Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Ugye a közelmúltban volt - a retekláb híradó tudósítása szerint - az M1-es autópályán egy, az M0-ig visszatorlódó dugó, amikor is a tudósítás szerint 10 kilométert megtenni 6 órába telt.

Tapasztalva kétféle elektromos autót is, hogy milyen "combosak" télen (Pl. a kolléga már "éli" is helyettem, hogy milyen a papíron 300 kilométeres hatótávú VII-es e-Golf; szoba hőmérsékletű(!) garázsban töltve, onnan indulva ezen a héten 140 kilométeres hatótávot ígér...
(Ugye ebből az utolsó 50 kilométer elmondások szerint dobós, mert sorra veszi le a dinamikát/fogyasztókat, olyanokat, mint fűtés, ventilátor, elektromos ablakok).

Szóval elgondolkoztam, hogy télen, fagypont alatt, autópályán beragadva, mennyi ideig bírhatják az "olcsóbb", kisebb hatótávolságú elektromos (autók) kocsik szuflával a fűtést. (Mert az araszolás hagyján):

Ez a felhasználó alapvetően takarékosan vezet - látszik a fogyasztásminimumokból; pl. én országúton 11-11,5, városban 13-13,6 kWh fogyasztásokkal tudtam használni.
De az is látszik a több oldalnyi grafikonján, hogy mennyit fogyaszt pl. télen a fűtés miatt...

Mit lehet ilyenkor tenni!? (Főleg, ha családdal óvod a bébifókákat).

Ott hagyod a leállósávban, mikor teljesen letilt!!?
:confused:

Merthogy 6 órát nem fog kibírni, az ziher, feltéve,ha a -ha a gyerekeidet nem akarod megbetegíteni - ellentétben még egy benzinessel is, nemhogy dízellel, amik vígan el fognak ketyegni akár egy egész napig is, vagy tovább is.
... s akkor eleve abból indulunk ki, hogy pont a dugó előtt lett feltöltve csurig, véletlenül sem felére merült aksival talál meg minket egy hóhelyzet.

Átülsz másik autóba?:D

Majd onnan telefonálva autómentőt küldetsz érte?

Megannyi kínzó kérdés.:rolleyes:

"Remek" ötlet volt ez az elektromosítás...

Ugye a közelmúltban volt - a retekláb híradó tudósítása szerint - az M1-es autópályán egy, az M0-ig visszatorlódó dugó, amikor is a tudósítás szerint 10 kilométert megtenni 6 órába telt.

Tapasztalva kétféle elektromos autót is, hogy milyen "combosak" télen (Pl. a kolléga már "éli" is helyettem, hogy milyen a papíron 300 kilométeres hatótávú VII-es e-Golf; szoba hőmérsékletű(!) garázsban töltve, onnan indulva ezen a héten 140 kilométeres hatótávot ígér...
(Ugye ebből az utolsó 50 kilométer elmondások szerint dobós, mert sorra veszi le a dinamikát/fogyasztókat, olyanokat, mint fűtés, ventilátor, elektromos ablakok).

Szóval elgondolkoztam, hogy télen, fagypont alatt, autópályán beragadva, mennyi ideig bírhatják az "olcsóbb", kisebb hatótávolságú elektromos (autók) kocsik szuflával a fűtést. (Mert az araszolás hagyján):

Ez a felhasználó alapvetően takarékosan vezet - látszik a fogyasztásminimumokból; pl. én országúton 11-11,5, városban 13-13,6 kWh fogyasztásokkal tudtam használni.
De az is látszik a több oldalnyi grafikonján, hogy mennyit fogyaszt pl. télen a fűtés miatt...

Mit lehet ilyenkor tenni!? (Főleg, ha családdal óvod a bébifókákat).

Ott hagyod a leállósávban, mikor teljesen letilt!!?
:confused:

Merthogy 6 órát nem fog kibírni, az ziher, feltéve,ha a -ha a gyerekeidet nem akarod megbetegíteni - ellentétben még egy benzinessel is, nemhogy dízellel, amik vígan el fognak ketyegni akár egy egész napig is, vagy tovább is.
... s akkor eleve abból indulunk ki, hogy pont a dugó előtt lett feltöltve csurig, véletlenül sem felére merült aksival talál meg minket egy hóhelyzet.

Megannyi kínzó kérdés.:rolleyes:

"Remek" ötlet volt ez az elektromosítás...

Természetesen a Mercedes nyert az ADAC teszten mert rohadt nagy aksija van, meg jó CW értéke. Nem is vitatom el tőle.
De azt elfelejti kiemelni a cikk, hogy a WLTP és a valós fogyasztás közötti legkisebb eltérést , 21%-ot egy kínai autó, a NIO LT 5LR produkálta. Vagyis ő állt a legközelebb a valósághoz.
Hozzá tenném, hidegben a 20-30%-os eltérés belső égésű motorral szerelt autóknál is normális különbség lenne.
Innen nézve a Merci EQS 27%-os eltérése is normális, ez a 3. legjobb érték. (A Porshe 24% a második) .
A legrosszabb érték amúgy 54%, ami már (szerintem) extrém komoly eltérés.
Főleg, hogy nagyon kellemes 0 fokban teszteltek, nem pedig -10 ben.

