[BIZTPOL] Magyarország

A Fidesznek egyszerűen szerencséje volt. Gyurcsányék kifogtak egy gazdasági válságot, amit egy hosszú konjunktúra követett, ami már a Fidesz kormanyzására esett. Ehhez jött rengeteg EU pénz is. Hogy a valóságban mire elég a kormány "zseniális" gazdaságpolitikája, azt 2020 óta láthatod.
Mondjuk ez tényszerűen nem igaz. 2002-2008 között soha nem látott gazdasági fellendülés volt, csak pl. 2006-ban szlovák gdp növekedés 10,7%-volt a magyar 0,7%, de ha megnézed 2003-2010 között minden V4 ország nagyobb mértékben bővült mint mi. 2013-2019 között végig Magyarország bővült a leggyorsabban illetve 2021-ben is. (https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/8232/1/PSZ_2022_3_9.pdf 467.oldal)

Mondjuk ez tényszerűen nem igaz. 2002-2008 között soha nem látott gazdasági fellendülés volt, csak pl. 2006-ban szlovák gdp növekedés 10,7%-volt a magyar 0,7%, de ha megnézed 2003-2010 között minden V4 ország nagyobb mértékben bővült mint mi. 2013-2019 között végig Magyarország bővült a leggyorsabban illetve 2021-ben is. (https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/8232/1/PSZ_2022_3_9.pdf 467.oldal)
Mi nem igaz? Hogy Gyurcsányék a 2008-as válságba buktak bele?

Ha megnézed a @SilvioD által berakott táblázatot, jól látszik hogy a 2006-os választási osztogatás után behúzták a féket, aztán amikor meg 2010 miatt újra osztogatni kellett volna, jött a 2008-as válság.

2011 után meg egyetlen negatív szám van az egész táblázatban 2020-ig. Mi ez ha nem egy komoly konjunktúra az egész térségben?

Mi nem igaz? Hogy Gyurcsányék a 2008-as válságba buktak bele?

Ha megnézed a @SilvioD által berakott táblázatot, jól látszik hogy a 2006-os választási osztogatás után behúzták a féket, aztán amikor meg 2010 miatt újra osztogatni kellett volna, jött a 2008-as válság.

2011 után meg egyetlen negatív szám van az egész táblázatban 2020-ig. Mi ez ha nem egy komoly konjunktúra az egész térségben?
Itt azt nézd, sztem arra gondoltak, mikor mozognak együtt a vonalak és mikor lóg ki egy a sorból.
2000 és 2008 közt hasonló konjuktúra volt, mint 2013től a covidig.
A lemaradás a V4-től 2004-től 2012-ig tartott. A szakértői kormányzásnak hála.

Itt azt nézd, sztem arra gondoltak, mikor mozognak együtt a vonalak és mikor lóg ki egy a sorból.
2000 és 2008 közt hasonló konjuktúra volt, mint 2013től a covidig.
A lemaradás a V4-től 2004-től 2012-ig tartott. A szakértői kormányzásnak hála.
Sajnos most is le vagyunk maradva abban ami fontos.
Például a lengyel és román gazdaságban sokkal több sikeres hazai vállalat van mint nálunk. De az sem igazán szerencsés, hogy a járműiparnak ekkora súlya van a magyar gazdaságban, mert erősen konjunktúra érzékeny. Az autó beszerzés az első amit elhalasztanak válság idején.

Pubertás korú gondolkodásod van. De legalább a tiéd. Megjegyzem nagyon belpolozol.
Nem csak ő. Lassan hányok attól, hogy a fórum minden zeg-zugában non stop ezt kell olvasni. Értem én hogy ez a véleménye, és el is fogadom, de már sok belőle. Amúgy nem vagyok fidesz szavazó, de lassan dafke rájuk teszem a voksom... :mad:

Nem értem, miért kell ezt itt ennyire nyomni. Az meg különösen szép, hogy bármilyen ellenvéleményre rá van húzva, hogy propaganda. Nem vagyok "széplelkű", de azért nahhh...

