[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
"Az Ukrajnában zajló hadműveletek megerősítették, hogy az ukrán katonai parancsnokság stratégiája saját civilek feláldozását feltételezi.

Például az ukrán katonák polgári létesítményeket aknáztak meg, amikor elhagyták katonai állásaikat, amelyeket a Harkiv régió iskoláiban, kórházaiban és szociális létesítményeiben létesítettek."

 

Kilroy was here

Well-Known Member
2022. március 4.
37
330
53
23 eve Szerbia ellen 78 napig tartott a Nato legihadjarat, ezalatt az USA vesztett 2 vadaszgepet es egy helikoptert, 30 UAV-t, Szerbia 12 repulot es a vegen is repkepes maradt, a legvedelmebol is maradtak harckesz utegek, ugy, hogy a terulet ami felett meg kellett teremteni a legifolenyt kb a hetede az ukrannak.

Kb.a 78 napnal itt is jarhatunk, Szerbiaban meghalt ezalatt cca.2500 civil amibol 512-t meg az USA is elismert, lottek hidakra, repterekre, varosi celpontokra is, meg kinai nagykovetsegre is precizen. Szoval aki nem erti miert repkedhet meg ukri repcsi, az gondolja meg, minden repkepes legijarmu leradirozasahoz kepest a tu a szenakazalban megtalalasa egy csokos hazifeladat.

Szoval az aranyokat is figyelembe veve, semmi rendkivuli. Viszont itt ket hasonlo mentalitasu nep harcol egymassal es egyik se tud veszteni. El fog ez tartani akar 780 napig is es meg akkor se biztos hogy nem csak onmagat fogja triumfalni a papiron gyoztes egy holdbeli taj felett kituzott zaszlo arnyekaban. Szomoru.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
A 20.századi MO egyik nagy katasztrófája, hogy 1945ben sajnos nem az US szabadított fel minket hanem az oroszok. Se szabadságra, se életminőségre nem volt mindegy melyik blokkhoz tartoztál.
Az baz+ nem tűnt fel hogy a rohadt angolszászok már Jaltan eladtak minket! Az se tűnt fel hogy kik vertek szét a OMM t. Hagyjuk már ezt a libernyák szar duma itokát.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Nem tűnik egy masszív szerkezetnek ez az ágyú.
Mivel a "hozzáértők" csak eltartott kisújjal fanyalogni járnak ide és nem kommunikálni, így érd be az én véleményemmel: Azért "nem tűnik egy masszív szerkezetnek" mert a légi szállíthatóság végett a súlyát is jobban figyelembe kellett venni, illetve kordában tartani. De alapvetően ettől még nem bóvli.
Ami a konkrét videót illeti, van egy olyan érzésem, hogy nem ukrán kezelő személyzete van a lövegnek. Persze, nem azt mondom, hogy esetleg valamelyik NATO tagország fizetési listáján szerepelnének ... jelenleg...
A videó meg valószínűleg úgy van összerakva. Ami az egész "értékét" rontja. Na, nem mint ha egy löveg megfordítaná, nem, hogy egy háború, hanem egy csata menetét sem. De legalább a hős ukránok nyugati segéllyel oroszokat semmisítenek meg narratívát el lehetett újfent sütni, ami részükről érthető.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Donbassz offenzíva északról: helyzet 2022. május 11-én 17.00 óráig

Az ukrán hadvezetés a Biloharivka melletti védelmi áttörés után keresi a módját annak, hogyan lehetne megfékezni az orosz fegyveres erők előrenyomulását Liman és Szoledar irányában.

▪ Novoselovkába a helyi jelentések szerint az orosz fegyveres erők egységei behatoltak. A harcok újraindultak Shandrigolovóban. Liman környékéről aktív tüzérségi tűz éri a szövetséges erők állásait. A Jampoltól délre lévő AFU-egységek védelmét áttörték: az Ozernojé környéki erdőket és mezőket elfoglalták.

▪ Meg nem erősített jelentések szerint az ellenséges védelem áttörése Popasna irányából, miután csapást mértek a település közelében lévő 24. AFU-osztag parancsnoki és irányítóállására. Az ukrán erők egy része Loskutivka felé vonult vissza.

▪ Az Ukrán Fegyveres Erők Gorske közelében megerősödnek, az Orekhovo melletti védelmi vonalak áttörésére számítanak Novoshtokivske irányából.

▪ Több radarállomás észlelhető az elülső oldalon. Egy AN/TPQ-36 Firefinder tűzvédelmi radart telepítenek Katerinyivkában, egy AN/TPQ-50 LCMR radart Avdeevkától északra. AN/TPQ-36 New Yorkban és AN/TPQ-48 Toretskben.

