[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Kárpátalján megjavították az Orosz Föderáció ágyúzott alállomását, és helyreállították a gázellátást...​

2022. MÁJUS 4., SZERDA, 16:57

6896e0c-vol-ulamky.jpg

OROSZ RAKÉTA RONCSAI VOLOVETSBEN, AZ OVA FOTÓJA

A kárpátaljai Volovets községben kedden egy orosz rakéta által megrongált és megrongált elektromos alállomást javítottak ki és indítottak el, és helyreállt a gázszolgáltatás.

Forrás : Kárpátaljai OVA

Szó szerint OVA : "Az elektromos alállomást, amelyet egy ellenséges rakéta megrongált, azonnal megjavították és elindították."

Részletek : Arról is beszámoltak, hogy Volovetsben befejeződtek a gázellátás helyreállításának sürgősségi munkálatai.

Volovetsben egy rakétacsapás következtében egy 50 mm átmérőjű elosztóvezeték megsérült. Ennek eredményeként 57 előfizető maradt központi gázszolgáltatás nélkül.

"A katasztrófavédelem egész éjjel a helyszínen dolgozott. A javítási munkálatok befejeződtek. Jelenleg folyik a földgáz indítása az épületekben" - mondta Miroslav Biletskyi, a kárpátaljai regionális államigazgatás első helyettese.

A kárpátaljai OVA vezetője, Viktor Nyikita ugyanakkor az Orosz Föderáció térséget ért rakétacsapását kommentálva azt mondta, hogy az ellenség meg akarja bénítani a közlekedési infrastruktúrát.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
Ez valami brit zsoldos a szakik fogsagaban:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
Kétlem, hogy erről lenne szó.
Inkább az van, hogy hinni akartok, mint az UFOlógusok a nyolcvanas években, akkor is, ha meredek sületlenséget kell benyelnetek hozzá.
Elfogadjátok, ha passzol a világképetekbe... ami véletlenül (?) pont az, amire a Nagyoroszok agymosták a Magyarokat... abban az időben, amikor még más néven (és dizájnnal) futottak és gyarmatuk voltatok(unk).

Sztalin gruz volt, Hruscsov ukran, stb...
Kozosen csinaltak ott mindent.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Szerintem az oroszokkal való haverkodas nem sok jóra fog vezetni .Orbánnak adni kéne némi ocskavasat az Ukránoknak hogy befogja zelenszkij a pofáját. Mert az oroszok pofára esese után mi nagyot fogunk kapni a nyugati fegyverekkel ellátott ukranoktol. Nem kéne ennyire oroszbaratnak lennie a magyar kormánynak, tisztában kéne lenni hogy az erő a NATO kezében van .Az oroszok bukása jól előre látható a Twitter és a youtube segítségével.

Mi voltunk eddig a legkomolyabb támogatójuk (legtöbbször bizony tök egyedül) - úgy érzed ez "befogta a pofáját" a nagy Z?

Másfelől annál nagyobb lenne az örjöngés a részükről. Biztos hiányzik ez most nekünk?

Harmadrészt nekünk csak az a pár rozsdás vas van. Azt is odaadjuk, akkor tényleg csak a letolt gatya marad. Cserébe se lenne semmi. Max. némi homályos ígéret némi aprópénzre. Ismerve Brüsszelt - kb. az se komoly.

Inkább húzzuk meg magunkat kicsit, ne akarjunk most a leghangosabb kardcsörtető lenni ...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Sarkos megfogalmazás a "nagyhatalom," nem feltétlen helytálló, elsősorban gondolatébresztőnek szántam. Az egész cikket érdemes elolvasni.

Adott egy ország, ahova a fél világ ész nélkül önti a fegyvereket és a civil lakosság számottevő részét is felfegyverzik, kiképzik katonai feladatokra. Ahogy Te is írtad, ennek az országnak a gazdasága, infrastruktúrája nagyrészt megsemmisült, mellette nagyon asszertíven tudják az érdekeiket érvényesíteni nemzetközi platformokon és egyre ambiciózusabb terveket fogalmaznak meg saját geopolitikai szerepükkel kapcsolatosan.

Rövid távon indokoltnak látszik az ország felfegyverzése, támogatása, viszont arra is gondolni kell(ene), hogy mi lesz itt a háború után. Ukrajna lesz ugyanis (Kelet-)Európa egyik legjobban felfegyverzett országa, nulla gazdasággal, hatalmas (geo)politikai célokkal és talán, sikertől ittas politikai vezetéssel.