• Tetszik
Reactions: misinator
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ha nem lenne olvasható a cikk:
Ha a busz tetejéről leesik a jeges hó, és eltalál valakit, abból baleset lehet, a rendőr feljelenti a sofőrt. De a sofőrnek nincs lehetősége letakarítani a busz tetejét. Létrán felmenni söprögetni életveszélyes, ezt nem lehet elvárni, pláne hajnalban, sötétben, hóesésben. Kefés kapu, vagy hótakarító állvány elvétve van a nagyobb telephelyeken, de a Volán buszok nagy része külső helyről (faluvégi buszfordulóból) indul reggel, illetve nap közben is több órát áll ott, ami alatt vastag hóréteg alakulhat ki rajta. Fedett helyen tárolni a buszokat, vagy mindenhová (faluvégére is) kefés kapukat építeni horribilis költség lenne. Ráadásul a hótakarítás is munkaidő, ennyivel kevesebb idő jut buszvezetésre.
Úgy tűnik, a mai helyzetben egy megoldás van: ilyen hóban a buszok kb 95%-át le kell állítani, a sofőrnek meg kell tagadnia a jármű átvételét, mert nem alkalmas a közúti közlekedésre.

Elindulás után kell egy nagyot fékezni.... :)

Mennyi lehet nagy tételben beszerezve? 3MHUF/db? (Személyautóra 1M körül van már egész robosztus féltető)

Nem akarom sem hamburgerre, sem ménesbirtoki robot lómosóra átszámítani, inkább valami másra:

Ha munkával mindennel együtt 5M-ért építenek ki egy faluvégi féltetős beállót, akkor a 18 milliárdot, azaz 18000 millió vissza nem térítendő támogatást osszuk el 5-tel... 3600-at kapunk. Van 3155 település kishazánkban. Mindnek jut egy buszfordulónyi, így a leginkább érintett helyeknek feltelezhetjük, hogy megoldaná egy ilyen akció a problémát.

Nem is gondolok bele, hogy 500 milliárdból mennyi problémát lehetne megoldani...

18 milliárdból amúgy 7200000 azaz hétmillió-kétszázezer Big Mac menü jön ki kb. mai áron. Majdnem minden polgárnak jutna egy.
Oké, én támogatom. De ez is a munkáltató kötelessége, és amíg nem készül el, addig a sofőröknek szerintem meg kell tagadniuk a busz átvételét ilyen időben.

Igen. Azért ment anno az SMS is, mert belső égésűeknél szintúgy probléma lehet az üzemanyag kifogyása hasonló helyzetben. Nyilván ésszerűen kell használni ezt az eszközt is a korlátainak megfelelően. De tudom, huehuehuehue bébifókák lól.

Bár nem tudom miért nem probléma akkor a dugó oka, a felkészületlenül az útnak nekivágó sofórök, a követési távolság és a korlátozásoknak, útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásnak hiánya, vagy az, hogy az M1-en a terelésnél rendszeres, hogy az AETR rövid pihenőjét kiveszi a hülye balkáni kamionos az araszolásban, és egy órára bedugítja a külső sávot...

Értjök ám, hogy lól villanyautó, de remélem unni azért szabad.

• Tetszik
Reactions: Redgreg
Oké, én támogatom. De ez is a munkáltató kötelessége, és amíg nem készül el, addig a sofőröknek szerintem meg kell tagadniuk a busz átvételét ilyen időben.
Képzeljük el, hogy a munkáltató a TAO-ból ezt is leírhatná, nem csak a fociklubok pénzelését... Vagy a tulajdonos, a magyar állam, ilyenre is fordítana pénzt. Vajon mi akadálya van?

Amúgy hogy kapnak tájékoztatást az emiatt elmaradó járatokról a köztes megállókban levő utasok, akiknek a napi 2x-i volánbusz járat az egyetlen kapcsolatuk a külvilággal? A MÁV állomásokon legalább hangosbemondó volt... ahol felnőttem személyzet nem volt az állomáson, de egy robot bemondta a késést, kimaradó járatot, és ezt már 25 éve tudta a MÁV.

Képzeljük el, hogy a munkáltató a TAO-ból ezt is leírhatná, nem csak a fociklubok pénzelését... Vagy a tulajdonos, a magyar állam, ilyenre is fordítana pénzt. Vajon mi akadálya van?

Amúgy hogy kapnak tájékoztatást az emiatt elmaradó járatokról a köztes megállókban levő utasok, akiknek a napi 2x-i volánbusz járat az egyetlen kapcsolatuk a külvilággal? A MÁV állomásokon legalább hangosbemondó volt... ahol felnőttem személyzet nem volt az állomáson, de egy robot bemondta a késést, kimaradó járatot, és ezt már 25 éve tudta a MÁV.
Ilyen időjárásban gyakorlatilag üzemen kívül helyezik a menetrendet, és a megállóban ácsorogva csak reménykedni lehet, hogy a busz majd valamikor jön. Vagy nem jön.

