[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
A sevcsenkovei ukrán lőszerlerakat megsemmisülése

Tuti kamu, ukrán Shemars támadások óta tudjuk, hogy a lőszerraktárak vékony szürke füstöléssel semmisülnek meg.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 372
45 711
113

Az ICRC képviselői okot találtak arra, hogy megtagadják az ajánlatot, hogy részt vegyenek a jelenovkai előzetes letartóztatási központ elleni támadás kivizsgálásában.​


...
Az ICRC képviselői azzal próbálták magyarázni a vizsgálatban való részvétel megtagadását, hogy állítólag nincs felhatalmazásuk a nyomozásban való részvételre. Érdekes kijelentés. Vagyis az ICRC-nek van felhatalmazása a háborús bűnöket elkövető és Mariupolban nők, gyermekek és idősek mögé bújó személyek fogva tartásának ellenőrzésére, de a szervezetnek nincs felhatalmazása arra, hogy részt vegyen az ezeket a személyeket kiirtók azonosításában...

Figyelemre méltó, hogy az ICRC csúcsának nyilatkozata ellentétben áll a bizottság ukrán képviselőinek nyilatkozataival. Azok néhány órával ezelőtt bejelentették, hogy az orosz fél "nem engedi, hogy nyomozzon". Mindezen kijelentések alapján kiderül, hogy csak a bizottság ukrán oldalának van felhatalmazása az ICRC tagjai közötti vizsgálatokban való részvételre?..
...

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 136
12 059
113
FY_Mc5fX0AAlvpt
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ne beszélj már hülyeségeket! Ma már minden valamire való fegyver csöve keménykrómozott! Harckocsi ágyútól a mesterlövész fegyverekig.

Nem akartam Dudit vízre vinni a króm-molibdén , a króm-antinit és egyéb fegyvercső ötvözőkkel kapcsolatba hiszen .

Addig amíg ebben hisz : "
Azt tudod-e, hogy a krómozott cső kevésbé pontos, mert többek közt nem lehet a krómot semmilyen technológiával azonos vastagságban felvinni a csőbe?"

Nincs miről beszélni ! Csak tudnám akkor miért léteznek a következő fegyvercső ötvözetek/típusok/gyártmányok :Böhler Rasant, Böhler Blitz. Böhler Antinit és miért használják ötvözőnek a következőket króm-molibdén , króm-vanadium etc.?
Kemény krómozott csöveket főleg a hadi karabélyoknál használnak mert nagyon ellenállók a kopasnak es az igénytelen felhasználónak, azaz nem annyira érzékenyek ha nem takarítják.... a golyós vadaszpuskaknal és a mesterlovesz puskák csöve szinte biztos hogy nincs krómozva, hiszem a "beszoktatáskor" az első kb 50 lovesig polirozni szokták pasztával a tökéletes bekoptatás miatt... a kemény krómot minek poliroznád??? Kivételek biztos vannak de hogy a nagy többseg ilyen az biztos.
 
  • Hűha
Reactions: ogretankHU

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 305
113
⚡️ Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatója: - Csapást mértek az AFU 72. gépesített dandárjának egységeinek ideiglenes állomáshelyére. Akár 50 katona, két Msta-B ágyú és tíz katonai felszerelés is megsemmisült; - A Morozov Mechanikai Főiskola területén a Kraken nacionalista alakulat ideiglenes telepítési pontja ellen sztrájkot hajtottak végre. Az ellenség 350 sebesültet szenvedett; - Négy lőszerraktár, egy amerikai gyártmányú M777-es löveg, egy Uragan MLRS rakétavető és egy szállító és rakodó jármű megsemmisült; - Kilenc szakasz Grad MLRS-t, négy szakasz Hyacinth-B ágyút és öt szakasz D-30-as ágyúval felszerelt tüzérségi egységet elfojtottak; - Öt ukrán drónt lőttek le; - A levegőben 11 MLRS lövedéket fogott el.
--
Kissé gyengus fordítás, de érthető.
Mondjatok mar el legyszives, hogy mennyi darab egy szakasz Grad vagy Hyacint?
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 414
4 448
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 842
65 497
113
Mondjatok mar el legyszives, hogy mennyi darab egy szakasz Grad vagy Hyacint?
2, de neha 3 vagy 4.
Uteg 6-8, attol fugg hogy kinel hol, hohol...

