Társadalmi folyamatok

A drogos a világ legnagyobb munkáltatója.
Vagy csak differenciálni kéne a rekreációs fogyasztó, meg a többi között.
Az elsőnek nulla a társadalmi veszélye, de mondjuk a kényszer fogyasztóknál is talán a kiváltó
okokat kéne kezelni inkább előbb.
Mo-n sem a buliban, Ozorán pár ekit bekapó, vagy csíkot felhúzó emberek a probléma;
Hanem a borsodkettőben minden szemetet magukba juttatók. De ők sem nyilván
virágos jódolgukban élnek azokkal.
Ezért is ótvar baromság ez a kormányzati látszat semmi, amivel megint elmondhatják, hogy
nna tettünk valamit, de közben csak basztatnak pár normális embert.

Hanem a borsodkettőben minden szemetet magukba juttatók. De ők sem nyilván
virágos jódolgukban élnek azokkal.
Ezért is ótvar baromság ez a kormányzati látszat semmi, amivel megint elmondhatják, hogy
nna tettünk valamit, de közben csak basztatnak pár normális embert.
Ezért mondtam, hogy az állami elosztóknak lenne realitása, mert a mindenféle fagyállóval és egyéb szarokkal pancsolt herbál jelenleg az egyik legbomlasztóbb drog.

Anno pár hétig dolgoztam egy csomagdepoban diákmelósként, az ottaniak többsége keletről jött, Borsod és társai, ők nyíltan elmondták, hogy kaját meg herbált vesznek a pénzből otthon.

Ezért mondtam, hogy az állami elosztóknak lenne realitása, mert a mindenféle fagyállóval és egyéb szarokkal pancsolt herbál jelenleg az egyik legbomlasztóbb drog.

Anno pár hétig dolgoztam egy csomagdepoban diákmelósként, az ottaniak többsége keletről jött, Borsod és társai, ők nyíltan elmondták, hogy kaját meg herbált vesznek a pénzből otthon.
Teljesen nonszensz, hogy fiatal srácokat bevisznek, mert van náluk egy joint.
Vagy a diszkórazziák.
Mindeközben meg például még segítség sincs, aki függő de leszokna.
A civil szervezetek még csinálták -az állam helyett, most nem tudom mennyire tudják még.
Vagy a megszűnt tűcsere programok.
Helyette megy a villogás a DPK-s nénik részére, hogy lekapcsoltak 10 mocskos, drogos, bulizó, goást

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Azzal több mint 400k magyar oletnel meg
Tedd bele az alkalmi "felhasználókat" is. Menne az ország háromnegyede, négyötöde.

A függőség betegség, azt gyógyítani kell, ha lehet.
A kereskedelem bűncselekmény: azt vissza kell szorítani.
A kiváltó okot kell megszüntetni, akkor nincs probléma (illetve alacsony lesz).

És innentől az egész egy komoly társadalmi kérdés és nem lehet csak egyes részeit megcélozni, mert nem lesz jobb a helyzet.

Még a KSH szerint is több mint 400 ezer alkoholista van az országban, ez nem éppen az egészséges társadalom metrikája.
Ez pedig végtelenül szomorú amúgy; évtizedek óta toljuk magunk előtt (nemcsak) mi, ami egyrészt a mentális állapotunkból fakad, másrészt a kultúrális örökségünkből.

A kínaiaknál elég jól működik. 2 gramm felett egyértelműen tarkólövés az ítélet. Valahogy nem sokan kokóznak
A kokózás az értelmiség, sőt leginkább a cégvezetők, milliomosok/művészek sportja. Ők nem azért tolják, mert nincs kiút a nyomorukból, hanem mert divat csoporton belül meg mert attól még janibbnak érzik magukat.
Szóval ők nem törik fel az autódat a napi "menekülésért" a valóság elől.

