Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 464
34 506
113
Valójában téves a megközelítés, ugyanis ,szerintem, egy házat renszerszerűen kellene tekinteni, amibe beletartozik az építése során elhasznált energia és károsanyagkibocsájtás is. Innentől már megintcsak más eredmények jönnek elő. Ugyanis míg egy téglaház 30cmes átlagos szigeteléssel számolva tegyük fel x mennyiségű fűtési energiát használ. addig mondjuk az én szalmaházam szinte ugyan annyit, csak az építőanyagok gyártása során elpazarolt energiamennyiség tekintetében én bejozhatatlan előnyben vagyok...Szerintem ez az ami nem mindegy. Illetve a fűtési energia létrehozásának módja sem, de nincs jelentős különbség a villany/gáz/fa fűtés között. A varázslat ezek összességében rejtezik, de ezt senki nem számolja...
Erről a szalmaházról mindig ez jut eszembe, bocs:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 684
21 443
113
Az állam hatalmas veszteségeket szenved el - a rezsi rizsa miatt. Fogyasztói oldalról nézve a lakosság csak az alacsony fizetéséhet tartozó, azt magyarázó alacsony rezsi számlát látja, amikor az általa befizetett adókból kell állni a Zöldülési veszteségeket. Ezért üres a kassza, nincs (f)osztható pénz, állandóan minuszos a büdzsé és a magas hálózati energia árak miatt tovább folytatja az EU után a magyar állam is a békas@gge felé a száguldást..

Tavaly májusi nagyker hálózati április havi átlagár 56 Euro / MWh volt, most idén februárban 156 Euro / MWh-nál járunk..

Mint a múltkor írtam, egy rendelettel negyedévente utalják át a szolgáltatóknak a rezsimankót, ha jól emlékszem mintegy havi 130 milliárd Ft-ot.

Kezdik a lakossággal is megfizettetni az általuk okozott napelemes veszteséget- a napi szaldóra áttérve :

qevPLN6.jpg

Ha megnézitek, az áttérés hatására a kismértékű nyereség helyett most ugyanarra a szitura több mint 200 000 Ft fizetendő számla jut.

Tehát a szaldó helyett most nyugodtan egy szaldo (salto) mortale-ről beszélhetünk - és ez lehet hogy még csak a kezdet..

Bővebben itt olvashattok róla:

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 267
10 478
113
Nahát, nahát... Kitiltódtam az atomisztikus atombisztrós FB oldalról.
Ja, és a héten írták Paksról - törlik az adataimat.
Akkor nagyjából ennyit a magyar nukleáris szakmáról, vagyis az annak látszóról.
Jobb nekem a finomítóban
Sajnálom! Mivel érdemelted ezt ki?
Épp most néztem meg a friss, Atomenergia 3 videódat:

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 785
18 075
113
Sajnálom! Mivel érdemelted ezt ki?
Épp most néztem meg a friss, Atomenergia 3 videódat:
Jött, hogy az ukránok "lopják" a VVER-t és valami külföldi céggel együtt csinálnak így egy korcsot. Plusz nagy mellénnyel kinyilatkoztatta, hogy nem értenek hozzá.

Igen meg nem.

Annak idején rengeteg közös biznisz volt az ukránokkal, pl. hegesztési kutatások. A Turboatom koppintott Siemens gőzturbinákat szállított az orosz erőművekhez.

Aztán rámutattam, hogy pl. a reaktoros videóban mennyi mindent elmondása és ha én tudom, akkor ők is tudják. Ugyanezt a gőzfejlesztőkről.

Aztán - szerintem ez volt a baj - írtam, hogy azért ez az ipar kicsit több, mint a Roszatom kommunikét copy-paste megosztani. Ha ott van a tűz közelében, akkor tehetne többet a hazai nukleáris edukációért - ha már a követők számán meg az átlátszó cikkén lamentál...

Na, mindegy

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 267
10 478
113
Beszélgettem ma erről a kínai mesterséges intelligenciával.
--
### 3. Hogyan lehetne megszerezni az USA támogatását?
Ha Magyarország mégis szeretné megszerezni az USA támogatását, a következő lépéseket tehetné:

#### A. Diplomáciai erőfeszítések
1. Trump-kormányzat megközelítése: A Trump-kormányzat idején a személyes kapcsolatok és a közös értékek hangsúlyozása segíthetne.
2. Stratégiai partnerként való pozicionálás: Magyarország hangsúlyozhatja, hogy egy stabil és erős Magyarország előnyös az USA számára Kelet-Európában.