Nem csak ő. Lassan hányok attól, hogy a fórum minden zeg-zugában non stop ezt kell olvasni. Értem én hogy ez a véleménye, és el is fogadom, de már sok belőle. Amúgy nem vagyok fidesz szavazó, de lassan dafke rájuk teszem a voksom... :mad:

Nem értem, miért kell ezt itt ennyire nyomni. Az meg különösen szép, hogy bármilyen ellenvéleményre rá van húzva, hogy propaganda. Nem vagyok "széplelkű", de azért nahhh...
Mert mindenki, mindenhol ezt tolja, mindegyik oldalról.
Jó volt jópár hónapig ezen kívül lenni, de utána még mellbevágóbb.

Agresszió mindenhol. Egyébként persze, szép dolog a dobj vissza kenyérrel,
de bosszút állni még jobb.
Minap boltban vki elkezdett zsidózni, pechére hallótávolságon belül voltam. Pár perc után véletlenül
elgáncsolódott, a tejek a kezében meg szétment.
Istn nem ver bottal.
/sokkal jobb lett a közérzetem utána/

Maga Orbán több mint 80%-ot mondott pár éve.
A kínai gyárak is csak az EU miatt jöttek ide, szóval a "keleti orientáció" is valójában "nyugati"...
Igen...
Azt még hozzátenném, ha szabad, hogy a nyugati gyárak csak részben azért jönnek, mert kedvező adózási viszonyok vannak, alacsonyabbak a bérek.
Az olcsó (és biztos) energia megléte véleményem szerint minimum 50%-ot kitesz, de lehet hogy fontosabb...

Mert mindenki, mindenhol ezt tolja, mindegyik oldalról.
Jó volt jópár hónapig ezen kívül lenni, de utána még mellbevágóbb.

Agresszió mindenhol. Egyébként persze, szép dolog a dobj vissza kenyérrel,
de bosszút állni még jobb.
Minap boltban vki elkezdett zsidózni, pechére hallótávolságon belül voltam. Pár perc után véletlenül
elgáncsolódott, a tejek a kezében meg szétment.
Istn nem ver bottal.
/sokkal jobb lett a közérzetem utána/
Elég baj, hogy ezt tolja. Legalább itt nem kellene annyira erőltetni, hiszen ez a fórum nagyrészt más céllal jött létre. Szép magyarosh módon a fasz se' kíváncsi itt is erre. Ha nem tetszik a kormány, ne szavazz majd rá. Ha meg igen, akkor igen.

Ez az agresszió dolog azért arcból arcba már nem megy annyira keményen, csak az online térben.

A bosszú meg vissza is üthet, szóval ezzel vigyázz.
Személyes tapasztalat az alábbi:
Sajnos két esetben revansot vettem amolyan szabaduló bulit furcsán megélő társaságtól. A vége sűrű imádkozással egybekötött rettegés volt, hogy életben maradjon... Szarul estek el....:(
Az én közérzetem finoman szólva sem lett jobb.... Szóval ezzel az agresszió dologgal, meg bosszú ízével csak óvatosan. Szarul is kijöhet az ember belőle.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Elég baj, hogy ezt tolja. Legalább itt nem kellene annyira erőltetni, hiszen ez a fórum nagyrészt más céllal jött létre. Szép magyarosh módon a fasz se' kíváncsi itt is erre. Ha nem tetszik a kormány, ne szavazz majd rá. Ha meg igen, akkor igen.

Ez az agresszió dolog azért arcból arcba már nem megy annyira keményen, csak az online térben.