Füvet kb. mindenki tolja; mi anno a piát csempésztük be a bulikba középsuliban, ma meg már egy általános iskolat végzős bulinál mellbevág a fűszag. Mondjuk a füvesek sok kárt nem okoznak.

Speed és társai megint szubkulturális.
LSD értelmiség, ritka.
Gombázás valamennyire divat most középosztálynál (korábban értelmiség, önismeret).

Herbál menekülés a valóság nyomora elől a csóróknak. Régen ez volt a szipuzás és társai.

Különböző okok és indokok, értelemszerűen különböző megoldást és kezelést igényelnek.

Ami közös, hogy tulajdonképp szinte mindegyik visszavezethető ÉS egyben odavezethető a törzsi kultúra felbomlására és rossz módon újraformálására (a már nem létező szociális kohézió új ás káros formában jelenik meg).
Vélemény, nem szakmám.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and fip7
Azzal több mint 400k magyar oletnel meg
4 evvel ezelott mar evek ota napi 2,5 dobozt szívtam a piros marbibol egyik este elegem lett cigizes kozben hogy erre koltom a penzem es remegek egyszal cigiert es bele szivtam az aktualis cigimbe egy nagyot elnyomtam a bicepszemen es kidobtam a doboz cigit az ablakon, azota nem gyujtottam ra.
Minden csak akarat kerdese. :)

Igaz utana 2-3hetig agressziv voltam es mindenkit akit ertem utottem vagtam az elso rossz szora de az egyezség az elso ugyebar :P

4 evvel ezelott mar evek ota napi 2,5 dobozt szívtam a piros marbibol egyik este elegem lett cigizes kozben hogy erre koltom a penzem es remegek egyszal cigiert es bele szivtam az aktualis cigimbe egy nagyot elnyomtam a bicepszemen es kidobtam a doboz cigit az ablakon, azota nem gyujtottam ra.
Minden csak akarat kerdese. :)

Igaz utana 2-3hetig agressziv voltam es mindenkit akit ertem utottem vagtam az elso rossz szora de az egyezség az elso ugyebar :P
1. Örülök, hogy letetted, gratulálok. Nem tudom, volt-e korábban leszokási kísérleted.
2. A függőségre való hajlamnak meglepő módon genetikai összetevője is van. Tehát van, akinél akarattal könnyebben megy és sikeres, van, aki meg a poklok poklát járja meg....és akkor is visszaszokik. És ugye most a cigiről beszélünk (ami mondjuk a legaddiktívabb cuccok közé tartozik, tegyük hozzá).

Ps.: van ismerősöm, aki tíz évre tette le a cigit, aztán jött az életében egy összeomlás (külső körülmény) és ott folytatta, ahol abbahagyta.

• Tetszik
1. Örülök, hogy letetted, gratulálok. Nem tudom, volt-e korábban leszokási kísérleted.
Volt parszor
2. A függőségre való hajlamnak meglepő módon genetikai összetevője is van. Tehát van, akinél akarattal könnyebben megy és sikeres, van, aki meg a poklok poklát járja meg....és akkor is visszaszokik. És ugye most a cigiről beszélünk (ami mondjuk a legaddiktívabb cuccok közé tartozik, tegyük hozzá).
Ez igy van raadasul sokszor alkohol fuggoseggel parosul.
Ps.: van ismerősöm, aki tíz évre tette le a cigit, aztán jött az életében egy összeomlás (külső körülmény) és ott folytatta, ahol abbahagyta.
Igen azt mondjak aki egyszer cigizett az csak egy ideig szuntet tart, nekem is az elmult par honap volt olyan az elet helyzetem kulso tenyezok miatt ami miatt parszor elgondolkodtam na most ragyujtanek de vissza fogtam magam.

• Tetszik
Reactions: 2ndt and Kim Philby
Füvet kb. mindenki tolja; mi anno a piát csempésztük be a bulikba középsuliban, ma meg már egy általános iskolat végzős bulinál mellbevág a fűszag. Mondjuk a füvesek sok kárt nem okoznak.
Pedig a fű a közhiedelemmel ellentétben igen is káros...főleg a mai magas THC tartalmúak...

