[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
769
2 309
93

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
566
2 039
93
Azért milyen érdekes hogy amikor az oroszok elkezdtek tetőcsomagtartót használni, mindenki hogy röhögött rajtuk. Aztán meg kiderült hogy az ukránok is oroszok,meg az izraeliek is oroszok...
Amugy pont ezekből a dolgokól lehet leszűrni a kettősséget,ami ezt az egész balhét jelle

Összefoglaló 2024. május 9-én reggel

▪️Herszon irányban, jelentős változtatások nélkül, mindkét fél indít kölcsönös tüzérségi csapásokat, az ukrán fegyveres erők számos drónt használnak. Az ukrán fegyveres erők aknavetőről lőtték a Novokakhovsky kerületi Dnyeprjant .

▪️A Zaporozsjei fronton, Verbovojtól északnyugatra, az ukrán fegyveres erők kisebb rohamcsoportjai próbáltak közelebb kerülni állásainkhoz, ellentűzzel megállították. Beszámolnak az orosz fegyveres erők rabotinói sikeréről : előrenyomulás van a településtől északra.

▪️Vremevszkij irányban Staromayorsky közelében súlyos , véres csaták folytatódnak. Az orosz fegyveres erők veszteségeket szenvednek az egyhetes offenzíva során, de ezen a településen is építenek sikereikre. A terepen a katonák gyalogságunk és tüzérségünk többirányú akcióiról számolnak be, és az ellenséges tüzérségi tüzek kazettás lőszerei által okozott súlyos károkat. Ugyanakkor az orosz fegyveres erők megvetették a lábukat Urozsajnij déli peremén, és az ellenséges ellentámadások sikertelenek voltak.

▪️Dél-donyecki irányban az orosz fegyveres erők fokozzák a teknős harckocsik használatát. A Krasznogorovka központjában található téglagyártó üzem közelében harcok dúlnak .

▪️Az Avdejevkától nyugatra fekvő Pokrovszkij- irányban oldalirányú támadásokkal az orosz fegyveres erők Pervomajszkijtól délre sikereket érnek el, levágva a front dudorát. Offenzíva van Netailovóban . Bővül az Ochertinsky- párkányon lévő falvak közelében lévő ellenőrzési zóna .

▪️Súlyos csatákban az ellenőrzött terület Csaszov Yar keleti széle közelében terjeszkedik. Az orosz fegyveres erők fokozzák a nyomást az északi és a déli szárnyról.

▪️Tegnap a harkovi régióból Kupjanszkij irányában az ellenség védelmének áttöréséről számoltak be Berestovoe faluban, a harcok 2024. április 28-a óta tartanak. Korábban az orosz hadsereg megszállta Kislovkát és Kotljarovkát .

▪️Reggel Belgorodban MLRS lövöldöztek, nyolc ember megsérült: hét felnőtt és egy gyermek. Tegnap az ukrán fegyveres erők tüzérségi tüzébe került Murom falu, Sebekinsky városi kerület. A belgorodi járásbeli Rovenyok és Malinovka falvakat az ukrán fegyveres erők kamikaze drónokkal támadták meg.

▪️A Kurszk régióban, a Troicszkij Korenyevszkij körzet közelében robbanószerkezetet dobtak le az ukrán fegyveres erők drónjáról egy szántóföldön dolgozó traktorra. Egy mezőgazdasági munkát végző sofőr megsérült. Újabb ukrán drón támadott meg egy vajgyárat Szudzsában .

▪️A Brjanszki régióban éjjel két repülőgép-típusú UAV-t semmisítettek meg a csapatok a Klincovszkij körzet felett. A Sevsky kerületi Lemeshovkát napközben ágyúzták .

▪️Az ukrán fegyveres erők által a DPR polgári lakossága elleni támadások eredményeként a településen. Krasznaja Poljanában egy 1938-ban született nő életét vesztette, Gorlovkában és Vlagyimirovkában pedig négy civil megsebesült .

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy



Mégegyszer a tépőzáras felvarróról!