Hajózási zárlat a Dunán
❗️

A jégzajlásra tekintettel hajózási zárlat lépett életbe a Dunán Szap és Mohács között.
A rendelkezés értelmében tilos a kishajók, vízi sporteszközök és csónakok közlekedése az érintett szakaszon, Magyarország államhatárain belül.

✅
A korlátozás alól mentesülnek:
– a folyamfelügyeleti és vízügyi szervek hajói, valamint a komp- és révátkelők kishajói,
– a mentési és segítségnyújtási feladatokban részt vevő kishajók és úszólétesítmények,
– a víziközlekedésben szolgálati feladatot ellátó úszólétesítmények kishajói és csónakjai.

BRFK
Még szerencse, hogy a nagyhajók mehetnek...

Hát ha ezt egy mérnök "fillérekből" nem oldja meg 2 óra alatt hatféleképpen, akkor húzzuk le magunkat a klotyón, megértünk a pusztulásra.

2 ember kell hozzá (kellene a sofőrnek egy segítő) meg valami heveder, amit végig tudnak húzni a tetőn mondjuk.

• Tetszik
Reactions: 2ndt

Okostelefonos appból mondjuk :)

2 ember kell hozzá (kellene a sofőrnek egy segítő) meg valami heveder, amit végig tudnak húzni a tetőn mondjuk.
Például. De ha beb.sznak két faoszlopot a földbe, közte egy állítható magasságú rugalmas "hevederrel", az is megvan 50e alatt azt' kész közmunkában. És nem kell extra ember.
Lehet jobbat is: ugyanezt meg lehet csinálni "letekeredő" ponyvával, ami fedél alá teszi a buszt.

Ehez kéne egy "sima" akadómentes tető is... Na akkor itt is ötletelés: 1 db emelőkosár + 1 hosszú nyelű seprű és vagy nem túl kemény hóletoló lap. :) Vagy akár egy fix állvány, ami mellett lépésenként elhalad a busz. Ugyanezt kéne elérni a kamionoknál. Talált már el kamionról leszálló jéglap, szerencsére a telőcsomagtartó "hárított".

• Tetszik
Reactions: 2ndt
Ehez kéne egy "sima" akadómentes tető is... Na akkor itt is ötletelés: 1 db emelőkosár + 1 hosszú nyelű seprű és vagy nem túl kemény hóletoló lap. :) Ugyanezt kéne elérni a kamionoknál. Talált már el kamionról leszálló jéglap, szerencsére a telőcsomagtartó "hárított".
Költséghatékony megoldás kell. Fűtőszálas heveder + két teleszkópos "nyél" meg egy akku levágja a tetejéről kétemberes megoldásnál. Egyemberesmél meg kitekeredő ponyva.

Azért nem akarok erre nagy megfejtéseket pazarolni, mert k.rvára nem fizet senki érte, hogy megoldjam. Tudom, hogy mik merülnek fel gondként, azokra is van megoldás.

Az viszont k.vára bosszant, hogy mekkora nímandok ülnek mindenütt, teljes hiányával a problémamegoldásának. A mostani hóeséskor a helyi (vérnarancs, tehát nincs kifogás) város önkormányzata képtelen volt letakarítani a járdát a helyi kórház körül a járdán, miközben tele volt a traumatológia törésekkel meg ficamokkal. Ha nem arra mentem volna gyalog, nem hiszem el.

Költséghatékony megoldás kell. Fűtőszálas heveder + két teleszkópos "nyél" meg egy akku levágja a tetejéről kétemberes megoldásnál. Egyemberesmél meg kitekeredő ponyva.

Azért nem akarok erre nagy megfejtéseket pazarolni, mert k.rvára nem fizet senki érte, hogy megoldjam. Tudom, hogy mik merülnek fel gondként, azokra is van megoldás.

Az viszont k.vára bosszant, hogy mekkora nímandok ülnek mindenütt, teljes hiányával a problémamegoldásának. A mostani hóeséskor a helyi (vérnarancs, tehát nincs kifogás) város önkormányzata képtelen volt letakarítani a járdát a helyi kórház körül a járdán, miközben tele volt a traumatológia törésekkel meg ficamokkal. Ha nem arra mentem volna gyalog, nem hiszem el.
Bocs, de nem az önkori képviselők és a polgi dolga a járda takarítása. Ellenben állítólag nagyobb az ellenzék támogatása az választók között ,akiknek így nagyobb számban kell lenniük a hó eltakarítók között.

Wot? = What?
Mi lett volna a mondanivalód? Hogy a tökbe jön ide napi politika?
problémamegoldásának. A mostani hóeséskor a helyi (vérnarancs, tehát nincs kifogás) város önkormányzata képtelen volt letakarítani a járdát a helyi kórház körül a járdán, miközben tele volt a traumatológia törésekkel meg ficamokkal. Ha nem arra mentem volna gyalog, nem hiszem el.