▪ Az egységek részleges rotációját a térségben az Ivano-Frankivszki terület 102. és a Rivnei terület 103. területvédelmi dandárja hajtotta végre. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a 103. Területi Védelmi Dandár több tucat mozgósított katonája tapasztalat és a szükséges felszerelés hiányában megtagadta a feladatok végrehajtását.

Popasnában foglyokat ejtettek a Lvivi Területi Védelmi Brigád egységeiből. A 101. Területvédelmi Dandár teljes pótolhatatlan vesztesége meghaladta a 600 főt.

▪ Az 54. és a 110. dandár legharcképesebb egységei súlyos veszteségeket szenvedtek Kurahovo, Kamenka és Novobakhmutovka közelében. Ukrajna közeli régióinak polgárait erőszakkal mozgósítják a brigádok feltöltésére. A bevetés előkészületei azonban nem tartanak tovább egy hétnél, mivel a munkaerőre sürgősen szükség van.

Ráadásul a folyamatos rakétatámadások és az orosz légierő tevékenysége miatt egyre nő a helyrehozhatatlan veszteségek száma. Fontolóra veszik az AFU harci egységeinek átcsoportosítását más területekről ebbe az irányba.

▪ Fegyvereket és lőszert szállítanak az előretolt állásokba. Az elmúlt két napban lőszert és gázolajat szállító vonatok érkeztek az Udachnoje állomásra. A kirakodást éjszaka végezték.


o2qaU0pwqFTwW1QqOY68A53mgAz87c2INo2LFOREzYhp6fknFtqNf9f7iP9YjrPUhyppmq1wgnJZCZv1CqmcnFu8.jpg
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Dokumentum: Lengyelország május 22-én csapatokat vezényel Ukrajnába.

Ismertté vált, hogy Lengyelország és Litvánia mikor vezetheti be csapatait Ukrajna területére. Ez áll Hennagyij Shapovalov dandártábornok, az Ukrán Fegyveres Erők Katonai Együttműködési Főigazgatóságának vezetője által Szerhij Deyneko vezérőrnagynak, az Ukrán Állami Határszolgálat vezetőjének 2022. május 4-én kelt levelében.

Ez a dokumentum május 10-én jelent meg az interneten. Ezt a TG csatorna Rybar tette közzé. A hírforrás azonnal megemlítette, hogy a levelet az ukrán tisztviselők által kommunikációra használt Signal hírvivőnél "találták meg". A Rybar-csatorna azonban azt gyanítja, hogy az ukrán fél esetleg szándékosan, saját céljaira "leplezte le". Kételkednek a dokumentum hitelességében, de nem bánják, ha 12 napig csendben várnak, és meglátják, mi történik végül. Ha a dokumentumban foglaltak megerősítést nyernek, akkor a hírforrás szerint "a konfliktus még érdekesebbé válik".

"Tájékoztatom Önöket, hogy Ukrajna védelmi miniszterének az országunk nyugati része védelmének és biztonságának biztosítása érdekében kiadott parancsának végrehajtásával összefüggésben a 2022.05.22-24.05.2022 közötti időszakban a Lengyel Köztársaságból várhatóan négy egyesített zászlóaljból (9500 katona) és 279 egységnyi katonai felszerelésből álló litván-lengyel közös békefenntartó kontingens csoportját küldik Ukrajna területére.

A lengyel-ukrán határ átlépését e csoportnak 2022.05.22-én 04:00 órától kell végrehajtania a "Rawa Ruska - Hrebenne" ellenőrzőponton keresztül.
A fentiek figyelembevételével kérem, hogy utasítsa a Lengyel Köztársaság és a Litván Köztársaság fegyveres erőinek említett képviselőit, hogy segítsék elő Ukrajna és a Lengyel Köztársaság államhatárának akadálytalan átlépését".

- szerepel a dokumentumban.

Megjegyezzük, hogy a levéllel kapcsolatban is van némi pesszimizmusunk, mivel a benne említett 4 "egyesített zászlóalj" száma, amely a hadosztályéhoz hasonlítható, kérdéseket vet fel. Rava Ruska egyébként kötőjellel van írva, de nem titkolt érdeklődéssel követjük a fejleményeket. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy március 27-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előléptette Sápolov ezredest.

Ugyanakkor figyelmet érdemel Viktar Gulevics vezérőrnagy, a fehérorosz fegyveres erők vezérkari főnökének friss nyilatkozata. Megjegyezte, hogy az azonnali reagálású erők felülvizsgálatának második szakasza keretében BTG-ket, valamint légvédelmi, tüzérségi és rakétaegységeket telepítettek a nyugati és északnyugati műveleti területekre (Lengyelország és Litvánia), hogy megerősítsék azokat.