Kérdésem lenne a felvarróban jártasaktól. Én soha nem használtam ilyen felvarrót, de van olyan cipőm, ami tépőzáras. Annak az a lényege, hogy két preparált egymáshoz rögzíthető anyagot összeillesztünk, és összenyomunk. A tépőzáras felvarrót is így tudom elképzelni, hogy van egy adott ruhadarabhoz rögzített fele, amihez illesztve odanyomom a felvarrót. Vagyis a felvarrő sima szöveten nem áll meg, ahhoz kell egy rögzített rész is. Rosszul gondolom?
Nem! A ruhán lévő rész bolyhos, a felvarrón lévő meg horgos. Ha a kettőt összenyomod, a kis kampók beleakadnak a bolyhokba, és a felvarró ottmarad.
 

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
65
401
53
Mégegyszer a tépőzáras felvarróról!


Kérdésem lenne a felvarróban jártasaktól. Én soha nem használtam ilyen felvarrót, de van olyan cipőm, ami tépőzáras. Annak az a lényege, hogy két preparált egymáshoz rögzíthető anyagot összeillesztünk, és összenyomunk. A tépőzáras felvarrót is így tudom elképzelni, hogy van egy adott ruhadarabhoz rögzített fele, amihez illesztve odanyomom a felvarrót. Vagyis a felvarrő sima szöveten nem áll meg, ahhoz kell egy rögzített rész is. Rosszul gondolom?
A ruházatra előre felrakják az ellendarabot, hogy a kötelező jelzések egyforma helyen legyenek. ettől függetlenül a plussz "felvarróknak" az ellendarabja egyéni hatáskör.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 408
113
Plussz olyan határt lépnek át ezzel (közönséges lopás a morál köntösében), ami elgondolkoztató az ázsiai, arab, stb. befektetőknek is és megindít egy tőke kivonást. Arcra is fog bukni a nyugati bankrendszer, amihez képest 2008 sétagalopp volt. Már értem miért Orbán a patás ördög nyugaton; svájc világháborús mintáját követné.

De hát a sátáni nyugat bukását akarjátok, nem? A dollár uralom, meg a nyugati hegemonia megszűnését...
:D
Akkor miért baj, ha sikerül Putyin terve? ;)

Egyre inkább úgy látom, a "védett fórumtársak" víziói meglepően egybe esnek az Eu tébolyult intézkedéseivel, lásd pl. az oroszokhoz köthető vagyonok kezelését, ami a kollektív bűnösségtől az intézményesített lopásig mindent kimerít, mindezt az erkölcs nevében.
Az őrület prófétáinak tehát maradni kell, nekünk meg tőlük tanulni-tanulni-tanulni! :)

Fejezzétek már be a picsogást, rég esedékes volt már bokinak!
Sokat javul a topic, ha eltűnik a tűrhő stílus, valós híreket amúgy sem hozott.
Van, lesz sok nick, aki "kompenzálja" távollétét.
Sir Higins, meg sok más ember esetében nem pityeregtetek.


Ezerszer megfogadtam, hogy galambbal nem sakkozok, de azért pár szót még hozzászólnék:
1. "Nyilván az ukránok is szenvednek veszteségeket, de az oroszok is legalább akkorát." Erre vmi kézzelfogható bizonyítékot bemutatnál? Mert abban ugye megegyezhetünk, hogy a veszteségek kb. 80 %-át a tűzérség okozza, és jónéhány videót láttunk akár itt is, az orosz tűzérség által átforgatott ukrán védelmi állásokról. Nos, az orosz tűzérség kb. 6-8-szoros fölényben van, ezt pusztán a számadatok mondatják velem. Vajh mitől lenne az orosznak ugyanolyan vagy nagyobb ("legalább akkora") vesztesége? Próbáld már egy kicsit értelmezni a dolgokat és ne csak a vágyvezérelt mantrádat told!
2. Az "ukránok addig tartanak egy települést amíg kedvezőnek tartják a veszteségi arányokat." Mi lehet az ukránok számára "kedvező veszteségi arány"??? Az orosz nagyságrendekkel nagyobb utánpótlási bázissal rendelkezik, rendszeresen rotálja a csapatokat és még egyszer sem mozgósított. (Lehet röhögni, de megél az önkénteseiből, nem úgy mint kapor barátaid...:D) Mi lehet hát a "kedvező veszteségi adat" amikor minden elvesztett zászlóalj mára már húsba vág, hiszen a pótlása vagy sehogy vagy csak nagyon nehezen és egyre minősíthetetlenebb emberanyagból történik? Néha felmerül bennem a kérdés, hogy te ott a körleten ugyanazt a mozit nézed? :D

Jól teszed, ha nem sakkozol, galambbal sem. A tüzérséget rövid ü-vel írják, a katonailag képzettebbek pedig tudják, hogy a támadó jellemzően nagyobb veszteséget szenved, mint a megerődített körletben védekező védő.
;)
Ezért írta a srác, amit írt.

