Szabó József
1.) A dezertálások számára vonatkozó adat nyílt, az ukrán főügyészség közölte. (az ukrán btk 407. és 408. § -iba ütköző esetek összesített száma). A dezertálások száma 2024 decemberében ugrott meg, 2024. decembere és 2025. májusa között átlag havi 19 000 fő. Az ügyészség adatait megerősítette a Rada hírszerzési és védelmi bizottságának tagja, Roman Kosztyenko is. Ez utóbbi szerint a frontvonalakon már 250 000 katonánál kevesebb van. (nyilván a nagy számú dezertálások okán kerül fel egyre több borzasztó videó a tg csatornákra az ukrán záróosztagok működéséről).
2. MIA - ez is nyílt adat. Az eltűnt katonák keresésére vonatkozó teljesen nyílt fórumok adatainak az összesítése. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi eltűnt katona van. Pontosan fogalmaztam, a megkeresések száma ennyi. Ez azt jelenti, hogy egy eltűnt katonák kereshet a felesége és az anyja. Ez rögtön két keresés, de csak egy személyre vonatkozik. Így viszont tényleg becslésre hagyatkozhatok a 400 000 valós megkeresés keretein belül: 200 000-300 000 lehet a MIA, közelebb a 300 000-hez.
3. WIA - ez is teljesen nyílt, ukrán hivatalos adatbázisok alapján nyugvó becslés. 2024 elején a Rada gazdasági bizottságának elnöke a mozgósítási tv. módosításának kapcsán bekérte az adóhivataltól az adószámmal rendelkező összes 25-65 éves férfira vonatkozó összesített adathalmazt. Eben szerepelt az, hogy ebben a halmazban a egészségügyi fogyatékkal élők száma 1,5 millió.
És innen jön az én hozzáadott értékem: megvizsgáltam, hogy UA esetében mennyi az összes fogyatékkal élő és ez hány százaléka a teljes népességnek és összevetettem a százalékos arányokat a 25-65 éves 11,1 millió főt számláló halmazzal. Azt találtam, hogy a teljes populációra vetítve a fogyatékkal élők aránya valamivel 7% alatt van, míg a hadköteles férfi korosztályok halmazában ez az arány 13% fölötti. A háborún kívül semmi sem indokolja ezt a durva eltérést.
A következtetés ebből, hogy kb. 750 000 plusz fogyatékkal élő férfi valójában hadirokkant, vagyis WIA. Ez a 2024 eleji helyzet volt. Azóta meg már eltelet másfél év.
4. KIA - a legbonyolultabb helyzet és számítás. Több megközelítés, nagyjából hasonló eredményekkel.
a.) Mennyi katonája volt eddig összesen UA-nak, és mennyi van most?
A háborút UA 348 000 katonával kezdte (nyílt adat, a Rada védelmi bizottságának elnökétől származik). 2022-2025 között 185 000 fő csatlakozott önként a haderőhöz (ez is nyílt adat - +ez évtől megnyitották ráadásul a lehetőséget a 18-24 éves korosztályok előtt is).
Az orosz barátsággal egyáltalán nem vádolható Jamestown Foundation adatai alapján 2023 július végéig UA 2 millió embert mozgósított. A mozgósítás havi száma (bár a pontos adat államtitok, de időnként politikusok is elmondják - legutóbb Zelenszkij elnök említette ez év elején) 27-30 000-re tehető. Ez 2023 július és 2025 június vége között kb. 648 000 -720 000 fő. A haderőbe eddig összesen bevont emberek száma meghaladja a 3 millió főt.
No, és mennyi van most?
Még ha a Jamestown Foundation adatai túlzóak is, kétmillió ember hiányozhat.
Hol van a többi?
b. mortalitási adatok: Bár UA visszavonult az euromomo projektből és a korábbi halálozási adatait is töröltette, nyomok azért maradtak. (meg különben is, ott van a wayback machine digitális archívum). A szintén nem orosz propagandát terjesztő CIA évkönyvből és világbanki éves jelentésből az derül ki, hogy 2022-ben valami történt UA mortalitási mutatóival. A halálozási mutatója - 21,4/1000 fő - "világbajnok" lett. Objektív adat, le lehet ellenőrizni. A megelőző 10 év átlaga és a 2022-es év adatai között a különbség 6,7/1000 fő. Nos, ez a többlethalálozás. Számokra vetítve: 235 000 plusz halott. Az ezt előidéző "járvány" meg a háború volt. feltételezve azt, hogy ez a halálozási ráta extrapolálható a 2022-t követő háborús évekre, az ukrán KIA veszteség kb. 690 000 főre tehető.
c.) csapásarányok, felhasznált pusztító eszközök száma és a hozzájuk rendelt katonai normatívák. Itt most nem megyek vissza az időben, csak erre az évre nézzük az adatokat. Egy izlandi adatelemző kizárólag ukrán adatok alapján állítja a következőket: a (tüzérségi, rakétatüzérségi, légi) csapások aránya ez év során 1:13-hoz az orosz fél javára. Az elmúlt 250 napban RU felhasznált 1,3 millió tüzérségi lőszert (ez szerintem eléggé alulbecsült, mert 5 200 db napi átlagot jelent, miközben a hírek meg arról szólnak, hogy a tüzérségi lőszerfelhasználás elérheti a napi 20 000 db-ot is). De mindegy is, mert egyrészt az arány a lényeg: amelyik fél tonnákban mérve a több robbanóerőt képes a másik fél harcászati-hadműveleti mélységébe eljuttatni, az tudja a nagyobb mértékű pusztítást okozni. És itt jön a képbe a NATO UMSC modellje: Átlagosan 1 tüzérségi gránát 0,01–0,03 KIA-t és 0,03-0,09 WIA élőerő-veszteséget okoz (azaz 1 KIA és 1 WIA veszteséghez 15–30 tüzérségi gránát kell). A számolást meg le lehet végezni. A drónok esetében is van már ilyen "szabvány".
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy az oroszok szintén az elmúlt 250 napban 713 000 db FPV drónt használtak fel.
d.) egyéb szaloncukorkák a mikuláscsomagban: Krivonosz tábornok és Lucenko ex főügyész beszámolói a 2022-es veszteségekről; harctéri parancsnokok egyre sűrűbbé váló közlései csapataik súlyos emberveszteségeiről, a poltavai közgyűlésen felszólaló komisszár beszámolója (tíz mozgósítottból 8-9 fő a veszteség), stb.
Ismét egy vágyvezérelt okoskodás. Csak azt nem értem, ha 3 millió mozgósított katonából már "250 ezer katonánál kevesebb van", a tüzérségi fölény szerinte 13 szoros, az 5,2 millió tüzérségi gránát elpusztított mindenkit, akkor:
... hogy a pék f...... ba vannak a ruszkik negyedik éve még mindig Donyeck külsőn?!
Hát ennyire gyenge ez az orosz haderő?

Ne már!
Nagyon tré ez a Spöttle szerű erőlködés.
Ebbűl mogyorózás lesz!
Ki kell lukasztani egy tetőt?

Múltkor sem ért SEMMIT.
Egy nagy kamu az egész, azért nem használják azóta se.

Így lehet hazudozni össze-vissza.
"Edward Blake" ezredes vajon hol lehet?
A NATO tábornokkal ül egy cellában?

A ruszkifos megint lebukott...

Fact check: Fake claim of UK officers 'captured' in Ukraine â DW â 08/07/2025
A demonstrably made-up story of British military officers being "captured" during a Russian raid in Ukraine has spread online this week, even being repeated by former British lawmakers. DW takes a look.