A történelmi példák azt mutatják, hogy az ilyen országok nem mindig pozitív irányba befolyásolják a régiójuk biztonsági stabilitását.
Valamint lesz egy offenzív műveletekben és egyes NATO által alkalmazott fegyverrendszerek elleni tevékenységekben tapasztalatot szerzett orosz haderő.
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
425
2 590
93
‼️‍☠️Megszakadt a kommunikáció az ukrán hadsereggel Azovstalinál, súlyos csaták folynak az üzemben – Mariupol Gauleiter
„Az orosz csapatok harckocsikkal, tüzérséggel, valamint hajókkal és repülőgépekkel támadják az üzemet. Sajnos ma megszakadt a kommunikáció a srácokkal" - ismételte meg Bojcsenko az Azov-i fegyveresek hisztérikus kijelentéseit.
@RVvoenkor
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 271
113
Lengyelország, miután megtagadta a gáz vásárlását az Orosz Föderációtól rubelért, elkezdte az orosz gázt fizikai fordítottan kapni Németországból - mondta a Gazprom képviselője.
Május 2-án Németország leállította az orosz gáz szállítását Lengyelországnak, most pedig Varsó veszi át az Olaszországba és Franciaországba szánt orosz gázt (virtuálisan fordított), és azzal tölti fel tárolóit.
A lengyel földalatti gáztárolók 80%-ban, míg az európai átlag 34%-ban vannak feltöltve.
t.me/RVvoenkor
erről az jut eszembe,amikor az MSZP azóta volt Jobbikos most meg DK-s szavazó szomszédom,kritizálta és választási fogásnak minősítette a rezsiutalványt 2018-ban .. mikor mondtam neki ,hogy legyen akkor vagány és küldje vissza,ne vegye igénybe,akkor meg csak pislogott mint hal a szatyorban,mert neki erre szüksége van.

na kb ilyenek a lengyelek is bohóckodnak itt,meg játsszák a durcás óvodást,hogy mi már csak azért sem veszünk orosz gázt rubelért !! .. nem fogjuk támogatni a háborút meg Putyint !!! ,erre mit ad Isten csak veszik közvetítőn keresztül az orosz gázt,és ha nem is rubellel de támogatják a háborút meg Putyint !!

de lehet nem is a gázzal, a háborúval vagy Putyinnal van bajuk,csak a rubellel :D
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Úgy érzem a gondolatmenet ott bukik el, hogy az ukránnak bármilyen érdekérvényesítő képessége van. Nem, nincs.

Egyfelől egy kézivezérelt báb. Másfelől a nyugati érdek addig tart amíg harcolnak illetve hajlandóak harcolni a muszka ellen. Addig kapják a támogatásokat (fegyvert) meg a masszív nyugati médiahátszelet. Ez utóbbit (de akár az előbbire is igaz) értelmezik félre sokan, hogy az ukrán "de ügyes" meg mekkora befolyása van. Nem, pont fordítva ...

Amennyiben pl. kitalálnák (nem fogják - a nyugati befolyásoltság miatt), hogy "tulajdonképpen nem ezt a lovat akartam" (azaz mondjuk békét szeretnének), akkor a nyugatra történő "befolyási képességük" azonnal kb. Uganda szintjére süllyedne. Meg kb. úgy is néznének ki utána ...

Azaz dobva lennének egyből, mint a kurdok, afgánok stb. stb.

És az orosz el sem kezdett még a Dnyeperen-túlon matatni ...
Oké, tegyük fel, hogy ez így van.

A nyugat által leszállított fegyverek és a tapasztalt haderő ott lesznek akkor is, ha vége a háborúnak és Ukrajna a "semlegesség" útját választja (vagyis ahogy Te írod, Amerika "dobja" Ukrajnát).

Épp arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ez - esetlegesen, a diplomáciai dinamika változása esetén - nem csupán Oroszországra jelenthet biztonsági kockázatot.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 379
24 795
113
Valami repulo ize, vilagit is meg fustol.