Szabályok? Klassz! (Ha manapság egyáltalán létezik ilyen) Ha győz akkor nem vesszük el és meghunyászkodunk? És te említed a kocsmai bunyót? Néz már rá a térképre? Szerinted mi történne, ha Mexikó, és Kanada egyszerre lépne be, mondjuk a varsói szerződésbe? Mert ilyenek lennének a mások által meghozott szabályok!

Ha Mexikó, Kanada VSZ tag lenne?
:D
Te melyik adást nézed?
A VSZ több, mint 30 éve megszűnt!
SENKI nem akar Putyin alattvaló lenni, az ukránok sem. Kanada (?), Mexikó (?) miért akarna?
Miről álmodoztok?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 306
84 413
113



Lukakutya:
GNHyEaNXAAAc7fd
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 766
113
Fejezzétek már be a picsogást, rég esedékes volt már bokinak!
Sokat javul a topic, ha eltűnik a tűrhő stílus,


Jól teszed, ha nem sakkozol, galambbal sem. A tüzérséget rövid ü-vel írják, a katonailag képzettebbek pedig tudják, hogy a támadó jellemzően nagyobb veszteséget szenved, mint a megerődített körletben védekező védő.
;)
Ezért írta a srác, amit írt.
1. A "türhő stílus" nem tűnik el amíg itt vagy és hozod a szokásos formádat. :D
2. Én még hosszú ű-vel tanultam anno Óbecsén, de ez legyen a legnagyobb problémád az életben :D
3. A "katonailag képzettebbek" már láttak közelről tüzérséget és annak hatását is. Sőt megerődített körletben védekezést is. Így bizonyára tudják, hogy bármely "megerődített körletet" fel tud törni a tüzérség, főleg abban a nagyságrendben és arányban, ahogyan azt az oroszok alkalmazzák. Természetesen te a papírformáról beszélsz, mert valahol olvastál valamit, és szinte látom, ahogy a 3:1 arányt zsolozsmázod. Elmondom neked is, hogy az a "papírforma" arányítás, itt azonban a támadónak kb. nyolcszoros tüzérségi fölénye van, plusz a drónok. Szóval kicsit szerényebben "katonailag képzettebb"-ként, mert szerintem még vért sem láttál közelről nemhogy sz@rt... :D
4. Ha a galamb mondja, hogy "jól teszed, ha nem sakkozol galambbal" annak azért van némi pikantériája.... :D
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 861
14 879
113
Ha a front továbbra is így totyog egy helyben, mint egy tojós galamb, ezen a túlélő üzleten élelmes vállalkozók még évekig tudnak rajta profitálni.
No egy órával később kiderült, hogy sajnos a próféta szólt a számból, ez Nekem már sajnos nem ujdonság. A tengerentúli Nagy Terv még minimum 5 évet ír elő Európa számára , a háborúzás tekintetében (hátha a Medve addigra mégsem fogja bírni és megpusztul, lehet darabolni és osztozkodni a koncon).
Erről az öt év háborús helyzet előre tervezésről szólt most ma 11 kor Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy a NATO elvárja tőlünk hogy mi is részt veszünk ebben fegyverszállításokkal és kiképzésekkel, valamint toljuk ebbe a háborús feneketlen kútba a segélypénzünket. Gondolom Gulyás a hivatalánál fogva sem beszélhetett hülyeséget..

Szóval kaptunk 5 év letöltendőt kényszermunkával (vagyis ebből lóvé nem lesz csak veszteség)... Ezért kellett mindjárt 670 milliárdot első részletként elkülöníteni? Kezdhetjük a nadrágot felkötni, emberek, az ukrán cirkusz ránk nézve is rosszabb lesz mint a hét szűk esztendő..
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 409
93
No egy órával később kiderült, hogy sajnos a próféta szólt a számból, ez Nekem már sajnos nem ujdonság. A tengerentúli Nagy Terv még minimum 5 évet ír elő Európa számára , a háborúzás tekintetében (hátha a Medve addigra mégsem fogja bírni és megpusztul, lehet darabolni és osztozkodni a koncon).
Erről az öt év háborús helyzet előre tervezésről szólt most ma 11 kor Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy a NATO elvárja tőlünk hogy mi is részt veszünk ebben fegyverszállításokkal és kiképzésekkel, valamint toljuk ebbe a háborús feneketlen kútba a segélypénzünket. Gondolom Gulyás a hivatalánál fogva sem beszélhetett hülyeséget..

