Kicsit meg vagyok lőve. Sok helyen az szerepel és én is azt gondoltam 54 db HIMARS vettek a románok.
Ehelyett ma mit olvasok.
„Pénzünk van, a HIMARS is szerepel a listánkon” – nyilatkozta az észt honvédelmi miniszter a Breaking Defense számára. Hanno Pevkur hozzátette, hogy Észtország „kapcsolatban állt a Lockheed Martinnel”, a HIMARS-ot gyártó vállalattal. „Azt mondták nekünk, hogy gyakorlatilag már a gyártás során vannak, de szükségük van a Pentagon jóváhagyására.”
Észtország már korábban beszerzett 6 HIMARS rendszert.
Ha a további hat rendszer beszerzési folyamata a tervek szerint halad, Észtország a második szállítmányt 2028–2029 között kaphatja meg.
Összehasonlításképp Románia eddig mindössze 3 HIMARS rendszert szerzett be, ami 54 indítóberendezéssel egyenlő. Országunk volt egyben az első állam a régióban, amely a HIMARS mellett döntött, még mielőtt a tüzérségi rendszerek az ukránok számára kulcsfontosságúvá váltak volna az orosz agresszió során.
Estonia își reafirmă intenția de a cumpăra încă 6 sisteme americane M142 HIMARS, în ciuda întârzierilor actuale de producție și livrare, a declarat ministrul apărării, Hanno Pevkur, în cadrul Forumului...
m.defenseromania.ro
Nah most akkor mi van???
Egy HIMARS rendszer egy járműből az arra szerelt egyetlen rakétaindító modulból áll.
Ez az egyetlen modul 6 indítócsővel rendelkezik.
Tehát röviden és tömören:
· 1 HIMARS rendszer = 1 db indító jármű = 1 db indító modul = 6 db indítócső.
Akkor a románoknál hogy jön ki a matek? 3 rendszer 54 indító???
54 indító, az nem 9 HIMARS jármű???