#### B. Gazdasági együttműködés
1. Befektetések: Magyarország megerősítheti gazdasági kapcsolatait az USA-val, ami növelheti az amerikai érdeklődést.
2. Energiaegyüttműködés: Az energiaprojektek (pl. LNG import) terén történő együttműködés is előnyös lehet.
Szép munka!
LNG importon felröhögtem, de mai hír, hogy épül az adria kikötönk.
Kérdés lesz-e benne LNG terminál és hogy hozzuk el ide a gázt (milyen csövön?)

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 684
21 443
113
Vizsgáljuk meg a napelemes villamos energia termelést egy egészen más szemszögből is - avagy a Nap sötét Zöld oldala, amiről senki nem beszél, a szakértőket is beleértve.

A Trump féle Zöldenergia hátraarc ellenére a magyar média még most is hetente hozza le a lelkendező cikkeket (mintha fizetnének ezért ) hogy itt vagy ott, újabb napelem parkokat hoztak létre X Megawatt teljesítménnyel, és jaj de jó, hogy ez Y lakosságot képest ellátni villamos energiával. Arról egyetlen egy cikk se szól, hogy ez a beruházás működő képes legyen , mennyi gázos szenes , vagy atomenergiát kell mellépakolni szolgaképp, hogy kevésbé napsütéses időben is kaphassunk villamos energiát. Azt sem emlegetik , hogy az 1 MW beépített teljesítmény hol van, de többnyire nincs.

Nagyon nagyon büszkék vagyunk a médiákban arra hogy a napenergia hasznosításban Magyarország élen jár más Európai országokhoz képest. Nézzük meg hogy ez az egyesek szerint 10 000 MW összes magyar beépített teljesítmény mennyiben járul hozzá az energia ellátásunkhoz:
Egyserű a számítás , hiszen 1 kW napelem teljesítmény max kb 1300 kWh villamos energiát termel meg, így a 10 000 MW napelem az 1300 X 10 000 = 13 000 000 MWh villamos energia termelésre használható (lenne ha volna mellette ugyanannyi hagyományos erőmű vagy akku).
Ugyanez a 10 000 MW hagyományos erőműben egy év alatt 8760 óra X 10 000 MW = 876 000 000 MWh energiát termel meg, tehát a napelemes erőműveink csak ennek a 14,8 %-ára képesek..
Vagyis a 10 000 MW beépített napelemeink egy éves, összes teljesítménye egy 1 480 MW teljesítményű, hagyományos erőműnek felel meg vagyis a Paks I. három blokkjának - ez pedig édes kevés a magyar éves átlag fogyasztáshoz szükséges 43 460 000 MWh / 8760 óra = 4 961 MW átlag villamos teljesítményhez. Nézzük ezt a termelést részletesebben, oszlop diagrammal szemlétetve:

PTgpOe1.jpg

Balról jobbra:
Import - lila
Paks I. atom - piros
Zöldenergia - fajta szerint szinezve
Nem Zöld (piszkos) energia , fajta szerint szinezve..

Ebből is láthatjátok , hogy az a gyönyőrű, Zöld 10 000 MW beépített naperőmű teljesítményünk - a "futottak még" kategória..

Ez viszont a beruházási oldalt is egészen más megvilágításba helyezi:
Régebben írtam gogy 1 MW naperőmű létesítési költsége 220 M forint. Viszont ha a 14,8 % -os átlagos rendelkezésre állást nézem, 1 MW naperőmű teljesítmény 6,75 x 220 000 000 = 1 485 000 000 Ft.
Ha az éves magyar összfogyasztást nézem, a 43 460 000 MWh-át, ezt csak napelemmel 43 460 000 / 1 300 = 33 460 MW napelemes erőművel lehetne kitermelni. (több mint 3 X annyi kellene mint most van.)

Ez beruházási költségben összesen 33 460 MW X 220 000 000 Ft = 7 361 200 000 000 Ft /410 = 17 954 146 341 Euró , amit 20 évente ismételgetni kell.
Ezenkívül hozzápakolni megépíteni akkuhegyeket , víztározókat , piszkos erőműveket a kiegyenlítéshez, a egyáltalán műszakilag és bányászatilag lehetséges lenne.. Téli nyári termelés kb 1:5..

Ez legalább olyan kivitelezhetetlen lenne - mint egy túlélt médiás - herevasaltatás..