Szóval kaptunk 5 év letöltendőt kényszermunkával (vagyis ebből lóvé nem lesz csak veszteség)... Ezért kellett mindjárt 670 milliárdot első részletként elkülöníteni? Kezdhetjük a nadrágot felkötni, emberek, az ukrán cirkusz ránk nézve is rosszabb lesz mint a hét szűk esztendő..
Hm sztem az hogy mit terveznek a Nato eus okostojásai egy dolog Azt nem vitatom hogy a fegyvergyárak beindulnak de biztos ukrán célokra?Lehet mondani hogy 5 év de ukrajna bir e 5 évet vagy az orosz? Egyébként is:sztem csak az arcvesztés megakadályozása ez a nagy tervezgetés...A franszia nagykövet(légiósok!) ott volt Putyin beiktatásán senki más nyugatról hát izé...Ha bide nyer az utolsó ukránig lesz a menet.Ha Trump akkor az tett egy komoly vállalást.Ha nem is 1 nap alatt de befejezi.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 469
46 553
113
Putyin megígérte, hogy hadosztálytá szervezi át a Fekete-tengeri Flotta 810. tengerészgyalogos dandárját
Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott a Fekete-tengeri Flotta 810. különálló gárda tengerészgyalogos dandár parancsnokának, Oleg Vlaszov vezérőrnagynak harci munkájáért, és ígéretet tett a dandár hadosztálytá történő átszervezésére, valamint az összes parancsnoki és ellenőrző szerv felépítésére.
Az elnök május 7-én megbeszélést tartott a különleges műveletben részt vevő egységek parancsnokaival.
A megbeszélésen jelen volt a Fekete-tengeri Flotta 810. különálló gárda-dandárjának parancsnoka, aki elmondta Putyinnak a dandárban lévő egységek számát, és kérte, hogy fontolják meg a szervezési intézkedések megtételét.
"
„Nagy lett a brigád: az elején valamivel több mint háromezren, most pedig több mint 11 ezren. Ez egy hadosztály szerintem, erről beszéltünk a miniszterrel tegnap át kell szerveznünk a dandárt egy hadosztályba, és ennek megfelelően kell elrendezni az összes szervet „Megtesszük” – válaszolta az elnök.
„Tudom a dandárjáról, ez folyamatosan a hírekben szerepel. Köszönöm a katonai munkát minden katonának és tisztnek” – mondta Putyin.
– Oroszországot szolgálom! - válaszolta Vlasov.
 

patriot

Well-Known Member
2022. március 11.
108
385
63
Nekünk Ferihegy. Nekik Fehérgyarmat... És ugye Kína holnap elmegy, Európa viszont marad.



Erről beszélek. Zelenszkij azt nézi hogy hogyan jár jobban Ukrajna. Ha veszekszik Mo-gal, mert az az ellensége oldalára ált, vagy ha ennek ellenére igyekszik jó kapcsolatot fenntartani?
Javaslom mindenkinek a tegnap esti "Mi itt a kérdés" műsort megnézni az M5-ön Kína témában. Ők nem mennek sehova innen, ők keményen itt vannak. Európa mint egy földdarab itt marad, de gazdaságilag, társadalmilag, politikailag "elmegy" a levesbe. Egy kis országnak, mint mi, jó egy ilyen pragmatikus viszonyon alapuló ország támogatása. Tényleg nézzétek meg, nézzék meg. Mi inkább a "fejlett, demokratikus nyugat" gyarmata vagyunk. Szolnokiként fájó pont a Cukorgyár esete.
 
