Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 422
76 125
113
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 422
76 125
113
Összehangolt harctéri sebesültellátás...

A Brave Warrior 2024 gyakorlaton végrehajtott CREVAL ellenőrzés (Combat Readiness Evaluation – harci készenlét értékelés) során kiemelt feladat a harctéri sebesülés kezelése és az egészségügyi kiürítés (Medical Evacuation – MEDEVAC), amelyet az elsajátított eljárásrendnek megfelelően sikeresen hajtottak végre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battle Group – FLF BG) katonái.

664afe51e9f32005611781.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 422
76 125
113
Amikor a cápa és a sas találkozik...

Sas 01 hívja Cápa 01-et. Megközelítettük a kiemelési pontot. Ezt hallottuk a rádióból – persze angolul – a libanoni ENSZ misszióba készülő alakulat túlélési vizsgájának utolsó feladatában. Az evakuálás menetét ugyanis ugyanúgy meg kell tanulnia annak, aki bajba került és annak is, aki kimenekíti.


 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 395
4 072
113
Kár, hogy magyar katonák nem ugrottak. Ritka alkalom lett volna egy fontos képesség gyakorlására. Arról nem beszélve, hogy érdekes lett volna egy magyar ejtőernyős alegység érkezése Erdélybe. A magyarok biztos örültek volna :)
Azt azért valaki magyarázza már el nekem, hogy a tömeges (több száz fős) ejtőernyős ugrásnak milyen létjogosultsága van a mai modern világ harcmezőin (ez alatt a hagyományos konfliktusokat értem nem a bozóti négerek kergetését a sivatagban)?
Gyorsan hozzá tenném, hogy nem az ejtőernyős képzés ellen szólok. A kis létszámú különleges műveletiek diverzáns tevékenységeihez elengedhetetlen.
Már a 2. vh-ban (a haderőnem megszületésekor) is sok esetben csúfosan végződött mikor ellenség által megszállt területen kellett ugrani...és a háború nagyobb részében mint elit gyalogsági erők harcoltak.
Most a sugárhajtású vadászgépek korában, amikor a nagy hatótávolságú rakétákkal, radarokkal felszerelt légvédelem éjjel-nappal őrködik a saját területek felett és még a gyalogság is rendelkezik manpad eszközökkel, nem is beszélve a felpörgő drón hadviselésről...az öngyilkossággal ér fel lassú szállító repülőgépekkel vagy helikopterekkel bemerészkedni az ellenséges területek fölé.
Az orosz-ukrán háborúban is igazából csak egyről tudok mikor az oroszok a háború első mozzanataiban, meglepetésszerűen nagyobb ejtőernyős deszantot juttattak a Vaszilkovi repülőtérhez de végső soron az is kudarcba fulladt...jelenleg is csak gyalogsági elitegységként harcolnak mindkét oldalon az ejtőernyősök a frontvonalon.
Egyetlen értelmét látom az egésznek, ha az ellenséges légvédelem hatósugarán kívül a saját légvédelem oltalma alatt kell hirtelen egyik helyről a másikra nagy gyorsasággal gyalogságot eljuttatni (és nincs repülőtér a közelben) mert pl. meg kell erősíteni egy frontszakaszt vagy települést mert közeledik a front vagy egyszerűen csak gyors erősítésre van szükség. Tehát nem támadó céllal vetik be őket mélyen az ellenséges területek felett amire egyébként létrehozták anno a fegyvernemet...
Kérdezem ezt úgy, hogy a mai világban (már nincsenek tömeg hadseregek) minden katona értékes mert kevés van belőle és sokba kerül a kiképzésük...A mostani, média uralta világban nagy botrány lenne egy katonákkal teli szállítógép lelövése is. Az oroszok is többek között azért állították le már a háború elején ezen műveleteiket mert voltak gépveszteségeik. Az Ukránok meg el sem jutottak odáig, hogy bevethessék őket a levegőből.
A konklúzióm az lenne, hogy egy hagyományos konfliktusban a légtér feletti uralom megszerzésének dinamikája a front előrehaladásának üteme (sikeres ledobást követően várhatóan milyen gyorsan érkezik meg a szárazföldi erősítés) és természetesen a rendelkezésre álló szállító eszközök száma dönti el, hogy melyik fél vethet be ejtőernyős egységeket hagyományos módon támadó / ellentámadó hadműveletben ha egyáltalán bevethet...óriási kockázatok árán ami nem biztos, hogy megéri.