A bosszú meg vissza is üthet, szóval ezzel vigyázz.
Személyes tapasztalat az alábbi:
Sajnos két esetben revansot vettem amolyan szabaduló bulit furcsán megélő társaságtól. A vége sűrű imádkozással egybekötött rettegés volt, hogy életben maradjon... Szarul estek el....:(
Az én közérzetem finoman szólva sem lett jobb.... Szóval ezzel az agresszió dologgal, meg bosszú ízével csak óvatosan. Szarul is kijöhet az ember belőle.
Nyilván ésszel él az ember. Verekedős sose voltam, most se tettem, csak a csomag wcpapír kiesett a kezemből :( = megcsúszott csak.
Minap jött szembe a hír, arról a srácról, aki meghalt vmi bulihelyen.
Azért láttam én már olyat, hogy vki lecsapott vkit, de amikor látta, hogy eszméletlenül dől el, akkor odaugrott
és lekísérte a földre, nehogy szétverje a fejét.
Lehet így is.

Most kiragadtál egy GDP növekesési adatot és azt mondod milyen faxa a lengyel gazdaság, a magyar meg milyen xar.

Ehhez azt lenne jó tudni mi adja a lengyel növekedést és miért 1% kőrüli idén a magyar. 22ben a magyar volt a legmagasabb a 3 közül.

Eleve ahogy már írtam 10+% államadósságnövekedés van Lengyelországban. Ez tudod miért durva? Mert ezt egy masszív növekedés mellett éri el. Ilyen 3-4% körüli növekedés automatikusan GDP arányos államadósságcsökkenéssel kellene járnia. Mi minimál mellett stagnálunk, csökkentjük. Ez azt jelenti, nálunk a lengyelhez képest sokkal szigorúbban szabályozott költségvetési politika van. Ott szabadjara vannak eresztve gyakorlatilag a kiadások. Nagyrészt az államadósság terhére növekednek.

Mi még a különbség? Mi Uniós gazdasági szankciók alatt állunk. Idén eddig több pénzt fizettünk be az Uniós kasszába, mint amennyit kaptunk. A lengyelek többezermilliárd forintnyi Uniós pénzt kapnak. Ami pár százalékot lök rajtuk. És föleg azért mert az előző lengyel kormány hasonlóan a magyarhoz Uniós gazdasagi szankciók alatt állt. Így most ráöntötték a korábban befagyasztott pénzeket, ami automatikusan az alacsony bázis miatt lökött a gazdaságukon.

Aztán volt ott választás. Ami mint nálunk jövőre pénzosztással, fogyasztásnöveledéssel jár, ami szintén GDP növekedést generál.
Egyébként az is növeli a lengyel fogyasztást, hogy a lakossági gázárák 2,5szer, a villanyárak több mint 1,5szer annyiba kerülnek, mint nálunk.. Tehát ha télen 20.000es gázszámla helyett 50.000et fizetnek be a lengyelek, ők 2,5szer annyit fogyasztanak papíron, gyakorlatilag ugyanannyi m3-ert égettek el.

De mindettől függetlenül van gond a magyar gazdasággal, csak nehogy BezzegLengyelországból is BezzegRománia legyen, ahol idén brutál megszorítócsomagot hoztak, hogy megfogják a majd 10%-os román hiányt, ami durva életszínvonaleséssel jár.

A magyar gazdaság legnagyobb gondja az államadósság kamata. A költségvetés akármilyen hülyének tartod Nagyot nullás, a hiányt az államadósság nálunk legmagasabb kamata adja.(jelzem ez a hülye NER volt az egyedüli az elmúlt 35 évben, aki 3% alatt tartotta a Covidig a költségvetési hiányt, jó GDP növekedés mellett és közben jelentősen csökkentette az államadósságot, visszafozette az IMF hitelt).