Last edited by a moderator:

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 306
84 413
113

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 437
7 126
113
valahol olvastál valamit, és szinte látom, ahogy a 3:1 arányt zsolozsmázod
a 3:1 arány nagyon is megalapozott, nem véletlenül szerepel tán úgy az első világháború óta annyi katonai tankönyvben
csak azt nem szabad kifelejteni hogy ez egy általános szabály, ami az első világháborúra amúgy jellemző igen hasonló technikájú felek közti hadviselésre alkalmazható
ha a támadó fél tüzérségi fölénnyel rendelkezik az arány csökken, ha jelentős fölénnyel akkor 1 alá is csökkenhet
extrém esete volt a képletnek az öbölháború, ahol a támadó félnek nem csak tüzérségi hanem légi fölénye is volt, és a védekező iraki csapatokat elhanyagolható saját veszteségek mellett simán elásták a fenébe
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 398
27 573
113
Na most ezt a felvonulást képzeljük el Rabotinonal...
Ott nem tudnának ilyet, mert sok és kiterjedt aknamezők vannak...
Ez így volt a második világháborúban is, meg azóta mindig. A műszaki záron átjárót nyitsz, aztán kibontakozol. Ez nem megy se az ukránoknak, se az oroszoknak a háború elején elszenvedett veszteségeik (a jól képzett tisztikar és szerződésesek) óta (az ukránoknak soha többé nem is lesz rá esélyük, se élőerejük, se technikájuk nincs többé hozzá). Elvben az oroszoknak össze kellene tudniuk rántani egy pár százezres súlypontképzéshez szükséges hadseregnyi erőt az áttöréshez, de nem tudnak. Nyilván általános mozgósítás hijján nem is fognak tudni, vagy csak évekbe telik az offenzívához szükséges készletek felhalmozása. Még a második világháború idején is másfél év kellett a Sztálingrádik, mire összeszedték magukat annyira, hogy a háború legelső fázisában elszenvedett borzalmas veszteségeiket úgy-ahogy pótolják és nagyobb offenzívában is gondokodhassanak!
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
566
2 039
93
De hát a sátáni nyugat bukását akarjátok, nem? A dollár uralom, meg a nyugati hegemonia megszűnését...
:D
Akkor miért baj, ha sikerül Putyin terve? ;)



Fejezzétek már be a picsogást, rég esedékes volt már bokinak!
Sokat javul a topic, ha eltűnik a tűrhő stílus, valós híreket amúgy sem hozott.
Van, lesz sok nick, aki "kompenzálja" távollétét.
Sir Higins, meg sok más ember esetében nem pityeregtetek.




Jól teszed, ha nem sakkozol, galambbal sem. A tüzérséget rövid ü-vel írják, a katonailag képzettebbek pedig tudják, hogy a támadó jellemzően nagyobb veszteséget szenved, mint a megerődített körletben védekező védő.
;)
Ezért írta a srác, amit írt.



Ha Mexikó, Kanada VSZ tag lenne?
:D
Te melyik adást nézed?
A VSZ több, mint 30 éve megszűnt!
SENKI nem akar Putyin alattvaló lenni, az ukránok sem. Kanada (?), Mexikó (?) miért akarna?
Miről álmodoztok?
Persze, nagyon okosvagy! A háborúk azért vannak, mert megbomlik az erő egyensúly! És ezt most nem az oroszok bontották meg, abban biztos vagyok! Egyébként a nagyapám harcolt ellenük a donkanyarban, tehát semmi hazabeszélés nincs a mondandómban.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 766
113
a 3:1 arány nagyon is megalapozott, nem véletlenül szerepel tán úgy az első világháború óta annyi katonai tankönyvben
csak azt nem szabad kifelejteni hogy ez egy általános szabály, ami az első világháborúra amúgy jellemző igen hasonló technikájú felek közti hadviselésre alkalmazható
ha a támadó fél tüzérségi fölénnyel rendelkezik az arány csökken, ha jelentős fölénnyel akkor 1 alá is csökkenhet
extrém esete volt a képletnek az öbölháború, ahol a támadó félnek nem csak tüzérségi hanem légi fölénye is volt, és a védekező iraki csapatokat elhanyagolható saját veszteségek mellett simán elásták a fenébe
Hát éppen ezt próbálom magyarázni, de nagyon nem talál értő fülekre... Ők a veszteségeket is úgy próbálják megbecsülni, hogy az orosz a támadó tehát háromszor annyi a vesztesége, mint az ukránnak. Az fel sem merül, hogy ekkora tüzérségi fölény esetén mi a csavaros kutyaf@sztól lenne nagyobb a veszteségük? Mikor már csak akkor mennek közel, ha a tüzérségük másfél méter mélyen átforgatta a területet...? És akkor még a drónok hatásáról nem is beszéltünk (igaz, drónjai vannak a kaproknak is, de állítólag abban is van vagy háromszoros orosz fölény)
A 3:1 arány megalapozott ugyan, de csak papíron számolnak vele. A gyakorlat legtöbbször qrvára nem ezt hozza. Az se mindegy, hogy milyen összetételű, milyen fegyverzetű, milyen harcértékű a két fél. Szignifikáns különbség lehet egy kényszersorozott területvédelmi dandár és egy harcedzett VDV alakulat között, akkor is, ha az előbbi a védekező fél. Aztán az is kérdés, hogy milyen kiépített védelmi állásokkal rendelkeznek: 8 éven át vasbetonból épített bunkerekkel, vagy sebtében kiásott lövészárokkal...
Mindegy, a lényeg csak az, hogy ellentmondjanak, és "katonailag képzett" véleményt hangoztassanak... :D Eleinte szórakoztató, de egyre inkább fárasztó...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 408
113
Még mindig nem érted. Hogy Putyin felrugott-e bármiféle "megállapodást" az eleve kérdéses, de az országa állampolgárainak szankciózása, vagyonuk önkényes elkobzása nem volt semmiféle megállapodás tárgya, záradéka.
A kocsmás példánál mardva, attól, hogy ha valaki verekszik a bárban, még nekem nincs jogom lopni.