• Tetszik
Reactions: fip7
Volt parszor

Ez igy van raadasul sokszor alkohol fuggoseggel parosul.

Igen azt mondjak aki egyszer cigizett az csak egy ideig szuntet tart, nekem is az elmult par honap volt olyan az elet helyzetem kulso tenyezok miatt ami miatt parszor elgondolkodtam na most ragyujtanek de vissza fogtam magam.
"Minden csak akarat kerdese"

Akkor érted, miért fogadom ezt a kijelentést egészséges szkeptizimussal. Volt egy csomó sikertelen, most sikeres. Lehet, hogy bejön olyan omlás, hogy visszaszoksz. Lehet, hogy nem.
Én szurkolok neked.

Az akarat sokra képes, de mindenkinek és mindennek megvannak a határai.
Emberek vagyunk. Néha elbukunk.

• Tetszik
Reactions: Kávé
Pedig a fű a közhiedelemmel ellentétben igen is káros...főleg a mai magas THC tartalmúak...
Nem azt írtam, hogy nem káros. Nyilván káros. De nem különösebben káros és pl. az alkoholhoz képest lényegesen kevesebb negatív társadalmi hatással bír (meg pár más droghoz képest is).

Nem kampányolok mellette, sem ellene, de ugye itt a "tarkólövésre" reagálok: az legyen már a használó problémája és ügye, hogy saját magának mivel árt.

• Hűha
Mondjuk a füvesek sok kárt nem okoznak.
Az SZTE TTKn volt egy mondás: alkoholista már végzett itt, füves még sosem. És az a rohadt nagy helyzet, hogy ez abszolút igaz. Mert valahogy a fű mellett csápolók a legmasszívabb agresszív alkeszt tudják csak összehasonlítani az évente egy füves cigit eltolóval. De egyrészről van aki a fűtől is agresszív lesz. Igen, már egy jointtól is. Másrészről, azokat az aranyhal memóriájú izéket, amiket masszív füvesnek hívnak... Hát vagy 20 év durva alkoholizmus kell, hogy utolérje bárki.
Szóval de, a füvesek baromi sok kárt okoznak.

Az SZTE TTKn volt egy mondás: alkoholista már végzett itt, füves még sosem. És az a rohadt nagy helyzet, hogy ez abszolút igaz. Mert valahogy a fű mellett csápolók a legmasszívabb agresszív alkeszt tudják csak összehasonlítani az évente egy füves cigit eltolóval. De egyrészről van aki a fűtől is agresszív lesz. Igen, már egy jointtól is. Másrészről, azokat az aranyhal memóriájú izéket, amiket masszív füvesnek hívnak... Hát vagy 20 év durva alkoholizmus kell, hogy utolérje bárki.
Szóval de, a füvesek baromi sok kárt okoznak.
ENnyire nyamvadt nehéz kontextust megérteni.
Alapvetően az ártalomcsökkentés vonal indult el. A füves nem fogja feltörni a kocsidat a napi fűert, a hernyós igen. A föves ellátja a napi melóját, a hernyós nem, mer tépp az autód, stb. feltörésével van elfoglalva, hogy összeszedje a pénzt rá. A drogok nem egyenértékűek: az alkohol pl. sokkal komolyabb probléma addikciíó szintem (a cigi is), mint a fű. Hosszú távú társadalmi hatása mindkettőnek durvább. Alkesz/durva füves gáz.

És KÜLÖN leírtam, hogy nem kampányt óhajtok folytatni, hanem azt írom, hogy nem minden drog egyforma és a relatíve szabados Hollandia sokkal jobb mutatókat produkál pl. a metadon programjukkal mint a drogra ürügyként háborúsdiként hivatkozó USA.

Komolyan, értsétek már, amit írok.