Azért azt is figyelembe kell venni, hogy az a rover egy - a kifejlesztési időt is beleszámítva - min. 15 éves technológia. Ha most küldenénk egyet ugyanilyen céllal az már valószínűleg jóval fejlettebb lenne.
Arra már képesek vagyunk, hogy a Marsra és a Holdra is eltudunk már juttatni tárgyakat több kevesebb sikerrel.
Persze mit sem ér az egész amíg vissza nem tudjuk hozni a mintákat alaposabb vizsgálatra.
Szóval ahelyett, hogy megint oda küldenek valamit inkább én is azon agyalnék hogyan lehetne minél hatékonyabban ember mentes küldetés keretében visszahozni a Marsról tárgyakat/anyagokat (idővel egyre nagyobb méretben/mennyiségben).
Erre például nagyon jó gyakorló terep a Hold, ahol a fentiek szerint már most is élesben folynak ehhez hasonló küldetések.
Természetesen a Marsról nehezebb lesz visszahozni bármit is mert ott le kell győzni a gravitációs kutat és a légkört is nem is beszélve az óriási távolságról...de szerintem ezt a lépcsőfokot még az emberes marsi küldetések előtt meg kellene ugrania az emberiségnek. Onnan már csak egy ugrás, hogy embert hozzunk vissza. Addig viszont értelmetlen és veszélyes a Marsra küldeni bárkit is a műholdakon, robotokon és a drónokon kívül.
Egyébként meg amíg a saját Holdunkat nem uraljuk magabiztosan addig semmi keresnivalónk más bolygókon szerintem.
Ezt én mind értem. Csak amikor előadják magukat a tudósok, hogy semmi nyomát nem találták még a földön kívüli életnek, akkor mindig elfelejtik hozzá tenni, hogy eddig csak olyan eszközzel keresték, ami az élet megtalálására alkalmatlan.
Gyakorlatilag csak akkor találnának életet ha az besétálna a kamera képébe.
Bár ahogyan ismerem őket, azt meg letagadnák

Mindegy, nekem vicces volt ez a történet az élet keresésére alkalmatlan élet kereső szondáról XD
Magán vélemény, de szerintem a marson volt élet. De az olyan régen volt, hogy meglepne ha ma bármi nyomát találnánk. Talán a talaj mélyén mikróbák formájában lehet még, de nem fogadnék rá nagy összegben.
A Vénusz gázóceánjában viszont nagyon is lehetséges, hogy van élet. Csak azt meg nem igazán kutatjuk...
Az életre alkalmas víz holdakat Pl. Európa, pedig még nehezebb földeríteni.
A harmadik olvasatba pedig ebben a topikban bele se megyek. Például, hogy látogatnak-e minket stb...