Ennyi erővel, ha látom, hogy egy autós elgázol valakit a zebrán, akkor nyugodtan lekeverhetek egy pofont a mellettem állónak, mert ha az autós felrúgta a közlekedés elemi szabályait, mint kölcsönös megállapodást, akkor én is megverhetek bárkit, akit érek.

A Nyugatnak ha baja van az orosz agresszióval, akkor menjen, azt lőjjön vissza, ha annyira magának érzi az áldozat fájdalmát, vagy maradjon kussban, ha egyszer nincs köze a dologhoz.
De az, aki lövöldözésre tolvajlással válaszol, csak a saját feslett primitívségét igazolja. Amihez még a "szabályokon alapuló nemzetközi rend" című bullshit magyarázatot is hozzáteszi.

De mit várunk egy olyan "demokrácitól" ami 400 éven át a világ kirablásból emelte magát az erkölcsi "magaslatokba"?

Más:


"...Ivan Sztupak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt munkatársa arról beszélt, hogy a robbanásveszélyes FAB légibombákkal felszerelt repülőgépek kell hogy legyenek az ukrán fegyveres erők fő célpontjai az oroszok elleni küzdelemben..."

Amúgy eddig nem az volt, hogy szarok az orosz bombák?

Persze, hogy én nem értem...
;)
Azért a kocsmai példád talán helyesen úgy szól, hogy mondták a késesnek, ne kötekedjen részegen, mert baj lesz.
Most kérné vissza a pénztárcáját, de még verekedne...
És ő nem szeg szabályt, csak veri a gyengébbet, de pofátlanul erkölcsi alapokról ugat...
A jó hír, hogy a brifkó továbbra is megvan.
Vissza is kaphatja.
De ha tisztességes eljárást követel, akkor tartsa magát azokhoz a normákhoz, amire hivatkozik!

Na, ki nem érti jól?
:)

Az autós példád is egy félre magyarázás:
Itt a szándékosan gázoló részeg sofőr ellen lép fel a gyalogosok közössége.
Szerinted el kellene autóval gázolni, a nyugatnak, akkor lenne bátor?
Az erkölcstelen kizsákmányoló nyugat Putyin módszerével "emelje magát erkölcsi magaslatokba"?
:)
Ne nézd már madárnak az embereket! Putyin gátlástalan népirtását szeretnéd anyagi eszközökkel történő kényszerítéssel egy lapon említeni?
Azt akarod megmagyarázni, hogy népeket, ki lehet irtani, országrészeket megszállni, mert "kérdéses" Putyin rabló háborújának illegalitása, ellenben a pénzügyi eszközökkel védekezni az "feslett primitívség"...?
;)
Szerintem a nyugat iránti zsigeri gyűlöleted elvakít.
Putyin SEMMIVEL SEM JOBB, a romlott erkölcsű nyugatnál, így a szerecsen mosdatás komikus esetében, tekintve hazugságait, háborúskodását népe és más népek ellen.

Én nem gondolom, hogy nem érted. :)