Csaba jegyzete.

https://m.privatbankar.hu/makro/put...y-nezne-ki-egy-amerikai-haboru-irannal-326717



58 000 amerikai áldozat Vietnámban?
:rolleyes:
2x minimum....
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 534
44 993
113
Irán egységesebb jóval mint Irak volt, valamint a terep is bonyolultabb lenne. Arról nem is beszélve hogy akkor Irakkal szemben állt a fél világ, és nem volt mögötte senki, Irán ellen jelenleg csak az izraeliek, amik és szaudiak vannak, de esélyesen mögéjük állna elég sok komoly szereplő már csak azért is hogy az US-nak fájjon.

Szerintem nagy hiba lenne Iránt bevállalni.