Ezt a fröcsögést a korrupcióról elengedem. Van de hogy a térségben , akar Nyugathoz képest kiugró lenne a mértéke, kötve hiszem. Csak nem azokhoz vándorolnak ezek a forintok, akikhez a nyugati elvárás lenne. Remelem aki Mészáros bankjában, Mészáros seggéből szippantotta ki a forintot, az biztos jól fog küzdeni ellene.
Ne menjünk el amellett, hogy egy varsói munkavállaló ma már szemmel láthatóan többet keres, mint egy budapesti. De többet keresnek más régiós ország munkavállalóinál is. Persze nem mondom, hogy nyugat-európai bérszintet kapnak, de min. 20-30%-al többet, mint mi, azonos munkáért, és ez alapvetően mutatja gazdaságuk hozzáadott értékét. És ami a NER-es gazdagodást illeti: a baj nem az, hogy bizonyos körök gazdagodnak. A baj az, hogy az így létrejövő magyar céghálózat nem teljesítmény alapú, hanem politikai lojalitás alapú, és mint ilyen, a valóságban nincs értékük, és nincs értékteremtő képességük sem, ami vihetné előre a gazdaságunkat. Mindez az úniós források (amikor még voltak) teljes elherdálását jelenti. Ha Mészáros vagy bármelyik másik NER oligarcha keze alatt elkezdett volna felnőni egy tudásalapú cég, néhány magyar Samsung vagy LG-nek legalább a csíráit látnánk, vagy akár csak néhány NER-es Alza vagy Bolt-szerű cég terjeszkedne a világpiacon, akkor más lenne a helyzet. De ha megnézed a legnagyobb magyar vállalatokat, akkor azok vagy multik magyar leányai, (jellemzően alacsony szintű összeszerelő üzemek), vagy az energiaszektorhoz tartoznak (MOL, MVM), amik mindenhol politikai eszközként működnek, utána viszont jön az összekendácsolt NER-rém, az Országos Dohánybolt Ellátó, viszont nincs jele tudásalapú, vagy piaci versenyt közelről látott magyar cégeknek. Mindezt úgy, hogy a GDP 3%-át meghaladó pénz jött EU támogatás formájában az országba éveken keresztül, ez a Marshall segély méretével összevethető forrás lehetett volna. Ez a legnagyobb árulás. A NER cégek Orbán után fél évvel már nem lesznek a piacon, mert nem piaci versenyben, termékfejlesztésben, értékesítési és terjeszkedési stratégiában vagy technológiában mérettek meg, és nem tudás, vagy technológia és képesség alapúak. Mert nem munka alapú gazdaság kellene már, hanem tudás alapú, de ezt 10-15 éve el kellett volna kezdeni. A román gazdaságot nem temetném hosszú távon. Most szarban vannak, de a román gazdaságban nagyon erős az IT szerepe, Kolozsvár, Bukarest nemzetközileg jegyzett IT központok, ami mindig is húzni fogja őket, és ezt tudatosan építették ki. A régióban azok az országok fognak növekedni a következő évtizedekben, amik részt tudnak venni az újraformálódó, nemzetközi ellátási láncokban a saját cégeikkel. Ezek nem mi leszünk, mert Orbánék ezzel nem foglalkoztak, vagy rosszul értelmezték a feladatot. A lengyelek viszont ilyenek, és nálunk jobban a románok is. Meg a csehek. És még egy gondolat: a piaci realitásoknak megfelelően eljutottunk oda, hogy ha ma egy NER cégnél vagy szellemi alkalmazott, az ma már hátrány a multis (valódi) munkaerő piacon, mert akkor te nem érted, hogy mitől megy előre egy cég... Ez a realitás.

Igen...
Azt még hozzátenném, ha szabad, hogy a nyugati gyárak csak részben azért jönnek, mert kedvező adózási viszonyok vannak, alacsonyabbak a bérek.
Az olcsó (és biztos) energia megléte véleményem szerint minimum 50%-ot kitesz, de lehet hogy fontosabb...
A gyáraknak nem olcsó az energia. Viszont tényleg brutál adókedvezményekkel tolják + olcsó munkaerő.

• Tetszik
Reactions: Tumpek