Szerintem átváltott menethajtóműre a Kalib és nem volt megfelelő az élesség a fotóaparátnál, azért lett lett a megszokott UFO-s kép. :)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 271
113
Szerintem az oroszokkal való haverkodas nem sok jóra fog vezetni .Orbánnak adni kéne némi ocskavasat az Ukránoknak hogy befogja zelenszkij a pofáját. Mert az oroszok pofára esese után mi nagyot fogunk kapni a nyugati fegyverekkel ellátott ukranoktol. Nem kéne ennyire oroszbaratnak lennie a magyar kormánynak, tisztában kéne lenni hogy az erő a NATO kezében van .Az oroszok bukása jól előre látható a Twitter és a youtube segítségével.
engedd már el a twittert meg a youtube-ot .. ott a VK,a Reddit, a Telegram stb .. ott azért objektívebben tudsz tájékozódni,eleve mind a két fél nyilvánosságot kap. Az orosz barátság meg a semlegesség ismét két külön fogalom,mivel oroszbarátnak inkább pl Lukasenkot nevezném,mint Orbánt,illetve ha van olyan közelebbi ismerősöd aki buzi még nem azt jelenti, hogy te is buzi vagy ! remélem érted és érzed a kettő közötti különbséget,na kb így oroszbarát a kormány is..
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 155
113
erről az jut eszembe,amikor az MSZP azóta volt Jobbikos most meg DK-s szavazó szomszédom,kritizálta és választási fogásnak minősítette a rezsiutalványt 2018-ban .. mikor mondtam neki ,hogy legyen akkor vagány és küldje vissza,ne vegye igénybe,akkor meg csak pislogott mint hal a szatyorban,mert neki erre szüksége van.

na kb ilyenek a lengyelek is bohóckodnak itt,meg játsszák a durcás óvodást,hogy mi már csak azért sem veszünk orosz gázt rubelért !! .. nem fogjuk támogatni a háborút meg Putyint !!! ,erre mit ad Isten csak veszik közvetítőn keresztül az orosz gázt,és ha nem is rubellel de támogatják a háborút meg Putyint !!

de lehet nem is a gázzal, a háborúval vagy Putyinnal van bajuk,csak a rubellel :D
Saját magukkal van a bajuk:cool:
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
És hol a lelövés? Látok egy MANPADS indítást... és?

Egyébként pedig én kezdem egyre kellemetlenebbül érezni magam a dolgok alakulása láttán. Mert ok, a fél világ teleöntheti az ukránokat fegyverrel és tegyük fel visszaverik az oroszokat, miközben gazdaságilag megpróbálják elszeparálni őket... a baj akkor lesz, ha az orosz meg annyit mond, hogy "Ok, akkor most mi öntünk tele fegyverrel mindenkit, aki a nyugat ellen harcol...."
Megnéztem volna az USA veszteségeit Irakban és Afganisztánban, ha oroszok elkezdik ilyen szinten önteni a hadianyagot a védőknek. Mert jó buli ez, amíg az ellen nem reagál és elkezdi ugyanezt a játékot. Mondjuk Jemennek. Vagy Iránnak kezd szállítani. Vagy Észak Koreának, ha már lassan oda szigetelik őket. Vagy random dél amerikai kokó kartellnek. Vagy random nigériai drogbandának akármelyik nyugati országba. Esetleg tankerokat kezd elsüllyeszteni szűk csatornákban. Stb... stb...
Miért ne tennék ezek után?

Szóval fasza dolog ezt eljátszani egy Irak, Irán vagy egy ÉK ellen... de egy Oroszország méretű és erejű ország ellen ilyen nyíltan fegyvereket ontani... nem tudom, én nem osztom sokak lelkesedését. A nyugati világ sokkal törékenyebb, mint azt sokan hinnék.

Afganisztánban is folyamatosan támogatta a tálibokat és a különböző helyi lázadó csoportokat.
Éjjellátókkal, lőszerrel, felszereléssel.
Csak, hogy gyengítése a NATO -t.
Azért vicces, hogy a szláv ukránokat horogkeresztesek, meg Dávid csillagosok vezetik, irányítják.
Ha az oroszok össze tudnák ugrasztani a három csoportot, tüzérség se kéne utána.

De Putyin másképp látta a helyzetet.
:)
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Szerintem az oroszokkal való haverkodas nem sok jóra fog vezetni .Orbánnak adni kéne némi ocskavasat az Ukránoknak hogy befogja zelenszkij a pofáját. Mert az oroszok pofára esese után mi nagyot fogunk kapni a nyugati fegyverekkel ellátott ukranoktol. Nem kéne ennyire oroszbaratnak lennie a magyar kormánynak, tisztában kéne lenni hogy az erő a NATO kezében van .Az oroszok bukása jól előre látható a Twitter és a youtube segítségével.
Vagyis megtámadná a NATO tag Magyarországot???Életbe lépne az 5 cikkely és gyakorlatilag az egész Natonak hadat üzennének az Ukránok!Ennek kb nulla esélye!