"A Déli Műveleti Területen az Ukrán Fegyveres Erők által létrehozott, akár 20 000 fős csoportosulás is megköveteli, hogy reagáljunk,


_0Mdgymnj1gkDHwjNazJx2TGznnb19rxvvYqVaEtAcfi1-GO6Qrz_optMx6djDfE-ebTE0I4Add9LhI0g1JXMJA8.jpg
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Donbassz offenzíva északról: helyzet 2022. május 11-én 17.00 óráig

Az ukrán hadvezetés a Biloharivka melletti védelmi áttörés után keresi a módját annak, hogyan lehetne megfékezni az orosz fegyveres erők előrenyomulását Liman és Szoledar irányában.

▪ Novoselovkába a helyi jelentések szerint az orosz fegyveres erők egységei behatoltak. A harcok újraindultak Shandrigolovóban. Liman környékéről aktív tüzérségi tűz éri a szövetséges erők állásait. A Jampoltól délre lévő AFU-egységek védelmét áttörték: az Ozernojé környéki erdőket és mezőket elfoglalták.

▪ Meg nem erősített jelentések szerint az ellenséges védelem áttörése Popasna irányából, miután csapást mértek a település közelében lévő 24. AFU-osztag parancsnoki és irányítóállására. Az ukrán erők egy része Loskutivka felé vonult vissza.

▪ Az Ukrán Fegyveres Erők Gorske közelében megerősödnek, az Orekhovo melletti védelmi vonalak áttörésére számítanak Novoshtokivske irányából.

▪ Több radarállomás észlelhető az elülső oldalon. Egy AN/TPQ-36 Firefinder tűzvédelmi radart telepítenek Katerinyivkában, egy AN/TPQ-50 LCMR radart Avdeevkától északra. AN/TPQ-36 New Yorkban és AN/TPQ-48 Toretskben.

▪ Az egységek részleges rotációját a térségben az Ivano-Frankivszki terület 102. és a Rivnei terület 103. területvédelmi dandárja hajtotta végre. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a 103. Területi Védelmi Dandár több tucat mozgósított katonája tapasztalat és a szükséges felszerelés hiányában megtagadta a feladatok végrehajtását.

Popasnában foglyokat ejtettek a Lvivi Területi Védelmi Brigád egységeiből. A 101. Területvédelmi Dandár teljes pótolhatatlan vesztesége meghaladta a 600 főt.

▪ Az 54. és a 110. dandár legharcképesebb egységei súlyos veszteségeket szenvedtek Kurahovo, Kamenka és Novobakhmutovka közelében. Ukrajna közeli régióinak polgárait erőszakkal mozgósítják a brigádok feltöltésére. A bevetés előkészületei azonban nem tartanak tovább egy hétnél, mivel a munkaerőre sürgősen szükség van.

Ráadásul a folyamatos rakétatámadások és az orosz légierő tevékenysége miatt egyre nő a helyrehozhatatlan veszteségek száma. Fontolóra veszik az AFU harci egységeinek átcsoportosítását más területekről ebbe az irányba.

▪ Fegyvereket és lőszert szállítanak az előretolt állásokba. Az elmúlt két napban lőszert és gázolajat szállító vonatok érkeztek az Udachnoje állomásra. A kirakodást éjszaka végezték.


o2qaU0pwqFTwW1QqOY68A53mgAz87c2INo2LFOREzYhp6fknFtqNf9f7iP9YjrPUhyppmq1wgnJZCZv1CqmcnFu8.jpg
Az ukrán területvédelmi brigádok nem tudják feltartóztatni az orosz támadó erőket. Sajnos az oroszok sem rendelkeznek elegendő erővel mozgósítás nélkül a háború gyors lezárására
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ezzel most cáfolni akartad???
Nem, mert ami és ahogy megtörtént azt minek cáfolni. De ha mindenki elment volna, kábé ugyanez a szavazatarány jött volna ki.

Ennélfogva felesleges arról elmélkedni, hogy a meg nem jelent szabolcsiak és a többiek egytől egyig a nembelépésre szavaztak volna, mert ennek valószínűsége erősen tart a nullához ekkor szavazatkülönbségnél egy ekkora mintán.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azért valljuk be, ha Zelenszkijben egy kis vér lenne, már rég PARANCSBA adta volna a megadást.
Rég nyilvánvaló, hogy felmenteni, kihozni de még ellátni sem tudják őket. Egy felelős vezető ezt beismeri és hajlandó meghozni a döntést.
Ahogy kezd kifogyni a gyógyszer, kötszer és az élelem, fel kell adni. Lehet lőszerük még van, de maximum a haláltusájukat nyújtják el, arról nem beszélve, hogy vajon hány ember nyomorodik meg a rendes ellátás hiánya miatt.
Akárkik is ezek, ezt rossz látni... :(
magadon kívüli és Zsiguli…
A két nagy fotelharcos. Mi olyan mulatságos ezen??? Az hogy azoknak a sebesült és amputált katonáknak a jó része biztosan az ellátás hiánya miatt nyomorodik meg és élve rothadnak el? Undorító söpredék az aki ehhez tapsol.