Amugy Zaporozsjenal sorban allnakaz emberek hogy bejussanak az orosz fenhatosagu teruletre.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Kemény krómozott csöveket főleg a hadi karabélyoknál használnak mert nagyon ellenállók a kopasnak es az igénytelen felhasználónak, azaz nem annyira érzékenyek ha nem takarítják.... a golyós vadaszpuskaknal és a mesterlovesz puskák csöve szinte biztos hogy nincs krómozva, hiszem a "beszoktatáskor" az első kb 50 lovesig polirozni szokták pasztával a tökéletes bekoptatás miatt... a kemény krómot minek poliroznád??? Kivételek biztos vannak de hogy a nagy többseg ilyen az biztos.
Nyilván vannak más ötvözetek is , nem ok nélkül válogathatsz különböző ötvözetek közül ha mondjuk újra csövezed vagy új csere csövet veszel a fegyveredhez . A standard csövek amivel megveszed is már ötvözöttek csak az elfogadható tartósság alsó határát fogják megcélozni a költséghatékonyság miatt ! Akkor amikor építesz egy fegyvert akkor jössz rá , hogy csak a pénztárcád a határ amúgy minden kívánságodat teljesítik . A barátom Long-rangezik nem is rossz szinten pénze van , amikor az R8-asát elkezdte építeni jött rá , hogy szinte bármit lehet . A legújabb csöve 6.5 CredM 76cm 28mm csőkontúrral , bordázott kivitelben 5mm garantált szórással 200m-en 5500€ volt csak a cső ! Böhler-antinit ötvözet a gyártó 10000 lövésig garantálta a szórást adott lőszerrel , ami jobb lett mert tölti hozzá a lőszert .

A cső betörése /bejáratása se olyan ördögi dolog , sokan túl misztifikálják . Nyilván prec lövésznek kell vele mélyebben foglalkozni ! Standard vadászati szituációban simán elég 2 doboz lőszert óvatosan , megvárva a vissza hűlést kilőni és 10 lövésenként tisztítani és pasztázni ! Bevallom a puskáim között (a mostani 3006-osom az 51-dik ) kevésnek lett precízen betörve a csöve , az olcsó tucat strapapuskáknak elég volt egy doboz meg némi tisztítás ! A korszerű hidegen kovácsolt csövek mindegy , hogy Böhler , LotharWalter , CZ , Steyr , Sauer , Blaser, Miroku-ról etc beszélünk már mind kemény ötvözetűek , kevésbé hajlamosak a rozsdásodásra és a kopás sőt a szórásképük is egyre jobb !
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Amugy Zaporozsjenal sorban allnakaz emberek hogy bejussanak az orosz fenhatosagu teruletre.

Pont ezek miatt kezdenek erőszakos kitelepítésbe az azogosok, egyre több videó kerül napvilágra ahol a lakosság várja az orosz felszabadítókat...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 087
13 487
113
Nah, akkor ujra szol a hatlovetu a Balkanon.


Persze nekunk ott kell 200 főt tartani, miert is ne.
Kb kétszer anyit, hogy meglegyen a megálmodot magyar parancsnokság:
https://hu.wikipedia.org/wiki/KFOR

***************
És most visza Ukrajnára (Izjumtól délre):

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Az orosz külügyminisztérium felszólította Pristinát a provokációk leállítására

Az orosz külügyminisztérium felszólította Pristinát, valamint a mögötte álló Egyesült Államokat és az EU-t, hogy hagyják abba a provokációkat​

Az orosz külügyminisztérium épülete Moszkvában - RIA Novosti, 1920, 2022.07.31.

© RIA Novosti / Anton Denisov
Menj a fotóbankhoz
Az orosz külügyminisztérium épülete Moszkvában. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
RF MFA A KOSZOVÓI HELYZETRŐL: FELHÍVJUK PRISTINÁT ÉS MÖGÖTT AZ Egyesült Államokat és EU-t, HOGY MEGÁLLÍTJUK A PROVOKÁCIÓKAT, ÉS TISZTELJÜK A KOSZOVÓI SZERBEK JOGAIAT
RF MFA : „HATÓSÁGOK” PRISTINÁBAN , SZ
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
A hohol univerzum újjabb csodája:
Összefoglalva, ukrajna meg akarja védeni koszovót (lol?), mert szerbia Putyin módra agresszív háborút indít ellenük. Ja és Szerbia Putyin trójai falova európában
Azért egy újabb háborús gócpontnak ne örüljünk.... menekültek, gazdasági mellékhatások, esetleg provokációk, úgy, hogy a gazdaságunk most ül seggre, a honvédségünk meg az ígéret földjén van még csak, de legalább létszám sincs.
Jobb szeretnék afrikai, meg ázsiai konfliktusokról olvasni, ha már muszáj választani.